sobota, 9 kwietnia 2016

Czekoladki





































Czekolada od wieków słynie ze swoich właściwości.

Można też ją nazwać słodkim narkotykiem. Zawiera ona ponad 600 substancji, które zbawiennie wpływają na nasz organizm. Stymulują nasz układ odpornościowy, a co za tym idzie chronią nasze zdrowie. Czekoladki, które zrobiłam podarowałabym mojemu mężowi, który jak nikt zasługuje na największą jej dawkę. Oddaje i wymaga od siebie więcej niż przypuszcza. Jest wspaniałym mężem, na którego zawsze mogę liczyć i jeszcze lepszym tatą dla naszych dzieci. Taki mój wspaniały ideał.


Składniki:
  • ok 200 g czekolady deserowej 
  • ok 200 g  śmietany kremówki 
  • cukier wanilinowy Delecta
  • 150 g czekolady mlecznej 
  • Decorada Delecta kuleczki zbożowe w różowej skorupce.
  • Decorada Delecta karmel 
  • Decorada Deleta kamyczki czekoladowe 
  • opcjonalnie barwnik spożywczy 

Wykonanie:
Czekoladę ciemną rozpuszczamy w kąpieli wodnej/mikrofali i smarujemy nią wnętrze większych foremek do czekoladek. Odstawiamy do stwardnienia. 1/2 szkl śmietany kremówki doprowadzamy do lekkiego wrzenia i zalewamy nią posiekaną mleczną czekoladę. Mieszamy delikatnie, aż masa stanie się jednolita i błyszcząca. Odstawiamy ją, aby przestygła. Kiedy ganache jest chłodne i lekko lejące wlewamy je w nasze czekoladowe wyjęte z formy korpusy do 1/3 wysokości. 
Pozostała śmietanę ubijamy dodając pod koniec cukier wanilinowy Delecta i dekorujemy nasze czekoladki dodatkowo ozdabiając je posypkami z linii Decorada Delecta. 



Piecz... ot tak... prosto z serca!

1 komentarz:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.