Łosoś z cukinią i pomidorami !

Kulinarne Królestwo Moniki

Łosoś z cukinią i pomidorami !

Dzisiaj wpadłam na chwilę, aby podać Wam mój nowy, szybki sposób na łososia. Oczywiści musicie zadbać aby dostać piękny, świeży kawałek łososia i do dzieła.Składniki:1 świeży filet łososia1/2 cukinii1 pomidorsólpieprz cytrynowyoliwa z oliweksok z połowy limonkiŁososia dokładnie myjemy, ściągamy skórę i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie solimy, pieprzymy z obu stron i nacieramy sokiem z limonki.Cukinię i pomidora kroimy w dość cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wkładamy łososia i obkładamy go dookoła plasterkami warzyw na zmianę.Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika 180 st. z termoobiegiem na 30 minut.Łososia można podawać z ryżem.Smacznego !

Penne w sosie śmietanowym z groszkiem i pancettą !

Kulinarne Królestwo Moniki

Penne w sosie śmietanowym z groszkiem i pancettą !

Dawno mnie tu nie było, ale pojawienie się na świecie mojej małej Istotki trochę wywróciło moje życie do góry nogami ;)Obiecuję poprawę i w miarę możliwości będę dodawać nowe przepisy. Dzisiaj propozycja dla wszystkich zabieganych mam, które nie mają czasu na tworzenie wyszukanych potraw. Uwielbiam to danie za delikatną słodycz groszu przełamaną słonym smakiem boczku oraz za łatwość i szybkość w przygotowaniu.Składniki:1 duża cebula250 g pancetty lub boczkupaczka mrożonego groszku250 ml śmietany 36%500 g makaronu pennesól, pieprzłyżka oleju z pestek winogronMakaron gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę a po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę pancettę. Smażymy do momentu, aż pancetta się zrumieni. Następnie dodajemy groszek i smażymy, aż groszek będzie miękki. Odcedzamy makaron i przekładamy do dużego garnka. Dodajemy zawartość z patelni, dokładnie mieszamy i wlewamy śmietanę. Podgrzewamy całość, aż śmietana delikatnie się zredukuje. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy parmezanem i gotowe.Smacznego !

Penne z cukinią i szafranem, czyli wspomnienia z Toskanii!

Kulinarne Królestwo Moniki

Penne z cukinią i szafranem, czyli wspomnienia z Toskanii!

Zapiekanka szpinakowo - pomidorowa!

Kulinarne Królestwo Moniki

Zapiekanka szpinakowo - pomidorowa!

Nuggetsy rybne z dipem koperkowym

Kulinarne Królestwo Moniki

Nuggetsy rybne z dipem koperkowym

Nuggetsy rybne to zdrowsza wersja powszechnie znanych nuggetsów z kurczaka. Ja swoje zrobiłam z dorsza, ale można wykorzystać każdą ulubioną rybę. A do tego lekki dip koperkowy. Proste danie na każdą okazje.Składniki:4 filety rybne1 jajko1 szkl. panierki pankosól, pieprzpieprz cytrynowyolejSkładniki na dip koperkowy:3 łyżki jogurtu naturalnego2 łyżki majonezu1/2 łyżeczki musztardy dijonpół pęczka drobno posiekanego koperkukilka kropel soku z cytrynysól, pieprzWszystkie składniki na dip dokładnie łączymy. Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem cytrynowym, odstawiamy na 10 minut.Na głębszej patelni rozgrzewamy olej. Kawałki ryby obtaczamy w jajku, następnie w panierce i smażymy na złoty kolor. Danie można podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami.Smacznego !

Z cyklu: Popisowe dania mojego męża. Makaron z leśnym sosem!

Kulinarne Królestwo Moniki

Z cyklu: Popisowe dania mojego męża. Makaron z leśnym sosem!

Po powrocie z Toskanii mój M postanowił odtworzyć danie, które jadł w tamtejszej restauracji. Makaron z leśnym sosem - zawdzięcza swój smak i wspaniały zapach trufli, którą kupiliśmy na lokalnym targu. Danie nie wyszło może tak idealne jak we włoskiej restauracji ale godne polecenia.Składniki:1 pojedyńcza pierś z kurczaka6 podgrzybków ( mogą być mrożone)250 ml śmietany 30 %pół paczki makaronu tagliatelle1 mała cebulaparmezansól, pieprzodrobina startej trufliMakaron gotujemy w osolonej wodzie. Cebule i kurczaka kroimy w drobną kostkę. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, podsmażamy na złoto. Następnie dodajemy kurczaka, mięso wcześniej doprawiamy solą i pieprzem. Całość chwilę podsmażamy i dodajemy grzyby. Po chwili dodajemy śmietanę i 2 łyżki startego parmezanu. Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy łyżeczkę startej trufli. Ugotowany wcześniej makaron dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy. Makaron wykładamy na talerz i posypujemy parmezanem oraz odrobiną startej trufli.Smacznego !