Frytki z cukinii

napiecyku

Frytki z cukinii

Frytki z cukinii, to lekka i zdrowa przekąska. Są bardzo smaczne i z pewnością Was uzależnią. Młode cukinie mają nie wykształcone pestki, więc można wykorzystać je w całości. Ze starszych należy usunąć miąższ z pestkami. Jeżeli nie macie pomysłu na wykorzystanie cukinii, bardzo polecam takie smakowite frytki z cukinii  Składniki 2 średnie cukinie 1/3 szklanka oliwy lub oleju np. z pestek winogron spora szczypta suszonego majeranku, tymianku i rozmarynu 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/3 szkl. drobno startego twardego sera np. bursztyn lub parmezan sól morska Cukinie kroję na dwie połowy, następnie na grubsze, podłużne frytki. Rozkładam na desce i delikatnie posypuję solą. Odstawiam na godzinę. Po tym czasie, kawałki cukinii, osuszam papierowym ręcznikiem. Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Do miseczki daję oliwę, paprykę w proszku i przyprawy. Wszystko mieszam. Frytki, daję partiami do miseczki i delikatnie obtaczam w ziołowej oliwie. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika, wykładam papierem do pieczenia. Na papierze układam kawałki cukinii. Na koniec frytki delikatnie posypuję parmezanem. Cukinię piekę na środkowej półce piekarnika, około 15 – 20 minut, do zrumienienia. Od razu podaję. Smacznego

Konfitura z borówki brusznicy do serów i mięs

napiecyku

Konfitura z borówki brusznicy do serów i mięs

Kotlety drobiowe z cukinią i czosnkiem

napiecyku

Kotlety drobiowe z cukinią i czosnkiem

Lekkie kotlety z piersi kurczaka z dodatkiem startej, młodej cukinii, doprawione ziołami i czosnkiem. Kotlety smażyłam na patelni grillowej, dzięki temu mięso zyskuje ciekawą fakturę i nie pochłania za dużo tłuszczu. Kotlety smakują z sezonową surówką, ryżem i kaszą   Składniki / 4 porcje 3 mniejsze piersi z kurczaka 150 g młodej cukinii 1 małe jajko 2 – 3 łyżki bułki tartej spora szczypta tymianku i rozmarynu 3 małe ząbki czosnku sól morska i pieprz olej do smażenia   Cukinię ścieram na dużych oczkach, delikatnie posypuję solą i odstawiam na 5 minut. Piersi z kurczaka kroję na mniejsze kawałki i mielę. Przekładam do miseczki. Z cukinii wyciskam nadmiar soku. Czosnek drobno siekam. Do miseczki z mięsem dodaję cukinię, czosnek, jajko i przyprawy. Wszystko mieszam, dodaję bułkę tartą i ponownie wyrabiam masę. Z masy odrywam kawałki wielkości mandarynki i delikatnie spłaszczam. Na patelni grillowej rozgrzewam niewielką ilość oleju. Na gorący tłuszcz daję kotlety. Smażę z każdej strony na rumiano, około 4 minuty z każdej strony. Gotowe kotlety od razu podaję. Smacznego

Ciasto z borówkami

napiecyku

Ciasto z borówkami

Indyk z warzywami

napiecyku

Indyk z warzywami

Potrawka z indyka z warzywami, bardzo smaczna, aromatyczna. Doskonale smakuje w towarzystwie ryżu lub makaronu. Na patelni przesmażam i krótko duszę mięso, następnie dorzucam warzywa, wszystko doprawiam suszonymi ziołami i solą morską. Doskonały i prosty obiad dla całej rodziny   Składniki / 3 porcje 400 g mięsa z udźca indyka 1 mały por ( tylko jasna część ) 1 marchewka 1 cebula 1/2 czerwonej papryki garść kiełków ( u mnie sojowe ) spora szczypta majeranku, tymianku i oregano oliwa do smażenia Mięso kroję w drobną kostkę, lub mielę. Marchewkę kroję w słupki, paprykę w paski,  por w plasterki. Cebulę kroję w piórka. Na większej patelni rozgrzewam oliwę, dodaję cebulę. Kiedy cebula lekko się zeszkli, dodaję mięso. Wszystko smażę, mieszając około 5 minut. Następnie dodaję suszone zioła i duszę pod przykryciem 10 minut. Dodaję warzywa, całość mieszam i duszę kolejne 10 minut. Pod koniec duszenia, dorzucam kiełki. Potrawę doprawiam do smaku solą morską. Podaję z ryżem parboiled. Smacznego

Zupa jarzynowa

napiecyku

Zupa jarzynowa

Letnia zupa z warzyw, które kupimy w każdym warzywniaku lub przyniesiemy z ogrodu. Ja bardzo lubię dodatek cukinii i fasolki szparagowej, oraz dodatek świeżych ziół. Dodatkowo doprawiłam zupę curry, co bardzo ożywiło ją smakowo i kolorystycznie Składniki 1, 5 litra wywaru mięsnego lub warzywnego 5 średnich ziemniaków garść fasolki szparagowej żółtej garść fasoli szparagowej zielonej 1 marchewka 1 średnia cukinia 2 łyżki posiekanej pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku 2 liście laurowe 2 łyżeczki curry 100 ml. śmietanki do zup sól i pieprz Ziemniaki obieram i kroję w drobną kostkę. Marchew kroję w półplasterki. Z fasolki ścinam końcówki i kroję na mniejsze kawałki. Cukinię kroję w małą kostkę. W dużym rondlu rozgrzewam masło klarowane, dodaję ziemniaki, marchewkę i fasolkę. Wszystko smażę na średnim ogniu, około 4 minuty, cały czas mieszając. Warzywa daję do wywaru, dodaję liście laurowe i curry. Gotuję do miękkości. Dwie minuty, przed końcem gotowania, dodaję cukinię i śmietanę. Na koniec, dodaję świeże zioła i doprawiam do smaku. Smacznego    

Ziemniaki zapiekane z kurczakiem i ziołami

napiecyku

Ziemniaki zapiekane z kurczakiem i ziołami

Koktajl malinowy

napiecyku

Koktajl malinowy

Chrupki chlebek z ziarnami

napiecyku

Chrupki chlebek z ziarnami

 Domowe chrupkie pieczywo z mąki razowej orkiszowej i gryczanej z mieszanymi ziarnami ( siemienia, czarnuszki, dyni, słonecznika ). Świetna alternatywa dla osób, które chcą odżywiać się zdrowo, a nie potrafią zrezygnować z tradycyjnego pieczywa. Taki chlebek można zagryzać z wędliną, twarogiem, warzywami, sałatką. Bardzo wartościowy odżywczo, chrupiący uzupełniacz zdrowej diety Składniki 200 g mąki razowej orkiszowej 150 g mąki gryczanej 50 ml. oliwy 250 ml. letniej wody 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka świeżych drożdży 3/4 szkl. mieszanki ziaren ( siemię lniane, dynia, słonecznik, czarnuszka ) Do letniej wody dodaję drożdże i cukier. Wszystko mieszam i odstawiam na dwie minuty. Mąki przesiewam do miseczki, dodaję zaczyn, oliwę i sól. Wszystko mieszam i zaczynam wyrabiać ciasto. Jeżeli ciasto jest luźne i ciągle się klei, dodaję trochę mąki. Ciasto wyrabiam krótko, około dwie minuty. Gotowe ciasto daję do naoliwionej miseczki, a następnie do lodówki na około 60 minut. Piekarnik nastawiam na 200 stopni. Schłodzone ciasto dzielę na dwie połowy. Na papierze do pieczenia, wałkiem rozciągam pierwszą połowę ciasta, na bardzo cienki placek ( 2-3 mm ). W trakcie wałkowania, posypuję ciasto ziarnami. Gotowy placek razem z papierem, przenoszę na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika. Nożem wycinam z ciasta prostokąty, o wym. około 7 cm x 12 cm. Dodatkowo kromki nakłuwam widelcem. Chlebek piekę w mocno nagrzanym piekarniku około 15 minut. W trakcie pieczenia, można zmniejszyć temperaturę, jeżeli chlebek za szybko się przypieka. Chlebek będzie gotowy, kiedy się lekko zrumieni. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta. Gotowy, jeszcze ciepły chlebek dzielę na kromki i odstawiam do przestudzenia. Podobnie postępuję z drugą połową ciasta. Udanych wypieków

Torcik z mleczka zagęszczanego

napiecyku

Torcik z mleczka zagęszczanego

Zupa – krem z botwinki i kalarepy

napiecyku

Zupa – krem z botwinki i kalarepy

Bezglutenowe muffiny ryżowo – gryczane

napiecyku

Bezglutenowe muffiny ryżowo – gryczane

Zdrowe muffiny bez glutenu, z gorzką czekoladą i borówkami. Do ich wykonania, użyłam w połowie mąki gryczanej i ryżowej. Babeczki świetne na drugie śniadanie i deser. Proste do wykonania i niezawodne Składniki / 12 sztuk 1/2 szkl. mąki ryżowej 1/2 szkl. mąki gryczanej 1 szkl. maślanki 1/2 szkl. cukru trzcinowego 100 g masła  60 g gorzkiej czekolady bez glutenu 1 łyżka naturalnego kakao 2 jajka 2 łyżeczki sody garść  borówek lub porzeczek Wszystkie produkty, powinny być w temperaturze pokojowej. Masło i posiekaną czekoladę, rozpuszczam na małym ogniu. Dodaję kakao, wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia. Mąki i sodę przesiewam do miseczki, dodaję cukier. Wszystkie sypkie składniki mieszam. Do produktów sypkich, dodaję roztrzepane jajka, maślankę i masę czekoladową. Wszystko krótko, ale dokładnie mieszam. Foremkę na muffiny, wykładam papierowymi papilotkami. Łyżką wypełniam papilotki, do 1/3 wysokości. W każdą babeczkę, wciskam kilka borówek. Muffiny piekę około 20 minut w temp. 180 stopni, do zrumienienia. Gotowe odstawiam do przestudzenia. Smacznego  

Dorsz w sosie pomidorowo – paprykowym

napiecyku

Dorsz w sosie pomidorowo – paprykowym

Pomysł na zdrowe, jarskie danie z rybą w roli głównej. Warzywa krótko smażę na oliwie, następnie miksuję na gęsty sos i zapiekam z rybą. Smaczna i lekka propozycja w stylu włoskim, dla całej rodziny Składniki / 4 porcje ok.450 g. filetów ryby morskiej 1 papryka 3 duże pomidory 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego oliwa sól morska łyżka świeżo posiekanej pietruszki Piekarnik nastawiam na 200 stopni. Filety ryby myję, osuszam papierowym ręcznikiem i nacieram pieprzem cytrynowym. Paprykę oczyszczam z pestek. Kroję w paski. Cebulę i czosnek drobno siekam. Skórkę pomidorów nacinam, zalewam wrzątkiem. Obieram ze skórki i drobno kroję. Na rozgrzaną oliwę, daję paprykę, cebulkę i czosnek. Wszystko smażę kilka minut, do czasu, kiedy papryka lekko odparuje wodę. Paprykę, cebulę, czosnek i pomidory, daję do pojemnika blendera i wszystko miksuję na mus. Mus doprawiam do smaku solą morską. Dodaję trzy łyżki oliwy i wszystko mieszam. W foremce do zapiekania, układam filety ryby, pokrojone na małe kawałki. Dodaję sos pomidorowo – paprykowy. Wszystko zapiekam około 25 minut. Podaję z pietruszką i młodymi ziemniakami. Smacznego

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

napiecyku

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Lody truskawkowe

napiecyku

Lody truskawkowe

Torcik z bitą śmietaną

napiecyku

Torcik z bitą śmietaną

Kurczak z ryżem i szparagami

napiecyku

Kurczak z ryżem i szparagami

Orientalny kurczak  z marynaty miodowo – czosnkowej, podany z ryżem parboiled i duszonymi szparagami. Przygotowanie całej potrawy, zajęło mi 30 minut, nie licząc leżakowania mięsa w marynacie. Do tego przepisu, wybieramy szparagi cienkie, o takiej samej grubości, grubsze musimy przeciąć wzdłuż na pół. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu, skorzystajcie z niego, dopóki trwa sezon na szparagi Składniki / 3 porcje 2 filety z kurczaka pęczek szparagów 250 g ryżu parboiled 1/3 szklanki sezamu 1/2 łyżeczki curry sól morska Marynata 1 pełna łyżka miodu naturalnego 2 łyżki soku z limonki lub cytryny 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 2 łyżki oliwy Oraz 3 łyżki sezamu do podania Wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszam w miseczce, dodaję filety kurczaka, pokrojone na małe kawałki. Kawałki kurczaka, obtaczam w marynacie i odstawiam do lodówki na 40 minut. Ryż dokładnie płukam na sitku. Na szklankę ryżu daję 1, 5 szklanki wody. Stawiam na gaz, w czasie gotowania, dodaję pełną łyżeczkę soli, pół łyżeczki curry i wszystko mieszam. Gotuję, od zagotowania około 15 minut. Odcinam zdrewniałe końcówki szparagów, kroję warzywo na 3 części. Na rozgrzaną patelnię, daję kurczaka, razem z marynatą, smażę do czasu, kiedy kurczak zmieni kolor. Dodaję szparagi, wszystko ponownie smażę, około 3 minuty. Następnie duszę, pod przykryciem około 10 minut. Kurczaka i szparagi, podaję z ryżem. Całość można posypać, podprażonym sezamem. Smacznego

Kruche ciasto z truskawkami

napiecyku

Kruche ciasto z truskawkami

Kruche ciasto deserowe z pianką, truskawkami i kruszonką. To wyjątkowe ciasto wszystkim smakuje i zawsze się udaje. Do ciasta kruchego, nie dodaję cukru. Ciasto jest nie za słodkie, bardzo delikatne, piankowe. Jeżeli do tego dodamy, aromatyczne truskawki, otrzymamy idealne, kruche ciasto na lato. Mocno polecam Składniki na ciasto kruche 2 szklanki mąki pszennej 200 g słodzonego masła pokrojonego na kawałki 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na piankę 4 białka 2 budynie waniliowe bez cukru 3/4  szkl. cukru 1/4  szkl. oleju 30 dkg truskawek przekrojonych na pół   Wszystkie składniki na ciasto kruche, daję do miski i szybko łączę. Ciasto krótko wyrabiam. Dzielę na trzy równe części. Jedną część owijam w folię spożywczą i daję do zamrażarki. Pozostałym ciastem, wylepiam spód i boki okrągłej foremki na tarty o średnicy 25 cm. Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Wszystkie składniki na piankę, powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijam na pianę, dodaję cukier i nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie gęsta i lśniąca. Stopniowo dodaję, przesiany proszek budyniowy. Cieniutkim strumieniem, wlewam olej. Wszystko mieszam krótko, tylko do połączenia składników. Pianę wykładam na ciasto kruche. Na pianę daję kawałki truskawek, lekko wciskając owoce w pianę. Na wierzch ciasta, ścieram schodzone ciasto kruche. Najlepiej zetrzeć ciasto, na dużych oczkach. Ciasto piekę około 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe ciasto ostrożnie wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestudzenia. Smacznego    

Pizza orkiszowa z mozzarellą

napiecyku

Pizza orkiszowa z mozzarellą

Pizza z drobno mielonej mąki orkiszowej, razowej z pieczarkami, cebulą i mozzarellą. Jesienią zrobiłam  sos warzywny ajwar z papryki i bakłażana, dzisiaj zużyłam ostatni słoiczek na sos do mojej pizzy. Bardzo lubię właśnie taki sos, zamiast pomidorowego. W sklepach, można dostać gotowy ajwar bez konserwantów. Pizza zdrowa, sycąca i chrupiąca. Bardzo polecam na rodzinny obiad Składniki na ciasto na dwie pizze o śr. 30 cm. 300 g mąki orkiszowej drobno mielonej, razowej 100 g mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki letniej wody płaska łyżeczka cukru 2 płaskie łyżeczki soli morskiej 4 łyżki oliwy z oliwek 30 g drożdży Składniki na nadzienie 400 – 500 g pieczarek 250 g mozzarelli 1 duża cebula 8 pomidorków koktajlowych 200 g sosu paprykowego ajvar spora szczypta tymianku, oregano łyżka oliwy Do mniejszej miseczki, daję pół szklanki letniej wody, drożdże i łyżeczkę cukru. Wszystko mieszam i zostawiam w ciepłym miejscu. Mąki i sól przesiewam do większej miseczki. Kiedy zaczyn zaczyna pracować, dodaję do mąki. Dodaję resztę wody i oliwę. Wszystko zaczynam wyrabiać, wyrabiam około 5 minut, do czasu, kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie. Ciasto daję do naoliwionej miseczki, przykrywam lnianą ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu na około 40 minut. Pieczarki obieram i kroję na grubsze plasterki. Cebulę kroję w piórka. Mozzarellę ścieram na dużych oczkach. Pomidorki kroję na pół. Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję cebulę i pieczarki. Wszystko duszę pod przykryciem kilka minut. Odstawiam. Ciasto dzielę na pół. Na blaszce z wyposażenia piekarnika, rozkładam papier do pieczenia. Na papierze, rozciągam połowę ciasta, na kształt koła. Brzegi zostawiam nieco grubsze. Na pizzy rozprowadzam połowę sosu ajwar, rozkładam połowę pieczarek z cebulą. Pizze daję do nagrzanego piekarnika, piekę około 30 minut. Pod koniec pieczenia, na pizzy rozkładam mozzarellę. Podobnie postępuję z druga pizzą. Pizze podaję od razu, na cieście można rozłożyć rukolę, listki oregano lub szałwi. Smacznego  

Surówka z młodej kapusty – colesław

napiecyku

Surówka z młodej kapusty – colesław

Cytując Wikipedię, historia surówki colesław, sięga prawdopodobnie sztuki kulinarnej starożytnych Rzymian, stąd została wcielona do wielu kultur Europy i świata. Podstawowe składniki tej popularnej surówki, to szatkowana biała kapusta, marchew, por lub cebula i prosty sos winegret. Surówka ponadczasowa i zawsze smaczna, nie zależnie jakich warzyw użyjemy, jako uzupełniaczy. Bardzo polecam do obiadu i do wakacyjnego grilla   Składniki 1/2 główki kapusty białej 1 większa marchewka 1 cebulka czerwona Sos 1 łyżka musztardy lub majonezu 1 łyżka octu winnego 3 łyżki oliwy lub oleju szczypta pieprzu szczypta tymianku i rozmarynu sól morska Kapustę drobno szatkuję, daję do miseczki i delikatnie posypuję solą. Dokładnie mieszam i ugniatam w dłoniach. Kapusta powinna lekko puścić sok. Odstawiam na 10 minut. Marchewkę ścieram na mniejszych oczkach. Cebulkę kroję w małą kostkę. Do kapusty dodaję marchew i cebulkę, wszystko mieszam. Przygotowuję sos. Do majonezu lub musztardy, dodaję olej, wszystko ubijam rózgą kuchenną. Dodaję ocet winny, przyprawy i sól do smaku. Wszystko ponownie ubijam. Sos dodaję do surówki, mieszam i od razu podaję. Świetna surówka do obiadu i do ogrodowego grilla. Smacznego

Młoda kapusta z kaszą jaglaną

napiecyku

Młoda kapusta z kaszą jaglaną

Obiad, który może nie prezentuje się apetycznie, ale zapewniam, że smakuje fantastycznie. Taką potrawę można podać samodzielnie, lub z np. z pieczonym filetem kurczaka. Osobno gotuję kaszę. Na patelni przesmażam wędzony boczek z porem i kapustą, do tego oczywiście zioła i przyprawy, bez których żadna potrawa nie uzyska głębi smaku. W tym przepisie kaszę jaglaną, można zastąpić innym rodzajem kaszy lub ryżu. Obiad dość prosty i wyjątkowo smaczny Składniki / 3 porcjie 3/4 szkl. kaszy jaglanej + łyżka oliwy 150 g dobrego, wędzonego boczku 1/2 małej główki młodej kapusty 2 ząbki czosnku 1 por spora szczypta kminku, majeranku, tymianku i rozmarynu masło klarowane lub olej do smażenia ( opcjonalnie ) pieprz i sól do smaku Kaszę dokładnie, płukam na sitku lodowatą wodą. Daję do garnka, dolewam dwie nie pełne szklanki wody. Od zagotowania gotuję około 12 minut, do miękkości. W połowie gotowania, dodaję 2 łyżeczki soli i mieszam. Do ugotowanej kaszy dodaję łyżkę oliwy i mieszam. Zostawiam pod przykryciem do napęcznienia. Boczek drobno kroję. Czosnek przeciskam przez praskę. Kapustę kroję w większą kostkę. Por przecinam wzdłuż, a następnie kroję w półplasterki. Na większej patelni topię boczek, jeżeli boczek jest chudy, można dodać łyżkę klarowanego masła lub oleju. Dodaję zioła i czosnek, wszystko mieszam i chwilę smażę na małym ogniu. Dodaję por, smażę około dwie minuty, do czasu kiedy por odparuje wodę. Na koniec dodaję kapustę, całość ponownie mieszam i duszę pod przykryciem około 5 minut. Kapusta powinna częściowo odparować wodę, ale pozostać al dente. Kaszę mieszam i przekładam na patelnię z kapustą, wszystko krótko podgrzewam i doprawiam do smaku. Od razu podaję. Smacznego

Ciasto jogurtowe z truskawkami

napiecyku

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Bardzo proste ciasto na jogurcie z truskawkami i kokosową kruszonką. To ciasto zawsze wychodzi, pod warunkiem, że wszystkie składniki będą w temperaturze pokojowej i nie będziemy zbyt długo ucierać masy. Ciasto bardzo dobrze się przechowuje, nie wysycha i z każdym dniem zyskuje na smaku. Doskonałe ciasto na weekend i na piknik dla całej rodziny  Składniki 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 opakowanie budyniu 4 jajka 300 g gęstego jogurtu naturalnego 1 szklanka oleju ( u mnie z pestek winogron ) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 10 – 15 truskawek przekrojonych na pół Kruszonka 75 g mąki 50 g cukru 50 g masła 30 g wiórków kokosowych Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubijam z cukrem na pianę. Kiedy piana będzie gęsta i lśniąca, dodaję olej i jogurt. Całość delikatnie mieszam. Dodaję mąkę przesianą z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszam mikserem, krótko tylko do połączenia składników. Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Blaszkę o wymiarach  40 x 25 cm. wykładam papierem do pieczenia, na blaszkę wylewam ciasto. W ciasto lekko wciskam kawałki truskawek, stroną przecięcia do góry. Składniki na kruszonkę rozcieram w palcach i delikatnie posypuję ciasto. Ciasto daję do piekarnika, piekę około 40 minut. Kiedy ciasto się mocno zrumieni, powinno być gotowe. Można zrobić próbę patyczkiem. Gotowe ciasto odstawiam do przestudzenia. Smacznego    

Gofry owsiane na mleku migdałowym

napiecyku

Gofry owsiane na mleku migdałowym

Wczoraj upiekłam razem z bratanicami chrupiące gofry, młodsza dziewczynka znalazła przepis na klasyczne gofry na tej stronie. Przepis ,, na najlepsze gofry na niedzielę ” okazał się strzałem w dziesiątkę. Dziewczyny ochoczo pałaszowały gofry z dodatkiem musu truskawkowego. Dzisiaj, postanowiłam ponownie upiec gofry z tego przepisu, w nieco zdrowszej wersji z mąki owsianej i na mleku migdałowym. Gotowe ciasto podzieliłam na dwie części, do jednej dodałam kakao. Gofry można podać na deser lub drugie śniadanie z dodatkiem konfitury, sezonowych owoców czy masła orzechowego. Będzie pysznie    Składniki / 3 porcje 1/ 3 szkl. mąki orkiszowej typ 650 lub pszennej 3/4 szkl. mąki owsianej 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. mleka migdałowego 1/5 szkl. oleju np. z pestek winogron 1 jajko ( osobno żółtko i białko ) szczypta soli 1 pełna łyżka cukru brązowego 2 łyżeczki kakao ( opcjonalnie ) Mąkę przesiać do miseczki z proszkiem do pieczenia.  Dodać mleko, olej i żółtko, wszystko dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. W osobnej miseczce ubić białko z cukrem i solą na gęstą pianę. Pianę dodać do ciasta i delikatnie wszystko wymieszać. Masę można podzielić na pół i do jednej połowy dodać kakao. Rozgrzaną gofrownicę posmarować olejem za pomocą pędzelka, nałożyć porcję ciasta. Gofry pieczemy około 5 minut. Gotowe gofry można dać na chwilę na kratkę, do przesuszenia. Podajemy na ciepło np. z musem truskawkowym, bardzo polecam mus od Herbapolu, to nie jest reklama, to po prostu bardzo dobry produkt. Sprawdzi się dla maluchów, ponieważ nie ma w nim kawałków owoców. Smacznego    

Knedle jaglane z truskawkami

napiecyku

Knedle jaglane z truskawkami

Torcik truskawkowy

napiecyku

Torcik truskawkowy

Kto nie tęskni za truskawkami ? Ja już dzisiaj przywołuję sezon truskawkowy, ciasta z truskawkami kuszą aromatem, kolorami i smakiem. Delikatny torcik  na biszkopcie z masą truskawkową i galaretką, sprawdzi się na każdą okazję. Ciasto jest dość proste w wykonaniu, jednak musimy odczekać kilka godzin ( najlepiej całą noc ) na stężenie masy. Bardzo polecam ten deser, na gorące popołudnia Składniki na biszkopt 3 jajka 5 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek oleju ( u mnie z pestek winogron ) 1 łyżeczka do pieczenia Białka ubijam na pianę, stopniowo dodaję cukier i żółtka, ubijam do czasu, kiedy piana będzie sztywna i lśniąca. Dodaję stopniowo olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu mąki, mieszam krótko, tylko do połączenia składników. Masę przelewam do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Biszkopt powinien się zarumienić. Gotowy biszkopt wyciągam z foremki i na krótko kładę na blacie, spodem do góry. Dzięki temu biszkopt będzie równy. Składniki na masę truskawkową 500 g truskawek 400 g zmielonego twarogu 2 galaretki truskawkowe + szklanka gorącej wody Oraz kilka truskawek pokrojonych w plasterki 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 2 szklankach gorącej wody Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie, dokładnie mieszam do rozpuszczenia całej żelatyny. Następnie schładzam galaretki, dając np. do zimnej wody. Truskawki daję do pojemnika blendera i miksuję na mus. Dodaję zimny ser i mocno schłodzone galaretki. Wszystko mieszam. Masę truskawkową daję do lodówki. Kiedy masa zaczyna gęstnieć, przelewam ją na biszkopt. Wszystko daję do lodówki na 2 godziny. Na wierzch ciasta, daję truskawki pokrojone w plasterki i tężejącą galaretkę truskawkową. Całość daję do lodówki. Najlepiej na całą noc. Udanych wypieków    

Filet kurczaka w sosie chrzanowym

napiecyku

Filet kurczaka w sosie chrzanowym

Obiadowy pomysł, na pierś kurczaka w sosie chrzanowym z pieczarkami i cebulką. Kurczaka smażę na rumiano, ściągam z patelni. Na tej samej patelni smażę plastry pieczarek, a następnie robię prosty sos. Na koniec wszystko ląduje na patelni. Taki kurczak smakuje z ryżem, ziemniakami, kaszą jaglaną lub na szybko z bagietką. Bardzo polecam Składniki 4 małe filety kurczaka 12 pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki tartego chrzanu 1 i 1/2 szkl. wody lub bulionu 100 g  śmietanki do zup i sosów ( opcjonalnie ) przyprawy – suszony czosnek niedźwiedzi, papryka, sól, pieprz 2 łyżki posiekanej cebulki dymki 1 łyżka masła klarowanego + 2 łyżki oleju do smażenia Filety delikatnie rozbijam. Duże filety dzielę na dwie części, krojąc w poprzek. Pieczarki obieram i kroję  grube plastry. Czosnek drobno siekam. Filety delikatnie posypuję solą, pieprzem, papryką i suszonym czosnkiem niedźwiedzim. Na rozgrzane masło klarowane i olej, daję filety. Filety smażę na małym ogniu, na rumiano. Gotowe piersi odkładam na talerzyk. Na tej samej patelni podsmażam pieczarki. Kiedy pieczarki zmienią kolor, dodaję wodę lub bulion. Wszystko krótko duszę, dodaję chrzan, czosnek i śmietankę. Sos doprawiam do smaku i gotuję na małym ogniu, do momentu, kiedy sos się lekko zredukuje. Dodaję filety i wszystko krótko podgrzewam. Podaję z cebulką dymką i kaszą jaglaną. Smacznego Uwagi – sos można zagęścić np. łyżką mąki jaglanej. Mąkę mieszam w 1/2 szkl. wody, dodaję do sosu i doprowadzam do zagotowania. Zamiast chrzanu, do sosu można dodać 1 łyżkę musztardy.

Racuchy drożdżowe z bananami

napiecyku

Racuchy drożdżowe z bananami

Muffiny kokosowe – kokosanki

napiecyku

Muffiny kokosowe – kokosanki

Sok z kiszonych buraków do picia

napiecyku

Sok z kiszonych buraków do picia

Nasze jelita, kochają wszystko co sfermentowane. Kiszoną kapustę, kiszone ogórki, czy chleb na zakwasie. Wszystkie te produkty, zawierają bakterie kwasu mlekowego, bardzo potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu trawiennego. Mała porcja zakwasu z buraków dziennie, działa oczyszczająco, krwiotwórczo, antybakteryjnie, wzmacniająco, antynowotworowo, poprawia wygląd naszej skóry. Mała buteleczka takiego probiotycznego soku z buraków, w sklepiku ze zdrową żywnością, kosztuje 6 zł. Dlatego warto zrobić go samemu, tym bardziej, że sok w zasadzie robi się sam. Zakwas można wykorzystać do barszczu, dodać do soku owocowego, czy zielonego koktajlu, mi najbardziej smakuje solo i jako napój izotoniczny. Bardzo polecam :) Składniki około 1 kg buraków 1 niecała, płaska łyżka soli 3 ząbki czosnku przekrojone na pół 1 listek laurowy, 3 nasiona jałowca ( opcjonalnie )  czysty ( wyparzony ) słoik szklany, lub naczynie z kamionki Buraczki dokładnie myję i cieniutko obieram, kroję na większe kawałki. Daję do słoika. Powinny zajmować, 2/3 słoika. W przegotowanej wodzie, rozpuszczam sól. Wodą zalewam buraki. Dodaję czosnek i przyprawy. Słoik przykrywam gazą, za pomocą recepturki. Słoik zostawiam w ciepłym miejscu na około 6 -8 dni. Zakwas lubi być dopieszczany, dlatego warto raz dziennie, przemieszać go łyżką i usuwać ewentualny biały nalot, który może tworzyć się na powierzchni. Po tygodniu, powstały sok, przelewam do butelki, a najlepiej od razu do szklanki. Większą ilość soku należy trzymać w chłodnym miejscu. Smacznego

Kurczak curry z kolorowym ryżem

napiecyku

Kurczak curry z kolorowym ryżem