niedziela, 24 kwietnia 2016

Chrupkie oliwki





Świetna szybka przekąska. Aromatyczne, panierowane oliwki.


Składniki:

  • oliwki np zielone 
  • 3 łyżki mąki - ekologiczna Szymanowska
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki 
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • olej do głębokiego smażenia - rzepakowy Polski
  • pokruszone płatki kukurydziane 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
Wykonanie:
Do mąki dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Jajko roztrzepujemy z łyżką mleka. Odsączone oliwki panierujemy w mące z przyprawami następnie w jajku i płatkach kukurydzianych i smażymy na rumiano w głębokim tłuszczu. 
Są idealne na ciepło, jak również nie tracą nic podane na zimno. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.