Babeczki orzechowe

Cukierenka

Babeczki orzechowe

Zapraszam na orzechowe babeczki przykryte lepką polewą ze skondensowanego mleka i kawałkami chrupiących orzechów. Pyszne, słodkie i chrupiące. W sam raz na przekąskę w długie, ciemne, zimne jesienne wieczory. Jako dodatek polecam aromatyczną herbatę :)Składniki na 12 - 14 babeczek:175g margaryny240g skondensowanego, słodzonego mleka45g cukru 1 łyżeczka wanilii3 jajka185g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia200g orzechów (użyłam mieszanki: orzechów włoskich, nerkowców, blanszowanych migdałów, orzechów laskowych)Piekarnik nastaw na 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Do misy miksera wrzuć margarynę, skondensowane mleko, cukier, wanilię i ucieraj aż masa będzie jednolita i puszysta. Następnie dodaj jajka i ucieraj przez chwilę. Orzechy posiekaj na drobne kawałki, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Następnie wsyp mieszankę do pozostałych składników. Wymieszaj. Gotowe ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut. Kiedy babeczki ładnie wyrosną i się zarumienią wyłóż na kratkę do przestudzenia.Polewa:kilka łyżek skondensowanego mlekakilka łyżek posiekanych orzechówMleko wlej do garnuszka, podgrzej, dodaj orzechy i dobrze wymieszaj. Następnie tak przygotowaną polewą udekoruj wszystkie babeczki. Smacznego :)Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Dyniowe babeczki

Cukierenka

Dyniowe babeczki

Pyszne, mięciutkie, wilgotne dyniowe babeczki według przepisu Donala Skehan'a . Przyprawione imbirem, goździkami, cynamonem...  Idealne na jesienne wieczory, do tego kubek ciepłej aromatycznje herbaty... mniam :). Polecam serdecznieSkładniki na 12 babeczek:240g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody200g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonych goździków1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej80 ml oleju400g puree z dyni *2 duże jajka* puree z dyni można zakupć gotowe w puszce lub zrobić samemu. Przy okazji publikacji przepisu na muffiny z dynią, melasą i żurawiną zamieściałm przepis na domowe puree z dyni. Piekarnik nagrzej do 180C, formę na muffiny wyłóż papilotkami.Przygotowanie ciasta jest banalnie  proste. Suche składniki mieszamy w jednym naczyniu, mokre w drugim, następnie mieszamy wszystko razem do połączenia się składników. Ciasto przełóż do, przygotowanych wcześniej, papilotek. Piecz około 20 min, do tzw suchego patyczka. Składniki na polewę:90g cukru pudru2 i 1/2 łyżki syropu klonowegoposiekane orzechy włoskieCukier i syrop klonowy wrzuć do miski i wymieszaj na gładką masę. Masa będzie dosyć gęsta.Upieczone babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia. Następnie nałóż na górę lukier (nałóż na ciepłe, wtedy gęsta polewa rozpłynie się po babeczkach) i obsyp posiekanymi orzechami. Smacznego :)Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Babeczki migdałowo - truskawkowe

Cukierenka

Babeczki migdałowo - truskawkowe

 Pyszne, mięciutkie babeczki z kawałkami truskawek i migdałowymi płatkami. Przepis na ciasto - Mary Berry madeira cake :) Szybkie, łatwe w przygotowaniu - śliczne i smaczne :) Polecam.Składniki na 14 babeczek:175g margaryny175g drobnego cukru do wypieków225g samorosnącej mąki50g mielonych migdałów3 jajka Piekarnik nastaw na 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.Wszystkie składniki wrzuć do misy miksera i wymieszaj aż powstanie gładka masa. 5 dużych truskawek pokrój w kostkę. Delikatnie wmieszaj do ciasta.Łyżką przełóż ciasto do papilotek, wypełniając je do 2/3 wysokości. Na wierzchu ułóż plasterek truskawki i obsyp płatkami migdałów. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 - 30 minut. Po upieczeniu przełóż na kartkę do wystudzenia. Smacznego :)Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Kokosowe babeczki z rabarbarem na maślance

Cukierenka

Kokosowe babeczki z rabarbarem na maślance

Marcepanowo-czekoladowe babeczki z suszonymi śliwkami

Cukierenka

Marcepanowo-czekoladowe babeczki z suszonymi śliwkami

Ispirację do upieczenia tych właśnie babeczek znalazłam na blogu Liski. Bazując na jej przepisie upiekłam pyszne, mięciutkie, mocno marcepanowo-czekoladowe babeczki z kawałkami suszonych śliwek. Pyszne i polecam. Dodatkowo oblane czekoladowym ganaszem - naprawdę niebo w gębie. Przepis oczywiście nieco zmodyfikowałam, ale nieznacznie więc myślę, że ci którzy nie lubią przekładania ciasta do papilotek mogą śmiało piec to ciasto w keksówce :)Składniki na 16 babeczek:100g masła220 ml mleka250g masy marcepanowej100g czekolady gorzkiej170g cukru1 łyżeczka esencji waniliowej5 jajek220g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia100g suszonych śliwekMasę marcepanową zetrzyj na tarce, śliwki pokrój na mniejsze kawałki.Do garnuszka wrzuć masło, podgrzewaj aż się roztopi, następnie dodaj mleko, czekoladę, cukier i połowę startej masy marcepanowej. Podgrzewaj cały czas mieszając aż wszystkie składniki się roztopią. Gorącą masę odstaw na bok do przestudzenia.Przygotuj formę na muffiny, wyłóż ją papilotkami. Piekarnik nastaw na 200C.Do przestudzonej masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj rozbełtane jajka, wanilię i dobrze wymieszaj. Na koniec wmieszaj do ciasta pozostały marcepan oraz suszone owoce. Przełóż ciasto do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut.Kiedy babeczki się pieką przygotuj ganach.Składniki na polewę:100g ciemnej czekolady150 ml śmietany kremówkiDo garnuszka wlej śmietanę dodaj połamaną czekoladę. Podgrzewaj zawartość garnuszka aż czekolada się rozpuści cały czas mieszając. Gotową masę odstaw do przestudzenia.Upieczone babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia, oblej czekoladową polewą i obsyp płatkami migdałów.Smacznego :)Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Szpinakowe babeczki w wielkanocnej odsłonie

Cukierenka

Szpinakowe babeczki w wielkanocnej odsłonie

Dziś szpinakowe babeczki. Piękne, puszyste, mięciutkie i zieloniutkie... takie wiosenne. Są bardzo smaczne. Szpinak dodaje im właściwie tylko koloru, gdyż jest minimalnie wyczuwalny w smaku. Przepis zmodyfikowany odrobinę pochodzi stąd.  Składniki na 14-18 babeczek:4 jajka180g cukru20g cukru waniliowego3/4 szklanki oleju300g mąki2 łyżeczki proszku400g mrożonego szpinakuPiekarnik nastaw na 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.Szpinak rozmroź, odsącz z nadmiaru wody i rozdrobnij.Do misy miksera wbij 4 żółtka, dodaj cukier oraz cukier waniliowy i ucieraj na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawaj olej. Następnie stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem. Do masy dodaj wcześniej przygotowany szpinak. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy. Surowe ciasto przełóż do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 -25 minut do suchego patyczka. Upieczone babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia. Aby udekorować je wielkanocne - jak na zdjęciach należy przygotować lukier, czyli kilka łyżek cukru pudru rozmieszać w odrobinie wody, aż powstanie gęsta cukrowa masa. Kokos podpiec na patelni, a czekoladę zetrzeć na tarce o grubych okach. Kiedy już wszystkie składniki będą przygotowane każdą z babeczek należy odrobinę wyciąć na wierzchu, żeby powstało wgłębienie, następnie do wgłębienia trzeba wlać odrobinę luku, obsypać w zależności od preferencji białym kokosem, podpieczonym kokosem cze startą czekoladę. Później trzeba na wierzchu poukładać czekoladowe jajeczka - u mnie jajeczka pomalowane na złoto. Przy okazji tego wpisu życzę wszystkim czytelnikom bloga mile spędzonych Świąt Wielkanocnych, smacznego jajka i wesołej zabawy w lany poniedziałek.Smacznego :) Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Owsiano-bananowe miseczki wypełnione jogurtem i owocami

Cukierenka

Owsiano-bananowe miseczki wypełnione jogurtem i owocami

Owsiano-bananowe miseczki to szybkie, zdrowe i pięknie prezentujące się śniadanie, deser... i małe co nieco. Miseczki można przygotować wcześniej, aby później, przed podaniem wypełniać je ulubionymi dodatkami. Miseczki to mieszanka, płatków owsianych, bananów i miodu. Oryginalny przepis pochodzi stąd. Polecam z całego serca :)Składniki na 9 miseczek:2 banany100g miodu1 łyżeczka migdałowego aromatu125g płatków owsianych1 łyżeczka cynamonuszczypta solijogurt naturalny, owoceRozgnieć banany na papkę, dodaj miód, aromat migdałowy i wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz płatki owsiane, cynamon i sól. Następnie dodaj do suchych składników bananową papkę. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Przełóż masę do formy na muffiny równomiernie rozdzielając między 9 gniazd. Palcami zrób wgłębienie i dociśnij masę do brzegów. Wstaw na dwie godziny do lodówki.Piekarnik nagrzej do 175C. Wstaw dobrze schłodzone ciasto do piekarnika na 12 minut. Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika. Nożem delikatnie podważ każdą miseczkę i przełóż na kratkę do wystudzenia.Wystudzone miseczki wypełnij naturalnym jogurtem i udekoruj owocami. Smacznego :) Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Wegańskie babeczki z pekanami, jagodami goji i żurawiną

Cukierenka

Wegańskie babeczki z pekanami, jagodami goji i żurawiną

Wegańskie babeczki inspirowane przepisem z tej strony . Składniki na 9 babeczek:265g mąki 1 łyżka proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonu60g cukru palmowego110 ml mleka kokosowego100 ml sosu jabłkowego (lub tartego jabłuszka dla niemowląt)2 łyżki oleju kokosowego40g posiekanych pekanów60g posiekanej suszonej żurawinygarść posiekanych jagód gojiPiekarnik nagrzej do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier. Dobrze wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz mleko, jabłkowy sos, kokosowy olej. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj (jeżeli masa będzie zbyt sucha dodaj mleka). Na koniec wmieszaj orzechy i suszone owoce. Surowe ciasto przełóż do papilotek.Przygotuj posypkę. Wymieszaj razem:ćwierć szklanki płatków owsianych1 łyżka oleju kokosowego1 łyżka cynamonu2 łyżki kokosowego cukruTak przygotowaną mieszanką obsyp wierzch każdej babeczki przed wstawieniem do piekarnika. Piecz około 20 minut. Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Muffinki niskokaloryczne

Cukierenka

Muffinki niskokaloryczne

Niskokaloryczne muffinki to moja propozycja na jutrzejszy Tłusty Czwartek dla tych, którzy nie mogą, z różnych powodów, oddać się szaleństwu pączkowego obżarstwa. Te muffinki są pyszne, mięciutkie, puszyste i mimo grubej warstwy lukru mają 167 kalorii każda. Przepis pochodzi z książki "The Hairy Dieters" Book 1 autorstwa D. Myers and S. King. Polecam :)Składniki na 12 muffinek:200g samorosnącej mąki1 łyżeczka sody75g cukru100g borówki amerykańskiejświeżo starta skórka z cytryny2 jajka150 ml niskotłuszczowego jogurtu naturalnego2 łyżki niskotłuszczowego mleka50 ml oleju Piekarnik nastaw na 200C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami.Do miski wsyp mąkę, sodę, cukier, skórkę z cytryny o dobrze wymieszaj. W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt, mleko, olej oraz jajka. Mieszankę mokrych składników wlej do suchych, dodaj owoce i dobrze wymieszaj.Ciasto rozdziel do papilotek, wypełniając każdą do 3/4 wysokości. Piecz 20 minut.W czasie kiedy babeczki są w piekarniku przygotuj lukier.Około 100g cukru pudru dodaj około 5 łyżeczkę soku z cytryny i wymieszaj na gładką masę.  Upieczone babeczki wyłóż na kartkę do przestudzenia. Następnie oblej z wierzchu lukrem i zajadaj. Pamiętaj JEDNA  muffinka ma 167 kalorii :)Smacznego :)Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Zdrowe muffinki z owocami, nasionami chia i nie tylko ...

Cukierenka

Zdrowe muffinki z owocami, nasionami chia i nie tylko ...

Kruche babeczki nadziewane ...

Cukierenka

Kruche babeczki nadziewane ...

Babeczki z coca-colą i czekoladowymi groszkami

Cukierenka

Babeczki z coca-colą i czekoladowymi groszkami

Babeczki z coca - colą to dosyć ciekawe połączenie, chociaż rezultat taki sobie. Nie to, żeby były niesmaczne, ale smaku coca - coli raczej się w nich nie wyczuje. Fajne kakaowe babeczki z czekoladowymi groszkami - polecam. Przepis na ciasto znalazłam tutaj  a krem to już wielokrotnie wykorzystywany przeze mnie krem maślany. Polecam :)Składniki na 24 babeczki:300g mąki230 ml coca - coli230g cukru150g czekoladowych groszków6 łyżek kakao do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z wanilii150 ml oleju 3 jajka3 łyżeczki proszku do pieczeniaPiekarnik nagrzej do 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.Mąkę, proszek, cukier, kakao wsyp do dużej miski i wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz jajka, olej, wanilię. Wlej mokre składniki do suchych dodaj coca-colę i wymieszaj do połączenia się składników. Następnie delikatnie wmieszaj czekoladowe groszki. Surowe ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 minut aż babeczki ładnie wyrosną. Upieczone babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia. Składniki na krem:miękkie masłocukier puder (w takiej ilości, żeby masa nie była zbyt słodka i mdła)czerwony barwnik W mikserze ucieraj masło na puszystą masę, następnie dodaj cukier puder i dalej ucieraj. Skosztuj czy masa nie jest za mało słodka. Dodaj barwnik spożywczy. Ucieraj aż otrzymasz puszysty, mocno czerwony krem. Krem przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Udekoruj zimne babeczki. Smacznego :)Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Jogurtowe babeczki nadziewane rabarbarem przykryte kruszonką

Cukierenka

Jogurtowe babeczki nadziewane rabarbarem przykryte kruszonką

Smaczne, elastyczne delikatne ciasto nadziewane rabarbarem i przykryte chrupiącą maślaną kruszonką. Bardzo łatwe w wykonaniu. Babeczki można nadziewać zarówno surowym rabarbarem jak i rabarbarowym dżemem. Polecam :)Składniki na 14 babeczek:300g maki1i1/4 łyżeczki proszku do pieczenia150g cukru75g stopionego masła1 jajko 275 ml jogurtu1 łyżeczka esencji waniliowejMasa rabarbarowa:4 łodygi rabarbaru8 łyżek cukruKruszonka:50 g masła 5 łyżek mąki3 łyżki cukruRabarbar (4 łodygi) pokrój na plasterki wrzuć do garnka dodaj cukru (około8 łyżek). podgrzewaj od czasu do czasu mieszając aż się zagotuje. Odstaw do przestudzenia.W małej miseczce palcami zgnieć składniki na kruszonkę, ostaw.Piekarnik nastaw na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami lub wysmaruj tłuszczem.Rozpuść masło. Dodaj do masła cukier i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj jogurt, jajko oraz wanilię i wymieszaj aż powstanie jednolita masa. Do mokrych składników dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj tylko do połączenia się składników. Za pomocą łyżki wypełnij papilotki (bądź gniazda formy na muffiny jeżeli pieczesz bez papilotek) ciastem. Nałóż niewielką porcję, tak aby przykryć dno. Następnie nałóż porcję (około 1 łyżeczki) masy rabarbarowej i przykryj ciastem. Wierzch każdej babeczki obsyp drobinkami kruszonki.Piecz w nagrzanym piekarniku 20 -d 25 minut aż babeczki ładnie wyrosną i się zarumienią.Smacznego :)Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Czekoladowe babeczki z serem i czekoladowymi groszkami

Cukierenka

Czekoladowe babeczki z serem i czekoladowymi groszkami

Dziś pyszne, mięciutkie, czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady upieczone z białym serem. Przepis na tą kombinację znalazłam tutaj. Polecam serdecznie były naprawdę smaczne no i ekspresowe w przygotowaniu :-)Składniki na 16 babeczek:265g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody2 łyżki kakao145g cukru150g groszków czekoladowych (zmieszałam mleczną i gorzką czekoladę)250 ml mleka80 ml oleju1 jajko1 łyżeczka waniliiSer:250g sera (zmielonego twarogu)1 jajko75g cukruszczypta soli groszki czekoladowe do obsypaniaPiekarnik nastaw na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.  W małej miseczce wymieszaj ser, jajko, cukier oraz sól tak, aby uzyskać jednolitą masę. Odstaw na bok. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier i wymieszaj. W osobnej misce połącz mleko, olej, jajka oraz wanilię. Wlej mieszankę mokrych składników do suchych dodaj czekoladowe groszki i wymieszaj do połączenia się składników. Łyżką przełóż ciasto do papilotek wypełniając je do połowy, następnie nałóż po około 2 łyżeczki sera na wierzch każdej babeczki, obsyp dowolna ilością czekoladowych groszków. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 20 -25 minut. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.   Smacznego :)Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Karmelowe babeczki z pekanami i jabłkami

Cukierenka

Karmelowe babeczki z pekanami i jabłkami

Pyszne, mięciutkie, delikatne babeczki o wyraźnym karmelowym smaku z dodatkiem jabłek i orzechów pekan. Bardzo polecam. Przepis z kalendarza BBC GoodFood.Składniki na 8 babeczek:175g margaryny200g karmelu z puszki50g cukru muscovado3 jajka175g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka wanilii1 średniej wielkości jabłko50g posiekanych orzechów pekanPiekarnik nastaw na 180C. Foremki rozstaw na blaszce.Jabłko obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.Do misy miksera wrzuć karmel, margarynę i cukier. Ucieraj na gładką masę. Dodaj jajka, mąkę, proszek i wanilię i znowu ucieraj. Kiedy już wszystkie składniki się połączą delikatnie wmieszaj do masy część jabłek i orzechów. Pozostałe zostaw do obsypania ciasta przed pieczeniem.Łyżką przełóż ciasto do papilotek/foremek zostawiając około 1/4 wolnej przestrzeni od góry. Ciasto mocno rośnie może zacząć się wylewać w czasie pieczenia. Na wierzchu surowego ciasta poukładaj pozostałe kawałki jabłek i orzechów rozdzielając je równomiernie między wszystkie babeczki.Babeczki wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 20 - 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu przełóż na kratkę do wystudzenia. Przed podaniem można posmarować z wierzchu cieniutką warstwą karmelu.Smacznego :)Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Cytrynowe babeczki na białkach

Cukierenka

Cytrynowe babeczki na białkach

Te cytrynowe babeczki powstały z konieczności zużycia białek. Do wielkanocnych wypieków potrzebowałam tylko żółtek więc białka mroziłam w pudełkach. Ostatecznie zaczęłam poszukiwać przepisów na ich wykorzystanie i tak wpadł mi w oko ten . Babeczki bardzo nam smakowały, lekkie puszyste, mocno cytrynowe. Idealne do gorącej herbaty. Polecam :)Składniki na 9 babeczek:4 białka1/2 szklanki cukru2/3 szklanki mąki70g roztopionej margarynyskórka z cytryny Piekarnik nagrzej do 170C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.Margarynę rozpuść i odstaw do przestudzenia. Białka ubij z cukrem na sztywno. Następnie delikatnie wlej margarynę do ubitych białek (najlepiej cały czas ubiając). Następnie delikatnie wmieszaj do masy mąkę oraz startą skórkę z cytryny. Surowe ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości.  Piecz w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Wyjmij babeczki i odstaw do przestudzenia.Przygotuj lukier.Składniki: szklanka cukru pudru sok z cytrynyżółty barwnik spożywczybiałe kuleczki cukrowe do dekoracjiCukier wsyp do miseczki, dodaj sok z cytryny i mieszaj aż powstanie gęsta masa. Jeżeli jest zbyt rzadka dodaj cukru, jeżeli zbyt sucha dodaj soku. Dodaj odrobinę żółtego barwnika i wymieszaj. Gotowym lukrem oblej przestudzone babeczki, obsyp cukrowymi dekoracjami. Smacznego :)Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Otrębowe muffiny z bananami, malinami i czekoladą

Cukierenka

Otrębowe muffiny z bananami, malinami i czekoladą

Ciekawe w smaku, słodkie i kwaśne z kawałkami gorzkiej czekolady na dodatek wypełnione otrębami. Pyszne na drugie śniadanie i nie tylko... Pomysł zaczerpnęłam z tej stronySkładniki na 12 muffinek:285g mąki25g otrębów pszennych1 łyżeczka sody1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cynamonu60 ml miodu65g brązowego cukru260g bananów65g jogurtu naturalnego1 jajko175ml mleka90g czekoladowych groszków230g mrożonych malinPiekarnik nagrzej do 190C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.W dużej misce wymieszaj mąkę, otręby, sodę, sól, i cynamon, odstaw na bok. W osobnym naczyniu wymieszaj miód i brązowy cukier. Staraj się pozbyć grudek. Rozgnieć banany i dodaj do masy. Następnie dodaj jogurt i jajko. Dobrze wymieszaj mokre składniki i dodaj je do mieszanki suchych składników. Dodaj mleko do gęstej masy i wymieszaj. Dodaj czekoladowe groszki i maliny, i delikatnie wymieszaj. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.Ciasto przełóż do papilotek wypełniając je po samą górę. Piecz około 20 minut do tzw suchego patyczka.  Smacznego :)Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Ciasteczkowe babeczki w wielkanocnej odsłonie

Cukierenka

Ciasteczkowe babeczki w wielkanocnej odsłonie

Witam, zapraszam dziś na ciasteczkowe babeczki. Ekspresowe w wykonaniu, potrzebują trochę czasu na zastygnięcie. Bardzo smaczne, chrupkie i mocno czekoladowe. Moje są w wersji rumowej z rodzynkami.Polecam.Składniki na dużych babeczek:225g ciemnej czekolady - u mnie rumowa z rodzynkamipuszka mleka skondensowanego słodzonego 397g110 g masłaokoło 300g ciasteczekPrzygotuj formę na duże muffiny najlepiej silikonową.Do garnuszka wlej mleko skondesowane, dodaj masło i połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewaj cały czas mieszając aż czekolada się zupełnie rozpuści. Następnie do ciepłej masy dodaj połamane na malutkie kawałki ciasteczka (użyłam herbatników).Przełóż masę do foremki silikonowej. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc aż zastygną. Gotowe babeczki okrój naokoło zanurzonym w gorącej wodzie nożem. Następnie przełóż babeczki na talerzyki. Babeczki można udekorować. U mnie wielkanocne gniazdka z jajeczkami. Można też obłożyć babeczki lukrem plastycznym.  Smacznego :)Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Czekoladowe babeczki z dodatkami

Cukierenka

Czekoladowe babeczki z dodatkami

Hej ! Macie ochotę na czekoladowe babeczki z dowolnymi dodatkami ? Ten przepis na ciasto jest świetną bazą, na górę można wsypać cokolwiek się ma pod ręką i będzie smacznie i ciekawie. Polecam.Składniki na 12 - 14 muffinek:200g mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao100g startej czekolady3 jajka100g cukru1 szklanka maślanki125 ml olejugarść orzechowej granoli, płatki migdałów, suszona żurawina...Piekarnik nagrzej do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.Czekoladę zetrzyj na tarce o grubych okach i wrzuć do dużej miski. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wymieszaj. Odstaw na bok.Do innego naczynia wbij jajka i dodaj cukier. Mieszaj ręcznie bądź mikserem aż dobrze się połączą, a masa będzie jasnożółta i kremowa. Dodaj do tej masy maślankę i olej i dobrze wymieszaj. Wlej mieszankę mokrych składników do miski z suchymi. Wymieszaj całość tylko do połączenia składników. Łyżką przełóż ciasto do papilotek wypełniając je do połowy wysokości.Na wierzch nasyp dowolnych dodatków.Piecz w nagrzanym piekarniku 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka. Smacznego :)Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Czekoladowe babeczki z Maltesers

Cukierenka

Czekoladowe babeczki z Maltesers

Witam, dziś chciałabym się podzielić przepisem, który niedawno wypróbowałam, na babeczki z Maltesers. Bardzo ciekawe połączenie, myślę, że fani cukierków Maltesers odnajdą w nich tą charakterystyczną nutę słodu. Babeczki są delikatnie czekoladowe, mięciutkie udekorowane czekoladowym kremem z wyraźną nutą słodu. Przepis pochodzi z "Cake days. The hummingbird bakery".Składniki na 12 - 16 babeczek:150 ml oleju75 ml mleka75 ml maślanki1 jajko1i1/2 łyżeczki esencji waniliowej240g mąki25g kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli330g drobnego cukru do wypieków150 ml wrzącej wody Nastaw piekarnik na 190C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Do misy miksera wlej olej, mleko, maślankę, wanilię wbij jajko i mieszaj aż się połączą. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól następnie dodaj cukier. Wsyp około 1/3 tej mieszanki do mokrych składników i mieszaj aż się połączą. Następnie wlej 1/3 wrzątku i znowu mieszaj. Powtarzaj aż wykorzystasz wszystkie składniki.Surowe ciasto przełóż do papilotek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka. Przełóż na kratkę do wystudzenia. Przygotuj krem. Składniki na krem:200g ciemnej czekolady240 ml śmietany kremówki115g mleka słodowego w proszku (użyłam "Ovaltine")50g kremowego serka typu Philadelphia35g drobnego cukru do wypieków Maltesers do dekoracjiRozpuść czekoladę albo w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce. Odstaw na później do przestudzenia.Do misy miksera wlej śmietanę, dodaj mleko słodowe i ubijaj aż śmietana lekko zesztywnieje. W osobnej misce ubij serek śmietankowy z cukrem aż dobrze się połączą. Dodaj do masy roztopioną czekoladę i wymieszaj jeszcze raz - masa może tworzyć grudki. Delikatnie wmieszaj ubitą śmietanę do masy serowo-czekoladowej, dodając śmietanę małymi porcjami. Krem będzie gęsty, kremowy. Gotowy krem rozprowadź po wierzchu babeczek, wyrównaj nożem i udekoruj kulkami Maltesers.Smacznego :)Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Muffiny jak pączki z dżemem

Cukierenka

Muffiny jak pączki z dżemem

Bezjajeczne muffiny z dodatkiem mąki jaglanej

Cukierenka

Bezjajeczne muffiny z dodatkiem mąki jaglanej

Kokosowe babeczki z mango

Cukierenka

Kokosowe babeczki z mango

Drożdżowe bułeczki nadziewne piernikowym marcepanem

Cukierenka

Drożdżowe bułeczki nadziewne piernikowym marcepanem

Kitchen sink muffins

Cukierenka

Kitchen sink muffins

Kitchen sink muffins czyli babeczki z wszystkim co popadnie. Przepisów o podobnej nazwie jest mnóstwo, w końcu nazwa nie zobowiązuje do wrzucania do babeczek dokładnie tych samych składników. Kolejny przepis z tych których rezultat zależy od wyobraźni przygotowującego. Mnie za inspirację posłużył przepis Anny Olson. Te muffinki były idealne: wilgotne, pełne cudnych dodatków, przepięknie pachnące no i bardzo, bardzo smakowite :) Polecam.Składniki na 12 - 14 muffinek:150g cukru125 ml oleju2 jajka165g startego na wiórki jabłka100g startej marchewki100g posiekanego ananasa2 łyżeczki świeżo startej skórki z cytryny2 łyżki soku z cytryny160g pełnoziarnistej mąki (użyłam orkiszowej)60g płatków owsianych + trochę na obsypanie babeczek2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki soli70g rodzynek65g nasiona słonecznika40g wiórków kokosowych Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Piekarnik nastaw na 190C.Do dużej miski wsyp: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól, rodzynki, słonecznik i wiórki kokosowe. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i odstaw na bok.Do drugiej miski wsyp cukier, dodaj olej i jajka i dobrze wymieszaj. Na tarce o grubych okach zetrzyj jabłko dodaj do masy, następnie marchewkę i  dodaj do masy. Posiekaj nożem ananas na małe kawałeczki i również dodaj do masy. Zetrzyj skórkę z cytryny (tyko żółtą część) i dodaj do masy następnie dodaj sok z cytryny. Dobrze wymieszaj wszystkie mokre składniki.   Do mokrych składników dodaj suche. Dobrze wymieszaj, ale tylko do połączenia się składników. Surowe ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej babeczki nasyp trochę płatków owsianych. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut. Smacznego :)Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Muffiny bananowo-kokosowe

Cukierenka

Muffiny bananowo-kokosowe

Kolejny przepis do kolekcji bananowych muffinek, tym razem z kokosem. Pyszne połączenie, nieco może zbyt suche, ale z kubkiem pysznej gorącej herbaty lub kawy stanowią idealne połączenie. Przepis Anny Olson, zapraszam. Składniki na 20 małych babeczek: 185 ml rozgniecionych bananów (około 2 sztuk)125 ml cukru (najlepiej jasno-brązowego)1 jajko1 łyżeczka startej skórki z limonki (zastąpiłam aromatem cytrynowym)1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii125ml roztopionego masła lub margaryny310 ml proszku do pieczenia1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli125 ml wiórków kokosowych Nastaw piekarnika na 190C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Wymieszaj rozgniecione banany z cukrem, dodaj jajko, skórkę z lemonki lub aromat cytrynowy oraz ekstrakt z wanilii. Następnie wmieszaj roztopione masło. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól. Wsyp do miski z mokrymi składnikami. Dodaj kokos i wymieszaj.Przełóż ciasto do przygotowanych wcześniej papilotek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 - 25 minut. Smacznego :)Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Babeczki z carobem

Cukierenka

Babeczki z carobem

Imbirowe muffiny ze śliwkami na pełnoziarnistej mące orkiszowej z płatkami owsianymi

Cukierenka

Imbirowe muffiny ze śliwkami na pełnoziarnistej mące orkiszowej z płatkami owsianymi

Jabłkowe muffiny na piwie Karmi

Cukierenka

Jabłkowe muffiny na piwie Karmi

Trzeba było zużyć jabłka. Leżały w misie na owoce i nie było chętnych żeby je zjeść. O tej porze roku zajadamy się czereśniami, arbuzami, malinami... więc jabłka leżały nieco zapomniane. Nie chciałam by w czasie upałów wyschły czy zmarnowały się w inny sposób. Zabrałam je więc do kuchni i, mimo żaru lejącego się z nieba, upichciłam babeczki. Przyznam, że babeczki były smaczne, może nie powalające, ale całkiem całkiem. Wymieszałam dostępne składniki i już. Uzyskałam wilgotne, sycące babeczki z dużymi kawałkami mięciutkich jabłek. Powiem tak, były zjadliwe :) Składniki na 12 muffinek:3 średniej wielkości jabłka20g masła1 laska cynamonu lub łyżeczka mielonego cynamonu3 łyżki cukru3 łyżki płatków owsianych 1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki pełnoziarnistej1 łyżeczka proszku1/2 łyżeczki sody2 jajka10 ml oleju rzepakowego400ml piwa Karmi Jabłka umyj, pokrój na plasterki. Na rozgrzaną  patelnię wrzuć masło, cukier i laskę cynamonu (bądź zmielony cynamon). Dodaj jabłka i mieszaj od czasu do czasu. Kiedy jabłka będą już miękkie dodaj płatki owsiane. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok na później.Piekarnik nastaw n 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Do miski wsyp mąkę, mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj. W osobnym naczyniu roztrzep jajka, dodaj olej i dobrze wymieszaj. Wlej mokre składniki do suchych, dodaj Karmi i wymieszaj. Następnie dodaj zawartość patelni (wyjmując wcześniej laskę cynamonu). Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do papilotek. Ciasto będzie dosyć rzadkie. Wierzch każdej babeczki obsyp odrobina płatków owsianych oraz cukrem.Wypełnij papilotki prawie pod sam wierzch. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmij  z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Smacznego :)Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Muffinki z Kasztankami

Cukierenka

Muffinki z Kasztankami

Za  Kasztankami wręcz przepadam, jedne z moich ulubionych czekoladek. Chrupiące kakaowe wnętrze i rozpływająca się w ustach ciemna czekolada, po prostu pyszne. Kiedy więc zobaczyłam tutaj przepis na muffiny z Kasztankami stwierdziłam czemu nie. Rezultat ? Hmmm... były ok, może nieco za suche no i mało słodkie. Posłuchałam rady autorki przepisu i nie dodałam cukru a powinnam. W każdym razie wyglądają rewelacyjnie, w smaku mniej dobre, ale nie raz już się przekonałam, że o gustach się nie dyskutuje. Mam nadzieję, że Wam bardziej przypadną do smakowego gustu. Składniki na 12 muffinek:1 i 3/4 szklanki mąki1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku10 Kasztanków100g masła50g czekolady (użyłam mlecznej)125 ml jogurtu2 jajkaPiekarnik nastaw na 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.  Czekoladę i masło wrzuć do garnuszka, podgrzewaj mieszając aż składniki się rozpuszczą i połączą w jedną masę. Odstaw na bok do przestudzenia Kasztanki posiekaj na małe kawałeczki. Do miski wsyp mąkę, proszek, sodę, posiekane Kasztanki i dobrze wymieszaj. Możesz dodać kilka łyżek cukru, Ostaw na bok.Do przestudzonej mieszanki czekolady i masła dodaj jogurt i wymieszaj. Następnie wbij jajka i jeszcze raz wymieszaj. Mokre składniki wlej do suchych, wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto będzie dosyć gęste. Łyżką przełóż ciasto do papilotek, wypełniające je do 3/4 wysokości.  Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15 - 20 minut aż babeczki wyrosną i się zarumienią. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj patyczkiem, żeby sprawdzić czy ciasto w środku jest upieczone.Gotowe babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia.Smacznego :)Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.