sobota, 12 marca 2016

Jajka w pikantnej zalewie octowej


Są naprawdę pycha-od octu fajnie stwardniały i mają bardzo ciekawy smak-będą idealne do żurku wielkanocnego,lub po prostu na kanapki do wędlinki
oczywiście do wielkanocnego żurku to muszę ich dorobić bo już zjedzone-mniam,



Składniki:
12 ugotowanych jajek,
2-3 małe papryczki chili
2 gałązki tymianku,
500 ml octu jabłkowego(lub 250 ml octu 10 %)
3 łyżki cukru,
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy
1/2 łyżeczki ziarenek pieprzu

Przygotowanie:
ugotowane jajka obrać i opłukać,jajka dajemy do 2 wyparzonych słoiczków,dodajemy papryczki chili i tymianek,
Do garnka wlewamy 1 litr wody oraz ocet,cukier,sól,gorczycę i pieprz,,zalewę zagotować i ostudzić,
Chłodną zalewą zalewamy jajka z chili i tymiankiem(Jajka muszą być całkiem zakryte,)
Jajka w zalewie odstawić do lodówki-będą gotowe po dwóch dniach.
Smacznego!!



1 komentarzy

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!