Macie już upieczone ciasteczek na święta? Proponuję proste w wykonaniu i apetycznie wyglądające kruche ciasteczka, które stanowią smaczną i efektowną ozdobę świątecznego stołu. Mogą być również słodkim prezentem dla bliskich.

DSC_0592 DSC_0605 DSC_0611 DSC_0622

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Pół kostki masła
  • 1 szklanka miodu
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • Szklanka cukru pudru
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko

Składniki na lukier:

  • Szklanka cukru pudru
  • Białko z jajka
  • Barwniki
  • Dowolne ozdoby cukiernicze

Dodatkowo:

  • foremki różnego kształtu

Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, sodę,  przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy go folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek różnego kształtu. Wykrojone ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut.

Lukier królewski: W misce miksera ubijamy białko na sztywno pianę a następnie dodajemy stopniowo cukrem pudrem. Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem królewskim oraz ozdobami cukierniczymi według uznania. Odstawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru.

 s3_viewer_small_01

2 komentarze so far.

  1. Magdalena pisze:

    O co chodzi z proszkiem do pieczenia ?

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment