,,Panna Cotta’’

Podróż w kulinaria

,,Panna Cotta’’

Zabieram Was do słonecznej Italii! Przygotuj deser włoski, który pokochał cały świat! To bardzo prosty do przygotowania deser, który tak naprawdę można wyczarować z niewielkiej liczby składników. Jest to deser na bazie śmietanki, cukru i wanilii. Składniki: 400 ml śmietanki kremówki 36% 100 ml mleka 50 g cukru pudru 1 laska wanilii 2 łyżeczki żelatyny lub 2 listki żelatyny + 1/4 szklanki wody Sos malinowy: 200 g malin 1 łyżka cukru Wykonanie: Mleko, śmietankę i cukier podgrzewamy na bardzo małym ogniu, nie zagotowując. Laskę wanilii przekrawamy i zdejmujemy nasionka. Nasionka laski wanilii i samą laskę dodajemy do podgrzanego mleka i śmietanki. Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gorącego mleka i śmietanki. Przed dodaniem żelatyny wyjmujemy z mleka laskę wanilii. Mieszamy bardzo dokładnie. Całość studzimy i przelewamy mieszając do foremek delikatnie posmarowanych olejem. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na mniej więcej 2 godziny. Maliny wsypujemy do garnuszka, dodajemy cukier i kilka minut podgrzewamy. Owoce przecieramy przez sitko aby pozbyć się ziarenek. Przygotowanym sosem malinowym polewamy nasz deserek.

,,Kebab w miseczkach z tortilli’’

Podróż w kulinaria

,,Kebab w miseczkach z tortilli’’

Chcesz w oryginalny sposób przygotować przekąski na przyjęciu, urodzinach lub party? Możesz to zrobić dzięki własnoręcznie przygotowanym miseczkom z ciasta tortilla w których możesz podać  kebab. Idealnie sprawdzą się na wszelkich imprezach. Koniecznie wypróbujcie! Kebaby przygotowałam dzięki życzliwości marki Garneczki.pl i marki Master Cook Handel Składniki: 1 filet z kurczaka 1 opakowanie placków tortilla, 6 sztuk pół papryki czerwonej 1 ogórek pół czerwonej cebuli sałata pekińska 1 pomidor 1 ogórek sól, pieprz do smaku Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Pierś kurczaka kroimy w paseczki, posypujemy pieprzem, solą, słodką papryką i przyprawą do kebab. Mięsko smażymy na  rozgrzanej patelni. Do  miski wkładamy porwaną sałatę ,pomidory, paprykę pokrojone w paski, ogórki pokrojone w plastry oraz piórka cebuli. Tortillę podgrzewamy na patelni.  Płaty tortilli wkładamy do formy i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 200 C, do momentu jak nabiorą złocistego koloru. Do gotowych miseczek przekładamy wszystkie składniki i polewamy sosem czosnkowym.   Lubisz eksperymentować w kuchni i przygotowywać ciekawe dania? Co powiesz na miseczki z tortilli, w których możesz podać  sałatkę, kebab, dipy czy desery? Przygotowanie takich „tortilla bowls” zajmie chwilę, a efekt będzie niesamowity! Wystarczy wyłożyć tortillą metalową, karbowaną foremkę i włożyć do piekarnika do piekarnika. Pod wpływem ciepła tortilla stwardnieje tworząc efektowne, jadalne miseczki.

,,Mini deserki Kinder Schoco- Bons’’

Podróż w kulinaria

,,Mini deserki Kinder Schoco- Bons’’

Czy lubicie czekoladki Kindr Schoco Bons? To mleczno-orzechowe nadzienie z kawałkami orzechów laskowych mmmmm….. Przyznam się ja ich uwielbiam. Zapraszam do wspólnego przygotowania lekkiego deseru. Jest pyszny, przyjemny w smaku i konsystencji. Smakuje rewelacyjnie i co ważne powstaje bardzo szybko.  To idealne rozwiązanie, gdy nagle nachodzi nas ochota na coś słodkiego! Mają jedną wadę znikają w mgnieniu oka Dzięki życzliwości marki Frisco w mojej kuchni powstał ten o  to smakowity deser. Składniki: 4 biszkopty okrągłe Opakowanie Kinder Schoco- Bons Szklanka śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki cappuccino Wykonanie: Biszkopciki łamiemy na małe kawałki. Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Do przezroczystych pojemników lub szklaneczek wkładamy kilka kawałków ciasteczek. Ubitą kremówkę przekładamy na pokruszone ciasteczka, dodajemy pokrojone czekoladki, posypujemy kawą cappuccino, przykrywamy masą śmietanową. Na koniec dekorujemy górę deseru przepołowionymi czekoladkami schoco Bons.

,,Różyczki cytrynowo- dyniowe’’

Podróż w kulinaria

,,Różyczki cytrynowo- dyniowe’’

Dzisiaj kolejny przepis z dynią w roli głównej. Tym razem w postaci różyczek, które przygotowałam dzięki życzliwości marki Garneczki.pl i marki Master Cook Handel Składniki na masę: 1 szklanka puree z dyni sok wyciśnięty z 1cytryny 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka cukru Wykonanie: Puree z dyni gotujemy z sokiem z cytryny. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę cytrynową i bardzo dokładnie mieszamy i przekładamy do naszych różyczek. Foremkę wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła.

,,KARNAWAŁOWE KOKARDKI”

Podróż w kulinaria

,,KARNAWAŁOWE KOKARDKI”

Dziś coś na karnawał kończący się tłustym czwartkiem.   Prezentuje przepis na tradycyjne chrupiące faworki z bąbelkami. Piękne, złociste, chrupiące, po prostu przepyszne kokardy. To kolejne  z moich ulubionych przysmaków z dzieciństwa. Jeśli faworki podbiły także Wasze serca koniecznie wypróbujcie przepis z piwem i rozsmakujcie się w delikatności tradycyjnych chruścików! Składniki: 7 żółtek 4 łyżki cukru 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki piwa pszenicznego olej do smażenia szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z czerwonej porzeczki lub z soku z malin Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż będą jasne i puszyste. Dodajemy przesianą mąkę a następnie wlewamy piwo i mieszamy. Złączamy wszystkie składniki w kulę dodając w razie potrzeby mąkę. Wykładamy je na podsypaną stolnicę i chwilę wyrabiamy. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i wykrawamy krążki w 3 rozmiarach używamy do tego szklanki, literatki oraz  kieliszka do wódki a następnie zwijamy w każdym środek, tak aby powstały kokardki i nakładamy na siebie w kolejności  duży, średni, mały, a następnie mocno przyciskamy środek palcem. Kokardki smażymy wierzchem tak by się zarumieniły na złoto i odsączamy z tłuszczu. Cukier puder ucieramy z sokiem do gładkości. Gęstość lukru regulujemy dodając sok lub cukier.  

,,Cykoria otulona szynką parmeńską’’

Podróż w kulinaria

,,Cykoria otulona szynką parmeńską’’

Przenosimy się w podróż do Belgii. Prezentuję dziś  smaczne i łatwe do przygotowania danie z cykorii, szynki oraz sera. Składniki: • 3 cykorie • 3 plasterki szynki parmeńskiej lub chłopskiej • 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego • 1 łyżka majonezu • 3 plasterki żółtego sera • Sól, pieprz, 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Cykorię myjemy osuszamy i w razie potrzeby usuwamy zewnętrzne listki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Cykorię podgotowujemy w osolonej wodzie 5 minut. Wyjmujemy odsączamy i zostawiamy do przestudzenia. W tym czasie czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy jogurt, majonez, przyprawiamy według uznania i mieszamy. Cykorię zawijajamy w plasterki szynki i sera. Układamy je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i polewamy przygotowanym sosem. Zapiekamy ok. 20 minut aż ser się zrumieni.

,,Ciasto z melonem’’

Podróż w kulinaria

,,Ciasto z melonem’’

Ciasto nie tylko na niedzielę. Może być na szczególne okazje takie jak zbliżający się Dzień Babci i Dzień Dziadka. Nie dość, że pięknie wygląda to smak nawet przewyższa jego wygląd. Bardzo polecam! Składniki: Składniki na ciasto kakaowe i orzechowe : 300 g margaryny 6 łyżek oleju 1 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3/4 szklanki orzechów mielonych Ciasto białe: 3 białka 1 szkl. cukru 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu 1/3 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa z melonem: 1 szklanka puree z melona (około pół zielonego melona) 3 galaretki zielone agrestowe Masa dyniowa: 1 szklanka puree z dyni 3 galaretki pomarańczowe Masa śmietanowa: Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru Wykonanie Ciasto kakaowe i orzechowe: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem ,dodając po 1 żółtku. Pod koniec dodajemy olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta mieszając na wolnych obrotach miksera. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy z ciastem. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do 1 dodajemy kakao. Do 2 orzechy. Dno blachy o wym.33×22 Każde ciasto pieczemy osobno w temp.170 s C przez ok.15-20 minut biszkopt biały: Przygotować ciasto jasne. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy  pozostałe składniki i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w temp.170 s C przez ok.15-20 minut Masa melona: Melona obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy go do miski i blendujemy na jednolity mus. Puree z melona gotujemy, do gorącej masy wsypujemy galaretki zielone i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na spód orzechowy. Wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. Masa dyniowa: Puree z dyni gotujemy, do gorącej masy wsypujemy galaretkę pomarańczową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na biały biszkopt. Wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt kakaowy i wyrównujemy. Złożenie ciasta: Na orzechowe upieczone i ostudzone ciasto wykładamy masę melonową, przekładamy plackiem białym i wstawiamy do lodówki aby stężało. Masę dyniową wykładamy na placek biały i przekrywamy plackiem kakaowy, smarujemy kremem śmietanowym. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Placek orzechowy -tężejąca wkładka melonowa- placek biały -masa dyniowa -placek kakaowy -masa śmietanowa  

,,Deser truskawkowo kokosowy’’

Podróż w kulinaria

,,Deser truskawkowo kokosowy’’

Jeśli jesteście fanami kokosowego szaleństwa to jest to coś dokładnie dla Was:) Udane połączenie kokosu i truskawek… Nie muszą być świeże, możecie wykorzystać letnie zapasy i użyć mrożonych owoców. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn  w mojej kuchni powstał ten deser truskawkowo- kokosowy. Spód wkładki kokosowej: 100 g wiórków kokosowych 30 g cukru pudru 40 ml śmietany kremówki 30 g masła Łyżka mąki kokosowej Ptasie mleczko: 100 ml mleka kokosowego Galaretka niebieska wieloowocowa Galaretka truskawkowa 0,5 kg dowolnych truskawek świeżych lub mrożonych 1 opakowanie galaretki truskawkowej Dodatkowo: pierścienie cukierniczo-kucharskie Przygotowanie: Spód wkładki kokosowej: Do miski wsypujemy kokos, mąkę kokosową i cukier puder. W garnuszku roztapiamy masło ze śmietaną, wsypujemy suche składniki i jeszcze chwilę mieszamy na małym ogniu. Masę kokosową pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wykładamy nią równomiernie dno obręczy. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce. Ptasie mleczko: Galaretkę przygotowujemy w 0,5 szklanki wrzątku. Mleko kokosowe ubijamy a następnie dodajemy tężejącą galaretkę niebieską i przekładamy do naszych obręczy. Galaretka truskawkowa: Galaretki rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i ostudzamy. Tężejącą galaretką zalewamy na ułożone truskawki i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Do wykonania torcików wykorzystałam pierścienie cukierniczo-kucharskie. Foremki Pierścienie zostały wykonane z wysokiej jakości stali. Przeznaczone do formowania, wykrawania oraz dekorowania potraw. Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Pierścienie cukierniczo-kucharskie i nie tylko możecie znaleźć na stronie Dom-akcesoria  

,,Zapiekanka makaronowa z suszonymi pomidorami’’

Podróż w kulinaria

,,Zapiekanka makaronowa z suszonymi pomidorami’’

Prezentuję Wam dziś smaczny i prosty do przygotowania obiad. Przyrządzony z suszonymi pomidorami i drobno pokrojoną piersią z kurczaka, z dodatkiem aromatycznego czosnku. Szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczne. Składniki: Makaron z suszonymi pomidorami – 200 g 175 g pokrojonych suszonych pomidorów w oleju 2 pojedyncze piersi z kurczaka 40 dag pieczarek 0,5 kg startego sera mozzarella 8 łyżek kukurydzy 3 cebule 4 ząbki czosnku Sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie Sos: 8 łyżek śmietany 20 dag sera żółtego 150 ml wody 1 jajko 5 ząbków czosnku Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kurczaka kroimy w drobne kawałki, przyprawiamy i smażymy. W tym samym czasie obieramy pieczarki, kroimy na plasterki, cebulkę w kosteczkę, wyciskamy czosnek i smażymy razem razem na patelni. Sos: Jajko wbijamy do miski, dodajemy  śmietanę, rozgnieciony czosnek i doprawiamy. Dokładnie wszystko mieszamy i na końcu dodajemy starty ser. Na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wykładamy połowę makaronu, posypujemy startym serem, pieczarki, kukurydze, suszone pomidory i posypujemy serem. Wykładamy drugą połowę makaronu, ser, pieczarki, suszone pomidory i tak do wyczerpania składników. Na wierzch posypujemy serem i polewamy naszą zapiekankę przygotowanym wcześniej sosem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 °C.

,,Tarta z ciasta fillo ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami’’

Podróż w kulinaria

,,Tarta z ciasta fillo ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami’’

Szybka nieskomplikowana, a w dodatku pyszna tarta z ciasta fillo. Kolejny pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Szpinak i feta – połączenie częste, jednak wzbogacone ciekawym smakiem suszonych pomidorów zyskuje nowego charakteru, który z delikatnymi czarnymi oliwkami  nadaje tarcie niepowtarzalnego smaku. Inspiracją do  powstania tarty była życzliwość marki Garneczki.pl Składniki: 200 g liści szpinaku, oderwane łodyżki 175 g suszonych pomidorów w oleju 270 g sera feta, pokruszonego 10 czarnych oliwek, 5 łyżek słonecznika 2 jajka 150 g ciasta fillo Sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie Przygotowanie: Szpinak smażymy na patelni a następnie odsączamy i drobno kroimy. Mieszamy z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Dodajemy ser feta, oliwki, słonecznik i jajka, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy podłużną formę na ciasto z wyjmowanym dnem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Delikatnie rozwijamy ciasto fillo. Jeden płat ciasta nacieramy olejem z suszonych pomidorów. Wykładamy do przygotowanej formy, tak aby część ciasta wystawała poza obręcz. Polewamy olejem kolejny płat ciasta i układamy go w formie, nieco dalej od pierwszego. Układamy kolejne płaty, pozostawiając jeden lub dwa na sam wierzch. Wykładamy nasz farsz, zawijamy wystające ciasto do środka, przykrywając dokładnie farsz. Pieczemy przez 35 minut na złoty kolor. Do wykonania dania wykorzystałam praktyczną, prostokątną formę do tarty z wyjmowanym dnem. Blacha będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna do pieczenia smacznych tart. ,,W formie można przygotowywać wedle uznania dowolnie komponowane tarty słodkie z kremami czy owocami, które umilą spotkanie przy kawie, ale również tarty wytrawne z serami, warzywami, mięsem czy rybami, które można serwować jako pyszny obiad czy kolację. Forma do tarty posiada karbowaną ścianę, która nadaje brzegom kruchego ciasta estetyczny kształt, charakterystyczny dla tego typu wypieków.” Dzięki formie wyjęcie ciasta nie sprawi Ci najmniejszych problemów, a pieczenie stanie się prawdziwą przyjemnością. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Zresztą nie tylko forma do tarty są także inne świetne rzeczy, które musicie zobaczyć, zajrzyjcie sami!!!Do kupienia w sklepie Garneczki

,,Kolorowy torcik tęczowy’’

Podróż w kulinaria

,,Kolorowy torcik tęczowy’’

Jest leciutki niczym chmurka i tak bajecznie kolorowy…! To tęczowy torcik idealny na wyjątkowe okazje! Lekka, kolorowa pyszna pianka zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych Składniki: Spód: 376 g herbatników i holenderskich z mleczną czekoladą Łakotki -2 opakowania 200 g miękkiego masła Ptasie mleczko: 6 galaretek w kolorach: fioletowy, niebieski, różowy, pomarańczowy i biały 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego Dodatkowo: kolorowe posypki Wykonanie: Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno foremki. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce. Ptasie mleczko: Rozpuszczamy 3 galaretki (fioletową niebieską i różową) każdą w szklance wody. Gdy galaretki ostygną w ten sam sposób przygotowujemy 2 kolejne galaretki (pomarańczową i białą) Mleko z puszki dzielimy na 5 równe porcje. Pierwszą porcję mleczka skondensowanego miksujemy aż zrobi się puszyste, dodajemy płynną tężejącą fioletową galaretkę. Delikatnie wylewamy na herbatniki. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Tak samo postępujemy z następnymi galaretkami pamiętając o zachowaniu kolejności. Na koniec dekorujemy kolorowymi posypkami

,,Mini torciki z ciasteczkami oreo’’

Podróż w kulinaria

,,Mini torciki z ciasteczkami oreo’’

Prezentuję Wam dziś przyjemność dla oka i rozkosz dla podniebienia delikatny krem z dużą dawką ciasteczek oreo. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn  w mojej kuchni powstał ten  mini torcik z ciasteczkami oreo. Składniki: Spód: 250 g herbatników kakaowych 100 g miękkiego masła Łyżka mąki kokosowej Składniki na mase mascarpone: Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki serka mascarpone 4 ciastka oreo 8 zmielonych ciastek oreo Dodatkowo: pierścienie cukierniczo-kucharskie Wykonanie: Spód: Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno obręczy. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce. Składniki na masę mascarpne: Śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone ubijamy na sztywno. Ubitą kremówkę delikatnie mieszamy z mielonymi ciasteczkami oreo i przekładamy do naszych obręczy, wierzch dekorujemy ciasteczkiem oreo. Wstawiamy je do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. Do wykonania torcików wykorzystałam pierścienie cukierniczo-kucharskie. Foremki Pierścienie zostały wykonane z wysokiej jakości stali. Przeznaczone do formowania, wykrawania oraz dekorowania potraw. Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Pierścienie cukierniczo-kucharskie i nie tylko możecie znaleźć na stronie Dom-akcesoria

,,SŁONECZKO PIZZOWE”

Podróż w kulinaria

,,SŁONECZKO PIZZOWE”

Prezentuje Wam dziś pomysł na karnawałowe danie, Proste w przygotowaniu, doskonałe w smaku! Pizzowe słoneczko, które znika w mgnieniu oka. Ciasto: 3 dag drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki Farsz: 1 op mrożonego szpinaku (450g), 4 ząbki czosnku, 60 dkg sera mozarella sól, pieprz, 1 jajko, garść słonecznika łuskanego, 1 łyżka oleju. Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania, słonecznik do posypania Wykonanie: W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szpinak i dusimy pod przykryciem ok 10 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty ser mozzarela. Dusimy aż cała woda odparuje ze szpinaku i doprawiamy do smaku. Lekko studzimy i dodajemy jajko, całość mieszamy. Na koniec wsypujemy słonecznik i mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Oba kawałki ciasta rozwałkowujemy na dwie równe okręgi. Na jednym z nich na środku nakładamy 2 łyżki farszu a pozostały farsz rozkładamy wokół ciasta po bokach tworząc obręcz, zostawiając ok 4 cm od brzegu. Ciasto z nałożonym farszem przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Końcówki ciasta dokładnie zlepiamy i ugniatamy widelcem, układamy na środku kubek i lekko go dociskamy. Boki słoneczka nacinamy nożem i każdy przekrojony kawałek odwracamy farszem do góry .Całość smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy słonecznikiem. Pieczemy w 180 C przez około 35min. . Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym bądź ketchupem. Czasem wystarczy jeden sos by dopełnić smak potrawy!

,,Ule orzechowo- miodowe”

Podróż w kulinaria

,,Ule orzechowo- miodowe”

Orzechowa gruba warstwa, a pod nią skryte pyszne miodowe nadzienie. Wśród świątecznych pierniczków i maślanych ciasteczek warto przygotować te słodkie cuda i postawić na świątecznym stole. Składniki: • 200g orzechów mielonych włoskich lub kokosu • 200g cukru pudru, • 1 białko lub 3 łyżki mleka • Łyżka miodu • cukier puder do obsypywania foremki • biszkopciki Składniki na masę: • 50 g masła, • 50g cukru pudru, • łyżka likier miodowego Wykonanie masy orzechowej: Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i dokładnie miksujemy. Przygotowujemy foremki do uli, wysypujemy cukrem pudrem i zamykamy. Z przygotowanego ciasta odrywamy kawałki masy, formujemy z nich kulki i obsypujemy cukrem pudrem. Ciastem wypełniamy foremki i wydrążamy otwór. Wkładamy foremki na kilka godzin do lodówki, do zgęstnienia i osuszenia się ciasta. Otwieramy foremkę i wyjmujemy gotowe ule. Masa miodowa W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Na końcu dodajemy likier miodowy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego schłodzone ule wypełniamy kremem, od spodu każdego przykładamy okrągły biszkopcik. Schładzamy w lodówce.

,,Kruche ciasteczka z witrażem”

Podróż w kulinaria

,,Kruche ciasteczka z witrażem”

Smaczne, kruche ciasteczka ze słodkim witrażem. Pierniczki mogą być świetną ozdobą na choinkę jak i na słodki prezent. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Dodatkowo: 150 g różnokolorowych landrynek foremki różnego kształtu Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia,  przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy go folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek różnego kształtu. Chcąc zrobić witraże wycinamy pierniczki z otworami w środku. Do środka nakładamy rozkruszone landrynki. Jeśli pierniczki mają być zawieszone na choince należy przed pieczeniem zrobić otworki wykałaczką. Wykrojone ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut.

,,Kruche ciasteczka’’

Podróż w kulinaria

,,Kruche ciasteczka’’

Proste w wykonaniu i apetycznie wyglądające kruche ciasteczka stanowią smaczną i efektowną ozdobę świątecznego stołu. Mogą być również słodkim prezentem dla bliskich. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Składniki na lukier: Szklanka cukru pudru Białko z jajka Barwniki Dowolne ozdoby cukiernicze Dodatkowo: foremki różnego kształtu Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia,  przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek różnego kształtu. Wykrojone ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut. Lukier królewski: W misce miksera ubijamy białko na sztywno pianę a następnie dodajemy stopniowo cukrem pudrem. Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem królewskim według uznania. Odstawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru.

,,Migdałowe gwiazdeczki”

Podróż w kulinaria

,,Migdałowe gwiazdeczki”

Dziś podzielę się z Wami przepisem na pyszne migdałowe gwiazdeczki. Idealnie sprawdzą się jako słodki prezent dla rodziny i znajomych. Składniki: 3 białka 1 szczypta soli 250 g cukru pudru, przesianego 350 g zmielonych migdałów ¼ mąki pszennej Składniki na lukier: Szklanka cukru pudru Białko z jajka Przygotowanie: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy partiami przesiany cukier puder i dalej ubijamy. Gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodajemy zmielone migdały i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na około 7 mm grubości, wycinamy kształt gwiazdek. Pieczemy 6 minut w 180 stopniach. Każdą gwiazdkę lukrujemy lukrem. Lukier królewski: W misce miksera ubijamy białko na sztywno pianę a następnie dodajemy stopniowo cukrem pudrem. Wystudzone gwiazdeczki dekorujemy lukrem królewskim Smacznego:)

,,Choinka z pierników’’

Podróż w kulinaria

,,Choinka z pierników’’

Proste w wykonaniu i apetycznie wyglądające choinki z pierniczków stanowią smaczną i efektowną ozdobę świątecznego stołu. Mogą być również słodkim prezentem dla bliskich. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Składniki na lukier: Szklanka cukru pudru Białko z jajka Dodatkowo: foremki w kształcie gwiazdek różnej wielkości Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek w kształcie gwiazdek różnej wielkości. Wykrojone ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut. Lukier królewski: W misce miksera ubijamy białko na sztywno pianę a następnie dodajemy stopniowo cukrem pudrem. Wystudzone choinki dekorujemy, łączymy ze sobą za pomocą płynnego lukru nakładanego na środek ciasteczka i przykrywanego kolejnym od największego do najmniejszego. Najmniejszą gwiazdkę umieszczamy  na szczycie każdej choinki. Odstawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru.

,,Wigilijna zupa midałowa”

Podróż w kulinaria

,,Wigilijna zupa midałowa”

Jaką zupę jada się u Was w Wigilię?  U mnie w rodzinnym domu była to zupa grzybowa, u innych jada się czerwony barszcz z uszkami lub barszcz z grzybami. Są jednak rejony Polski, gdzie w czasie Wigilii je się zupę migdałową. Dzisiaj chciałam pokazać Wam zupełnie inną zupę wigilijną. Myślę, że jest ona raczej deserem, niż daniem głównym. Słodka, migdałowa, bardzo smaczna. Składniki: 1 litr mleka 100 g migdałów bez skórki- mąki migdałowej (kupiona tutaj) 4 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka miód do smaku cukier waniliowy cynamon Wykonanie: Zagotowujemy mleko wraz z masą migdałową. Dodajemy cukier waniliowy, miód do smaku oraz szczyptę cynamonu zagotowujemy.  Zupę podajemy z płatkami migdałowymi.

,,Topniejące bałwanki migdałowe”

Podróż w kulinaria

,,Topniejące bałwanki migdałowe”

Czy nie są urocze? A do tego tak proste w wykonaniu i wyśmienite podczas chrupania. Pyszne migdałowe bałwankowe ciasteczka Idealnie sprawdzą się jako słodki prezent dla rodziny i znajomych. Inspiracją do ich powstania była życzliwość marki Garneczki.pl,, marki Dom Akcesoria  oraz  marki  Bogutynmlyn.pl  powstały w mojej kuchni bałwanki. Składniki: 250 g mąki pszennej 4 łyżki mąki migdałowej 60 g cukru pudru 60 g masła 100 g miodu 3 łyżki przyprawy do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 małe jajko Dekoracja: lukier królewski 2 białka 2 szklanki cukru pudru czekolada mleczna roztopiona w kąpieli wodnej pomarańczowy i czerwony cukrowy pisak pianki Marshmallow Dodatkowo do wykonania użyłam: miskę do rozpuszczania produktów w kąpieli wodnej marki Zenker radełko wykrawacz do pierogów i ciastek  Wykonanie: Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z sodą. W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy miód i miksujemy. Dodajemy jajko i miksujemy do połączenia. Dodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy i odstawiamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy koła. Pieczemy około 9 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy. Robimy lukier królewski. Białko mieszamy z cukrem pudrem.Za pomocą łyżeczki wylewamy lukier na ciastko, mocujemy piankę. Gdy lukier zaschnie zdobimy bałwanki według własnego uznania. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i za pomocą patyczka do szaszłyka rysujemy oczy i uśmiechy na piankach marshmallow, noski rysujemy z użyciem pomarańczowego pisaka. Do wykonania ciasteczek wykorzystałam miskę do rozpuszczania produktów w kąpieli wodnej marki Zenker. Doskonała do wykonania delikatnych ciast, deserów i sosów, gdyż masło i czekolada najbezpieczniej rozpuszcza się kąpieli wodnej. Produkt wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej, co zapewnia trwałości i odporność na zarysowania. Wyposażony został w długą rączkę oraz specjalny haczyk, który pozwala wygodnie oprzeć miseczkę o inne naczynie. Dziubki po bokach ułatwiają przelewanie roztopionych składników.  Miska jest poręczna i lekka, świetnie się prezentuje. Do wykonania bałwanków użyłam również radełko wykrawacz do pierogów i ciast.Równo i ładnie kółko za kółkiem wykroi ciasto z najmniejszymi stratami, pozostawiając minimalne resztki wolnego ciasta. Również możesz tym radełkiem wykroić ciasteczka, które będą mieli ładne brzegi .Wykrawane pierożki lub ciasteczka zawsze będą miały ładne jednakowe kształty i pięknie zarobione brzegi. Do kupienia w Dom Akcesoria  

,,Tulipanowy schab z orzechami’’

Podróż w kulinaria

,,Tulipanowy schab z orzechami’’

Przed Wami wspaniały schab pieczony z farszem z orzechów włoskich. Schab pieczony to potrawa uniwersalna, doskonała wędlina na świąteczny stół. Aromatyczny, pięknie wypieczony, kruchy, soczysty i bardzo smaczny. Już niedługo kolejne święta i dlatego mam dla Was super przepis na schab. Schab podany z orzechami cudownie wyglądający na stole. Pięknie się prezentuje i przykuwa wzrok. Składniki: około 1 kg schabu bez kości 100 gramów orzechów włoskich, grubo pokrojonych i delikatnie podprażonych 1 jajko 1 cebula 3 łyżki bułki tartej pieprz ziołowy, tymianek suszony, czosnek suszony, papryka ostra, sól, majeranek, pieprz Wykonanie: Kawałek mięsa myjemy i osuszamy. Schab nacinamy wzdłuż na całej długości mięsa w trzech miejscach – raz prosto na samym środku a dwa razy po bokach i nieco pod skosem. Schab nacieramy przyprawami. Zawijamy mięso w folię i wstawiamy do lodówki na około dobę. Orzechy kroimy i  mieszamy je z jajkiem i bułką tartą. Tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy nacięcia w mięsie, delikatnie obwiązujemy sznurkiem kuchennym i  zawijamy w rękaw do pieczenia. Mięso Wkładamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym na dnie tłuszczem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 70 minut. Pod koniec pieczenia można zdjąć folię z wierzchu, aby mięso się zarumieniło. Upieczone mięso kroimy w plastry po uprzednim schłodzeniu. Smacznego!   \

,,Makaronikowe bałwanki’’

Podróż w kulinaria

,,Makaronikowe bałwanki’’

Makaroniki zostały przygotowane na bezie francuskiej. To przekładane ciasteczka bezowo – migdałowe z chrupiącą cienką skórką i mięciutkim wnętrzem. Przesłodkie świąteczne makaroniki w postaci bałwanków. Składniki: 125 g mąki migdałowej (kupiona tutaj) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru Masa: 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy. Gdy masa zacznie osiągać sztywność stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na większych obrotach na gładką, sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo mieszankę z mąki migdałowej oraz cukru pudru i delikatnie mieszamy do uzyskania  jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki w kształcie bałwanków  większy makaronik o średnicy około 3 cm i mniejszy, stykający się z nim, o średnicy około 1 cm na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem do osiągnięcia idealnej konsystencji. Upieczone bałwanki odkładamy, a gdy się wystudzą, przekładamy kremem i dekorujemy czekoladą oraz lukrem. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

,,Domowa wędlina z salami”

Podróż w kulinaria

,,Domowa wędlina z salami”

Czy masz dosyć nieświeżych wędlin zakupionych w sklepie? Prezentuję Wam dziś kolejny przepis na szynkę domowej produkcji. Wędlina w tym wydaniu jest pyszna, niezwykle soczysta i pachnąca, a co najważniejsze nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków. Inspiracją do powstania szynki domowej roboty była życzliwość marki Winoszarnia. Składniki: 3 filety z kurczaka 20 dag Salami Pieprz czosnkowy, chilli 2 ząbki czosnku 3 łyżki żelatyny Wykonanie: Filety dokładnie myjemy oczyszczamy  i kroimy w kostkę. Mięso przekładamy do miski przyprawiamy dodajemy rozgnieciony czosnek i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki . Salami kroimy w kostkę i mieszamy z filetem. W chłodnej wodzie rozprowadzamy żelatynę i wlewamy do mięsa a następnie dokładnie mieszamy i intensywnie wyrabiamy. Masę umieszczamy w woreczku do parzenia i upychamy. Woreczek umieszczamy w szynkowarze, dociskamy i związujemy szczelnie sznureczkiem woreczek, przykrywamy krążkiem dociskowym, układamy sprężynę i zamykamy szynkowar. Wodę w garnku nagrzewamy do 80 stopni i parzymy mięso przez około 2 godziny. Po upływie tego czasu naczynie wyjmujemy z wody wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

,,Domowa wędlina z salami’’

Podróż w kulinaria

,,Domowa wędlina z salami’’

Czy masz dosyć nieświeżych wędlin zakupionych w sklepie? Prezentuję Wam dziś kolejny przepis na szynkę domowej produkcji. Wędlina w tym wydaniu jest pyszna, niezwykle soczysta i pachnąca, a co najważniejsze nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków. Inspiracją do powstania szynki domowej roboty była życzliwość marki Winoszarnia. Składniki: 3 filety z kurczaka 20 dag Salami Pieprz czosnkowy, chilli 2 ząbki czosnku 3 łyżki żelatyny Wykonanie: Filety dokładnie myjemy oczyszczamy  i kroimy w kostkę. Mięso przekładamy do miski przyprawiamy dodajemy rozgnieciony czosnek i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki . Salami kroimy w kostkę i mieszamy z filetem. W chłodnej wodzie rozprowadzamy żelatynę i wlewamy do mięsa a następnie dokładnie mieszamy i intensywnie wyrabiamy. Masę umieszczamy w woreczku do parzenia i upychamy. Woreczek umieszczamy w szynkowarze, dociskamy i związujemy szczelnie sznureczkiem woreczek, przykrywamy krążkiem dociskowym, układamy sprężynę i zamykamy szynkowar. Wodę w garnku nagrzewamy do 80 stopni i parzymy mięso przez około 2 godziny. Po upływie tego czasu naczynie wyjmujemy z wody wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

,,Sałatka z winogronem’’

Podróż w kulinaria

,,Sałatka z winogronem’’

Szybka i smaczna sałatka. Niecodzienne połączenie kurczaka, selera oraz winogronu poruszy niejedno podniebienie. Intensywny smak selera jest przełamany słodkością winogrona. Idealna na lekki lunch lub kolację.Sałatka ta powstała dzięki życzliwości marki Piątnica http://piatnica.net/. Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 sałata lodowa 3 łodygi selera naciowego 6 łyżek kukurydzy 50 g płatków migdałowych 50 g migdałów całych 0,5 kg winogronu 4 łyżki majonezu Sól, pieprz Wykonanie: Płatki migdałowe prażymy z olejem kokosowym. Pierś kurczaka myjemy kroimy w kostkę. oprószamy curry, solą, pieprzem i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Mięso ostudzamy. Winogrona przekrajamy na pół i wydrążamy pestki. Seler i całe migdały kroimy w  kostkę. Liście sałaty lodowej strzępimy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem posypujemy uprażonymi migdałami.

,,Orzeszki w karmelu z wanilią’’

Podróż w kulinaria

,,Orzeszki w karmelu z wanilią’’

Dziś podzielę się z Wami przepisem na pyszne batoniki orzechowe w karmelu z nutką wanilii. Idealny pomysł na szybką, słodką i chrupiącą przekąskę. Składniki: 40g masła ½ szklanki wody 2½ szklanki cukru pudru z wanilią 4 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych – prażonych Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier puder, miód i na średnim ogniu zagotowujemy, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Kiedy cukier się rozpuści, zmniejszamy ogień i gotujemy masę przez 15 minut przez cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie miała karmelowy kolor. Pod koniec gotowania dodajemy sodę, wanilię i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy orzechy, całość dokładnie mieszamy i wykładamy na przygotowaną formę. Szybko rozprowadzamy i odstawiamy, aż masa ostygnie. Smacznego!    

,, Ekspresowe minipizze z tortilli’’

Podróż w kulinaria

,, Ekspresowe minipizze z tortilli’’

Zapraszam dziś na ekspresowe minipizze z tortilli. Idealne na imprezę, smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 2 placki tortilli 20 dag startego sera 2  kabanosy drobiowych 4 łyżki kukurydzy Około 100 ml przecieru pomidorowego Tymianek, oregano, przyprawa do pizzy, zioła prowansalskie, sól, pieprz, Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Przecier pomidorowy podgrzewamy i doprawiamy solą pieprzem oraz ziołami. Z placków tortilli wykrawamy małe placuszki i przekładamy do formy na muffinki. Na ciasto wykładamy po łyżce sosu pomidorowego a następnie pokrojone kabanosy, kukurydzę i starty ser. Minipizze wkładamy na 15 minut do piekarnika. Podajemy na ciepło lub na zimno z ketchupem czy sos czosnkowym.

,,Sakiewki z niespodzianką’’

Podróż w kulinaria

,,Sakiewki z niespodzianką’’

Dzisiaj zapraszam na przekąskę w stylu azjatyckim. Po co biegać po sakiewki do chińskiego baru, skoro można je zrobić samemu? Bardzo łatwa, szybka i niezwykle efektowna przekąska. Składniki: 10 arkuszy papieru ryżowego 150 g Ser Brie 1 pierś z kurczaka 10 dag pieczarek 3 łyżki kukurydzy 2 łyżki sosu sojowego 13 gałązek szczypiorku Pieprz czosnkowa, curry chińskie, Wykonanie: Kurczaka myjemy oczyszczamy, kroimy w paseczki, przyprawiamy i obsmażamy na patelni. Pieczarki kroimy w paski i smażmy na patelni. Ser Brie kroimy w kostkę. Trzy gałązki szczypiorku drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski mieszamy doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Papier ryżowy moczymy w zimnej wodzie i przekładamy na papierowy ręcznik. Na środek każdego płatka nakładamy łyżkę nadzienia. Podnosimy boki papieru ku górze i zawijamy szczypiorkiem  

,,Tarta dyniowa z boczkiem’’

Podróż w kulinaria

,,Tarta dyniowa z boczkiem’’

Tarta z dynią i boczkiem doskonała na obiad lub kolację. Proste i smaczne danie do serwowania na ciepło i na zimno. Składniki: 6 płatów ciasta fillo 0,5 kg dyni, 1 cebula, 30 dag boczku, 2 jajka, 5 łyżek śmietany, sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa. masło Wykonanie: Dynię czyścimy usuwamy środek z pestkami i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w paski, cebulę drobno siekamy. Boczek podsmażamy, dodajemy cebulę i na koniec dynię. Śmietanę mieszamy z jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Formę lekko natłuszczamy i wykładamy płat ciasta posmarowany klarowanym masłem za pomocą pędzla i czynność tę powtarzamy na kolejnych plastrach ciasta. Przykrywamy farszem, zalewamy sosem. Pieczemy około 40 minut w temp. 200ºC.

,,Miseczka jabłkowa z owocami’’

Podróż w kulinaria

,,Miseczka jabłkowa z owocami’’

Zaskocz swoich gości i podaj im przekąski w niepowtarzalnych miseczkach owocowych. Taka dekoracja jest smaczna i zdrowa, wygląda atrakcyjnie i nie wymaga dużo pracy. Składniki: 4 twarde jabłka Około 400 g mieszanki dowolnych owoców ( banany, mandarynki, winogron, kiwi) Sok z cytryny Wykonanie: Na każdym jabłku robimy nacięcia promieniście do ogonka. Nacięcia robimy zagłębiając nóż dwa razy w tym samym miejscu pod różnym kątem. Odcinamy ponacinane czapeczki. Wycinamy trójkątne kawałki spomiędzy nacięć. Jabłko wydrążamy w środku, tworząc miseczki. Polewamy go sokiem z cytryny żeby nie ściemniało. Do miseczek nakładamy mieszankę owoców wyciętych w dowolne kształty. Kwiatki z czapeczek umocowujemy na miseczce z owocami przy pomocy wykałaczek.