Włoska zupa z mięsem mielonym i warzywami

Uwielbiam gotować

Włoska zupa z mięsem mielonym i warzywami

Ruskie pierogi

Uwielbiam gotować

Ruskie pierogi

Przepisy na Sylwester i Karnawał

Uwielbiam gotować

Przepisy na Sylwester i Karnawał

Kochani! Zabawa sylwestrowa tuż, tuż, więc trzeba pomyśleć o menu na wieczór. Na tego typu imprezie najlepiej sprawdzają się rozmaitego rodzaju przekąski, sałatki i finger foody. Nie zapomnijmy także o ciepłej płycie, serwując pyszne mięsa i zupy, a także o słodkościach - koniecznie zajrzyjcie do działu ciasta i desery. Mięsne gniazdka z pieczarkami i papryką  Ryba po grecku Ryba w galarecie Mięsne kulki z pieczarką Camembert na imprezę Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Jajka faszerowane łososiem Tatar z łososia Tortilla z serkiem i łososiem Roladki z łososia z serkiem Przekąska z tortilli  Pieczarki faszerowane mięsem i serem Pieczarki faszerowane boczkiem i cebulką  Pieczarki faszerowane szpinakiem Pieczarki faszerowane kozim serkiem i orzechami Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem z indyka Cukinia faszerowana mięsem mielonym Roladki z grillowanej cukinii Bakłażan zapiekany z mozarellą i pomidorami  Sajgonki z warzywami i kurczakiem Skrzydełka KFC (Hot Wings)  Stripsy KFC Chrupiące nugettsy z kurczaka w cornflakes Nuggetsy z kurczaka Grzanki z kozim serkiem Grzanki z mozarellą i pomidorami Ciastka francuskie z serkiem i pomidorami  Tarta na cieście francuskim  Tarta z karmelizowaną czerwoną cebulą, pomidorkami i kozim serem Pizza na tortilli Pizzerinki Mini pizzerkinki z pieczarkami Kruche pierożki ze szpinakiem i fetą Krokiety z pieczarkami Krokiety z pieczarkami, pomidorami i bazylią Szaszłyki z kurczakiem, wędzonym boczkiem i warzywami Kolorowe szaszłyki z kurczakiem, cukinią i pomidorkami  Parówki w kukurydzianym cieście Kurczak w cieście francuskim z boczkiem i pieczarkami Parówki z serem w cieście francuskim Kebab domowej roboty Rolmopsy śledziowe z ogórkiem i papryką Szparagi w szynce Roladki z szynki z pieczarkami w galarecie Bagietka faszerowana pastą z tuńczyka  Sałatka Caprese Serowa terrina Kurczak w galarecie Roladki z szynki w galarecie Zapiekanki  Paszteciki z mięsem Zupa meksykańska Zupa Cheeseburger Kremowa zupa pieczarkowa z kurczakiem  Pikantna zupa z mięsem mielonym i makaronem Flaczki z kurczaka Bogracz Zupa cygańska Czysty barszcz czerwony Wesołe galaretki

Uwielbiam gotować

Wesołych Świąt!

Kochani Czytelnicy! Życzę Wam zdrowych, spokojnych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia. Dużo radości i miłości oraz bliskości.ściskam Was mocnoIlona 

Kaczka pieczona w pomarańczach

Uwielbiam gotować

Kaczka pieczona w pomarańczach

Pierogi z kapustą i grzybami

Uwielbiam gotować

Pierogi z kapustą i grzybami

Idealne ciasto na pierogi

Uwielbiam gotować

Idealne ciasto na pierogi

Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na idealne ciasto na pierogi to dobrze trafiliście. Dzisiaj podam Wam niezawodną recepturę na znakomite, bazowe ciasto pierogowe. Jego ogromną zaletą jest to, że bardzo dobrze się z nim pracuje oraz to, że ciasto jest delikatne, miękkie i pyszne. Przepis mam od bardzo dawna, przekazała mi go moja babcia, a właściwie to spisałam składniki do zeszytu obserwując babcine poczynania ;) Babcia gotuję na tzw. oko, więc było ciężko, ale się udało i pierogi wychodzą zjawiskowo dobre. Koniecznie spróbujcie i oceńcie sami. Przepis Babci ZosiIdealne ciasto na pierogiSkładniki:Ciasto:2 szklanki mąki pszennej1/2 - 2/3 szklanki gorącej wody prosto z czajnika1 jajko1 łyżka stopionego masłaszczypta soli1. Do miski przesiewam mąkę i sól. Dodaję jajko i dokładnie mieszam. Wlewam stopione masło, mieszam. Na koniec stopniowo dodaję gorącą wodę i zagniatam aż do otrzymania miękkiego, gładkiego ciasta.2. Ciasto wałkuję na dość cienki placek. Na brzegu ciasta kładę łyżeczką niewielkie porcje farszu, przykrywam ciastem i za pomocą szklanki wycinam pierogi, dociskam brzegi widelcem tworząc wzorek. Można również lepić pierogi za pomocą palców, a na brzegach zrobić ładne wykończenie z warkoczyka.3. Gotowe pierogi układam na czystej ściereczce. W garnku gotuję wodę z dodatkiem soli, cukru i oleju. Do gotującej się wody wkładam partiami pierogi i gotuję je na niewielkim ogniu ok. 5 minut od wypłynięcia.4. Ugotowane wyjmuję z wody łyżką cedzakową i przekładam na talerz. Gotowe.Smacznego! :)

Piernik z powidłami i czekoladą

Uwielbiam gotować

Piernik z powidłami i czekoladą

Makowiec na kruchym cieście

Uwielbiam gotować

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec to tradycyjne, bożonarodzeniowe ciasto, które pojawia się w Święta w większości polskich domów. Przepisów na makowca jest wiele, ale u nas korzystamy ze starej, sprawdzonej receptury Babci Zosi. Masa makowa jest przygotowywana z maku, a nie z gotowej masy makowej z puszki. Kolejny tajnik to obecność prażonych jabłek w masie, które nadają wyjątkowej soczystości i sprawiają, że ciasto nie jest suche i zapychające. Obowiązkowym składnikiem są również białka, które świetnie napowietrzają całość. Do maku dodajemy ulubione bakalie. Najczęściej są to rodzynki oraz orzechy, ale można dodać także inne suszone owoce tj. żurawinę, śliwki, daktyle, skórkę pomarańczową, a także migdały. W oryginalnym przepisie, mojej babci, zamiast wierzchu z kruchego ciasta jest polewa czekoladowa posypana kokosem. Z racji tego, że lubię eksperymentować to u mnie jest inaczej, ale zapewniam Was, że równie pysznie :)Przepis rodzinnyMakowiec na kruchym cieście[blacha o wymiarach 25 cm na 35 cm]Kruche ciasto:3 szklanki mąki pszennej100 g cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia5 żółtek250 g masłaMasa makowa:600 g zmielonego maku (kupuję mielony, a jeśli macie niemielony to należy go dwukrotnie przepuścić przez maszynkę)2,5 szklanki mleka1 i 1/3 szklanki cukru2 szklanki prażonych jabłek ze słoika4 płaskie łyżki kaszy manny2 garście rodzynekkilka kropel aromatu migdałowego5 białekszczypta soliDekoracja:lukier z cukru pudru i soku z cytrynyskórka pomarańczowa1. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem do miski. Dodaję żółtka i pokrojone w małą kostkę masło. Całość szybko zagniatam na jednolite ciasto. 2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część wkładam do lodówki, a drugą chowam do zamrażarki na 1 - 2 godziny. 3. Schłodzone w lodówce ciasto wałkuję na podsypanym mąką blacie. Następnie wykładam nim dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piekę 12 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjmuję z pieca i odstawiam do ostudzenia.4. W garnku gotuję mleko  cukrem. Do gotującego się mleka wsypuję zmielony mak. Zdejmuję garnek z ognia, dodaję rodzynki, prażone jabłka, kaszę mannę i kilka kropel aromatu migdałowego. Dokładnie mieszam i odstawiam do całkowitego wystudzenia.5. Z białek i szczypty soli ubijam sztywną pianę. Następnie dodaję ją do maku i delikatnie mieszam. 6. Makową masę wykładam na ostudzony, podpieczony spód. Powierzchnię wyrównuję łyżką. A na wierzch ścieram zamrożone ciasto na dużych oczkach tarki. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175*C i piekę około 1 godziny.7. Po upieczeniu wyjmuję ciasto z pieca i pozostawiam w blaszce do całkowitego ostudzenia. Zimne ciasto dekoruję lukrem sporządzonym z cukru pudru i soku z cytryny. Posypuję skórką z pomarańczy. Smacznego! :)

Ciasto z jabłkami i żurawiną

Uwielbiam gotować

Ciasto z jabłkami i żurawiną

Szarlotka na kruchym cieście

Uwielbiam gotować

Szarlotka na kruchym cieście

Ciasto kokosowo-makowe z kremem i galaretką

Uwielbiam gotować

Ciasto kokosowo-makowe z kremem i galaretką

Kolorowa tarta z warzywami

Uwielbiam gotować

Kolorowa tarta z warzywami

Surówka z kapusty pekińskiej jak Colesław

Uwielbiam gotować

Surówka z kapusty pekińskiej jak Colesław

Moja rodzina bardzo lubi kapuściane surówki. Dzisiejsza propozycja jest zbliżona smakiem do Colesława. W smaku ostro-słodka, lekko pikantna, doskonała jako dodatek do obiadu, zwłaszcza do mięs i ryb. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, dlatego zachęcam Was do jej przygotowania :)Przepis własnySurówka z kapusty pekińskiej jak ColesławSkładniki:1 mała główka kapusty pekińskiej1 marchew1 niewielka cebula3 ogórki konserwowe2 - 3 łyżki majonezu1 czubata łyżeczka majonezu1/2 łyżeczki cukrusólpieprz1. Kapustę przekrawam wzdłuż na pół, a następnie kroję nożem w poprzek w cienkie paski. Głąb wyrzucam.2. Obraną marchew ścieram na średnich oczkach tarki, a cebulkę drobno siekam i sparzam wrzątkiem, odsączam. Ogórki kroję w małą kostkę lub ścieram na dużych oczkach tarki.3. Do miski przekładam warzywa, dodaję majonez i musztardę. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie mieszam i wstawiam na pół godziny do lodówki. Gotowe.Smacznego! :)

Ciastka Pieguski

Uwielbiam gotować

Ciastka Pieguski

Sałatka meksykańska

Uwielbiam gotować

Sałatka meksykańska

Tortilla z serkiem i łososiem

Uwielbiam gotować

Tortilla z serkiem i łososiem

Flaczki z kurczaka

Uwielbiam gotować

Flaczki z kurczaka

Kapusta z boczkiem

Uwielbiam gotować

Kapusta z boczkiem

Ciasto Babie Lato

Uwielbiam gotować

Ciasto Babie Lato

Omlet ze szpinakiem i pieczarkami

Uwielbiam gotować

Omlet ze szpinakiem i pieczarkami

Rodzynkowiec

Uwielbiam gotować

Rodzynkowiec

Zupa Cheeseburger

Uwielbiam gotować

Zupa Cheeseburger

Muffinki czekoladowe z bananem i jabłkiem

Uwielbiam gotować

Muffinki czekoladowe z bananem i jabłkiem

Strogonow

Uwielbiam gotować

Strogonow

Muffinki cytrynowe

Uwielbiam gotować

Muffinki cytrynowe

Kurczak w ziarnach słonecznika

Uwielbiam gotować

Kurczak w ziarnach słonecznika

Kolby kukurydzy z masłem i natką pietruszki

Uwielbiam gotować

Kolby kukurydzy z masłem i natką pietruszki

Biszkopt z jabłkami

Uwielbiam gotować

Biszkopt z jabłkami

Kurczak w płatkach owsianych

Uwielbiam gotować

Kurczak w płatkach owsianych