czwartek, 20 października 2016

Krem z marchewki i soczewicy

Mam nadzieję, że Was nie znudzę dzisiejszą propozycją bo jest to znów krem i znów z soczewicą i marchewką.
Ale tym razem ugotowany na wywarze mięsno - warzywnym, nie na samych warzywach.
Zupa w jesiennych kolorach więc w sam raz na tę porę roku.

Zupę można przygotować w garnkach #Ambition 

Przepis ten jest dla mnie ważny bo mogę podać swoim bliskim to co zdrowe. Jak wiadomo z dziećmi różnie bywa, a zupa krem jest zjedzona z apetytem.
Zupa krem to taka zupa, w której dzieci nie widzą co się w niej znajduje.
Tak więc małym podstępem dzieci zjadają smaczne i zdrowe zupy.



4 skrzydełka z kurczaka
5 dużych marchewek
150 g cukinii
1 korzeń pietruszki
2 nacie selera
2 liście pora
3 szk ugotowanej czerwonej soczewicy 
1 l wody 
2 łyżki koncentratu pomidorowego
5 łyżek słodkiej śmietany
do smaku :
sól
pieprz


Skrzydełka ugotować razem z warzywami do miękkości na małym ogniu, posolić.
Gdy wszystko jest prawie miękkie dodać koncentrat i gotować dalej.
Potem wyjąć seler i por ( jeśli chcecie możecie zostawić ).
Mięso ze skrzydełek oddzielić od kości.
Do wywaru z warzywami, dodać mięso ze skrzydełek, soczewicę i śmietanę i zblendować zupę na krem.
Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Zupę podawać gorącą z koperkiem.

Dla czytelników zniżka 10 % w sklepie Dajar
na hasło :

ZDROWE-GOTOWANIE





2 komentarze:

  1. Kremów nigdy za dużo:) Smaczne, sycące i nieskomplikowane w ugotowaniu. My jesienią staramy się wykorzystywać również dynię:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.