szybki piernik z bakaliami

Szybki piernik z różnymi bakaliami, udekorowany kandyzowanymi wiśniami i migdałami. Możecie upiec go już teraz i zawiniętego w folię aluminiową przechować w chłodnym miejscu do świąt. Możecie upiec go również na ostatnią chwilę, bo piernik jest miękki zaraz po upieczeniu. Polecam wypiek w okresie świąt Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • 350g miodu
  • 120g cukru
  • 200g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżka przyprawy do piernika (kupnej lub domowej)
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 500g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 125ml mleka
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 150g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 100g posiekanych orzechów laskowych
  • 100g migdałów w słupkach
  • 100g wiśni kandyzowanych

Sposób przygotowania:

  1. Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową (jeśli jest duża to posiekać na drobno) wymieszać z orzechami laskowymi i łyżką mąki. Odstawić na bok.
  3. Osobno wymieszać resztę mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Odstawić na bok.
  4. Ostudzony miód z  cukrem i masłem przelać do miski. Dodać przyprawę do piernika, skórkę startą z pomarańczy i cynamon. Miksując mikserem na najwyższych obrotach dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 0,5 min.)
  5. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać mąkę z proszkiem i kakao na przemian z mlekiem. Miksować tylko do połączenia się składników.
  6. Na końcu wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą kandyzowane skórki i orzechy.
  7. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Wiśnie kandyzowane przekroić na pół i poukładać na cieście, wypukłą stroną do góry. Posypać migdałami w słupkach.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 180°C (lub termoobieg: 160°C) do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  11. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu owinięte folią aluminiową lub zawinięte w ściereczkę i włożone do worka.

Smacznego.

Zmieniony przepis z książki: „Weihnachtsbäckerei für Kinder”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

 

Szybki piernik z bakaliamiSzybki piernik z bakaliami

szybki piernik z bakaliami