Daktylowo - orzechowe tartaletki nadziewane kremem czekoladowym bez pieczenia i bez glutenu

Cukierenka

Daktylowo - orzechowe tartaletki nadziewane kremem czekoladowym bez pieczenia i bez glutenu

Kokosanki, bezglutenowe pyszności

Cukierenka

Kokosanki, bezglutenowe pyszności

Urodzinowy tort babeczkowy

Cukierenka

Urodzinowy tort babeczkowy

Ostatnio świętowaliśmy 4 urodzinki mojej młodszej córeczki. Głównym tematem przygotowań do przyjęcia był tort. Jaki ma być ? Czekoladowy ? Waniliowy ? Owocowy ? No a przede wszystkim co ma na nim być ? Kiedy padły już wszystkie imiona znanych i mniej znanych księżniczek ... zaproponowałam... słoneczko. Pomysł został przyjęty z entuzjazmem, a mnie przyznam szczerze spadł kamień z serca. Rok wcześniej piekłam tęczowy tort, nie dość że przygotowania zajęły mi całe wieki to ciasta było tyle, że po przyjęciu obdarowywałam nim jeszcze wszystkich okolicznych sąsiadów. Poza tym to żonglowanie nożem w czasie krojenia tortu wśród spragnionych kawałka ciasta, energicznych maluszków było nieco ryzykowne. Nauczona doświadczeniem postanowiłam upiec babeczki, nałożyć na nie krem tak by tworzyły coś na kształt okrągłego tortu. Tak też zrobiłam to słoneczko, które widzicie na zdjęciach powyżej. Mogło wygadać trochę lepiej, ale cóż, to mój debiut w tortach babeczkowych :) a najważniejsze ze Solenizanta była zachwycona :). Mnie z kolei po odśpiewaniu Sto lat i wyjęciu świeczek nałożenie każdemu z gości kawałka tortu zajęło dosłownie chwilę, nikt nie musiał czekać, nie musiałam angażować rodziców do pomocy. Dosłownie przeszłam od dziecka do dziecka podając z tacy babeczkę. Dzieci z kolei miały frajdę, zastanawiając się który kawałek słoneczka im przypadnie i jakie kolory kremy będą zajadać. PolecamPrzepis na czekoladowe babeczki pojawiał się już nie raz na tym blogu. To ciasto jest bardzo wdzięczne, łatwe w przygotowaniu i wyjątkowo przypada do gustu małym i dużym. Przepis pojawiał się wcześniej tutaj przypominam poniżej.Składniki na 20 babeczek*:1 kostka margaryny do wypieków (250g)4 łyżki mleka4 łyżki kakao1 1/2 szklanki cukru4 jajka1 1/2 szklanki mąki2 łyżki proszku do pieczeniacukier waniliowy*ilość babeczek uzależniona jest od wielkości papilotek tym razem piekłam je w nieco większych stąd tylko 20 przy mniejszych papilotkach z podanych proporcji można uzyskać 24 babeczki Rozgrzej piekarnik do 200C, włóż formę na babeczki papilotkami. Ciasto nie zatłuści papilotek, można więc wybrać kolorowe. Margarynę, mleko, kakao, cukier umieść w garnku i zagotuj. Ostudź i następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i żółtka. Dobrze wymieszaj. W osobnym naczyniu ubij pianę z białek. Delikatnie wmieszaj do masy czekoladowej. Za pomocą 2 łyżek wypełnij papilotki do połowy wysokości. Piecz około 15-20 min. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź wykałaczką czy babeczki nie mają zakalca.   Krem:300g serka kremowego typu Philadelphia250g miękkiego masła2 niepełne szklanki cukru pudrubarwniki spożywcze Do misy miksera wrzuć miękkie masło. Ucieraj do białości. Cały czas mieszając stopniowo dodawaj cukier puder, kiedy cały cukier połączy się z masłem zacznij stopniowo dodawać serek. Po wymieszaniu wszystkich składników jeszcze przez jakiś czas ucieraj krem na wysokich obrotach aż masa będzie puszysta i lekka. Krem przełóż do osobnych naczynek w zależności o kolorów które potrzebujesz. U mnie większość kremu została wymieszana z żółtym barwnikiem, nieco mniejsza porcja z niebieskim, odrobina z czerwonym i czarnym.  Przed dekorowaniem wstaw na godzinę do lodówki.Upieczone i przestudzone babeczki ułóż na okrągłej tacy, przyda się taka z wysokim brzegiem, wtedy i babeczki nie będą się rozjeżdżać i też łatwiej będzie taki tort przetransportować. Babeczki staraj się układać jak najbliżej siebie. Żółty krem przełóż do rękawa cukierniczego i "narysuj" na babeczkach kształt słoneczka, wypełnij kremem, następnie możesz krem delikatnie rozprowadzić nożem żeby dotarł do wszystkich zakamarków. Brzegi na około słoneczka wypełniłam niebieskim kremem, również za pomocą rękawa cukierniczego. Oczka i usta zrobiłam podobnie. Smacznego :)Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Mini serniczki z galaretką z owocami

Cukierenka

Mini serniczki z galaretką z owocami

Cynamonowe muffiny nadziewane nutellą z cukrową posypką

Cukierenka

Cynamonowe muffiny nadziewane nutellą z cukrową posypką

Mięciutkie, aromatyczne ciasto z chrupiącą cukrowa skórką wypełnione rozpływającą się w ustach nutellą. Bardzo smaczne. Oprócz cynamonu babeczki  przyprawione są gałką muszkatołową, a moim zdaniem te przyprawy tworzą idealną parę. Nam, małym i dużym, bardzo smakowały.  Ciekawa jestem Waszych opinii.Przepis znalazłam tutaj.  Składniki na 8 babeczek:75g masła100g cukru1 jajko1 łyżeczka wanilii120 ml mleka190g mąki1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki soli8 łyżeczek nutelliFormę na muffiny wyłóż papilotkami lub po prostu wysmaruj tłuszczem. Piekarnika nastaw na 220C.Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i wymieszaj. Odstaw na bok.W osobnym naczyniu połącz mleko, jajko i wanilię. Do misy miksera wrzuć masło i cukier. Ucieraj aż utworzą jednolita masę. Wlej mokre składniki i wymieszaj. Dodaj mieszankę mąki i wymieszaj, ale tylko do połączenia się składników.Przełóż po około 1 łyżce ciasta do przygotowanych papilotek. Następnie na wierzchu surowego ciasta połóż po 1 łyżeczce nutelli. Przykryj pozostałym ciastem. Można wypełnić papilotki po sam wierzch ciasto nie rozpłynie się w czasie pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 5 minut w temperaturze 220C. Następnie zmniejsz temperaturę do 175C i piecz kolejne 15 minut. Przed wyjęciem sprawdź czy ciasto upiekło się w środku przez nakłucie patyczkiem. Jeżeli po wyjęciu z ciasta będzie suchy to znak, że babeczki są gotowe. Upieczone babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia. W czasie kiedy babeczki stygną przygotuj cynamonowo - cukrową posypkę.Składniki na cynamonowo - cukrową posypkę:50g cukru2 łyżeczki cynamonu45g masłaMasło rozpuść. W osobnym naczyniu wymieszaj cukier z cynamonem. Następnie wierzch każdej babeczki zanurzaj w maśle oraz w cynamonowym cukrze. Przyciśnij mocno babeczkę do cukru, żeby dobrze się przykleił.  Smacznego :)Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Otrębowe muffiny z rabarbarem, jęczmiennymi płatkami na jogurcie przykryte kruszonką

Cukierenka

Otrębowe muffiny z rabarbarem, jęczmiennymi płatkami na jogurcie przykryte kruszonką

Pyszne, sycące, z ogromną zawartością błonnika otrębowe babeczki z rabarbarem. Są świetne jako drugie śniadanie czy małe co nieco do kawy. Moje rabarbarowe babeczki upiekłam w wersji XL, ale zaręczam,  że nie mieliśmy kłopotu ze zbyt duża porcją :). Zaraz po upieczeniu były puszyste, delikatnie wilgotne, później zrobiły się nieco bardziej zbite. Na babeczki położyłam maślaną kruszonkę z  dodatkiem płatków jęczmiennych (akurat takie miałam pod ręką, można użyć innych). Polecam :)Składniki na 5 dużych muffinek:75g rabarbaru3 łyżki cukru40g otrębów pszennych3 łyżki płatków jęczmiennych błyskawicznych150g mąki3 łyżki cukru palmowego (można zastąpić brązowym sypkim)1 łyżka proszku do pieczenia150g jogurtu naturalnego 1 jajko100 ml mlekaRabarbar pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do garnuszka dodaj cukier i podgrzewaj od czasu do czasu mieszając aż rabarbar puści sok a cukier się rozpuści. Odstaw na bok do przestudzenia.Piekarnik nastaw na 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.Do dużej miski wsyp otręby, płatki, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz jajko, jogurt i mleko. Do miski z suchymi składnikami dodaj zawartość garnuszka z rabarbarem, wymieszaj. Wlej mokre składniki i wymieszaj jeszcze raz aż wszystkie składniki się połączą.   Surowe ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości.Następnie posiekaj połowę łodygi rabarbaru w drobne kosteczki i obsyp wierzch każdej babeczki.Przygotuj kruszonkę:2 łyżki cukru2 łyżki płatków jęczmiennych30g masła2 łyżki mąki Wszystkie składniki wrzuć do miseczki i rozcieraj palcami aż zaczną tworzyć się grudki. Grudki kruszonki nałóż na wierzch każdej babeczki aż rozdzielisz całą masę.Muffiny wstaw do piekarnika na 20 -25  minut. Nakłuj patyczkiem, jeżeli będzie suchy czas wyciągać muffinki z piekarnika.Smacznego :) Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Pyszny deser bezglutenowy, czyli tapoika, kokos, skondensowane mleko ...

Cukierenka

Pyszny deser bezglutenowy, czyli tapoika, kokos, skondensowane mleko ...

Różane babeczki z różanym kremem

Cukierenka

Różane babeczki z różanym kremem

Kiribath nadziewany pol pani

Cukierenka

Kiribath nadziewany pol pani

Kiribath inaczej mleczny ryż, czy ryż gotowany na mleku to danie rodem ze Sri Lanki. Singalijczycy przygotowują go na specjalne okazje, podają ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami, które jeszcze bardziej podkreślają jego kremową konsystencję. Ryż długo gotowany w kokosowym mleku jest bardzo klejący można nadawać mu różne kształty. Tradycyjnie krojony jest w trapezy lub prostokąty, niektórzy korzystają z foremek w kształcie kwiatków, gwiazdek... Mój ryż włożyłam do silikonowych foremek na muffinki a środek wypełniłam pol pani, czyli mieszanką miodu i kokosu. Tak, tak u mnie jest na słodko :) chociaż tak myślę że może niedługo pojawi się również z wytrawnymi dodatkami. Kuchnia Sri Lanki jest tak wspaniale aromatyczna, że nie sposób się jej oprzeć. Przepis na ryż dostałam od mojej przyjaciółki Shiromi a pol pani Shiromi znalazła dla mnie tutaj . Przy okazji chciałam polecić bardzo interesującą książkę kulinarną zawierającą przepisy kuchni Sri Lanki, historie ludzi je przygotowujących oraz poszczególnych regionów tego kraju. Bardzo interesująca lektura i przepięknie zdjęcia zjandziecie w "Hidden Kitchens of Sri Lanka" autorstwa Bree Hutchins. Tyle tytułem wstępu, zapraszam po przepis.Składniki do przygotowania kiribath (na około 8 foremek na muffinki):200g ryżu basmati350 g wody  + około 50g do dolania później250 ml mleka kokosowegosól Ryż wysyp na sitko i przepłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka, zalej 350g wody, dosyp soli i gotuj od czasu do czasu mieszając aż ryż wchłonie całą wodę. Skosztuj kilka ziarenek ryżu jeżeli będzie twardawy dolej wody i znowu gotuj, możesz też dosypać soli jeżeli uważasz że trzeba. Do ugotowanego ryżu wlej mleko kokosowe i dalej gotuj aż ryż całkowicie wchłonie mleko, mieszając ryż zauważysz że będzie coraz bardziej klejący, będzie się przyklejał do łyżki. Sprawdź czy ryż nie potrzebuje jeszcze soli, jeżeli tak to dodaj. Filmik pokazujący jak przygotować to danie tutaj.  W czasie kiedy ryż się gotuje  możesz przygotować nadzienie pol pani. Na tą porcję ryżu wystarczy że przygotujesz:150g golden syrup lub płynnego miodu1 ziarno kardamonu1 goździk1/4 laski cynamonu50g wiórków kokosowychnasiona z 1/2 laski wanilii25g cukru palmowego (można zastąpić brązowym, sypkim cukrem)Do garnuszka wlej miód lub golden syrup, dodaj kardamon, goździk, cynamon i cukier. Gotuj aż masa się zagotuje a cukier całkowicie rozpuści potrwa to około 5 minut. Nie gotuj dłużej bo masa się skarmelizuje. Do masy dodaj wiórki kokosowe oraz nasiona wanilii. Dobrze wymieszaj aby wiórki były dokładnie połączone z masą. Odstaw na później. Wracając do ryżu. Gotowy ryż łyżką przekładaj do silikonowych papilotek (można również użyć ramekinów) mocno uciskając spodnią stroną łyżki. W każdej porcji zrób wgłębienie, które wypełnij kokosowo - miodowym nadzieniem. Przykryj pozostałym ryżem znowu uciskając, aby powstała równa powierzchnia. Gotowe "babeczki" odstaw na kilka minut. Następnie energicznym ruchem  odwróć babeczkę do góry nogaminad talerzyk i ciesz się gotowym deserem :). Masa którą nadziewasz środek zawiera płyn który przedostaje się  miedzy ziarenkami są brązowawe zacieki na nieskazitelnie białym ryżu.      Smacznego :)Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Różane babeczki z pistacjami

Cukierenka

Różane babeczki z pistacjami

Babeczki były wyśmienite. Wilgotne, mocno orzechowe o różanym aromacie z pysznym puszystym kremem. Połączenia smaków może wydawać się egzotyczne, ale zaręczam że przypadnie wielu osobom do gustu. Przepis znalazłam na tej stronie. Składniki na 12 małych babeczek:50g niesolonych pistacji60g mielonych migdałów25g mąki1/2 łyżeczka proszku do pieczenia100g masła100g cukru1 jajko2 łyżki mleka2 łyżeczki wody różanej1/2 łyżeczki waniliiPistacje obierz z łupinek wrzuć do miksera i zmiel na proszek. Wsyp do miseczki. Dodaj mielone migdały, mąkę oraz proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.Nastaw piekarnik na 170C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.Do misy miksera wrzuć masło i cukier. Ucieraj aż postanie puszysta masa. Dodaj jajko, poczekaj aż połączy się z masą. Dodaj mleko, kiedy połączy się już z resztą składników dodaj wodę różaną oraz wanilię. Wyłącz mikser. Dodaj do masy mieszankę mąki i orzechów i delikatnie wymieszaj łyżką. Gotowe ciasto przełóż do papilotek do 3/4 ich wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 - 25 minut do suchego patyczka. Babeczki wyjmij z piekarnika, pozostaw na kilka minut w formie w której się piekły, następnie przełóż na kratkę do wystudzenia.Przygotuj krem.Składniki na krem :100ml śmietany do ubijania250g serka mascarpone2 łyżki cukru pudrukilka kropel ekstraktu waniliowegobarwnik spożywczy czerwony  Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ubijaj na gładką masę.Krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.  Zimne babeczki udekoruj kremem następnie obsyp posiekanymi pistacjami. Smacznego :)Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Drożdżowe, kokosowe bułeczki

Cukierenka

Drożdżowe, kokosowe bułeczki

 Mięciutkie, puszyste drożdżowe bułeczki przełożone kokosową masą. Najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Nam bardzo smakowały, polecam. Składniki na 12 bułeczek:260 ml mleka kokosowego (można użyć zwykłego)1 jajko360 g mąki + około 3 kopiastych łyżek jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie30g masła2 łyżki cukru2 łyżeczki suchych drożdży1/4 łyżeczko soliMleko podgrzej tak żeby było letnie. Mąkę, cukier, sól, pokrojone  w malutkie kawałki masło wrzuć do miski. Wbij jajko. Drożdże w zależności od instrukcji na opakowaniu wsyp do mąki lub rozpuść w mleku. Dodaj mleko do pozostałych składników.Wyrabiaj w mikserze za pomocą haka do drożdżowego ciasta lub ręcznie. Ciasto powinno formować się w luźną kulę, jeżeli jest zbyt rzadkie dodaj więcej mąki.Wyrabiaj ciasto około 10 minut. Następnie przełóż je do miski, szczelnie zakryj folią kuchenną i odstaw do ciepłego miejsca do wyrośnięcia. Poczekaj aż ciasto podwoi swoją objętość. Przełóż na oprószony mąką blat, wyrabiaj przez chwilę. Zostaw ciasto na kilka minut na blacie.Przygotuj formę na muffiny, lekko natłuść gniazda na babeczki.   Rozwałkuj ciasto na prostokąt. Chciałam mieć jak największy prostokąt bo lubię bardzo pozwijane babeczki. Rozwałkowane ciasto posmaruj nadzieniem. Ja miałam ochotę na kokosowe wykorzystałam więc gotowe masło kokosowe. Równie dobrze można przesmarować ciasto cieniutką warstwą zwykłego masła, obsypać białym cukrem i uprażonymi na patelni wiórkami kokosowymi. Ciasto zwiń w roladę wzdłuż krótszego boku. Następnie ostrym nożem pokrój na 12 plastrów około 2-3 cm szerokości każdy. Plastry ułóż na poziomo w gniazdach formy na muffiny. Możesz również poukładać je na płaskiej blaszce zostawiając między nimi kilkucentymetrowe odstępy żeby mogły rosnąć, wtedy babeczki rozrosną się na boki i będą przypominać tradycyjne drożdżówki. Odstaw surowe babeczki do ciepłego miejsca na 15-30 minut do napuszenia. Piekarnik nagrzej do 200C.Napuszone babeczki wstaw do gorącego piekarnika i piecz 20 - 20 minut. Upieczone babeczki pozostaw na kilka minut w formie w której się piekły następnie przełóż na talerz i  przestudź. Smacznego !  Wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę: Kolorowych jajeczek, rozczochranych owieczek, rozkicanych króliczków, pyszności w koszyczku, a przede wszystkim mokrego ubrania w dniu wielkiego lania!Wesołych Świąt ! Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Babeczki jak hot cross buns

Cukierenka

Babeczki jak hot cross buns

Hot cross buns to popularne na Wyspach drożdżowe bułeczki sprzedawane w okresie Wielkanocy. Są  mięciutkie, puszyste, wypełnione rodzynkami, przyprawą piernikową o lekko pomarańczowym aromacie udekorowane   krzyżem z jasnego ciasta. Piekłam już podobne drożdżowe babeczki, po przepis zapraszam tutaj - Wielkanocne bułeczki. Dziś z kolei zapraszam na babeczki o bardzo podobnym smaku, pieczone bez drożdży, z dużą ilością rodzynek, skórki pomarańczowej, jabłka i przypraw. Babeczki te były bardzo smaczne, wilgotne, mięciutkie, o mocnym korzennym aromacie. Udekorowane pysznym kremem. Przepis znalazłam na BBC Good Food.Składniki na 12 - 14 babeczek:1 łyżka soku z cytryny100ml mleka175g masła175g samorosnącej mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia175g brązowego cukru2 łyżeczki przyprawy piernikowej100g mielonych migdałów3 jajkaskórka starta z jednej pomarańczy100g rodzynek1 średniej wielkości jabłkoNastaw piekarnik na 180C. Przygotuj formę na muffiny. Formę można albo wyłożyć papilotkami albo wysmarować gniazda. Taka uwaga, babeczki są bardzo wilgotne, wygodniej wyjąć je z formy kiedy są w papilotkach, jeżeli jednak będziesz piec je tak jak ja polecam oprócz natłuszczenia formy wysypać ją również mąką. Muszę się przyznać, że tylko natłuściłam gniazda formy i miałam duże trudności z wyjęciem niektórych babeczek.Masło rozpuść. Za pomocą pędzelka nabierz odrobinę płynnego masła i natłuść gniazda formy (jeżeli pieczesz bez papilotek) następnie wysyp mąką. Pozostałe masło odstaw na bok do przestudzenia.Mleko wlej do miseczki dodaj sok z cytryny i odstaw na bok na przynajmniej 5 minut aż zgęstnieje. W międzyczasie obierz jabłko ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych okach. Mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier i mielone migdały wsyp do dużej miski i dokładnie wymieszaj.Jajka wbij do naczynia z mlekiem, wlej masło i dodaj świeżo startą skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszaj. Wlej tę mieszankę do miski z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszaj. Dodaj rodzynki i starte wcześniej jabłko. Jeszcze raz wymieszaj.Surowe ciasto przełóż do formy, wypełnij każde gniazdo do 3/4 wysokości. Piecz w  nagrzanym piekarniku około 20 - 25 minut aż patyczek wkłuty do środka babeczki po wyjęciu będzie czysty. Upieczone babeczki pozostaw w formie w której się piekły aby nieco przestygły, następnie przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia. Przygotuj krem do dekoracji.Składniki na krem:odrobina skórki z pomarańczy50g kremowego serka typu Philadelphia50g cukru pudru25g miękkiego masła1/4 łyżeczka przyprawy piernikowej1 łyżka dżemu morelowego i odrobina gorącej wody Serek, masło, cukier puder, przyprawę piernikową i świeżo startą skórkę z pomarańczy wrzuć do miseczki i mieszaj na gładką, puszystą masę. Możesz użyć w tym celu miksera lub po prostu mieszać ręcznie. Masę przełóż do rękawa cukierniczego lub do strzykawki na krem z płaską końcówką. Do małej miseczki wrzuć morelowy dżem wlej odrobinę gorącej wody i rozmieszaj. Za pomocą pędzelka na wierzch każdej zimnej już babeczki nałóż cieniutką warstwę dżemu morelowego następnie wyciśnij krem tak żeby powstał krzyżyk. Smacznego :)   Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Kokosowe muffinki z dodatkiem kaszy jaglanej

Cukierenka

Kokosowe muffinki z dodatkiem kaszy jaglanej

Apple crumble, czyli zapiekane jabłka pod owsiąną kruszonką

Cukierenka

Apple crumble, czyli zapiekane jabłka pod owsiąną kruszonką

Banalnie łatwe muffinki z borówką amerykańską

Cukierenka

Banalnie łatwe muffinki z borówką amerykańską

Bananowe babeczki z bananowym likierem

Cukierenka

Bananowe babeczki z bananowym likierem

Otrębowe muffiny z daktylami

Cukierenka

Otrębowe muffiny z daktylami

Dziś proponuję coś zdrowszego. Gęste, otrębowe muffiny z kawałkami słodkich daktyli są idealne na śniadanie. Wyjątkowo, ciasto tych babeczek przygotowuje się dzień wcześniej.  Można więc rano delektować się świeżo upieczonymi muffinkami bez konieczności wyciągania i mieszania składników. Moim zdaniem idealne na weekend, babeczki w piekarniku  a my z powrotem do łóżka na 20 minut :). Chociaż dla bardzo dobrze zorganizowaych, rannych ptaszków, mogą być również śniadaniem w ciągu tygodnia. Polecam też na drugie śniadanie, pożywne, smaczne i łatwe do spakowania. Z tym że u nas sprawdziły się wśród dorosłych, dzieciom niespecjalnie przypadły do gustu. Przepis pochodzi z książeczki The Australian Women's Weekly "Muffins" Składniki na 12 muffinek:185g mąki1 łyżeczka sody1 łyżeczka cynamonu 110g cukru105g otrębów pszennych120g posiekanych daktyli125 ml oleju (użyłam rzepakowego)375 ml maślanki1 jajkoWszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj. Miskę zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.Następnego dnia rano nagrzej piekarnik do 200C.Formę na muffiny wyłóż papilotkami lub lekko natłuść.Przełóż ciasto do papilotek, wypełniając każdą z nich do 3/4 jej wysokości.Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Upieczone babeczki wyjmij, przestudź i zajadaj. :)Smacznego :)  Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Czekoladowe, kruche babeczki z solonym karmelem

Cukierenka

Czekoladowe, kruche babeczki z solonym karmelem

Cytrynowe babeczki nadziewane lemon curd

Cukierenka

Cytrynowe babeczki nadziewane lemon curd

 Ostatnio znowu zrobiłam słoiczek pysznego kremu cytrynowego i zastanawiałam się jak go wykorzystać do wypieków. Co nie znaczy że mamy tutaj jakikolwiek kłopot z jego upłynnieniem, ale szkoda mi go było na wyjadanie łyżeczką ze słoiczka. Przygotowałam więc delikatnie cytrynowe babeczki z tego przepisu. Po upieczeniu wydrążyłam ciasto, tutaj chciałam się pochwalić moim, nie tak nowym już ale jeszcze nie prezentowanym na blogu, wycinakiem do muffinów. Wypełniłam wydrążone miejsce kremem cytrynowym i udekorowałam gęstym, białym lukrem.  Jako że na wielu blogach zaczynają się już pojawiać wielkanocne wypieki, moje muffinki ubrałam w wielkanocne papilotki i udekorowałam w jajeczka. Mam nadzieję, że ta dekoracja Wam się spodoba. Co do smaku to połączenie kwaśnego, cytrynowego kremu z bardzo słodkim lukrem bardzo mi odpowiada, ciasto było odrobinę suche, przywodziło na myśl spód tarty stąd może nazwa oryginału lemon meringue muffins. Polecam :)  Składniki na 12 muffinek:350g mąki105g cukru1 łyżka proszku do pieczenia1 łyżka świeżo startej skórki z cytryny (nie miałam świeżej cytryny stąd użyłam cytrynowego ekstraktu, który dodałam do mokrych składników)1 łyżeczka soli60ml oleju (użyłam rzepakowego)250 ml mleka2 białka jajek1 łyżka ekstarktu cytrynowego (nie dodawaj jeżeli użyłeś/aś skórkę z cytryny)Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Piekarnik nastaw na 180C.Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i świeżo startą skórkę z cytryny wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz mleko i olej oraz dodaj ekstrakt cytrynowy jeżeli nie dodałeś/aś wcześniej skórki. Białka ubij na sztywną pianę. Wlej mokre składniki do suchych,  wymieszaj tylko do połączenia się składników. Następnie delikatnie wmieszaj do masy białka. Ciasto będzie dosyć gęste. Przełóż je za pomocą dwóch łyżek lub gałkownicy do lodów, do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku 20 -25 minut. Przed wyjęciem nakłuj patyczkiem, jeżeli będzie suchy nie oblepiony kawałkami ciasta to znak że muffinki są gotowe. Przełóż babeczki na kratkę do wystudzenia.W czasie kiedy babeczki stygną przygotuj lukier.Lukier:1 szklanka cukru pudru2 łyżki śmietanyodrobina mlekaCukier puder wsyp do miseczki dodaj śmietanę i mieszaj łyżeczką aż powstanie gęsta, biała masa. Jeżeli będzie zbyt gęsta dodaj odrobinę mleka i mieszaj aż uzyskasz porządaną konsystencję. Lemon curd można kupić gotowy lub przygotować według tego przepisu.  Zwykle przygotowuję ten krem sama jest to odrobinę czasochłonny proces, ale zapewniam że warto. Kiedy babeczki będą już zupełnie zimne wydrąż w każdej otworek. Do tego celu użyłam wycinaka do muffinek, można również użyć zwykłego noża.  Wycięty otworek wypełnij lemon curd tak żeby krem wystawał nad powierzchnię babeczki. Następnie, za pomocą łyżeczki rozprowadź naokoło kremu lukier. Całość ma wyglądać jak sadzone jajko.  Przypomnienie przepisu na lemon curd. Składniki na około 250 - 300ml lemon curd:160 ml cukru125 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (około 3 duże cytryny) 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny2 żółtka1 jajko125 ml niesolonego miękkiego masła Do metalowej lub szklanej żaroodpornej miski wsyp cukier, dodaj świeżo startą skórkę z cytryny (tylko żółtą część biała jest gorzka), wlej sok z cytryny, dodaj żółtka i jajko. Wszystko dobrze wymieszaj. Następnie umieść miseczkę nad garnkiem z gotującą się wodą, ale tak by miska nie dotykała wody. Podgrzewaj masę od czasu do czasu mieszając aż zgęstnieje, około 15 minut.W międzyczasie przygotuj naczynie do którego przelejesz gorącą masę oraz sitko o drobnych okach, tak żeby wyłapało drobinki skórki cytrynowej. Na dno tego naczynia wrzuć masło.Kiedy podgrzewana masa będzie już przypominać budyń przelej przez sitko do przygotowanego naczynia z masłem. Przetrzyj masę przez sitko aby pozbyć się ewentualnych grudek oraz cytrynowej skórki. Wymieszaj z masłem, aż masło zupełnie się rozpuści. Przełóż do słoiczka i odstaw do całkowitego wystudzenia.   Smacznego :)Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Pyszne czekoladowe babeczki pod czekoladowym kremem

Cukierenka

Pyszne czekoladowe babeczki pod czekoladowym kremem

Kokosowe muffinki z czekoladowymi groszkami

Cukierenka

Kokosowe muffinki z czekoladowymi groszkami

Czekoladowe muffiny czarnej fasolki doprawione chili

Cukierenka

Czekoladowe muffiny czarnej fasolki doprawione chili

Kokosowe babeczki z miodem

Cukierenka

Kokosowe babeczki z miodem

Cukierenka

Muffiny z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem

Zapraszam dziś na wytrawne babeczki. Co prawda w przeddzień Tłustego Czwartku powinnam raczej piec muffiny ala pączki czy inne tego typu cudeńka, ale może jednak ktoś się skusi. Przepis na te babeczki znalazłam tutaj. Troszkę pozmieniłam i część mąki zastąpiłam pełnoziarnistą a tak poza tym trzymałam się oryginalnego przepisu. Efekt końcowy dosyć smaczny. Ciasto jest aromatyczne, przepięknie pachnie ziołami  pełne kolorowych kawałków pomidorów i bazylii, niestety odrobinę zbyt suche. Polecam je jednak piec w mniejszych papilotkach, a najepiej w postaci mini muffinek. Moje upiekłam w kartonikach, przyznam że ładnie się prezentowały ale dla mnie tata porcja była zbyt duża. Chociaż i na to znalazłam sposób, podawałam babeczki przekrojone na pół przesmarowane masłem z dodatkiem świeżych pomidorów, listków bazylii i cieniutkich plasterków parmezanu. :)   Składniki na 12 standardowych lub 6 dużych muffinek:140g pełnoziarnistej mąki150g mąki1 łyżka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soliczarny pieprz2 jajka250 ml maślanki60g roztopionego masła90g suszonych pomidorów30g parmezanu + podobną ilośc do obsypania z wierzchu5 g świeżej bazylii Nastaw piekarnik na 200C. Formę  na muffiny wyłóż papilotkami i odstaw na później.Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. Zetrzyj parmezan i odstaw. Posiekaj pomidory na drobne kawałeczki i odstaw. Posiekaj świeżą bazylię i dodaj do pomidorów. Odstaw.W dużej misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia, sól, pieprz. W osobnym naczyniu roztrzep jajka, dodaj maślankę i wymieszaj. Maślankę oraz przestudzone masło wlej do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj tylko do połaczenia się składników. Następnie dodaj parmezan, pomidory i bazylię, i delikatnie wmieszaj do ciasta. Surowe ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę obsyp z wierzchu pozostałym parmezanem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 - 25 minut. Po tym czasie nakłuj patyczkiem, jeżeli bedzie suchy wyjmij babeczki z piekarnika. Pozostaw je na kilka minut w formie w której się piekły następnie przełóż na kratkę do przestudzenia. Jak wspomniałam we wstępnie najbardziej mi smakowały przecięte na pół, przesmarowane masłem obłożone kwałkami świeżych pomidorów, bazyli oraz cieniutkimi plastrekami parmezanu. Smacznego :) Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Królewskie śniadanie, czyli babeczki z ziarenek, pełne błonnika

Cukierenka

Królewskie śniadanie, czyli babeczki z ziarenek, pełne błonnika

Muffiny z batonem Mars

Cukierenka

Muffiny z batonem Mars

Kakaowe muffiny z batonem Mars nie były najlepsze, niestety :(. Mocno kakaowe ciasto było suchawe,  w miejscach gdzie upiekły się kawałki batonika zrobiły się dziury :(. Jestem zła bo z trudem skompletowałam niezbędne składniki - batoniki miały tendencję do znikania zanim zostały wykorzystane do pieczenia ;). Właściwie najlepsze byłyby bez dodatku batonika. Takie mocno czekoladowe lekko gorzkawe babeczki. W sumie najlepiej smakowały w połączeniu z lodami i likierem Baileys, ale niezbyt apetycznie się prezentowały w stanie półpłynnym więc nie uwieczniłam na zdjęciu. No nic, chętnym polecam do wypróbowania a oryginalny przepis pochodzi z tej strony.Składniki na 12 babeczek:300g mąki110g cukru4 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki soliszczypta cynamonu250 ml mleka125 ml oleju1 jajko2 batoniki Mars (30g każdy)50g czekolady na polewę1 batonik Mars do dekoracji Nastaw piekarnik na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól cynamon i dobrze wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mleko, olej i jajko.Batoniki pokrój na malutkie kawałeczki. Mieszankę mokrych składników wlej do suchych i wymieszaj. Następnie dodaj kawałki batonika. Przełóż łyżką do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku 20 - 25 minut. Przed wyjęciem nakłuj patyczkiem by sprawdzić czy ciasto jest upieczone w środku. Wyjmij i przełóż muffiny na kratkę do wystudzenia.Rozpuść czekoladę, pokrój na mniejsze kawałki ostatni z batoników. Łyżeczką nalej odrobinę czekolady na wierzch każdej babeczki i ułóż po kawałku batonika. Smacznego :)Przepis w j.angielskim   Copyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Kakaowe, drożdżowe serduszka

Cukierenka

Kakaowe, drożdżowe serduszka

Czekoladowe, drożdżowe babeczki nasączane Rumem i miodem (na Walentynki)

Cukierenka

Czekoladowe, drożdżowe babeczki nasączane Rumem i miodem (na Walentynki)

Cukierenka

Kokosowe muffiny z Bounty (bezglutenowe)

Dziś chciałabym podzielić się z Wami rezultatem kolejnego mojego kulinarnego eksperymentu. Upiekłam babeczki kokosowe, w których mąkę zastąpiłam mąką ryżową, tłuszcz - olejem kokosowym a do wszystkiego wrzuciłam kokosowe batoniki. Hmmm.. były smaczne, gęste, słodkie, pełne kokosu. Jednak za sprawą mąki ryżowej miały charakterystyczny posmak, który nie każdemu może odpowiadać. W każdym razie rezultat był zadowalający i mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :).  Składniki na 12 standardowych lub 6 dużych babeczek:250g mąki ryżowej2 i 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczeniaszczypta soli50g wiórków kokosowych2 jajka100g cukru100g oleju kokosowego100 ml mleka4 batoniki Bounty (około 30g każdy) Piekarnik nastaw na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.Pokrój batoniki Bounty na mniejsze kawałeczki. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek, wiórki kokosowe, sól. Olej kokosowy rozpuść i odstaw na bok. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i za pomocą miksera ubij na kremową, puszystą masę.  Do ubitych jajek dodawaj mąkę, na przemian z olejem i mlekiem. Łyżką wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dodaj posiekane Bounty. Masa będzie bardzo gęsta.  Łyżką przełóż masę do papilotek wypełniając je prawie po brzegi. Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 -25 minut. Pod koniec pieczenia włącz termoobieg, aby babeczki zarumieniły się z wierzchu. Przed zakończeniem pieczenia nakłuj patyczkiem, jeżeli będzie oklejony surowym ciastem pozostaw babeczki w piekarniku kilka minut dłużej.  Upieczone babeczki KONIECZNIE POZOSTAW NA KILKA MINUT W FORMIE W KTÓREJ SIĘ PIEKŁY. W przeciwnym razie po prostu się rozpadną. Przestudzone babeczki przełóż na talerz/paterę i zajadaj :)Smacznego :)Przepis w j. angielskimCopyright © 2011 cukierenka. All Rights Reserved.

Babeczki z imbirem, gruszkami i orzechami

Cukierenka

Babeczki z imbirem, gruszkami i orzechami