EWA W KUCHNI

Tawa Tawas

Bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne Tawa Tawas. Najlepsze są ciepłe, chrupiące z wierchu a mięciutkie wewnątrz.Tawa Tawas to potrawa kuchni boliwijskiej.Nieźle do nich smakuje lampka wina Monte SantiRozwiń i czytaj przepis :

Rustykalna tarta z gruszkami

EWA W KUCHNI

Rustykalna tarta z gruszkami

Sos kurkowo - koperkowy

EWA W KUCHNI

Sos kurkowo - koperkowy

Rozwiń i czytaj przepis :

EWA W KUCHNI

3Bit po mojemu

Dziś mam dla Was propozycję na moja wersję znanego 3Bit.Szybko się robi, nie trzeba używać piekarnika, ale niestety długo się czeka bo najlepiej wstawić do lodówki na całą noc.Ale skoro w nocy śpicie to chyba dacie radę i zaczekacie na to pyszne ciacho bez pieczenia.A do ciacha świetnie się sprawdzi lampka wina Monte Santi.Takie winko i ciacho to będzie zgrany duet na weekend idealny.Rozwiń i czytaj przepis :

Curry z kurczaka

EWA W KUCHNI

Curry z kurczaka

Dziś danie z kuchni indyjskiej czyli curry.Szperałam w internecie i szukałam różnych przepisów i znalazłam prosty i smaczny przepis.Ale muszę przyznać, że dobrze że dałam mniej przypraw bo chyba byśmy tego nie zjedli.Było tak ostre, że w oryginalnej wersji to już nie do przełknięcia.Wiem, że kuchnia indyjska jest ostra, ale że aż tak ?Curry podałam z ryżem.Rozwiń i czytaj przepis :

Cukinowe łódki XXL

EWA W KUCHNI

Cukinowe łódki XXL

Bardzo lubię nadziewaną cukinię i paprykę.Dziś właśnie jest cukinia.Użyłam takiej sporej cukinii, więc będzie też na kolację lub jutro na obiad.Wystarczy podgrzać i gotowe.Zamiast cebuli świeżej dałam prażoną, oj jak ja lubię prażoną cebulkę.Mogę ją jeść codziennie.Rozwiń i czytaj przepis :

Lidl Polska i pyszne herbaty

EWA W KUCHNI

Lidl Polska i pyszne herbaty

Lidl Polska po raz kolejny zrobił mi niespodziankę.Tym razem dostałam paczuszkę z herbatami.A do herbaty dołączony był super kubek, na którym można pisać kredą.W zestawie znalazły się herbaty marki Lord Nelson o nowych, odświeżonych recepturach, klasyczne liściaste i owocowe Yerba Mate.Owocowa z hibiskusem o smaku truskawki, poziomki i maliny najbardziej przypadła do gustu mojemu młodszemu synkowi.Ogólnie herbaty są smaczne, aromatyczne. Mi najbardziej smakuje Yerba Mate z miętą i trawą cytrynową, jest delikatna i naprawdę smaczna.Yerba Mate o smaku aloesowym ze skórka granatu też na pewno Wam zasmakuje.Przyznam szczerze, że połączenie smakowe herbat mile zaskakuje. Inne herbaty tez mają zachęcający smak i aromat i z pewnością umilą jesienne długie wieczory.Jeśli jeszcze nie macie tych smacznych herbat to koniecznie udajcie się do Lidla i zakucie zapas tych super herbat, bo kubek takiej herbaty wieczorem zamiast kawy z kawałkiem smacznego ciasta na pewno będzie idealny na złą pogodę za oknem.

Sałatka z tortellini i drobiową wędliną

EWA W KUCHNI

Sałatka z tortellini i drobiową wędliną

Paczka tortellini, trochę różnych dodatków i mamy gotową i smaczną sałatkę.No oczywiście troszkę czasu potrzeba ale nie za dużo, bo jednak trzeba ugotować to i owo, pokroić co nieco.No i jeszcze poczekać aż smaki się przegryzą, ale warto czekać.Potem tylko wyjmujemy miskę z lodówki i zajadamy sałateczkę.Rozwiń i czytaj przepis :

Chleb tygrysi

EWA W KUCHNI

Chleb tygrysi

Do upieczenia tego chleba przymierzałam się od dawna.W końcu się udało i jest.Fajny chleb z popękaną warstwą na wierzchu.Te pęknięcia to pasta ryżowa. która w trakcie pieczenia nadaje takiej struktury.I dlatego ten chleb nazywa się tygrysi.Rozwiń i czytaj przepis :

Pałki z kurczaka w sosie 1000 wysp

EWA W KUCHNI

Pałki z kurczaka w sosie 1000 wysp

Pałki z kurczaka marynowane w sosie 1000 wysp a potem upieczone są smaczne i delikatne.Co prawda nie mają chrupiącej skórki bo w marynowaniu są całe oblepione marynatą ale są smaczne.Takie pałki można zjeść z ulubionymi dodatkami a jak Wam zostaną można obrać i wykorzystać do jakiejś smaczne sałatki.Rozwiń i czytaj przepis :

Kawowy sernik

EWA W KUCHNI

Kawowy sernik

Dziś coś dla wielbicieli serników i kawy.Pyszny puszysty i bardzo kremowy sernik kawowy.Nie wiem czy sekretem tego, że jest tak delikatny było długie pieczenie w niższej temperaturze, bo na próbę upiekłam go właśnie w ten sposób.W trakcie pieczenia sernik wyrósł tylko troszkę i po upieczeniu tylko minimalnie opadł.A serniczek wyszedł bardzo delikatny i kremowy.Następnym razem tez upiekę w niższej temperaturze, zobaczę czy też taki wyjdzie.Rozwiń i czytaj przepis :

Drożdżowe ślimaczki z serem i jagodami

EWA W KUCHNI

Drożdżowe ślimaczki z serem i jagodami

Dziś znowu klimaty drożdżowe.Miałam dodać wpis wczoraj ale tak się złożyło, że jest dziś.Upiekłam pyszne drożdżóweczki z serem i jagodami ( wyjęłam zapas z zamrażarki ).Oczywiście jak to ja zjadłam jeszcze ciepłe bo takie smakują mi najbardziej.I nie ważne czy to słodki wypiek drożdżowy czy wytrawny - uwielbiam ciepłe i już.Potem można podgrzać je w piekarniku lub mikrofali na małej mocy aby nie zrobiły się twarde.Rozwiń i czytaj przepis :

TEBIRKES duńskie bułeczki

EWA W KUCHNI

TEBIRKES duńskie bułeczki

Wakacje dawno się skończyły i z lekkim poślizgiem na FB wróciło " Wypiekanie na śniadanie ".Na powitanie mieliśmy dwie propozycje do wyboru :1. TEBIRKES duńskie bułeczki 2. Małdrzyki krakowskieJako, że lubię drożdżowe wypieki padło na bułeczki.Zrobiłam w trzech wersjach :1. z makiem2. z żółtym serem3. z żółtym serem i prażoną cebulkąMuszę przyznać, że te z cebulką i serem smakowały mi najlepiej.Przepis na bułeczki pochodzi stądPolecam bułeczki bo są pyszne ale najlepsze jeszcze ciepłe.Rozwiń i czytaj przepis :

Confit - kacze udka

EWA W KUCHNI

Confit - kacze udka

Moje pierwsze podejście do udek z kaczki przygotowywanych metodą confit.Cofit to długie smażenie na maleńkim ogniu.Tak usmażone mięso jest delikatne i bardzo mięciutkie.Jeśli się skusicie to polecam Wam usmażenie większej ilości udek, bo potem można je dość długo przechowywać w tłuszczu.Potem wystarczy wyjąć je ze smalcu i podsmażyć lub podpiec w piekarniku.W ten sposób zaoszczędzicie czas i pieniądze, bo takie mięsko smaży się ponad dwie godziny a tak za jednym zamachem zrobimy więcej porcji.Rozwiń i czytaj przepis :

Kolakakor szwedzkie ciasteczka

EWA W KUCHNI

Kolakakor szwedzkie ciasteczka

Przepis na te ciasteczka znalazłam w internecie.Byłam ciekawa ich smaku, więc upiekłam.Ciasteczka te są bardzo znane w Szwecji.W trakcie pieczenia ciasteczka się zlepiają ale to nie przeszkadza i muszę przyznać, że jak dal mnie są bardzo sodowe.W przepisie były 2 łyżeczki sody, ja dodałam 1,5 i jeszcze ta soda była wyczuwalna.Więc jeśli skusicie się na takie ciacha to może dajcie jej mniej, chyba że smak sody Wam nie przeszkadza.Ogólnie robi się je szybko i są bardzo łatwe w przygotowaniu.Rozwiń i czytaj przepis :

Pasztet wieprzowy

EWA W KUCHNI

Pasztet wieprzowy

Domowy pasztet jak wiadomo jest smaczny.Może być wieprzowy, drobiowy lub mieszany, pieczony lub gotowany.Wszystko zależy od naszej pomysłowości.Ja dziś mam pasztet z łopatki wieprzowej i boczku z dodatkiem przypraw od Domowa Spiżarnia.A pasztet upiekłam w super foremkach drewnianych, klik które są wielokrotnego użytku.Rozwiń i czytaj przepis :

Ekspresowy ucieraniec z jagodami

EWA W KUCHNI

Ekspresowy ucieraniec z jagodami

Ciasto na szybko czyli ucieraniec z owocami, u mnie są to jagody.Zapomniałam dodać ten przepis więc na pewno świeżych jagód już nie macie ale śmiało możecie ruszyć zapasy z zamrażarki i użyć mrożone.Do tego ciasta możecie użyć też borówek bo jeszcze są więc nie ma dużego problemu, choć przyznam, że mi lepiej smakuje z jagodami właśnie.Rozwiń i czytaj przepis :

Pomidorowy pstrąg pieczony

EWA W KUCHNI

Pomidorowy pstrąg pieczony

Ostatnio polubiłam ryby pieczone w papilotach.Długo marynowane a potem upieczone są soczyste i smaczne.Ale należy uważać aby ich nie przeciągnąć bo będą wiórowate i nie za smaczne.Dziś rybka z pomidorkami koktajlowymi, które nadają fajnej słodyczy.Rozwiń i czytaj przepis :

Tahini - pasta sezamowa

EWA W KUCHNI

Tahini - pasta sezamowa

Moja pierwsza pasta tahini. Tahini to pasta z sezamu i pochodzi z kuchni tureckiej.Używa się jej najczęściej do hummusu.Rozwiń i czytaj przepis :

Saksuka - moja wariacja

EWA W KUCHNI

Saksuka - moja wariacja

Nie wiem czemu ale bardzo rzadko dodaję przepisy na śniadania.Może dlatego, że w tygodniu nie jadamy wspólnie bo mąż wychodzi wcześnie do pracy.Tak więc zostają tylko weekendy choć nie zawsze bo często mężuś wyrusza na rybki i wędkuje albo ze mną i synem albo z kolegą. I tak jakoś te śniadanie umykają.Ale mam dziś przepis na danie kuchni tunezyjskiej czyli moja wersję saksuki.Cebula, boczek, pomidory i jajka oraz przyprawy i mamy śniadanko no może też być ciepła kolacja.Rozwiń i czytaj przepis :

Tort chałwowy

EWA W KUCHNI

Tort chałwowy

Schab marynowany pieczony w warzywach

EWA W KUCHNI

Schab marynowany pieczony w warzywach

Dziś pogoda w kratkę, pada albo świeci słońce.Na obiad będzie więc danie jednogarnkowe z piekarnika, czyli schab w warzywach.Schab zamarynowałam i wyszedł bardzo smaczny.Rozwiń i czytaj przepis :

Leszcz w occie

EWA W KUCHNI

Leszcz w occie

Po wyczynach wędkarskich męża nazbierało mi się leszcza.Jak wiadomo takie średnie i mniejsza leszcze maja dużo ości.Zrobiłam więc zalewę, usmażyłam rybki i siup w ocet.No i potem wyczekiwanie aby się ładnie przegryzły.3 - 4 dni i możemy rybkę zajadać, wtedy nie mamy obaw, że jakaś ość utknie nam w przełyku.Możemy też leszcza zmielić na kotlety ale ja dziś proponuje w occie.7 szt leszcza ( średnich )Marynata :2,5 l wody600 ml octu 6 % koperkowego klik6 ziaren ziela angielskiego4 szt liścia laurowego1 łyżka gorczycy2 szt cebulisól do smaku1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu1 łyżka cukruLeszcze sprawić czyli wypatroszyć, oskrobać i umyć.Pokroić na połówki i obtoczyć w mące i usmażyć na oleju.Wszystkie składniki marynaty zagotować w garnku i gotować 5 minut.Usmażone kawałki ryby układać na przykład w naczyniu żaroodpornym i zalewać gorącą marynatą.Gotową rybę w zalewie wystudzić i wstawić naczynie do lodówki na 3-4 dni.Po tym czasie ryba gotowa jest do spożycia. 

Pieczone pączki z borówkami i jagodami

EWA W KUCHNI

Pieczone pączki z borówkami i jagodami

Już jakiś czas temu widziałam jak w sieci krążą przepisy na pączki ale nie smażone a pieczone w piekarniku.Jako, że mamy lato choć deszczowe postanowiłam zrobić lżejszą wersję czyli bez smażenia na oleju.Miałam w lodówce jeszcze świeże jagody i borówki, nadziałam więc nimi pączki.W lodówce zawsze mamy jajka, mleko i masło, w szafkach mąki i inne dodatki, więc takie pączki można śmiało zrobić bez wychodzenia do sklepu.I to własnie w sierpniu u mnie królują jagody i borówki, bo o dziwo w lasach jagody jeszcze są.A połączenie leśnych i ogrodowych owoców jest rewelacyjne.Jeśli nie piekliście jeszcze pączków to zapraszam i jedzcie jeszcze ciepłe bo wtedy są najlepsze.Rozwiń i czytaj przepis :

Smażona pierś z kaczki

EWA W KUCHNI

Smażona pierś z kaczki

Pierś z kaczki to moje drugie podejście.Niestety będąc laikiem a sprawie smażenia piersi z kaczki pierwsze okazało się lekką porażką.Pierś robiłam według przepisu z neta i bez dopiekania w piekarniku i po pokrojeniu musiałam dosmażyć ją jeszcze na patelni bo była za krwista.Może takie mięso krwiste ktoś lubi ale ja nie.Za radą kolegi po usmażeniu jej na patelni wstawiłam jeszcze na kilka minut do piekarnika i okazało się, że kaczuszka była super.Mięciutka i bez potoku krwi.Rozwiń i czytaj przepis :

Pyszne tarteletki z bitą smietaną i borówkami

EWA W KUCHNI

Pyszne tarteletki z bitą smietaną i borówkami

Dziś mam dla Was mega pyszne tarteletki z bitą śmietaną i borówkami.Korzystajcie z borówek póki jeszcze są. Można dać zamiast borówek jagody bo o dziwo jeszcze w lasach są, może nie wszędzie ale ostatnio widziałam w moim rejonie, że jeszcze sporo ich jest na jagodzinach.Maliny też się świetnie sprawdzą ale ja mam z borówkami.I do tego pyszny sos czekoladowy/Rozwiń i czytaj przepis :

Placuszki z cukinii po grecku -  Kolokithokeftedes

EWA W KUCHNI

Placuszki z cukinii po grecku - Kolokithokeftedes

Sierpień to jeden z miesięcy, kiedy możemy cieszyć się smakiem polskiej cukinii. Oczywiście cukinia dostępna jest w sklepach przez cały rok, ale niestety nie pochodzi z naszego kraju.Latem więc korzystam z niej najczęściej jak się da, bo jest zdrowa i smaczna.Jeśli ktoś nie lubi cukinii to warto się przyjrzeć z bliska i spróbować z nią zaprzyjaźnić bo warto.A jak wiemy co polskie to najlepsze.Tak więc korzystajmy póki jest jej dużo w naszych ogrodach.Dziś mam dla Was greckie placuszki, są smaczne i szybko się robi.Rozwiń i czytaj przepis :

Jagodzianki z lukrem

EWA W KUCHNI

Jagodzianki z lukrem

Mandarynkowo - cytrynowa lemoniada

EWA W KUCHNI

Mandarynkowo - cytrynowa lemoniada

Szarlotka z morwą

EWA W KUCHNI

Szarlotka z morwą

Pogoda nie rozpieszcza, no może u Was jest ładna ale u mnie deszczowa i nie upalna.Nabrałam ochoty na szarlotkę, upiekłam więc na weekend.Do masy jabłkowej dodałam suszoną morwę, ciacho pycha, polecam jej upieczenie.Rozwiń i czytaj przepis :