Swojskie jedzonko
Sałatka z cukinii i papryki na zimę
Sezon na robienie słoików rozkręcił się na dobre-co dzień coś jest z ogródka do przetworzenia,więc działam-ogórki,papryka,cukinia,fasolka.......ostatnio gdzieś wpadła mi w oko ta kolorowa sałatka z cukinii i papryki i sporej ilości kurkumy o której sporo czytałam i wiem ,że ma bardzo korzystne działanie. Pomyślałam czemu nie i zrobiłam ją kilka dni temu i wiecie co -była naprawdę pyszna jeszcze przed pasteryzowaniem podjadałam ją z garnka-hihipolecam ....Składniki:- 3 kg cukinii, bez miękkiego miąższu i pestek- 3 czerwone papryki- 5 dużych cebul- 3 ząbki czosnku- 3 płaskie łyżki soli, użyłam morskiej Zalewa:- 2 płaskie łyżki gorczycy- 3 szklanki cukru- 2 szklanki octu- 3 łyżeczki soli- 3 kopiaste łyżki kurkumyPrzygotowanie: Warzywa myjemy i kroimy w plastry, posypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie odciskamy powstały płyn. Gotujemy zalewę, dodajemy do odciśniętych warzyw, mieszamy i odstawiamy na kolejnych kilka godzin, a nawet na całą noc. Gotową sałatką napełniamy słoiki i pasteryzujemy 15-20 minut.Smacznego :)