Rolady wołowe z jajkiem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 plastry wołowiny na rolady
  • 4 jajka
  • 8 plasterków boczku
  • ok. 2 łyżek musztardy
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
  • ok. ½ litra wywaru najlepiej mięsnego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • troszkę słodkiej śmietany 30- 36% (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać.
  2. Mięso roztłuc tłuczkiem, posolić i popieprzyć. Posmarować musztardą. Na każdy płat mięsa położyć po 2 plasterki boczku, na to jajko. Założyć boki mięsa i zwinąć. Można rolady związać nitką lub wykałaczkami, ale jeśli rolada trzyma się dobrze to niekoniecznie.
  3. Rolady smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Gdy rolady będą podsmażone, podlać je wywarem, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Garnek przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu, ok. 1 godziny, albo dłużej w zależności od mięsa. Rolady powinny dusić się w wywarze. Gdyby wywar za szybko wyparował należy go dolać.
  4. Miękkie rolady wyciągnąć z garnka. Mąkę wymieszać z małą ilością wywaru (lub wody) i zagęścić nią sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać również śmietanę.

Smacznego.

Rolady wołowe z jajkiem