Makaron z truskawkami

Makaron z truskawkami

Proste i szybkie danie, które zawsze muszę zrobić co najmniej raz w sezonie truskawkowym. Dzieci je uwielbiają. Można użyć tutaj dowolnego makaronu lub nawet ryżu. Mnie najlepiej pasuje tu makaron spaghetti.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 300g dowolnego makaronu
  • 500g świeżych truskawek
  • 250ml jogurtu greckiego (lub innego, gęstego jogurtu naturalnego lub gęstej, kwaśniej śmietany)
  • cukier do smaku (ok. 3 łyżek)

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyć i odszypułkować. Parę truskawek (do dekoracji) pokroić na kawałki. Odstawić na bok. Do reszty truskawek dodać jogurt i cukier. Zmiksować blenderem.
  2. Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  3. Gorący makaron rozłożyć do głębokich talerzy, polać sosem truskawkowym i posypać kawałkami truskawek.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Makaron z truskawkami Makaron z truskawkami

Powiązane przepisy