Uwielbiam gotować
Ciasto Milky Way (Mleczna kanapka)
To ciasto z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym, ale i dorośli nie przejdą obojętnie obok tego wypieku. Milky Way to nic innego jak puszysty, wilgotny biszkopt przełożony przepysznym kremem śmietanowo-maślanym z dodatkiem mleka w proszku. W sieci to ciasto można również spotkać pod nazwą Mleczna kanapka.Przepis własnyCiasto Milky Way (Mleczna kanapka)[blacha o wymiarach 25 cm na 35 cm]Biszkopt kakaowy:6 jajek1 szklanka cukru3/4 szklanki mąki pszennej1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka mąki ziemniaczanej3 łyżki naturalnego kakao1 łyżka olejuMasa mleczna:1/2 szklanki mleka1/2 szklanki cukru1 łyżka cukru waniliowego2 szklanki mleka w proszku (np. niebieskie z Mlekowity, nie może być granulowane)250 g masła400 ml schłodzonej śmietany2 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatynyDodatkowo:polewa czekoladowa1. Biszkopt kakaowy: Białka starannie oddzielam od żółtek. Białka miksuję ze szczyptą soli, pod koniec dodaję stopniowo cukier i ubijam na sztywną pianę. Do piany z białek dodaję po jednym żółtku i miksuję do połączenia. Następnie odkładam mikser, do jajecznej masy dodaję partiami przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Całość mieszam łyżką. Na koniec wlewam do masy olej i dokładnie mieszam łyżką.2. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Masę wylewam do przygotowanej formy, wyrównuję łyżką i wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180*C na ok. 25 - 30 minut i piekę do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmuję ciasto z pieca, a po 5 minutach wyjmuję wypiek z formy, odwracam do góry nogami i pozostawiam do całkowitego ostudzenia. 3. Do rondelka wlewam mleko i wsypuję cukry, doprowadzam do zagotowania, zdejmuję z ognia i odstawiam do całkowitego wystudzenia.4. Miękkie masło ucieram na białą, puszystą masę. Do zmiksowanego masła dodaję mleko w proszku, całość miksuję dokładnie. Na koniec wlewam zimne, osłodzone mleko, mieszam do połączenia.5. Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczam w 1/4 szklanki zimnej wody, odstawiam do napęcznienia. Następnie podgrzewam żelatynę w mikrofalówce do rozpuszczenia. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę dodaję do ubitej kremówki. Dokładnie mieszam.6. Do maślano-mlecznej masy dodaję bitą śmietanę i mieszam delikatnie.7. Ostudzony biszkopt przekrawam wzdłuż na pół, przekładam mleczną masą i wstawiam do lodówki.8. Na koniec ciasto dekoruję czekoladową polewą i wstawiam z powrotem do lodówki.Smacznego! :)