środa, 12 sierpnia 2015

Zapiekanka szpinakowo - pomidorowa!

Upały sprawiły, że w ogóle nie myślę o gotowaniu. Ale przecież coś trzeba jeść, dlatego zrobiłam zapiekankę, którą jedliśmy przez 2 dni. Mam już tyle nowych pomysłów na proste i smaczne dania, ale chyba muszę poczekać na spadek temperatury, bo w kuchni jest chyba z 50 stopni:)
 
Składniki:
1 opakowanie makaronu świderki
1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego
1 podwójna pierś z kurczaka
1 puszka pomidorów w kawałkach
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
2 łyżeczki cukru
pieprz, sól
olej z pestek winogron do smażenia
20 dag startego żółtego sera np. salami

 
 
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka, myjemy, kroimy w kostkę i doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy na rozgrzany olej i chwilę smażymy. Kawałki kurczaka wyciągamy z patelni, następnie na tą samą patelnię wrzucamy szpinak i smażymy,aż woda odparuje.

W międzyczasie odcedzamy makaron. Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gałkę, sól oraz pieprz, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Na bazie pomidorów przygotowujemy sos. Do garnka wlewamy odrobinę oleju, dodajemy puszkę pomidorów, przykrywamy i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, cukier i obie papryki. Na koniec sos solimy i pieprzymy.

W dużym naczyniu lub garnku po gotowaniu makaronu łączymy wszystkie składniki: makaron, mięso, szpinak i sos pomidorowy. Tak przygotowaną zapiekankę przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy żółtym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 st. na około 15 minut, aż ser się rozpuści.

 
 
 
 
 
 Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz