Home Na słodkoDesery Gofry owsiane na mleku migdałowym

Gofry owsiane na mleku migdałowym

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Wczoraj upiekłam, razem z bratanicami chrupiące gofry, młodsza dziewczynka znalazła przepis na klasyczne gofry na tej stronie. Przepis na ,, najlepsze gofry na niedzielne śniadanie ” okazał się strzałem w dziesiątkę. Dziewczyny ochoczo pałaszowały gofry z dodatkiem musu truskawkowego 😛
Dzisiaj, postanowiłam ponownie upiec gofry z tego przepisu, w nieco zdrowszej wersji z mąki owsianej i na mleku migdałowym. Gotowe ciasto podzieliłam na dwie części, do jednej dodałam kakao. Gofry można podać na deser lub drugie śniadanie z dodatkiem konfitury, sezonowych owoców czy masła orzechowego. Będzie pysznie 🙂

DSC_8284

Składniki / 3 porcje
  • 1/4 szkl. mąki orkiszowej typ 650 lub pszennej
  • 3/4 szkl. mąki owsianej
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. mleka migdałowego lub innego mleka roślinnego
  • 1/5 szkl. oleju np. z pestek winogron
  • 1 duże jajko ( osobno żółtko i białko )
  • szczypta soli
  • 1 pełna łyżka cukru brązowego
  • 2 łyżeczki kakao ( opcjonalnie )
Mąkę przesiać do miseczki z proszkiem do pieczenia.  Dodać mleko, olej i żółtko, wszystko dokładnie wymieszać rózgą kuchenną.
W osobnej miseczce ubić białko z cukrem i solą na gęstą pianę.
Pianę dodać do ciasta i delikatnie wszystko wymieszać. Masę można podzielić na pół i do jednej połowy dodać kakao.
Rozgrzaną gofrownicę posmarować olejem za pomocą pędzelka, nałożyć porcję ciasta. Gofry pieczemy około 5 minut.
Gotowe gofry można dać na chwilę na kratkę, do przesuszenia. Podajemy na ciepło np. z musem truskawkowym. Bardzo polecam mus od Herbapolu, to nie jest reklama, to po prostu bardzo dobry produkt do gofrów i naleśników. Sprawdzi się dla maluchów, ponieważ nie ma w nim kawałków owoców. Smacznego 🙂

DSC_8271

 

DSC_8252

Powiązane posty

22 komentarze

lena 20 maja 2016 - 05:38

Gofrowa rozpusta:)

Odpowiedź
Sosna 20 maja 2016 - 09:06

Muszę wypróbować bo wyglądają zjawiskowo 😀

Odpowiedź
Megly 20 maja 2016 - 09:55

Też mam taką gofrownicę, która formuje urocze serduszka 🙂 Nigdy nie robiłam owsianych gofrów, ale już widzę, że muszą być przepyszne 🙂 z dżemorkiem bym zjadła takie pyszności. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia 20 maja 2016 - 11:37

ale cudne gofry Ci wyszły!

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 20 maja 2016 - 12:49

Gofry z mąki owsianej wychodzą bardzo chrupiące i pyszne dla kogoś kto kocha owies 😀

Odpowiedź
Ladylaura 20 maja 2016 - 14:13

Uwielbiam gofry ,ale jakoś nie mam do nich cierpliwości .Dziękuję Małgosiu za ten mus ,który polecasz,już zapisałam i kupię w czasie tegorocznych wakacji .

Odpowiedź
amanda-butikzprzepisami 20 maja 2016 - 16:47

Piękne serduszka! 🙂 Podziwiam – jeszcze nigdy sama nie robiłam gofrów, chociaż się od jakiegoś czasu przymierzam do tego 🙂

Odpowiedź
Iwona 20 maja 2016 - 19:13

Śliczne gofrowe serduszka 🙂 do schrupania 😉

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 21 maja 2016 - 12:25

Jakie słodkie i urocze gofry 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 21 maja 2016 - 16:17

uwielbiam gofry 🙂 i te zdrowsze i te normalne 🙂

Odpowiedź
Obżarciuch 21 maja 2016 - 21:47

chętnie zrobię takie gofry 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 21 maja 2016 - 23:09

Śniadanie mistrzów, pyszne goferki :)))

Odpowiedź
kulinarna148 22 maja 2016 - 08:22

Super połączenie. Gofry wyszły bardzo apetyczne, uroczy mają kształt.

Odpowiedź
Królowa Karo 22 maja 2016 - 22:36

Gofry mi się kojarzą z wakacjami 🙂

Odpowiedź
Marzena 23 maja 2016 - 18:46

Wspaniałe, bardzo lubię jeść gofry 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 23 maja 2016 - 19:25

Dawno już nie jadłam gofrów, a takich w zdrowej wersji chyba w ogóle. Bardzo apetycznie wyglądają 🙂

Odpowiedź
Łukasz 29 maja 2016 - 11:53

Wyglądają zjawiskowo! 😀

Odpowiedź
Kasia 5 kwietnia 2017 - 17:46

Łowicz robi lepszy dżem dla dzieci bo słodzony sokiem jabłkowym a nie cukrem… 😉
Właśnie piekę muffinki jaglane wg Pani przepisu 😀

Odpowiedź
napiecyku 5 kwietnia 2017 - 18:13

Dziękuję za info 😉 Muffinki na pewno będą smakować 🙂

Odpowiedź
Ada 26 listopada 2019 - 13:24

Ja bym użyła naturalnych dżemów własnej produkcji i było by palce lizać 🙂

Odpowiedź
Angela 12 maja 2020 - 15:27

Witam, nie mam mąki orkiszowej ani innej tylko zwykłą Szymanowską, może być? Mam płatki górskie owsiane mogę zblendować lub zmielić.

Odpowiedź
napiecyku 12 maja 2020 - 15:29

Może być mąka szymanowska 🙂 Płatki można spróbować zmielić i wymieszać z szymanowską pół na pół 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz