Dziś podzielę się z Wami przepisem na pyszne batoniki orzechowe w karmelu z nutką wanilii. Idealny pomysł na szybką, słodką i chrupiącą przekąskę. Inspiracją do  powstania karmelu orzechowego była życzliwość marki Garneczki.pl

DSC_0556

Składniki:

  • 40g masła
  • ½ szklanki wody
  • 2½ szklanki cukru pudru z wanilią
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych – prażonych

DSC_0555 DSC_0554

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier puder, miód i na średnim ogniu zagotowujemy, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Kiedy cukier się rozpuści, zmniejszamy ogień i gotujemy masę przez 15 minut przez cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie miała karmelowy kolor. Pod koniec gotowania dodajemy sodę, wanilię i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy orzechy, całość dokładnie mieszamy i wykładamy na przygotowaną formę. Szybko rozprowadzamy i odstawiamy, aż masa ostygnie. Smacznego!

DSC_0584

Do wykonania batoników orzechowych w karmelu wykorzystałam praktyczną, prostokątną formę do tarty z wyjmowanym dnem. Blacha będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna do pieczenia smacznych tart. ,,W formie można przygotowywać wedle uznania dowolnie komponowane tarty słodkie z kremami czy owocami, które umilą spotkanie przy kawie, ale również tarty wytrawne z serami, warzywami, mięsem czy rybami, które można serwować jako pyszny obiad czy kolację. Forma do tarty posiada karbowaną ścianę, która nadaje brzegom kruchego ciasta estetyczny kształt, charakterystyczny dla tego typu wypieków.” Dzięki formie wyjęcie ciasta nie sprawi Ci najmniejszych problemów, a pieczenie stanie się prawdziwą przyjemnością. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Zresztą nie tylko forma do tarty są także inne świetne rzeczy, które musicie zobaczyć, zajrzyjcie sami!!!Do kupienia w sklepie Garneczki

 

 

Categories: Desery, Przekąski, Przepisy

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment