wtorek, 15 listopada 2016

Surówka z kapusty pekińskiej jak Colesław


Surówka z kapusty pekińskiej jak Colesław

Moja rodzina bardzo lubi kapuściane surówki. Dzisiejsza propozycja jest zbliżona smakiem do Colesława. W smaku ostro-słodka, lekko pikantna, doskonała jako dodatek do obiadu, zwłaszcza do mięs i ryb. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, dlatego zachęcam Was do jej przygotowania :)



Przepis własny

Surówka z kapusty pekińskiej jak Colesław

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty pekińskiej
  • 1 marchew
  • 1 niewielka cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 - 3 łyżki majonezu
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz





1. Kapustę przekrawam wzdłuż na pół, a następnie kroję nożem w poprzek w cienkie paski. Głąb wyrzucam.

2. Obraną marchew ścieram na średnich oczkach tarki, a cebulkę drobno siekam i sparzam wrzątkiem, odsączam. Ogórki kroję w małą kostkę lub ścieram na dużych oczkach tarki.

3. Do miski przekładam warzywa, dodaję majonez i musztardę. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie mieszam i wstawiam na pół godziny do lodówki. Gotowe.

Smacznego! :)


4 komentarze:

  1. Też taką robię, ale bez ogórka, jest pyszna))

    OdpowiedzUsuń
  2. dwa razy jest napisany majonez w skł. ; ]

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam, jest pyszna. Lubię Pani przepisy są smaczne i jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szybka, prosta i przeeeeeepyszna :)

    OdpowiedzUsuń

*cieszę się, że Cię tu widzę :)
*komentarze są moderowane ze względu na spam
*obraźliwe komentarze będą usuwane