MALINOWE POCAŁUNKI
Piersi kurczaka Zagrodowego z kuskusem i rosołem bazyliowym – warsztaty z Andrzejem Polanem
Jedne z fajniejszych warsztatów na jakie zostałam zaproszona. Brzuch bolał mnie od ilości próbowanych smakołyków, jak i od śmiechu. Atmosfera była naprawdę przednia. Wszystkim dopisywały humory, uśmiech nie znikał, a ja zatraciłam się w tych wszechogarniających wspaniałych zapachach. Warsztaty Kurczak Zagrodowy poprowadził fantastyczny kucharz - Andrzej Polan, nie zabrakło przedstawicieli marki. Całość poprzedziła prelekcja o kurczaku, którego później wszyscy mieli za zadanie przygotować pod kilkoma wspaniałymi postaciami. Dzięki temu dowiedziałam się wielu ciekawostek na temat Zagrodowego, co upewniło mnie co do kilku mitów związanych z drobiem. Zwierzęta są chowane w rodzinnych gospodarstwach położonych w najczystszym obszarze Polski - Podlasiu. Rosną o połowę dłużej niż kurczaki na zwykłych fermach. Są karmione wyłącznie specjalnie wyselekcjonowaną karmą rośliną wolną od GMO, antybiotyków i hormonów. Kurczak, który dostał antybiotyk (bo nie było już innego wyjścia) przestaje być zagrodowym. Sama budowa i struktura mięśni zasadniczo różni się od tego, które jest powszechnie kupowane. Zagrodowy skradł moje serce, choć mieszkając prawie w sercu Podlasia nie widuję Kurczaka Zagrodowego na półkach sklepowych :(. Nasz warsztatowy team w składzie: ja, Ola, Asia i Dorota przygotowałyśmy dosłowną petardę w postaci :Piersi kurczaka Zagrodowego z kuskusem i rosołem bazyliowymSkładniki:Piersi z kurczaka 4sztTymianek świeżyRozmaryn świeżyCytryna 2sztSól i pieprzOliwa wędzonaMasło klarowane Kurczaka Zagrodowego marynujemy w soli, ziołach i skórce z cytryny. Zamarynowanego smażymy na złoty kolor na oliwie z masłem, dopiekamy ewentualnie w piekarniku.Składniki:Kuskus 200gSok z cytrynySólOlej rzepakowy Wodę zagotowujemy z solą i sokiem z cytryny. Wodą zalewamy kuskus dodajemy niedużą ilość oleju i odstawiamy, aby kasza napęczniała. Po 6-7 minutach widelcem rozdzielamy kaszę na pojedyncze ziarna. Składniki:Bazylia 1 pęczekNatka pietruszki 1 pęczekBulion drobiowy 400mlMasło 1 łyżkaSer dojrzewający typu bursztyn100g Natkę, bazylię, ser dojrzewający miksujemy, dodajemy masło. Wszystko dokładnie miksujemy i doprawiamy solą. Łączymy z kuskusem, podlewamy niedużą ilością bulionu. Kurczaka Zagrodowego podajemy na kuskusie na zielono, najlepiej w głębokim talerzu.