Śliwki w boczku (zboczone śliwki)Śliwki w boczku (zboczone śliwki) to przekąska stara jak świat, a i tak znika zawsze jako pierwsza. Połączenie słodkiej, suszonej śliwki i spieczonego, słonawego, wędzonego boczku to smak idealny na pobudzenie apetytu lub zakąskę do napoi wysokoprocentowych 😉 Świetnie smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jeśli nie znacie tego połączenia, spróbujcie koniecznie.

Śliwki w boczku (zboczone śliwki):

  • śliwki wędzone lub suszone (jeśli ktoś nie lubi śliwek, w ich zastępstwie świetnie sprawdzą się suszone morele)
  • orzechy włoskie lub migdały
  • suszony tymianek lub zioła prowansalskie
  • bardzo cienkie plastry wędzonego boczku
  • opcjonalnie: natka pietruszki do posypania

Wykałaczki moczymy przez co najmniej 2 minuty w zimnej wodzie. Ze śliwek wyjmujemy pestki (jeśli mają), robimy nacięcie i wkładamy do środka kawałek orzecha włoskiego lub migdał. Plastry boczku dzielimy na mniejsze części – takie, aby owinęły śliwkę. Posypujemy odrobiną tymianku lub ziół prowansalskich i owijamy śliwki. Spinamy wykałaczką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (180°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 15 minut lub do czasu, aż boczek się ładnie przyrumieni. Podajemy na zimno lub na gorąco. Dla ozdoby śliwki w boczku można posypać świeżą, posiekaną natką pietruszki.

Śliwki w boczku (zboczone śliwki)

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!