Sałatka z cukinii i papryki na zimę

Swojskie jedzonko

Sałatka z cukinii i papryki na zimę

Sezon na robienie słoików rozkręcił się na dobre-co dzień coś jest z ogródka do przetworzenia,więc działam-ogórki,papryka,cukinia,fasolka.......ostatnio gdzieś wpadła mi w oko ta kolorowa sałatka z cukinii i papryki i sporej ilości kurkumy o której sporo czytałam i wiem ,że ma bardzo korzystne działanie. Pomyślałam czemu nie i zrobiłam ją kilka dni temu i wiecie co -była naprawdę pyszna jeszcze przed pasteryzowaniem podjadałam ją z garnka-hihipolecam ....Składniki:- 3 kg cukinii, bez miękkiego miąższu i pestek- 3 czerwone papryki- 5 dużych cebul- 3 ząbki czosnku- 3 płaskie łyżki soli, użyłam morskiej Zalewa:- 2 płaskie łyżki gorczycy- 3 szklanki cukru- 2 szklanki octu- 3 łyżeczki soli- 3 kopiaste łyżki kurkumyPrzygotowanie: Warzywa myjemy i kroimy w plastry, posypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie odciskamy powstały płyn. Gotujemy zalewę, dodajemy do odciśniętych warzyw, mieszamy i odstawiamy na kolejnych kilka godzin, a nawet na całą noc. Gotową sałatką napełniamy słoiki i pasteryzujemy 15-20 minut.Smacznego :)

Ekspresowa papryka na zimę-lekko pikantna

Swojskie jedzonko

Ekspresowa papryka na zimę-lekko pikantna

przepis mam od Jadzi Smolińskiej-uwielbiam jej przepisy i tym razem również się nie zawiodłam-papryka jest pyszna,szybko się robi i jest zupełnie inna niż do tej pory robiłam-jest lekko pikantna-tak jak lubię-polecam wszystkim EKSPRESOWA PAPRYKA NA ZIMĘ2 i 1/2 kg papryki różne kolory 2 duże cebule5 papryczek chili czerwonejZALEWA:1 i 1/2 l. wody1/2 l. octu 10%1 szk. cukru3 łyżki soli2 łyżeczki gorczycy2 łyżeczki ziela angielskiego10 listków laurowychPapryki oczyścić umyć i pokroić w paski, cebulę w piórka, wszystko wymieszać. W garnku zagotować składniki zalewy, dodać pokrojone papryki i cebulę. Całość gotować na wolnym ogniu 10-15 min. do czasu zeszklenia się warzyw.Gorące wlewać do słoików, zakręcić, odwrócić słoik i ułożyć na ściereczce. Przykryć np. kocem i pozostawić do przestudzenia.Paprykę tę przygotowuje się błyskawicznie, słoiki nie wymagają pasteryzowania a przechowuję się znakomicie .Papryka ta zachwyci każde podniebienie.

Ketchup z cukinii-z nutką curry

Swojskie jedzonko

Ketchup z cukinii-z nutką curry

Kruche ślimaczki  z dżemem

Swojskie jedzonko

Kruche ślimaczki z dżemem

Brzoskwiniowy przekładaniec - bez pieczenia

Swojskie jedzonko

Brzoskwiniowy przekładaniec - bez pieczenia

pyszne kremowe ciacho,rozpływa się w ustach,idealne na upalne dni i nie tylko-polecam gorącoSkładniki:500 ml mleka2 żółtka1 puszka brzoskwiń3 łyżki mąki ziemniaczanej100g masła5 łyżek cukruok 50 herbatników3 łyżki mąki pszennej1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej500 ml śmietanki 30%2-3 łyżki cukru pudru2 śmietan-fixPrzygotowanie:Połowę mleka wlać do garnka dodać 5 łyżek cukru i zagotować,pozostałe mleko zmiksować z żółtkami i mąką pszenną i ziemniaczaną,mieszankę wlać do gotującego się mleka-cały czas mieszając ugotować budyń,ostudzić.Masło zmiksować na puch,a następnie dodawać porcjami ostudzony budyń,nadal ucierając-na gładką masę.Galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej wody,brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w cienkie plasterki.W prostokątnej blaszce wyścielonej folią spożywczą,ułożyć warstwę herbatników,a na ciastka wyłożyć połowę kremu,równo rozsmarować i na to poukładać 1/3 owoców,następnie kolejna warstwa herbatników,druga połowa kremu i 1/3 owoców,na wierzch reszta herbatników na wierzch ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę,dodajemy cukier puder i śmietan fixy i na to reszta owoców i tężejąca już galaretkaschładzamy w lodówce najlepiej całą noc .Smacznego :) 

Truskawkowy curd-pyszny krem do deserów

Swojskie jedzonko

Truskawkowy curd-pyszny krem do deserów

Rogaliki drożdżowe z powidłami i lukrem-mięciuteńkie

Swojskie jedzonko

Rogaliki drożdżowe z powidłami i lukrem-mięciuteńkie

najlepsze rogaliki jakie jadłam-przepis dostałam od koleżanki Eweliny- za który serdecznie dziękuję!!Są przepyszne....mięciutkie,jak poduszeczki,słodziutki lukier i powidła śliwkowe w środku-mniam....Nawet na drugi dzień są identyczne w smaku i równie mięciutkie.....Do tego wszystkiego są nie drogie i szybkie i proste w wykonaniu-czego chcieć więcej?Spróbujcie zrobić koniecznieSkładniki (na 32 szt.):4 szkl. mąki1/4 szkl.cukrucukier waniliowykostka margarynypowidła śliwkowe(lub ser,lub nutellę)50 g drożdżyduża śmietana 18 % (ja dałam 330g z firmy Zott)na lukier:cukier puder(ok 2 szkl.)kilka kropli soku z cytryny i odrobina wodyPrzygotowanie:mąkę cukier i cukier puder i margarynę-wyrabiamy w misce,,potem dodajemy śmietanę wymieszaną dokładnie z drożdżamiwszystko razem zagniatamy w gładkie ciasto(w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki)ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki,po tym czasie wyjmujemy,jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 4 części,każdą z tych części rozwałkowujemy na koło,które dzielimy na 8 części,na grubszym końcu nakładamy powidła i zawijamy zaczynając od grubszego końca układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-12 min(aż się zarumienią)po wyjęciu jeszcze lekko ciepłe lukrujemy(lukier przygotowujemy mieszając dokładnie składniki-oczywiście wodę dodajemy po kilka kropli ,żeby nie było za rzadkie )i wcinamy.....Smacznego!!!

Suszona Wołowina -dojrzewająca wędlina domowa

Swojskie jedzonko

Suszona Wołowina -dojrzewająca wędlina domowa

kolejna propozycja suszonych na suszone wędliny-tym razem wołowinka-wyszła genialna-jak wszystkie suszone wędlinki -był już Boczek, Karczek i Schabikpolecam wszystkie bo naprawdę warto je zrobićSkładniki:1 kg wołowiny bez kości1/2 szklanki cukru1/2 szklanki soli + 1/2 łyżki soli peklowej2-3 ząbki czosnku1 łyżka młotkowanego pieprzu1 pończochaPRZYGOTOWANIE:Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Wołowinkę przekładamy do metalowej lub szklanej  foremki i wkładamy do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynęło sporo  płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy  w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 36 godzin,  po tym czasie go opłukujemy mięso z soli, wycieramy i obtaczamy dokładnie w mieszance przeciśniętego przez praskę czosnku i  pieprzu. Wkładamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso do pończochy i wieszamy w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu.  Zostawiamy  na 4 -6 dób. Po tym czasie możemy wyciągnąć z pończochy i konsumować, należy kroić wędlinę w bardzo cienkie plasterki. Spróbujcie koniecznie -rewelacja....

Kurczak z mozzarellą,suszonymi pomidorami szpinakiem

Swojskie jedzonko

Kurczak z mozzarellą,suszonymi pomidorami szpinakiem

pomysł na szybki ,pyszny i niepowtarzalny obiad-na co dzień i od święta,mega soczysty  i aromatyczny kurczak zrobisz go w 5 min(resztę zrobi piekarnik-hihi)-polecam każdemuSkładniki:2 piersi z kurczakaok 15 dag mozzarellikilka suszonych pomidorówkilka listków szpinakukilka listków bazyliisól pieprz,łyżka olejuPrzygotowanie:piersi nacinamy co ok 2 cm w poprzek dość głęboko ale nie do końca żeby nie przeciąć całkiem mięsa,w każde nacięte miejsce wkładamy plaster mozzarelli,suszonego pomidora,liść szpinaku,liść bazylii,do żaroodpornego naczynia wysmarowanego łyżką oleju-wkładamy piersi,oprószamy solą i pieprzem,i polewamy odrobiną oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami,wstawiamy do rozgrzanego  do 180 stopni piekarnika z termoobiegiem na 20-25 minpychotkaSmacznego!!!

Łazanki z młodą kapustką i kiełbaską

Swojskie jedzonko

Łazanki z młodą kapustką i kiełbaską

Pieczony pasztet,delikatny i idealny na kanapki

Swojskie jedzonko

Pieczony pasztet,delikatny i idealny na kanapki

Kurczak teriyaki-błyskawiczny,prosty i pyszny obiad

Swojskie jedzonko

Kurczak teriyaki-błyskawiczny,prosty i pyszny obiad

Młode ziemniaczki w wędzonym boczku-pyszny dodatek do grilla

Swojskie jedzonko

Młode ziemniaczki w wędzonym boczku-pyszny dodatek do grilla

idealny dodatek do grilla i nie tylko ,można je spokojnie również zapiec w piekarniku,ziemniaczki są jak masełko,a boczuś chrupiący i pyszny,przekąska rewelacyjna-polecam szczególnie ,ze sezon na grilla dopiero się zaczął(przepraszam za zdjęcie-ale znikały tak szybko ,że to jest jedyne jakie udało mi się uchwycić :) )Składniki:kila młodych ziemniaczków(nie dużych) plastry boczku wędzonego surowego(tyle co jest ziemniaczków)papryka słodka mielona,sól,tymianek suszonyPrzygotowanie:ziemniaczki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie 10 min od zagotowania,wyjmujemy studzimy,posypujmy przyprawamizawijamy w plaster boczku  i wstawiamy na grilla ,opiekamy aż będą przyrumienione(jak robilibyśmy w  piekarniku,to na 200 stopniach również aż się przyrumieni boczuś)Smacznego:)

Ptysie z masą karpatkową,truskawkami i brzoskwiniami-pychotka!!

Swojskie jedzonko

Ptysie z masą karpatkową,truskawkami i brzoskwiniami-pychotka!!

zrobiłam je pierwszy raz i muszę stwierdzić ,że wyszły pyszne i wcale nie trudne do zrobienia,oczywiście polecam zrobić od razu podwójną porcję bo znikają błyskawicznie....farsz postanowiłam zrobić z masy karpatkowej i żeby nie było za słodko,dodałam truskawki i brzoskwinkimniam.....Składniki(na około 15 szt.)1 szklanka mąki1/2 szklanki mleka1/2 szklanki wody100 g masła pokrojonego w kostkęszczypta soli1 łyżeczka cukru4 jajkadodatkowo:masa karpatkowa błyskawiczna400ml mlekaSposób przygotowaniaPrzesiewamy mąkę. Mleko zagotowujemy z wodą, masłem, solą i cukrem. Kiedy zawrze, natychmiast zdejmujemy je z ognia i wsypujemy całą mąkę. Bardzo energicznie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Garnek stawiamy z powrotem na ogniu i przez 3-4 minuty energicznie mieszamy jego zawartość, tak żeby część wody wyparowała. Masa będzie przypominała gęste purée ziemniaczane. Następnie całość przekładamy do miski i ucieramy drewnianą łyżką lub miksujemy na małych obrotach około minuty. Gdy trochę ostygnie, dodajemy (po jednym) jajka. Każde kolejne jajko dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie całkowicie połączy się z resztą składników, a masa stanie się jednolita i błyszcząca, przypominająca konsystencją gęsty budyń.Nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,nie za blisko,bo ptysie rosną podczas pieczenia,możemy wyciskać z rękawa cukierniczego ,lub nakładać łyżką pieczemy w 200 stopniach ok 20-30 min w zależności od tego jak duże mamy ptysienajważniejsze ,żeby pamiętać ,ze nie można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia bo nam ptysie opadnąjak wystygną ptysie to przekrajamy je w poprzek i napełniamy masą karpatkową,przygotowaną zgodnie z opisem na opakowaniu,i dodajemy pokrojone owoce,po złożeniu posypujemy cukrem pudremSmacznego:)

Szybkie bułeczki z farszem a'la kebab i sosem czosnkowym

Swojskie jedzonko

Szybkie bułeczki z farszem a'la kebab i sosem czosnkowym

\Wymyśliłam je na imieniny mojego męża,nie spodziewałam się ,że wszystkim gościom tak bardzo posmakują-pyszne i na ciepło i na zimnoSkładniki:2 opakowania ciasta francuskiego 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebulapuszka pomidorów z puszki bez skórki krojonychpół cukinii15 dag sera żółtegopół papryki czerwonej lub żółtej ząbek czosnkuprzyprawa do kebaba,sól,pieprz,olejjajkona sos czosnkowy:4 łyżki majonezu5 łyżek jogurtu greckiego,łyżeczka ketchupu1 ząbek czosnku,sól pieprz,szczypta curry(do tego dania sprawdzi się super)Przygotowanie:Cebulkę rumienimy na patelni ,dodajemy mięso mielone smażymy dalej,dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku,pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę ,oraz  pomidory z puszki,przyprawiamy wszystko przyprawą do kebaba,solą i pieprzem,i smażymy jeszcze kilka minut.wyłączamy i odstawiamy ,żeby troszkę przestygło i wtedy dopiero dodajemy tarkowany na tarce o grubych oczkach żółty ser(żeby roztopił się dopiero w pieczeniu)rozwijamy ciasto francuskie i kroimy na prostokąty(wielkość zależy od was 8-10 kawałków)na każdy kawałek nakładamy porcję ciasta i zlepiamy jak na zdjęciu niżejukładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia-zlepieniem do spodu(jak na zdjęciu niżej)smarujemy roztrzepanym jajkiem  i pieczemy ok 15 -18 min(aż się ładnie zrumieni),składniki na sos mieszamy razem i doprawiamy do smaku solą,pieprzem i currybułeczki jemy polane sosemmniam....Smacznego:)

Sałatka chrzanowa z żółtym serem i cebulką perłową

Swojskie jedzonko

Sałatka chrzanowa z żółtym serem i cebulką perłową

Sałatka z awokado,mozarellą ,pomidorkami i sosem balsamicznym

Swojskie jedzonko

Sałatka z awokado,mozarellą ,pomidorkami i sosem balsamicznym

Uwielbiam sałatki,a taką mieszankę,mogła bym jeść codziennie i do wszystkiego,sprawdzi się na każdej imprezieSkładniki:10 pomidorków koktajlowych,awokado,słoik oliwek(zielonych lub czarnych)opakowanie mozzarelli mini(malutkich kuleczek)cebula czerwona,4 łyżki octu balsamicznego6-7 łyżek oliwy z oliwek(lub jakiejś smakowej,np z bazylią i pomidorami)łyżka sosu balsamicznego,sól,pieprzmożna dodać kilka posiekanych listków bazylii Przygotowanie:mozzarellę odcedzamy z wody,awokado obieramy ze skórki i kroimy w kawałki,pomidorki koktajlowe kroimy na połówki(lub ćwiartki jak są większe)dodajemy odsączone oliwki,i pokrojoną w półplasterki cebulkę mieszamy wszystkie składniki sosu i polewamy nim sałatkę,doprawiamy solą i pieprzem smacznego!!

Jajka w wiosennej kołderce-lekkie i chrupiące

Swojskie jedzonko

Jajka w wiosennej kołderce-lekkie i chrupiące

Uwielbiam jajka gotowane,i jak dla mnie to każda domowa impreza nie może się bez nich obejść,dlatego  próbuje ciągle zrobić je inaczej,żeby się nie znudziły i każdy chętnie po nie sięgał.Tym razem postawiłam na wiosenną wersję,bo uwielbiam nowalijki,Jajka wyszły pyszne ,sprawdzą się również świetnie na śniadanko lub kolację,więc szczerze polecam !!!Składniki:10 jajekmały jogurt grecki3-4 łyżki majonezuząbek czosnku,pęczek rzodkiewki,pęczek szczypiorku,ogórek zielonysól,pieprzsałata do dekoracjiPrzygotowanie:jajka gotujemy,obieramy i rozkrajamy na połówki,układamy je na półmisku na liściach sałaty,rzodkiewki kroimy w większą kostkę,ogórka również,szczypiorek siekamy,mieszamy to wszystko z majonezem i jogurtem,wciskamy ząbek czosnku,doprawiamy solą i pieprzem do smaku.sos wylewamy na jajka i dekorujemy resztką szczypiorkui gotowemniam.....Smacznego:)

Szyneczki zawijane z prażonym słonecznikiem-pyszna przekąka

Swojskie jedzonko

Szyneczki zawijane z prażonym słonecznikiem-pyszna przekąka

Omleciki z grillowaną cukinią i serkiem ziołowym

Swojskie jedzonko

Omleciki z grillowaną cukinią i serkiem ziołowym

pyszne cieniutkie omleciki zawijane z grillowaną cukinią i ziołowym serkiem,świetny pomysł na przekąskę na każdą okazjępolecam gorąco!!Składniki:5 jajek70 ml śmietanki 30%jedna średnia cukinia,lub dwie małeserek ziołowy almetteszczypiorekkawełek czerwonej papryki sól pieprzolejPrzygotowanie:cukinię myjemy,i kroimy w cieniutkie plasterki (można użyć do tego obieraczki do warzyw)grillujemy je z dwóch stron na patelni grillowej,lub na zwykłej z odrobiną oleju-lekko solimy,jajka roztrzepujemy ze śmietaną,solą pieprzem i pokrojonym szczypiorkiem(jak ktoś lubi może dodać trochę posiekanej natki pietruszki )smażymy na odrobinie oleju 3 cieniuteńkie omlety jeszcze ciepłe omlety smarujemy serkiem,na to układamy plastry grillowanej cukiniii ciasno zwijamy,potem owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce co najmniej 1 godz.następnie rozwijamy z foli i kroimy na 6 kawałeczków ,układamy na talerzu,i n środek każdego kawałka dajemy pokrojoną w kostkę paprykęSmacznego:)

Domowy paprykarz-czyli sałatka z makreli inaczej

Swojskie jedzonko

Domowy paprykarz-czyli sałatka z makreli inaczej

Amerykańskie ciasteczka cynamonowe

Swojskie jedzonko

Amerykańskie ciasteczka cynamonowe

Uwielbiam je i cała moja rodzina,są rewelacyjne,nie są kruche tylko lekko ciągnące,jak lubicie cynamon-to zróbcie je koniecznieSkładniki:360 g mąki1/2 łyżeczki soli2 łyżeczki proszku do pieczenia,225 g masła300 g cukru2 jajkałyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowydodatkowo do obtoczenia:65 g cukru2 łyżeczki cynamonuPrzygotowanie:w misce zmieszać mąkę,sól i proszek do pieczenia,odstawićw drugiej misce miksujemy kilka minut masło z cukrem,następnie dodajemy po jednym jajku ciągle miksując,dodać ekstrakt z wanilii(lub cukier waniliowy),powoli dodajemy suche składniki(mąkę z solą i proszkiem)miksujemy na gładką masę.wkładamy do lodówki na ok 1 godz.po tym czasie formujemy kulki wielkości ok 2,5 cm obtaczamy je  w wymieszanym cukrze z cynamonem,układamy je na blaszce wyłożonej papierem i lekko spłaszczamy,koniecznie zachowacie spory odstęp między ciasteczkamibo one sporo rosnąwkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopnina 8-10 minżeby się lekko zrumieniłypo wyjęciu zostawcie je na papierze na którym się piekły jeszczeprzez kilka minut żeby stwardniałygotoweSmacznego!!! 

Duszona karkówka w sosie własnym -rozpływa się w ustach...

Swojskie jedzonko

Duszona karkówka w sosie własnym -rozpływa się w ustach...

prosty sposób na karkówkę ,duszoną z cebulką,czosnkiem i odrobiną wina-jest na prawdę przepyszna,rozpływa się w ustach-polecam gorąco na obiad na co dzień i od święta....Składniki:1 kg karkówki wieprzowej2-3 cebule4-5 ząbków czosnku100 ml białego wina deserowego(pół słodkiego)sól ,pieprzolejłyżka masłaliść laurowy2 ziela angielskiemąka do obtoczenia mięsabulion warzywny lub drobiowymaggiPrzygotowanie:mięso kroimy na plastry,solimy i pieprzymy,obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju z dodatkiem masła z obu stronpodsmażone mięso odkładamy na bok,a na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy cebule pokrojone w piórkana koniec dodajemy pokrojony drobno czosnek,i smażymy jeszcze chwilę,dodajemy mięso,podlewamy winem,i szklanką bulionu ,kilka minut odparowujemy bez przykrycia,potem dodajemy jeszcze ok szkl bulionu ,liść laurowy,ziele angielskie,pieprz,przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok 40 min,zdejmujemy z ognia i zostawiamy jeszcze przykryte na ok pół godz,żeby sobie doszło,jak sosik jest jeszcze za rzadki ,wyjmujemy mięso i odparowujemy sam sos od czasu do czasu mieszając ,żeby się nie przypalił,jak trochę zgęstnieje wyłączamy i doprawiamy jeszcze do smaku solą ,pieprzem i maggi(wiem,wiem że nie zdrowa ale uwielbiam maggi,a do mięsnych sosów jest idealnym dodatkiem smakowym) ponownie dokładamy mięso i możemy wcinać!!Mniam....Smacznego:)

Stefanka czekoladowa-bez pieczenia

Swojskie jedzonko

Stefanka czekoladowa-bez pieczenia

ciacho na bazie czekoladowych budyni,bardzo kremowe i pyszne a do tego proste do zrobienia ,herbatniki bardzo szybko miękną więc nie trzeba czekać całą noc-wystarczy  godziny-polecamSkładniki:60-70 szt herbatników maślanych800 ml mleka2 opakowania budyniu czekoladowego150 g cukru250 g masła3 łyżki rumu500 ml śmietany kremówki 30%2 łyżki cukru pudru2 śmietan fixyPrzygotowanie:budynie z połową cukru mieszamy z 300 ml mleka,pozostałe mleko zagotowujemy i dolewamy mieszankę budyniową ,mieszamy aż powstanie gęsty budyń,studzimy.Miękkie masło miksujemy na puch z pozostałym cukrem,następnie dodajemy porcjami budyń,cały czas miksując na gładką masę,na koniec miksowania dodajemy rum,jeszcze chwilkę mieszamy.Blachę 25x36 cm  wyłożyć folią aluminiową(potem łatwiej je wyjmiemy)w blaszce układamy pierwszą warstwę herbatników ,na to 1/3 masyznowu herbatniki,i kolejną część masy,znowu herbatniki,trzecią część masy i na wierzch ostatnie herbatniki,ciasto dajemy do lodówki żeby stężało na ok 2-3 godzpo tym czasie wyjmujemy przykrywamy deską i przewracamy do góry nogami zdejmujemy folię,ubijamy kremówkę dodajemy cukier puder i wykładamy na wierzch ciasta,dekorujemy dowolnieSmacznego :)

Sałatka z ananasem,rodzynkami i prażonym słonecznikiem

Swojskie jedzonko

Sałatka z ananasem,rodzynkami i prażonym słonecznikiem

Kiełbasa a'la Krakowska -domowej roboty

Swojskie jedzonko

Kiełbasa a'la Krakowska -domowej roboty

Pieczeń rzymska nadziewana sałatką jajeczną

Swojskie jedzonko

Pieczeń rzymska nadziewana sałatką jajeczną

Pieczeń rzymską bardzo lubię,często robię ją na obiad ,ale tym razem zrobiłam ją całkiem inaczej-nadziałam ją sałatką z jajek.wyszła naprawdę smaczna i całkiem inna-fajny pomysł na WielkanocSkładniki:1 kg mięsa mielonego (ja używam łopatki)2 ząbki czosnkusól ,pieprz,majeranek, czerstwa bułka,cebula,4 jajka na tardo+jedno surowegarść posiekanej pietruszkiłyżka majonezu,100g  masłabułka tartaPrzygotowanie:bułkę namaczamy w wodzie lub mleku,odciskamy.Cebulę kroimy w kostkę szklimy na maśle.Mięso mieszamy z bułką,surowym jajkiem,cebulą,przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Doprawiamy solą,pieprzem,majerankiem,Z foli spożywczej odcinamy prostokąt,posypujemy bułką tartą,wykładamy na to mięsną masę,formujemy prostokąt ok.20x30 cm.Przygotowujemy farsz:ugotowane jajka kroimy w kostkę,mieszamy z natką i majonezem,,doprawiamy solą i pieprzem.Wykładamy na mięsoza pomocą foli spożywczej zwijamy roladę,dociskamy,przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia,pieczemy w 180 stopniach 1 godzinęSmacznego!!!

Ekspresowy pasztet -mniam!

Swojskie jedzonko

Ekspresowy pasztet -mniam!

Jajka w pikantnej zalewie octowej

Swojskie jedzonko

Jajka w pikantnej zalewie octowej

Są naprawdę pycha-od octu fajnie stwardniały i mają bardzo ciekawy smak-będą idealne do żurku wielkanocnego,lub po prostu na kanapki do wędlinkioczywiście do wielkanocnego żurku to muszę ich dorobić bo już zjedzone-mniam,,,Składniki:12 ugotowanych jajek,2-3 małe papryczki chili2 gałązki tymianku,500 ml octu jabłkowego(lub 250 ml octu 10 %)3 łyżki cukru,2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy1/2 łyżeczki ziarenek pieprzuPrzygotowanie:ugotowane jajka obrać i opłukać,jajka dajemy do 2 wyparzonych słoiczków,dodajemy papryczki chili i tymianek,Do garnka wlewamy 1 litr wody oraz ocet,cukier,sól,gorczycę i pieprz,,zalewę zagotować i ostudzić,Chłodną zalewą zalewamy jajka z chili i tymiankiem(Jajka muszą być całkiem zakryte,)Jajka w zalewie odstawić do lodówki-będą gotowe po dwóch dniach.Smacznego!!

Pasta na kanapki ze słonecznikiem i suszonymi pomidorami

Swojskie jedzonko

Pasta na kanapki ze słonecznikiem i suszonymi pomidorami