Ser Koryciński z pomidorami-domowej roboty

Swojskie jedzonko

Ser Koryciński z pomidorami-domowej roboty

to już mój kolejny ser-pierwszy był bez przypraw ten jest całkiem inny pełen smaku -pyszny!!miałam naprawdę ogromną frajdę w jego przygotowaniu,jest pełen  aromatu suszonych mielonych pomidorów,bazylii ,czosnku -mniam suszone mielone pomidory i płatki pomidorów ,kupiłam na allegro a podpuszczkę i chlorek wapnia na stronie -mniam mniam,,Robiłam tym razem z mleka sklepowego w worku,i wyszedł bardziej twarogowy,jak robiłam z mleka prosto od krowy(tłuściutkiego)to był bardziej twardy ,jak żółtyOba skradły serce mojej rodzinie-polecam  bo są pyszne.Tym razem wyjątkowo nie podaję przepisu na mojej stronie tylko odsyłam was do oryginalnego źródła bo jest tam dokładnie opisane krok po kroku jak go robić-przepis znajdziecie tutaj:http://blogbrowin.blogspot.com/2016/02/ser-korycinski-z-pomidorami.htmlpozdrawiam serdecznie........

Schab po zbójnicku-soczysty i pyszny

Swojskie jedzonko

Schab po zbójnicku-soczysty i pyszny

zawsze szukałam idealnego sposobu na schab-bo zawsze był albo za suchy albo za twardy,i teraz znalazłam-wyszedł cudowny,delikatny,kruchy i soczysty,po prostu rozpływa się w ustachdobrze się kroi  a przyprawy są naprawdę trafione-polecam tą kolejną  domową wędlinkę gorąco i lecę nastawiać kolejny schabik bo znika błyskawicznie,       Składniki :2 kg schabu ( dość mocno się skurczy,ale można zrobić mniejszy kawałek )1 łyżka suszonej mielonej cebuli 1 łyżka granulowanego czosnku1 łyżka słodkiej , mielonej papryki40 g soli peklowej ,1 łyżka cukru Przygotowanie:Do garnka wlewamy wodę ( daję kranówkę ) , około 2-2,5 l . W wodzie rozpuszczamy sól peklową  , mieszamy i zanurzamy w zalewie schab . Wstawiamy do lodówki na minimum 5 dni – codziennie obracamy schab w zalewie . Po upływie tego czasu , wyjmujemy schab z zalewy ,nacieramy mieszanką przypraw ( mieszamy ze sobą , paprykę , czosnek , cebulę )  , upychamy w siatkę wędliniarską    . Zostawiamy jeszcze dobę w lodówce , żeby ładnie przesiąknął przyprawami . Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 C i pieczemy w tej temperaturze 1,5 godziny ( w zależności od grubości kawałka , czasami potrzeba 30 minut więcej  ) , po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozwalamy mu jeszcze 20 minut dojść w ciepłym , następnie wyciągamy , studzimy i wkładamy do lodówki ( kroimy najlepiej następnego dnia ).

Żeberka pieczone w Coca Coli

Swojskie jedzonko

Żeberka pieczone w Coca Coli

pyszne,mięciutkie i soczyste-na prawdę dobre-i do tego mało pracy ,polecam gorącoa do tego pyszne pieczone ziemniaczki z tymiankiem-mniam....Składniki:1,2 kg ładnych żeberekok. 2 szklanki Coca-Colimarynata:1-2 łyżki soli3 ząbki czosnku2 łyżki oleju2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka papryki słodkiej1/2 łyżeczki papryki ostrejPrzygotowanie:Mięso oczyścić, osuszyć i pokroić na kawałki. Każdy kawałek dobrze natrzeć solą. Czosnek rozgnieść i  wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Mieszanką posmarować mięso. Odstawić w chłodne miejsce na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.Mięso wyjąć z marynaty i obsmażyć na patelni z obu stron. Tak przygotowane kawałki mięsa umieścić w naczyniu do zapiekania i zalać Colą, tak by zakrywało mięso do 3/4 wysokości.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem  w temperaturze 180C przez 90 minut. Zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 20-30 minut, by mięso pięknie się zrumieniło.Smacznego :)

Gofry-proste i pyszne

Swojskie jedzonko

Gofry-proste i pyszne

o Kto nie lubi gofrów?Chyba nie ma takiej osoby-przepadają za nimi szczególnie dzieci,mam dla was bardzo prosty przepis na gofry-polecamSkładniki:(na 4-5 gofrów)2 żółtka2 łyżki cukru1 szkl. mąki0,5 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szkl. mleka3 łyżki olejuPrzygotowanie:żółtka miksujemy z cukrem,potem dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,mleko i na końcu olej,miksujemy na gładką masę,nakładamy na gofrownicę i pieczemysmacznego!!!

Bułeczki grahamki-odrobina zdrowia

Swojskie jedzonko

Bułeczki grahamki-odrobina zdrowia

pyszne zdrowe bułeczki,z mąki graham,z prawdziwej i wartościowej Mąki Szymanowskiej,chrupiące i pachnące,,,,PolecamSkładniki ( na 6 bułek) :     -150 g mąki pszennej ( typ od 450 do 650) -300 g mąki pszennej graham (typ 1850)Ja użyłam Mąki Szymanowskiej-bo jest    naprawdę wysokiej jakości - 250 ml ciepłej wody- 30 g drożdży świeżych - czubata łyżeczka soli - łyżeczka cukru - 2 łyżki oleju -Ja użyłam olej rzepakowy Polski- mleko do smarowania bułeczekPrzygotowanie:Świeże drożdże kruszymy  do kubka, dodajemy połowę wody, cukier i łyżeczkę pszennej mąki,mieszamy. Odstawiamy na ok. 15 minut by lekko podrosły.Do miski wsypujemy mąki,dodajemy sól, cukier, olej i zaczyn ze świeżych drożdży . Zagniatamy  ciasto ręcznie na kuchennym blacie lub mikserem z końcówką hak. W miarę zagniatania dodajemy stopniowo pozostałą wodę. Po ok. 10 minutach pracy, ciasto stanie się zwartą kulą. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Kiedy ciasto podwoi objętość (po ok. 1 - 2 godzinach) wykładamy na podsypany mąką blat, dzielimy  na trzy części, każdą potem na pół. Lekko natłuszczonymi dłońmi toczymy  z ciasta kule. Kładziemy  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można naciąć na krzyż wierzch bułki ostrym nożem. Odstawiamy jeszcze ,żeby podrosły na ok. 10 - 15 minut, smarujemy mlekiem. Piekarnik rozgrzewamy  do 200 st. Wstawiamy bułki do pieca na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy do stygnięcia na metalową kratkę. GotoweSmacznego!!!

Sernik nowojorski -pyszny i mega kremowy

Swojskie jedzonko

Sernik nowojorski -pyszny i mega kremowy

Uwielbiam serniki,w każdym wydaniu,ten robiłam pierwszy raz i wyszedł pyszny ,mega kremowy,i bardzo delikatny,polecam serdecznie.....Składniki:na spód:140 g  ciastek 70 g masłana masę serową:900 g sera sernikowego250 gr cukru3 łyżki mąki,kilka kropel ekstraktu waniliowego lub olejku waniliowegoskórka starta z jednej cytryny200 g kwaśnej śmietany 18 %3 duże jajka +żółtkoPrzygotowanie:Ciastka rozdrobnić,dodać roztopione masło,wymieszaćTortownicę (25-26 cm)szczelnie owinąć z zewnątrz  folią aluminiową przyciskając folię brzegiem tortownicy (dla uszczelnienia)dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a brzegi wysmarować margaryną ,ciastka wysypać na dno tortownicy docisnąć i wstawić do lodówki na ok 30 min.Wszystkie składniki   na masę serową umieścić w misce i zmiksować na gładko masę wylać na herbatniki, piekarnik nagrzać do 180 stopni,tortownicę wstawić do większej blaszki (ja użyłam głębszej piekarnikowej)powoli nalewać wrzątek do połowy wysokości tortownicy(jak na zdjęciu poniżej),przykryć folią aluminiową wierzch,całość wstawić do piekarnika,piec 45 min,po tym czasie zmniejszyć temp. do 160 stopni i odkryć sernikpiec jeszcze 30 min,wyjąć i ostudzićsmacznego...

Kakaowe naleśniki z mąki graham z bitą śmietaną i owocami

Swojskie jedzonko

Kakaowe naleśniki z mąki graham z bitą śmietaną i owocami

lubicie naleśniki???ja uwielbiam w każdej postaci,na słodko,na słono,z owocami,ze szpinakiem,zapiekane,i na zimno,Czemu nie zrobić ich z mąki graham-żeby było zdrowiej,okazało się to naprawdę fajnym pomysłem,użyłam mąki Szymanowskiej z pełnego przemiału bo jest najlepsza polecam bo sa naprawdę pyszne....Składniki:Ciasto:- 1,5 szklanki mąki graham t 1850(ja używam Mąki Szymanowskiej)- ok. 0,5 szklanki maki pszennej- 2 jajka- 1,5 szklanki wody-1,5 szklanki mleka- 2 łyżki kakao- 3-4 łyżki oleju(ja użyłam olej Polski rzepakowego)+do smażenia- 1 łyżeczka cukru waniliowego- szczypta soliNadzienie:500ml śmietanki kremówki 30%3 łyżki cukru pudru,2 śmietan fixydowolne owoce-ja użyłam brzoskwiń,bananów i truskawek do dekoracjiPrzygotowanie:Mąkę graham namoczyć w 1,5 szklanki wody przez 1 godzinę (będzie łagodniejsza). Po godzinie dodać mąkę pszenną, mleko, jajka, kakao, szczyptę soli, cukier i olej,zmiksować na gładkie ciasto. dokładnie wymieszać.patelnię smarujemy delikatnie olejemSmażymy jak normalne naleśnikiubijamy śmietankę,na koniec dodajemy śmietan fixy wymieszane z cukrem pudremnakładamy śmietankę na naleśniki,na to pokrojone owoce,i zawijamy w rulonikmożna polać roztopioną czekoladą,lub posypać cukrem pudrem,ja nie daje nic na wierzch,żeby dzieci mogły wziąć w rękę i wcinaćSmacznego!!!!

Boczek suszony,dojrzewający-a'la włoska Panchetta

Swojskie jedzonko

Boczek suszony,dojrzewający-a'la włoska Panchetta

Boczek  A'la Panchetta-to kolejna wędlina suszona która przygotowałam,był już schab(przepis na niego znajdziecie TUTAJ),Robiłam również karczek(przepis znajdziecie TUTAJ)Wszystkie wyszły naprawdę rewelacyjne.....polecam gorącoPłat boczku o wadze 1,5 kgPrzyprawy:3 łyżki czarnego pieprzu młotkowanego ( 2 łyżki dajemy do mieszanki peklującej, a 1 łyżkę po opłukaniu boczku, a przed suszeniem)1/3 szklanki soli kuchennej2 łyżeczki soli peklowej1 łyżka ziaren jałowca 1/2 skl  cukru3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę5 suchych liści laurowych (rozetrzeć drobno)2 łyżeczki suszonego tymianku1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynuPrzygotowanie:Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Boczek przekładamy do metalowej lub szklanej  foremki,przykrywamy np.folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynęło sporo  płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy  w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki tym razem na  na 24 godziny(bo mięso jest wąskie i trzeba trzymać je troszkę krócej ,żeby nie było za słone,  po tym czasie go opłukujemy mięso z soli, wycieramy i obtaczamy dokładnie w mieszance czosnku,liści laurowych,tymianku,jałowca i rozmarynu i wkładamy na kolejne 36 godz do lodówkipo tym czasie mocno,jak najciaśniej zwijamy nasz boczek w roladę i obwijamy mocno dratwą lub sznurkiem i wieszamy sam lub w pończosze w przewiewnym nie za ciepłym miejscu na 7-do 14 dni,w zależności od temperatury w której wisi(jak w 17-18 stopni to 14 dni,jak 20-22 to 7 dni)i gotowe,pamiętajcie żeby kroić jak najcieniej...Smacznego!!

Domowy majonez w kilka sekund-pychotka!!

Swojskie jedzonko

Domowy majonez w kilka sekund-pychotka!!

Używacie majonezu????Ja już od dawna przygotowuje go sama,robi się go błyskawicznie i jest na prawdę pyszny.Ważne jest żeby dodać dobry olej,taki delikatny,o neutralnym smaku i zapachu,ja używam  POLSKI-Olej Rzepakowy bo nadaje się nie tylko na zimno ale również do smażenia duszenia-bo ma wysoką temperaturę dymienia,zapraszam do obejrzenia filmiku-Zobaczcie sami jakie to prosteSkładniki:2 jajka250 ml oleju(najlepiej olej rzepakowy Polski)pół łyżeczki soli1/3 łyżeczki pieprzu,łyżeczka musztardy3 łyżki soku z cytrynyPrzygotowanie:składniki wszystkie dajemy do półlitrowego słoiczka(trzeba patrzeć ,żeby słoiczek był na tyle szeroki żeby końcówka od blendera do niego weszła)wkładamy końcówkę naszego blendera do samego dna i włączamy na najwyższych obrotach -miksujemy 3-4 sekundy ,następnie powoli unosimy końcówkę do góry słoika i z powrotem na dół powoli -tak robimy 3-4 razy-gotowe!!!Na filmiku poniżej pokazuje jak szybko się miksuje-polecam

Placek czeski- pyszny,mięciutki miodownik

Swojskie jedzonko

Placek czeski- pyszny,mięciutki miodownik

Zupa meksykańska-prosta i pyszna

Swojskie jedzonko

Zupa meksykańska-prosta i pyszna

pyszna ,sycąca zupa,lekko pikantna,mniam,,,,zrobisz ja szybko i prosto-ale na pewno nie tylko jeden raz-pychotka....Składniki:500 g łopatki wieprzowej mielonej,puszka białej fasoli,puszka czerwonej fasoli,pomidory w puszce krojonepuszka kukurydzy,3 ząbki czosnku,2 cebule,3 łyżki koncentratu pomidorowego,1 kostka rosołowa(lub litr rosołu)2 łyżki oliwy1 łyżeczka ziół prowansalskich,sól,pieprz,szczypta czyli(ja daję trochę więcej bo lubię jak jest ostra)2 łyżki majeranku,Przygotowanie:cebulę obrac,pokroić w kostkę i przyrumienić na oliwie,dodać mięso mielone i podsmażyć,w garnku zagrzać litr wody z rosołkiem(lub podgrzać nasz gotowy rosół)dodać podsmażoną cebulkę z mięskiem i kukurydzę,pogotować ok 30 min,dodać odcedzone fasole(białą i czerwoną)pomidory z puszki,koncentrat pomidorowy,czosnek wyciśnięty przez praskę i chili,,majeranek,zioła,dolać wody tak żeby przykryte były wszystkie składniki,gotujemy jeszcze ok 30 min,doprawiamy solą pieprzem Smacznego!!!

Smalczyk z cebulką i pieczarkami

Swojskie jedzonko

Smalczyk z cebulką i pieczarkami

Kiełbasa słoikowa-idealna na kanapki

Swojskie jedzonko

Kiełbasa słoikowa-idealna na kanapki

Chlebek cebulowy-pyszny i pachnący

Swojskie jedzonko

Chlebek cebulowy-pyszny i pachnący

pyszny,pachnący,z chrupiącą skórką.....polecam na śniadanko....Składniki:600 g mąki pszennej30 g świeżych drożdży2 łyżeczki soli2 łyżki olejujedna średnia posiekana  biała cebula2 łyżki prażonej cebulki1 łyżeczka cukrużółtko2 łyżki mlekaPrzygotowanie:50 ml ciepłej wody mieszamy z drożdżami,cukrem i łyżką maki,odstawiamy na 15 min.Białą cebule rumienimy na oleju.Mąkę przesiewamy,dodajemy rozczyn drożdżowy i ok 220 ml ciepłej wody,cebulkę prażoną ,cebulkę podsmażoną razem z olejem,sól,zagniatamy elastyczne ciasto,zostawiamy w natłuszczonej misce do wyrośnięcia ,przykrywamy ściereczką .ok 45 min.po tym czasie ,formujemy bochenek i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,lekko spłaszczamy i odstawiamy przykryciem jeszcze na ok pół godzinki,po tym czasie smarujemy nasz chlebek rozbełtanym żółtkiem z mlekiem,i nacinamy ostrym nożem,pieczemy 25 min  w temperaturze 180 stopni smacznego!!!a jak smakuje z domową gotowaną szyneczką.....mniam  mniam (przepis na szyneczkę znajdziecie TUTAJ ) Smacznego....