wtorek, 21 lipca 2015

Z cyklu: Popisowe dania mojego męża. Makaron z leśnym sosem!

Po powrocie z Toskanii mój M postanowił odtworzyć danie, które jadł w tamtejszej restauracji. Makaron z leśnym sosem - zawdzięcza swój smak i wspaniały zapach trufli, którą kupiliśmy na lokalnym targu. Danie nie wyszło może tak idealne jak we włoskiej restauracji ale godne polecenia.



Składniki:
1 pojedyńcza pierś z kurczaka
6 podgrzybków ( mogą być mrożone)
250 ml śmietany 30 %
pół paczki makaronu tagliatelle
1 mała cebula
parmezan
sól, pieprz
odrobina startej trufli



Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cebule i kurczaka kroimy w drobną kostkę. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, podsmażamy na złoto. Następnie dodajemy kurczaka, mięso wcześniej doprawiamy solą i pieprzem. Całość chwilę podsmażamy i dodajemy grzyby. Po chwili dodajemy śmietanę i 2 łyżki startego parmezanu. Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy łyżeczkę startej trufli. Ugotowany wcześniej makaron dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy. 
Makaron wykładamy na talerz i posypujemy parmezanem oraz odrobiną startej trufli.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz