Tort Ambasador

Poezja smaku

Tort Ambasador

Koreczki z sera pleśniowego

Poezja smaku

Koreczki z sera pleśniowego

Śliwki w boczku (zboczone śliwki)

Poezja smaku

Śliwki w boczku (zboczone śliwki)

Grissini z szynką parmeńską i rukolą

Poezja smaku

Grissini z szynką parmeńską i rukolą

Makowiec na biszkopcie

Poezja smaku

Makowiec na biszkopcie

Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika

Poezja smaku

Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika

Sos żurawinowy do mięs i pasztetów

Poezja smaku

Sos żurawinowy do mięs i pasztetów

Babka piernikowa

Poezja smaku

Babka piernikowa

Grzane wino

Poezja smaku

Grzane wino

Polędwiczka faszerowana śliwkami

Poezja smaku

Polędwiczka faszerowana śliwkami

Poezja smaku

Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska to imponująco wysoki jabłecznik nafaszerowany mnóstwem jabłek. Na myśl przywodzi piesze wędrówki po górskich szlakach, a także wspomnienie wizyt w Bigosówce – skromnej karczmie tuż za Bukowiną w drodze do Łysej Polany, specjalizującej się w pstrągu (najlepszym ever!) i wspomnianej szarlotce. W tym roku Tatry odwiedziliśmy, wszamaliśmy pstrągi, ale poza sezonem szarlotki nie było. Nie mogłam odżałować, więc znalazłam przepis i upiekłam słynną szarlotkę w domu. Jest cudowna! Zużywa się do niej aż trzy kilogramy jabłek! Musimy użyć tylko kwaskowej odmiany, która nie rozpadnie się podczas długiego pieczenia – taka jest właśnie szara reneta – niepozorna odmiana późnych jabłek, która idealnie sprawdza się w tej szarlotce, nadając jej wyjątkowego smaku. Warto poszukać renety na bazarku, bo dostępne są jesienią i zimą. Potem czeka nas żmudne obieranie i krojenie (jeśli macie malakser lub robota krojącego na plasterki to większość pracy wykona za Was!). Smak ciepłej szarlotki wynagrodzi wszystko! Wysoka szarlotka tatrzańska: 3 kg jabłek odmiany szara reneta 2 łyżki cukru pudru do jabłek + 2 łyżki do ciasta 2 łyżeczki cynamonu do jabłek 500g mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 250g dobrej jakości masła (prosto z lod 2 łyżki cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 kg jabłek odmiany szara reneta2 łyżki cukru pudru do jabłek + 2 łyżki do ciasta2 łyżeczki cynamonu do jabłek500g mąki pszennej (najlepiej krupczatki)250g dobrej jakości masła (prosto z lod2 łyżki cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego)1 łyżeczka proszku do pieczenia2 żółtka2 łyżki kwaśnej śmietany'; document.write(" "); Mąkę mieszamy z dwoma łyżkami cukru pudru, dwoma łyżkami cukru waniliowego i proszkiem do pieczenia. Siekamy razem z masłem za pomocą dużego noża, a następnie dodajmy żółtka i śmietanę – szybko zagniatamy jednolite ciasto. Wszystkie składniki można połączyć także w malakserze. Formę o wielkości ok. 22×30 cm  wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części – mniejszą (ok. 1/3) i większą (ok. 2/3). Mniejszą część chowamy do zamrażarki, a większą wylepiamy dno formy wyłożonej papierem. Zabieramy się za jabłka – obieramy je, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy je na bardzo cienkie plasterki – malakserem ze specjalną przystawką do krojenia, szatkownicą lub po prostu nożem. Do jabłek dodajemy cukier puder i cynamon, a następnie staramy się delikatnie je wymieszać. Wyjmujemy ciasto z lodówki i układamy na nim poziomo plasterki jabłek. Staramy się to robić równo. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i trzemy na wierzch za pomocą tarki jarzynowej. Wiórki ciasta równomiernie rozkładamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (do 160°C) i pieczemy około 60-80 minut (bez termoobiegu). Po wystudzeniu możemy posypać ciasto cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na ciepło! Źródło przepisu: ChilliBite + drobne zmiany Post Szarlotka tatrzańska pochodzi z bloga Poezja smaku.

Śledzie z marynowanymi grzybkami i kukurydzą

Poezja smaku

Śledzie z marynowanymi grzybkami i kukurydzą

Chrupiące pieczone ziemniaki

Poezja smaku

Chrupiące pieczone ziemniaki

Babka piaskowa – najlepsza, bardzo wilgotna

Poezja smaku

Babka piaskowa – najlepsza, bardzo wilgotna

Pierś z gęsi z wiśniami i jarmużem na puree

Poezja smaku

Pierś z gęsi z wiśniami i jarmużem na puree

Sernik dyniowy

Poezja smaku

Sernik dyniowy

Likier Kukułka

Poezja smaku

Likier Kukułka

Mus kawowy z bezowymi duchami

Poezja smaku

Mus kawowy z bezowymi duchami

Pieczone kotlety drobiowe z warzywami

Poezja smaku

Pieczone kotlety drobiowe z warzywami

Wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami bez mąki

Poezja smaku

Wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami bez mąki

Ropucha w dziurze, czyli Toad in the hole!

Poezja smaku

Ropucha w dziurze, czyli Toad in the hole!

Jesienna kawa z karmelem jabłkowym

Poezja smaku

Jesienna kawa z karmelem jabłkowym

Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami

Poezja smaku

Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami

Tort z musem czekoladowym i gruszkami

Poezja smaku

Tort z musem czekoladowym i gruszkami

Kedgeree – jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby

Poezja smaku

Kedgeree – jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby

Syrniki – placuszki twarogowe

Poezja smaku

Syrniki – placuszki twarogowe

Pęczak z dynią, fetą i jarmużem

Poezja smaku

Pęczak z dynią, fetą i jarmużem

Ciasto wiewiórka

Poezja smaku

Ciasto wiewiórka

Makaron z łososiem w sosie porowym

Poezja smaku

Makaron z łososiem w sosie porowym

Tatar z łososia – testuję noże Gerlach

Poezja smaku

Tatar z łososia – testuję noże Gerlach