Czekoladowe mole

MALINOWE POCAŁUNKI

Czekoladowe mole

Świąteczne babeczki

MALINOWE POCAŁUNKI

Świąteczne babeczki

Zimowe babeczki waniliowe z ukrytą niespodzianką. Odrobinę pracochłonne, jednak wspaniałe. Składniki na serowe choinki:450 g sera białego półtłustego/tłustego2/3 szkl cukru pudru2 jajka1/2 łyżeczki ekstraktu z mięty lub wanilii1/3 szkl śmietany 30-36%zielony barwnik spożywczyWykonanie:Ser mielimy trzykrotnie i przekładamy go do misy miksera, dodajemy cukier, jajka, miętę/wanilię i śmietanę. Całość miksujemy do połączenia się składników, dodając zielony barwni,  tak aby uzyskać pożądany odcień. Gotowe ciasto sernikowe wylewamy na blaszkę o wymiarach ok 23x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawimy do piekarnika nagrzanego do temp 160-170 stopni i pieczemy ok 16-18 min. Wyjmujemy i studzimy, następnie wstawiamy blaszkę do zamrażarki na ok 2 godziny. Po tym czasiewycinamy małe choinki np foremkami do ciastek o wys ok 2,5-3 cm i ponownie wstawiamy do zamrażarki na ok 20 min.   Składniki na babeczki:170 g mąki pszennej100 -120 g cukru3 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta1/2 łyżeczki sodyszczypta soli150 g masła w temp pokojowejopakowanie cukru waniliowego Delecta3 łyżki mlekaWykonanie:Masło ucieramy na jasną puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy po jednym jajku stale ucierając. Wlewamy mleko i wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem, sodą i solą. Miksujemy do połączenia się składników. Wykładamy formę na babeczki papilotkami i do każdej na dno wlewamy po ok łyżce ciasta, następnie wstawiamy złączone po 2 sztuki choinki i delikatnie dociskamy do samego dna. Wypełniamy ciastem foremki aż choinki zostaną przykryte. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy je ok 25 min. Wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Dekoracje:lukier waniliowywiórki kokosowe230 g masła1-2 łyżeczki mlekaok 3 szkl cukru pudru zielony barwnik spożywczycukier waniliowy Delectaposypki Decorada DelectaWykonanie:Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do momentu uzyskania jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy mleko i dalej miksujemy. Gdyby krem okazał się zbyt gęsty należy dodać odrobinę mleka, gdy za rzadki dosypać cukru pudru. Na koniec dodajemy barwnik i miksujemy, gotowy przekładamy do worka cukierniczego z tylką np M1./otwartą gwiazdkąGotowe babeczki smarujemy białym lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Następnie z kremu maślanego wyciskamy na każdej babeczce choinki, które dekorujemy posypkami Delecta. 

Świąteczny tort.

MALINOWE POCAŁUNKI

Świąteczny tort.

Święta to czas wyciszenia, spokoju...Od wieków kojarzą nam się z korzennymi przyprawami, piernikiem, ubieraniem choinki i mikołajem, wigilią...W tym roku na wigilijnym stole stanął tort, który idealnie wpasował się w kanon Świąt i przepięknie wyglądał na śnieżnobiałym obrusie przy reszcie wigilijnych potraw.Smakował bosko.Składniki:6 jajekczubata szklanka cukru pudrucukier waniliowy Delecta120 g mąki pszennej80 g mąki ziemniaczanej2 łyżki kakao2 łyżki ulubionej przyprawy piernikowejsok pomarańczowy do nasączeniapowidła do przełożenia (śliwkowe/wiśniowe) 1 słoik1/4 szkl likieru (najlepszy będzie pomarańczowy)400 ml śmietany kremówki 30-36%250 g sera mascarponeok 2-4 łyżki cukru pudrucynamon do smakukuleczki zbożowe w różowej skorupce Delectakamyczki czekoladowe Delectazielony barwnik spożywczy250 ml śmietany kremówki 30-36%250 g sera mascarpone cukier waniliowy Delekta1 łyżka cukru pudruWykonanie:Ubijamy na sztywno białka, dodajemy po łyżce cukier stale ubijając. Następnie, kiedy masa jest sztywna i błyszcząca dodajemy żółtka. Całość dokładnie miksujemy i dodajemy przesiane mąki z przyprawą do piernika. Ciasto mieszamy delikatnie i wykładamy do wyłożonej papierem dopieczenia tortownicy (samo dno) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 40 min.Wyjmujemy i studzimy, następnie kroimy na 3 części.Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cynamonem do smaku. Pod  koniec dodajemy ser mascarpone i całość razem dokładnie miksujemy.Ulubione powidła wymieszać z likierem. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy go sokiem z pomarańczy i smarujemy częścią powideł, na to wykładamy część masy śmietanowej. Na to układamy kolejny blat ciasta, nasączamy go, smarujemy powidłami i wykładamy masę. Przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta i nasączamy go. Tort wstawimy do lodówki.Śmietanę ubijamy na sztywno jak wcześniej, dodajemy  cukier i cukier waniliowy do smaku, pod koniec ser mascarpone. Odkładamy trochę masy i barwimy ją na zielono.Wyjmujemy ciasto z lodówki i jasnym kremem smarujemy całą powierzchnię tortu. Z zielonej masy wykonujemy przy pomocy tylki w formie gwiazdki choinki i dekorujemy je DECORADĄ DELEKTA.

Frisco.pl uratował nasze Święta

MALINOWE POCAŁUNKI

Frisco.pl uratował nasze Święta

Czasami zdarza się tak, że nic nie idzie po naszej myśli. Wszelkie plany biorą w łeb, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Ten kto ma dodatkowo małe dzieci doskonale zdaje sobie sprawę, że nic nie można planować, na wszystko należy brać poprawki. Jednak dzięki Bogu istnieją proste rozwiązania, które potrafią uratować sytuację. Plany były piękne i górnolotne, w weekend zapakować dzieci w samochód i z mężem jechać na zakupy... Lista napisana dość długa, bo zabrakło podstawowych produktów spożywczych i chemii) pieniądze przeliczone, wszystko zaplanowane i dopięte na ostatni guzik. Jednak to byłoby zbyt piękne, aby wszystko poszło po mojej myśli. Wieczorem gorączka 38 stopni u córki, rano mąż nie ma jak wyjść z pracy i ogólnie brak kogokolwiek, kto mógłby zająć się moimi dziećmi ;(.  Zostałam z przysłowiową ręką w nocniku tuż przed świętami. Z pomocą przyszło mi Frisco.pl. Supermarket online, w którym znalazłam wszystko co mi było potrzebne, w dość przystępnych cenach. Ku mojemu zdziwieniu asortyment naprawdę fajny, z możliwością bezpłatnej przesyłki, mega rabaty, zniżki... Nie dość, że zaoszczędziłam dużo czasu, pieniędzy, to mogłam zrobić pełne zakupy popijając kawę, przy kawałku ciasta, pełna relaksu kilka dni przed samymi świętami, co chwila zerkając na śpiące chore dziecko. Unikając gigantycznych kolejek, tłoku i kolejnej dawki wszędobylskich wirusów. We Frisco.pl zauważyłam spory wybór marek, gdzie każdy może znaleźć coś dla siebie. Z każdej półki cenowej. Produkty są powszechnie znane, a poruszanie się po wirtualnym sklepie przejrzyste i bardzo łatwe. Rabaty i promocje dodatkowo przykuwają wzrok. Teraz zastanawiam się, czy warto wracać do tradycyjnych zakupów, skoro można tak łatwo je zrobić i dodatkowo przyniosą nam je prosto do domu.Z dostawą również nie było jakichkolwiek problemów. Każdy krok monitorowałam dostając kolejne maile o zmianie statusu moich zakupów. (na zdjęciu widoczna jest tylko część zakupów)Dostawa bardzo szybka, wszystko spakowane dokładnie, aby nic nie uległo zniszczeniu. Dodatkowy plus za to, że chemia była spakowana w oddzielny karton, więc otrzymałam jednorazowo 2 przesyłki i to gratis. Zachęcam Was Kochani do skorzystania z oferty Frisco.pl, zapoznania się również ze świetną aplikacją na Nasze smartfony. Uwierzcie mi, można sobie ułatwić życie, a zaoszczędzony czas poświęcić dla siebie, lub na zabawę z dziećmi. 

Bakłażan na chrupko

MALINOWE POCAŁUNKI

Bakłażan na chrupko

Kulki słonecznikowe z amarantusem

MALINOWE POCAŁUNKI

Kulki słonecznikowe z amarantusem

Przepis podpatrzony od Moniki Mrozowskiej z moimi modyfikacjami.Składniki:200 g pestek słonecznikaok 8 łyżek miodu naturalnegook  szklanki poppingu z amarantusa 2 -3 łyżki korabu/kakaoZiarna słonecznika prażymy na suchej patelni i mielimy w młynku do kawy lub w robocie kuchennym. Do uzyskanej oleistej masy dodajemy miód, amarantus korab/kako i całość bardzo dokładnie mieszamy. Kiedy całość jest ładnie plastyczna "kulamy małe kuleczki odrywając porcje masy.  

Sałatka makaronowa z brokułami

MALINOWE POCAŁUNKI

Sałatka makaronowa z brokułami

Sałatka jest takim daniem, które można jeść  bez względu na porę, dzień tygodnia... Zawsze jest to alternatywa, gdy brak pomysłu np na kolację. Porcelana Bogucice Martha PlatinSkładniki: opakowanie makaronu np małe kolanka1 mały  brokuł ugotowany na parzepuszka kukurydzyporkilka ogórków kiszonychsól, pieprz do smaku majonezWykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kukurydzę odsączamy z zalewy, pora kroimy w drobne półtalarki, ogórka w kostkę, brokuła dzielimy na mniejsze części. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem,  dodajemy majonez i gotowe. Najlepsza jest kiedy postoi w lodówce min godzinę i całość jak to się mówi "przegryzie"

Sałatka jarzynowa

MALINOWE POCAŁUNKI

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa towarzyszy nam przez całe życie. Nie znam osoby, która nie spotkała się z nią choć raz. Jest to chyba nieodzowny element każdej większej imprezy rodzinnej, świąt. Jedynym różniącym ją szczegółem są dodatki. Niby taka sama, ale w każdym domu prezentuje się inaczej. Moja zazwyczaj wygląda tak. A podana w porcelanie Bogucice Gina robi wrażenie.  Składniki:3-4 szt większej marchwi1 większy korzeń pietruszki1 mały seler (korzeń)2 kwaśne jabłka3-4 jajka ugotowane na twardokilka szt ogórków kiszonych3-4 ziemniakipuszka groszkucebulamajonezsól, pieprz do smakuopcjonalnie musztarda Wykonanie: Warzywa dokładnie myjemy i wkładamy do większego garnka (nie obieramy ich). Osobiście staram się układać je tak, że ma dnie znajduje się seler i pietruszka, marchew i na górze ziemniaki. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy ok łyżki soli i gotujemy do miękkości, starając się nie przegotować warzyw. Kiedy są gotowe i wystudzone obieramy je i kroimy w kostkę. Można robić to tradycyjnie nożem lub specjalnym sitkiem. Osobiście preferuję nóż, ponieważ wygląd sałatki po potraktowaniu jej tym sitkiem dla mnie pozostawia wiele do życzenia. Kiedy gotowane  warzywa są już pokrojone dodajemy posiekaną drobno cebulę, pokrojone ogórki, jabłko i jajka. W momencie, kiedy soliłam wodę w której gotowane były warzywa nie mam potrzeby dodawania soli do sałatki. Wiec wsypujemy pieprz czarny dodajemy opcjonalnie trochę musztardy i całość delikatnie mieszamy. Majonez dodaję tuż przed podaniem do odebranej ilości warzyw. Dzięki temu sałatka może chwilę postać w lodówce, bez żadnego uszczerbku na smaku.

Wasztaty Fit&Easy sezonowe smaki z Janem Kuroniem

MALINOWE POCAŁUNKI

Wasztaty Fit&Easy sezonowe smaki z Janem Kuroniem

Warsztaty, które zapewne zapadną na długo w pamięci. Asortyment Fit&Easy wykorzystany nie jako sałatka, ale składnik fenomenalnych dań. Autorem przepisów jest Jan Kuroń. Człowiek z wielką pasją, kulinarnym kunsztem i zaangażowaniem. Osoba, która pomimo sławy potrafi zgrać się z całą grupą i tworzyć przysłowiową całość.Naprawdę można było się czegoś fajnego nauczyć i dobrze najeść.                                                                 fot. Julita Strzałkowska                                                                       Przed warsztatami dowiedzieliśmy się masę rzeczy, o tym jak i gdzie rosną sałaty/rośliny wykorzystywane w mieszankach/produktach Fit&Easy. Dzięki temu upewniłam się, że są jak najbardziej bezpieczne dla dzieci. Nie mają jakichkolwiek dodatków chemicznych, ani konserwantów. Wykorzystywane są produkty pochodzące od profesjonalnych, certyfikowanych dostawców.  Dokładnie czym i jak kieruje się firma Fit & Easy można zobaczyć TU.   Będziecie w stanie zauważyć co czyni te produkty tak naturalne i dlaczego dłużej zachowują one świeżość, jędrność i smak.  Wracając do tematu dania przygotowane przez nas tego dnia były mistrzostwem. Zniewalały smakiem i samym wyglądem. Jasiu to było prawdziwe mistrzostwo.                                                                                                fot. Julita Strzałkowska                                                                                                     fot. Julita Strzałkowskaf                                                                                                  fot. Julita Strzałkowska                                                                                                    fot. Julita Strzałkowska                                                                                                     fot. Julita Strzałkowskafot. Julita Strzałkowska                                                                                                                                              fot. Julita Strzałkowska                                                                                                                                                                                                                 fot. Julita Strzałkowska                                                                                  fot. Julita Strzałkowska                                                                                                                                fot. Julita Strzałkowska                                                                                                                               fot. Julita Strzałkowska 

Roladki z indyka z rukolą

MALINOWE POCAŁUNKI

Roladki z indyka z rukolą

Kolejne nasze danie przygotowane podczas finału konkursu Kuchenne Zmagania. Świetna, dietetyczna potrawa i bardzo zdrowa. Jak również zapraszam nakolejną dawkę zdjęć.  Składniki:5 sznycli z piesi indykaotarta skórka z ok połowy cytryny2 garście rukoli Fit&Easy 1 surowe jajko¼ cebulisól , pieprz do smaku 1 opakowanie sałaty sałaty Party Fit&Easysalsa verde na bazie pietruszki/ulubiony sos/winegret Wykonanie:4 sznycle rozbijamy cienko przez folię. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Pozostały kawałek mięsa kroimy w kostkę, wkładamy do blendera. Dodajemy pokrojoną cebulę, rukolę , skórkę z cytryny i wbijamy jajko. Całość blendujemy na dość gładką masę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozbite kawałki mięsa układamy przygotowany farsz i dokładnie zwijamy roladki.  Możemy dla pewności owinąć je białym bawełnianym sznurkiem/spiąć wykałaczkami. Gotowe roladki  układamy na blaszce i wsuwamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C  i pieczemy ok 20-30 min.Gotową mieszankę sałat Party układamy na talerzach, polewamy ulubionym sosem i układamygotowe przekrojone roladki.

Zupa z jarmużu z karmelizowanym jabłkiem

MALINOWE POCAŁUNKI

Zupa z jarmużu z karmelizowanym jabłkiem

 Hasło dnia - Robimy zupę na wodzie ;)!Tak został rozpoczęty dzień w Miód Malina studio, podczas finału konkursu Kuchenne Wyzwania. Wbrew pozorom zupa wyszła rewelacyjnie: delikatna i mega smaczna! Składniki: 200 -250 g jarmużu Fit&Easy1 i 1/2 jabłka1 średnia marchew1 mniejsza cebula1 duży ząbek czosnku2-3 większe ziemniaki2 łyżki masła1 łyżka brązowego cukruSól, pieprz do smaku Wykonanie:Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni i podsmażamy na niej posiekaną cebulę. Kiedy zrobi się szklista dodajemy posiekany czosnek i chwilę wszystko razem smażymy. Przekładamy całość do garnka, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Wlewamy litr wrzącej wody. Gotujemy do momentu, aż warzywa zaczną być miękkie, wówczas wkładamy pokrojone jabłko. Ok 10 min przed końcem wrzucamy jarmuż. Kiedy nasza zupa jest gotowa miksujemy ją blenderem i Karmelizowane jabłka: Pół jabłka kroimy cienkie plastry i podsmażamy je delikatnie na lyzce masła, tak, aby zachowały swój kształt. Następnie posypujemy całość cukrem i delikatnie je karmelizujemy. Zupę podajemy z ułożonymi na górze jabłkami i np chipsem z jarmużu. doprawiamy ja do smaku solą i pieprzem. .

Smażone świeże śledzie

MALINOWE POCAŁUNKI

Smażone świeże śledzie

Składniki:tuszki świeżych śledzimleko bułka tarta mąka pszennasólolej do smażeniaWykonanie:Tuszki śledziowe dokładnie oczyszczamy i  moczymy przez ok godzinę w mleku. Odsączamy i lekko osuszamy. Solimy je do smaku i dokładnie panierujemy w mieszaninie mąki z bułką tartą w stosunku 1:1. Smażymy je na dość głębokim tłuszczu na rumiano z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami.Podane na porcelanie Bogucice Istria 

Sernik lekko cytrusowy z sosem śliwkowym

MALINOWE POCAŁUNKI

Sernik lekko cytrusowy z sosem śliwkowym

Składniki:1 kg sera. Użyłam Hanusi w wiaderku200-300 g cukru4 jajka250 g śmietany kwaśnej 18%2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanejłyżkę lub więcej posiekanej skórki z cytryny i pomarańczy łącznie.Można zamiast tego dać wanilię.2 łyżki soku z cytryny       Polewa: 200 ml śmietany 18%cukier do smaku Wykonanie:Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować do połączeniami składników. Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę i wylać masę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pod kratkę z sernikiem wysunąć blaszkę z wrzątkiem i piec tak ciasto 10 min. następnie zmniejszyć temp do 110 stopni i piec kolejne 90 min.Wymieszać 200 g kwaśnej śmietany z odrobiną cukru i sokiem z cytryny. Po upływie 90 min wyjąc sernik delikatnie wyłożyć na wierzch śmietanę i wstawić do piekarnika na kolejne 10-15 min. Kiedy jest gotowe wyjąc wystudzić i chłodzić min 3 godz w lodówce.Sos śliwkowy: Śliwki wypestkować pokroić i trochę posłodzić. Dodać odrobinę mielonego kardamonu. Jak się chce można dodać trochę wina czerwonego i podgotować całość. Zmiksować blenderem dosmaczyći gotowe.

Tatar z purpurowego śledzia

MALINOWE POCAŁUNKI

Tatar z purpurowego śledzia

Kocham śledzie. Ci co mnie znają, wiedzą iż mogę jeść je w każdej postaci i ilości niezależnie od pory roku czy dnia. Dlatego też lubię kombinować że smakami. Składniki: 4 płaty śledziowe (przygotowane według tego przepisu)1 lekko kwaśne jabłko2- 3 ogórki kiszone/korniszony2 szt cebule dymki1 łyżka wódkicytryna2 łyżeczki ostrej musztardyjajka przepiórcze2 łyżki olejumłode liście burakanatka pietruszki do dekoracji Gotowe filety wyjmujemy z zalewy, osuszamy je i kroimy w drobną kostkę. Wódkę mieszamy z olejem, sokiem z połowy cytryny. Do marynaty dodajemy posiekane śledzie, dymkę i jabłko. Całość wstawiamy do lodówki na ok 15-20 min, aby się przegryzło. Następnie dodajemy dodajemy do niego musztardę i pokrojonego w kostkę ogórka, dokładnie mieszamy. Na talerzu układamy liście buraka, wykładamy porcję tatara, sadzone przepiórcze jajo i dekorujemy.

Śledź w purpurze

MALINOWE POCAŁUNKI

Śledź w purpurze

Ciastka pieczarki

MALINOWE POCAŁUNKI

Ciastka pieczarki

     Będąc na kawie u znajomej miałam okazję spróbować ciastek, które łudząco przypominają pieczarki.Widziałam tabuny przepisów, zdjęć  w internecie   tych smakowitości i nie byłabym sobą, aby nie zaskoczyć swoich małych odkrywców.     Przepis pochodzi od moje koleżanki                              z małymi moimi modyfikacjami.      Podane na przepięknej porcelanie Bogucice Martha gold Składniki: 2 szkl mąki ziemniaczanej 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru pudru 150 g masła w temp pokojowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia nasiona z 1 laski wanilii kakao sucha plastikowa butelka Wykonanie:Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem,  dodajemy wanilię i jajko. Całość chwilę ucieramy i wsypujemy mąkę. Całość zagniatamy. Formujemy z ciasta małe kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie szyjkę butelki dokładnie maczamy w kakao i delikatnie wciskamy w przygotowane kulki. Gotowe ciastka wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15 min. Wyjmujemy i studzi. Są bardzo delikatne, rozpływają się w ustach...  Choć jak dla mnie mają większą wartość wizualną niż smakową. 

Dżem malinowy

MALINOWE POCAŁUNKI

Dżem malinowy

 ...baza wirusów została zaktualizowana... Kilka dni szkoły, chłodnych temperatur i wirusiska zaatakowały. Najpierw dzieci, później ona. Jednak nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Dzieciaki w szkole i mogła sobie w spokoju chorować. Pierwszy raz od ponad 15 lat. Bez żadnych skrupułów leżeć w łóżku ze szklanką herbaty z miodem i plastrami cytryny. Na śniadania nie było nic lepszego niż domowy dżem malinowy z ogrodowych owoców smarowany na kromce razowego pieczywa z masłem, lub wyjadany łyżeczką prosto ze słoika. Z tej błogości oderwał ją telefon od koleżanki. Poprosiła o przepis na dżem malinowy. Taki bez żadnych dodatków, typowo babciny. - Więc bierz kartkę i pisz- odpowiedziała zachrypniętym głosem, połykając ostatni kawałek kanapki. -receptura jego jest banalnie prosta. Składniki: 1 kg malin 1 kg cukru sok z 1 cytryny Wykonanie: Przebrane maliny zasypujesz cukrem i rozgniatasz. Dodajesz sok z cytryny i mieszając doprowadzasz do wrzenia. Przykręcasz płomień i na wolnym ogniu gotujesz dżem ok 30-40 min. Jeżeli pestki ci przeszkadzają można całość przetrzeć przez sito przed gotowaniem. Osobiście uwielbiam jak te małe ziarenka malin pękają pod zębami. Gotowy gorący dżem przekładasz do słoików. Zakręcasz, odstawiasz do góry dnem i przykrywasz np ręcznikiem. Kiedy wystygnie możesz śmiało odstawić słoiczki do spiżarni. Zima zapowiada się tęga i sroga więc warto mieć w zapasie kilka sztuk takich smakołyków.   Porozmawiały jeszcze chwilę i usunęła utulona ulubionym kocem... Całość podana w porcelanie Bogucice GINA

Gruszki w occie na słodko

MALINOWE POCAŁUNKI

Gruszki w occie na słodko

... Kiedyś nie pomyślałaby, że mieszkanie inne niż w bloku jest super. Dziś za kolosalną dopłatą nie zamieniłaby domu z ogrodem na blokowisko. Możliwość otworzenia drzwi balkonowych i wyjścia boso do ogrodu po włoszczyznę, czy zerwanie owoców prosto z drzewa.... To jest to co kochała. W tym roku drzewa jak oszalałe obrodziły w gruszki i jabłka. Gałęzie pod ich ciężarem uginały się sięgając ziemi. Tabuny os, olbrzymie ilości spadów skłoniły ją do lekkiej profanacji. Rwała jeszcze mało dojrzałe klapsy i zamykała je w słoikach. Tradycyjnie ciężko jej ocenić ilościowo ile należy mieć gruszek i ile słoików wyjdzie z jednej porcji. Jednak ogólny zarys jej ulubionej octowej zalewy i balansowania ilością cukru do smaku sprawiło, że gruszki wyszły po prostu boskie. Słodkie jak lubiła i jak zawsze robiła jej mama. Składniki:twarde gruszki6szkl wody1 i 1/2 szkl octu3-4 szkl cukruok 20 ziaren goździków  Zerwane gruszki leżały w kuchni w koszu, czekały na wolną chwilę. Dzieciaki siedziały w salonie jedząc kolację. Kiedy poszły spać, praca nabrała tempa. Oglądając swój ulubiony "horror" w postaci serialu obierała, kroiła na 4 i wycinała z gniazda nasienne z gruszek. Następnie wrzucała je do wielkiego garnka z wodą i octem. Dzięki temu zabiegowi była pewna, że gruszki jej nie ściemnieją. Kiedy serial się skończył przeniosła się do kuchni. Zagotowała zalewę i trzymała ją na małym ogniu kilka ładnych minut. Przez ten czas skończyła zabiegi z gruszkami. Wrzucając odcedzone z wody na zalewę sięgnęła wzrokiem na błyszczące słoiki  stojące w zmywarce. Gruszkom zajęło jakąś chwilę, aby zacząć się pięknie szkolić. Wiec kilkukrotnie i delikatnie łyżka przemieszała je. Kiedy już były lekko szkliste poprzekładała je do słoików. Uważała, aby goździki nie wpadły jej do środka. Nie lubiła, jak przez takie jedno małe coś słoik z gruszkami stawał się ciemniejszy. Jak wszystkie gruszki grzecznie leżały dość ciasno w słoikach zalała je gotującą się zalewą. Pozakręcała i odstawiła na szafkę odwrócone do góry dnem. Odwracała je jak przestygły. Usiadła w fotelu i już nie potrafiła wyobrazić sobie tych jesienno-zimowych dni w których będzie jej dane opróżnianie spiżarni z jej ukochanych gruszek.

Babeczki kokosowe z bitą śmietaną

MALINOWE POCAŁUNKI

Babeczki kokosowe z bitą śmietaną

...leniwe chwile przerwał telefon...- Hej. Jesteś w domu?- Tak.- To za godzinę jestem.Ucieszyła się, że przynajmniej chociaż godzinę będzie mogła porozmawiać z kimś kto ma więcej niż 8 lat :). Dzieci grzecznie bawiły się w pokoju z Gustawem, a ona leniwie schodząc z kanapy podążyła w stronę kuchni. Otworzyła lodówkę i tylko się uśmiechnęła. Nie była zdziwiona, że pół ciasta zrobionego dzień wcześniej zniknął w niewyjaśnionych okolicznościach.Karol potrafił usiąść i samemu np do kawy wchłonąć niewyobrażalne ilości wszystkiego co jest słodkie. Zapytała się dzieci, czy wiedzą co stało się z sernikiem z lodówki.- zjedliśmy z tatą, jak byłaś w sklepie.Więc nie jedna osoba, a cała 3 była sprawcą braku czegokolwiek co mogła zaproponować koleżance do babskich pogaduszek przy kawie. Nie miała wyboru. Włączyła piekarnik na 180 stopni i szybko wyjęła składniki na babeczki. To chyba jedna z rzeczy jaką można zrobić w ekspresowym tempie.1 i 3/4 szkl mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia3/4 szkl napoju kokosowego Alpro3 duże jajka1/2 łyżeczki mielonej wanilii/cukier waniliowy125 g masła w temp pokojowej3/4 szkl cyklu trzcinowego1 szkl wiórek kokosowych400 g śmietanki Polskiej 36% Mlekovita 2 łyżeczki cukru z palmy kokosowej Szybkimi ruchami przesiała mąkę z proszkiem do pieczenia i solą w jednej misce. Do drugiej dodała jajka, napój kokosowy i wanilie. Miksowała całość dodając masło i cukier, zajęło to jej ok 3 min. Kiedy masa była puszysta i kremowa połączyła obie miski w 3 turach zaczynając i kończąc na suchych składnikach. Na końcu wsypując aromatyczne wiórki. Całość przełożyła do formy na babeczki wyłożonej papilotkami i wstawiła je do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni.Wyszła na taras i wolnym krokiem podążyła do grządki z poziomkami. Uzbierała ich niepełną szklankę i wróciła do domu, w którym przywitał ją niebiański aromat pieczonych babeczek. Upajała się nim ubijając śmietanę. Dodała do niej cukier kokosowy i gotową wstawiła do lodówki. Miała jeszcze chwilę, aby się ogarnąć i przygotować. Po ok 30 min podeszła do piekarnika i wykałaczką sprawdziła czy babeczki są upieczone. Wyjęła je odstawiła, aby wystygły. Nie była zdziwiona, kiedy to idąc po zapachu jedno za drugim w drzwiach kuchni stawały dzieci wyciągając umorusane rączki po smakowitości, jakie przed chwilą upiekła.  Śmiechy przerwało pukanie do drzwi......Usiadły w salonie przy kawie, kieliszku nalewki z płatków róży i delektowały się pysznymi babeczkami kokosowymi udekorowanymi bitą śmietaną i poziomkami. 

Ravioli z wody pomidorowej z ricootą i suszonymi pomidorami

MALINOWE POCAŁUNKI

Ravioli z wody pomidorowej z ricootą i suszonymi pomidorami

Składniki:4-5 większych dojrzałych  pomidorów1/4 łyżeczki soli 2g agaru 150 ml octu balsamicznego2 g agaru2 szkl liści bazylii3/4 szkl wody 2 g agaruopakowanie sera ricotta 1 łyżka tartego parmezanu6 suszonych pomidorówgarść orzechów włoskichsól, pieprz do smaku Woda pomidorowa: Pomidory umieszczamy w misie miksera, solimy i miksujemy. Całość umieszczamy w kilkukrotnie złożonej gazie na sitku, które ustawiamy na jakimś naczyniu i pozwalamy wodzie spokojnie skapywać. Nie należy tego wyciskać, kiedy płyn wyciekający zacznie być już czerwony i mętny sitko zdejmujemy.Wodę pomidorową  150 ml łączymy z 2 g agaru i dokładnie mieszamy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 2 min. Następnie wylewamy ją na płaskie talerze cienką warstwą i wstawiamy do lodówki, aby się ścięło.Molekularny kawior z octu balsamicznego:150 ml octu balsamicznego mieszamy z 2 g agar agar i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok min. odstawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia. Następnie nabieramy płyn w strzykawkę i kropelkujemy go do wysokiej szklanki  z mocno schłodzonym olejem. Następnie przecedzamy je na sitku.Rukolę blendujemy  z wodą i całość przelewamy do garnka. Dodajemy agar i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok min i odstawiamy. Po chwili strzykawką nabieramy bazyliowy płyn i wpuszczamy go do gumowych wężyków, które umieszczamy w wodzie z lodem. Po 3 min za pomocą pustej strzykawki z odciągniętym tłokiem zawartość wężyków wypychamy na zewnątrz.Ser ricotta  umieszczamy w miseczce, dodajemy parmezan, posiekane orzechy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Wyjęte z lodówki cienkie galaretki pomidorowe delikatnie zdejmujemy z talerzyka i układamy na desce wycinając kształt prostokątów. Na każdy z nich wykładamy farsz z sera ricotta, dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory i po kilka ziarenek kawioru z octu balsamicznego.Gotowe ravioli podajemy ze spaghetti z bazylii i kawiorem z octu.Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć smacznego.

Wegański chlebek bananowy

MALINOWE POCAŁUNKI

Wegański chlebek bananowy

Waniliowo - maślane babeczki z czekoladą

MALINOWE POCAŁUNKI

Waniliowo - maślane babeczki z czekoladą

MALINOWE POCAŁUNKI

Kokosowa kawa

...Poniedziałkowy poranek nie należał zazwyczaj do miłych chwil. Rozleniwiona po weekendzie z wielkim trudem otworzyła oczy i smętnym krokiem podążyła w stronę kuchni. Bez skutku szukała na blacie i stole kawy, którą zawsze zostawiał jej wychodzący do pracy mąż. Dzieci jeszcze smacznie spały, spojrzała na czerwone cyferki zegara widniejącego centralnie na środku panelu piekarnika- była 7.15 i jedyne czego potrzebował jej organizm to kawa.ulubiona kawanapój Alpro kokosowybita śmietanaprażone wiórki kokosowecukierWyjęła ze zmywarki patelnię i wysypała na nią sporą garść wiórek kokosowych.  Kiedy ogień zaczął ją rozgrzewać poczuła zniewalający zapach, który pobudził jej i tak wielką chęć na kawę. Potrząsnęła nią kilka razy i przesypała lekko bursztynowe wiórki na talerz. W międzyczasie woda już  się gotowała i zaparzyła swoją ulubioną kawę, wsypała łyżeczkę cukru i mieszając ją wybierała numer do męża. Do obu szklanek wlała napój kokosowy, wierzch przykryły obłoczki  bitej śmietany i warstwa prażonych cudnie pachnących wiórek.Otworzyła wielkie balkonowe drzwi i wciągając wielki haust świeżego powietrza. Wyszła na taras i  ustawiła szklanki na stole. Usiadła na krześle i czekając na męża zaczęła delektować się wspaniałym smakiem kawy. Wiedziała już, że będzie to fajny dzień.

Babeczki orzechowe z piankową czapeczką

MALINOWE POCAŁUNKI

Babeczki orzechowe z piankową czapeczką

...odłożyła książkę na półkę i wyłączyła telewizor. Dzieci słodko już spały, a mąż kolejny raz musiał zniknąć w pracy. Lekkie przyciemnione kuchenne światło nieśmiało zapraszało ją do siebie. Uległa i weszła do swojego królestwa. Postanowiła zrobić pyszną niespodziankę swoim najukochańszym na świecie szkrabom, które jak nic uwielbiają słodkie i świetnie wyglądające babeczki. Temperatura na zewnątrz już się uspokoiła i spadła z 36 stopni do 24. W mieszkaniu nadal jednak panował upał. Otworzyła wszystkie okna i drzwi balkonowe na oścież. Stając w lekkim przeciągu wymieniała kolejno produkty, jakie były jej potrzebne. Mając cichą nadzieję, że niczego jej tym razem nie zabraknie.1/4 szklanka orzechów laskowych1/2 szklanki cukru brązowego3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki jogurtu naturalnego 0%1/2 szklanki napoju Alpro Hazelnut original 1 łyżka cukru waniliowego3 łyżki masła roztopionego1 duże jajko 12 szt pianek marshmallow Jej obawy były bezpodstawne. Wszystkie składniki znalazła w swoich mało poukładanych szafkach. Ulubionym nożem posiekała cichutko orzechy, jeden który jej wypadł stał się na chwilę ulubioną zabawką Gustawa. Podrzucał go łapkami do góry i próbował złapać ganiając po całej kuchni. Przesiała sitkiem mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodała cukier i całość razem wymieszała wielką drewnianą łyżką. Gustaw nie odstępował jej nawet na krok. Śledził jej każdy ruch i co chwila wskakiwał na krzesło próbując skubnąć sobie coś pysznego do jedzenia. W kolejnej misce mikserem wymieszała jogurt, napój orzechowy Alpro i jajko. W dwóch turach połączyła obie miski ze sobą na koniec dodając masło i orzechy. Podzieliła ciasto w przygotowane wcześniej papilotki, których strzegł Gucio i blaszkę z nimi wstawiła do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Spojrzała przez szybkę, czy oby wszystko jest na miejscu i wzięła się za sprzątanie. Wstawiła brudne naczynia do zmywarki. Zapach pieczonych babeczek unosił się już po kuchni niczym wielki obłok. Był cudny, przenikał każdy zakamarek i opadał delikatnie tak, aby mogła go skosztować. Zwabił również jej męża, który dokręcał kolejne śrubki w ich samochodzie. Po niespełna 20 min były gotowe. Karol nie był w stanie oprzeć się ich zapachowi, skubną jedną gorącą i zniknął zamykając cicho za sobą drzwi. Ona nie była aż tak zniecierpliwiona. Pozwoliła im troszkę ostygnąć , ułożyła na jednej piankę i przypiekła ją  palnikiem do cremebrulle. Kiedy delikatnie przestygło przycisnęła piankę łyżką tworząc idealnie zgrany duet.  Na jej oko można śmiało blaszkę z babeczkami i na górze poukładanymi piankami wsunąć na kilka min ponownie do piekarnika i górną grzałką lub grillem je przypiec. Babeczki były po prostu rewelacyjne. Dzieci z samego  rana po zjedzeniu śniadania przekomarzały się jedno z drugim, które zje więcej. Mąż nasłuchiwał tylko tej kłótni zajadając jedną babeczkę za drugą ustawiając je  na przepięknej porcelanie Bogucice Malta.  

Drożdżowe rogaliki

MALINOWE POCAŁUNKI

Drożdżowe rogaliki

Rogaliki, które rozpuszczają się w ustach. Delikatne i bardzo puszyste z ulubionym nadzieniem. Podane na mojej ulubionej porcelanie Bogucice Antonio. 550 g mąki pszennej  20 g świeżych drożdży ok 400 ml mleka 2 jajka 70 g roztopionego masła70 g cukruulubione dodatki: ser biały, marmolada, konfitura, masa makowa...jajko do posmarowania cukier puderWykonanie:Na samym początku przygotowujemy rozczyn z drożdży.  Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy całość ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Po wierzchu posypujemy odrobiną mąki. Całość odstawiamy do wyrośnięcia. Na ok 15-20 min.Przesiewamy mąkę i robimy w niej wgłębienie. Do środka wlewamy wyrośnięte drożdże i delikatnie je zasypujemy mąką.  Kiedy zacznie pękać dodajemy utarte z cukrem jajka i 3/4 ilości ciepłego mleka. Wyrabiamy ciasto (dodając sukcesywnie mleka, tak aby otrzymać miękkie i elastyczne ciasto). Na koniec dodajemy roztopione masło. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką do podwojenia objętości.Ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na kilka części. Wałkujemy i wycinamy trójkąty. U podstawy każdego z nich nakładamy łyżeczkę nadzienia i zawijamy. Układamy na dużych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20-30 min do wyrośnięcia. Musimy pamiętać, o większych odstępach, ponieważ rogaliki troszkę podrosną. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem.Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temp 180 stopni ok 15 min do lekkiego zezłocenia. Kiedy przestygną posypujemy cukrem pudrem.

Paluszki ptysiowe

MALINOWE POCAŁUNKI

Paluszki ptysiowe

Ice popsy

MALINOWE POCAŁUNKI

Ice popsy

Idealny pomysł na upalne dni. Połączenie świetnego puddingu sojowego  Alpro w trzech smakach. Lodowy deser dla każdego, polecany osobom z nietolerancją białka zwierzęcego, laktozy i będących na diecie wegańskiej.  Składniki : Alpro deser czekoladowyAlpro deser ciemna czekoladaAlpro deser waniliowy 2 bananypatyczki do lizakówpojemnik na lód Wykonanie:W pojemniki na lód  wykładamy warstwami desery Alpro, na górę układamy plastry banana i w każdy wbijamy patyczek do lizaków. Całość wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.Szybko i smacznie. Zasmakują każdemu.Ice popsy podane na paterze Tamara Bogucice. 

Miruna w chrupkim makaronie na duszonym szpinaku

MALINOWE POCAŁUNKI

Miruna w chrupkim makaronie na duszonym szpinaku

Ciekawy pomysł na rybkę. Przepis ten bierze udział w konkursie makaronu Międzybrodzkiego "ŻYWIOŁOWE WYZWANIE". Jako żywioł powierza miałam do wyboru, prócz makaronu dwa składniki z listy. Dodatkowo Istria Bogucice nadała potrawie szyk i klasę. Istria Bogucice dodaje każdemu daniu pięknej oprawy. - See more at: http://pocalunkimalinowe.blogspot.com/#sthash.WLJEtPza.dpufIstria Bogucice dodaje każdemu daniu pięknej oprawy. - See more at: http://pocalunkimalinowe.blogspot.com/#sthash.WLJEtPza.dpuf Składniki:makaron Międzybrodzki 4 jajeczny gniazda wstążki pół opakowania4 płaty miruny 200 g mrożonego szpinaku1-2 ząbki czosnkusól, pieprz do smaku2-4 łyżki kwaśnej śmietanyolej do smażeniabułka tartamąka pszennaWykonanie:Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie smażymy go partiami w mocno rozgrzanym oleju i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.Makaron widoczny na zdjęciu wykonałam przy pomocy wąskiej puszki (po napoju ratującym mi czasami życie przed zaśnięciem ;) ), którą owinęłam folią aluminiową i na koniec makaronem. Całość usmażyłam na chrupko obracając puszką. Mrożony szpinak wkładamy do rondelka, dodajemy łyżkę oleju i mieszając podduszamy delikatnie. Następnie dodajemy posiekany czosnek i całość chwilę razem smażymy. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy śmietanę dokładnie mieszamy i wyłączamy gaz. Płaty miruny kroimy na pół, delikatnie osuszamy i posypujemy solą.  Bułkę tartą łączymy w proporcjach 1:1 z mąką pszenną. Rybę panierujemy w bułce z mąką lekko ją dociskając i smażymy na mocno rozgrzanym  oleju na złoty kolor z każdej ze stron.Osobiście życzę smacznego :).

Karkówka z grilla

MALINOWE POCAŁUNKI

Karkówka z grilla

Sałata ze szczypiorem

MALINOWE POCAŁUNKI

Sałata ze szczypiorem

Najbardziej banalne wykonanie sałaty, które jest jak dla mnie idealne do obiadu, jako szybka alternatywa dodatków do grilla, ogniska na działce. W sumie wystarczą jedynie 4 składniki i jest gotowa.Podana na porcelanie Bogucice Istria ;) Składniki:sałata 1 duża główkamała śmietana 12-18%szczypioreksólWykonanie: Sałatę dokładnie przebieramy,  myjemy i osuszamy. Szczypiorek kroimy drobno. Śmietanę solimy do smaku i łączymy wszystko razem. W wersji bardziej wypasionej możemy dodać pokrojoną rzodkiewkę i np ogórka. Czasem dodaję odrobinę pieprzu ziołowego. Osobiście opcja z cukrem u mnie nie przechodzi ;).