Fasolka szparagowa z bułką tartą

Domowe gotowanie

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Zupa botwinkowa

Domowe gotowanie

Zupa botwinkowa

Bezglutenowe naleśniki kukurydziane

Domowe gotowanie

Bezglutenowe naleśniki kukurydziane

Smażone plantany

Domowe gotowanie

Smażone plantany

Sałatka śledziowa

Domowe gotowanie

Sałatka śledziowa

Placki ziemniaczane z łososiem

Domowe gotowanie

Placki ziemniaczane z łososiem

Chipsy z selera

Domowe gotowanie

Chipsy z selera

Kluski na parze

Domowe gotowanie

Kluski na parze

Domowe gotowanie

Sałatka z jajkiem, pieczarkami i awokado

Składniki na ok. 4 porcje: ok. 150g roszponki 250g boczku wędzonego lub szynki w kostce 3 jajka 5 rzodkiewek 250g pieczarek brązowych 1 awokado Dressing: 1 pomarańcza 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Więcej…

Sałatka z piersi z kaczki

Domowe gotowanie

Sałatka z piersi z kaczki

Pierś z kaczki z sosem wiśniowym

Domowe gotowanie

Pierś z kaczki z sosem wiśniowym

Marchewka z piekarnika

Domowe gotowanie

Marchewka z piekarnika

Kalarepa z marchewką oprószana

Domowe gotowanie

Kalarepa z marchewką oprószana

Lasagne ze szparagami i szpinakiem

Domowe gotowanie

Lasagne ze szparagami i szpinakiem

Risotto ze szparagami

Domowe gotowanie

Risotto ze szparagami

Makaron ze szparagami i pieczarkami

Domowe gotowanie

Makaron ze szparagami i pieczarkami

Pasta z sera feta z ziołami

Domowe gotowanie

Pasta z sera feta z ziołami

Bigos

Domowe gotowanie

Bigos

Sigara böreği

Domowe gotowanie

Sigara böreği

Pasta z pieczonej papryki i fety

Domowe gotowanie

Pasta z pieczonej papryki i fety

Bulion wołowy

Domowe gotowanie

Bulion wołowy

Bulion, czyli wywar jest podstawą zup, sosów i innych dań. Bulion dobrze jest mieć przygotowany wcześniej, aby oszczędzić sobie czas przy przygotowaniu wybranego dania z jego użyciem i, aby nie sięgać po gotowe kostki rosołowe. Bulion można przechować w lodówce, szczelnie zamknięty np. w słoiku, ok. 1 tygodnia. Można go również podzielić na porcje i zamrozić. Zamrożony bulion można przechowywać przez ok. 2 miesiące. Domowy bulion jest aromatyczny, esencjonalny i pełen wartości odżywczych. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu bulionu jest, aby gotował się on powoli. Woda powinna tylko „mrugać”. W taki sposób otrzymamy klarowny bulion, inaczej będzie on mętny. Poza tym bulion mięsny powinien gotować się ok. 3 godz. Składniki: ok. 700g mięsa wołowego (np. goleń, szponder, mostek) 2 marchewki 2 pietruszki ok. ¼ korzenia selera cebula kawałek pora kilka gałązek natki pietruszki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu czarnego ok. 1 łyżka soli 2 litry wody Sposób przygotowania: Wołowinę opłukać zimną wodą. Włożyć do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. (Najlepiej, aby nie był to garnek niski i szeroki. Lepiej wybrać garnek węższy, a wyższy, ponieważ w takim garnku odparowanie płynu odbywa się wolniej). Doprowadzić do zagotowania. Po zagotowaniu powstanie szumowina (biało- szara piana), którą należy zebrać łyżką cedzakową, sitkiem lub zwykłą łyżką. Następnie należy zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko „mrugała”), garnek przykryć i gotować mięso ok. 30min. W tym czasie przygotować warzywa. Marchewki, pietruszki, seler, por i natkę pietruszki umyć. Marchewki, pietruszki i seler obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, nabić np. na widelec i opalić nad palnikiem. Skórka powinna zrobić się prawie czarna z bąbelkami. (Jeśli nie macie kuchenki gazowej to można to zrobić używając palnika do Crème brûlée lub włożyć cebulę do piekarnika przy ustawionej funkcji grilla). Pokrojone marchewki, pietruszki, seler, pora i opaloną cebulę dodać do gotującego się wywaru. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Garnek przykryć i gotować dalej na niskiej temperaturze palnika ok. 2- 3 godz. Na ok. pół po godziny przed końcem gotowania dodać natkę pietruszki. Po tym czasie wyciągnąć mięso i warzywa, a bulion przelać przez sitko. Jeśli bulion byłby za tłusty można ściągnąć łyżką trochę tłuszczu. Najłatwiej to zrobić, gdy bulion jest schłodzony. Mięso można wykorzystać np. do krokietów lub pasztecików.  Bulion jest gotowy. Można przygotować na nim od razu zupę lub przechować w lodówce, albo zamrozić. Smacznego.

Szybki piernik z bakaliami

Domowe gotowanie

Szybki piernik z bakaliami

Rolady wołowe z jajkiem

Domowe gotowanie

Rolady wołowe z jajkiem

Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami

Domowe gotowanie

Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami

Brukselka z piekarnika

Domowe gotowanie

Brukselka z piekarnika

Krem chrzanowy

Domowe gotowanie

Krem chrzanowy

Sałatka włoska

Domowe gotowanie

Sałatka włoska

Makaron z truskawkami

Domowe gotowanie

Makaron z truskawkami

Domowe gotowanie

Makaron z mięsem mielonym i szparagami

Składniki na ok. 4 porcje: 400g makaronu 400g mięsa mielonego 250g zielonych szparagów 200g pomidorów koktajlowych 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli 200ml słodkiej, płynnej śmietany 1 szklanka bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej sól, pieprz Więcej…

Domowe gotowanie

Sałatka szparagowa z brzoskwiniami

Lekka, słodko- wytrawna sałatka z rukoli,  szparagów, brzoskwiń i orzeszków ziemnych. Więcej…