Knedle z ricotty na mleku.

Poranek na słodko

Knedle z ricotty na mleku.

Blender Illumina 4 w 1.

Poranek na słodko

Blender Illumina 4 w 1.

Proteinowy omlet z dynią i Quest Barem.

Poranek na słodko

Proteinowy omlet z dynią i Quest Barem.

Czekoladowe ciastka z pistacjami i jabłkiem.

Poranek na słodko

Czekoladowe ciastka z pistacjami i jabłkiem.

Krem z farro i migdałów.

Poranek na słodko

Krem z farro i migdałów.

Placuszki serowe z malinami i agrestem.

Poranek na słodko

Placuszki serowe z malinami i agrestem.

Sernik bananowy z morelami i quinoa.

Poranek na słodko

Sernik bananowy z morelami i quinoa.

Omlet z czerwonej soczewicy i... yacon.

Poranek na słodko

Omlet z czerwonej soczewicy i... yacon.

Placuszki kalafiorowe z komosą ryżową.

Poranek na słodko

Placuszki kalafiorowe z komosą ryżową.

Bezglutenowe pierogi z jagodami i ricottą... gotowane na parze!

Poranek na słodko

Bezglutenowe pierogi z jagodami i ricottą... gotowane na parze!

Urządzenie do sorbetów Ariete Sorbet Maker 632.

Poranek na słodko

Urządzenie do sorbetów Ariete Sorbet Maker 632.

Makaron z białym serem i owocami.

Poranek na słodko

Makaron z białym serem i owocami.

Podwójnie czekoladowa owsianka / Double chocolate baked oatmeal.

Poranek na słodko

Podwójnie czekoladowa owsianka / Double chocolate baked oatmeal.

Chrupiące gofry wegańskie z baobabem!

Poranek na słodko

Chrupiące gofry wegańskie z baobabem!

Omlet a'la tiramisu.

Poranek na słodko

Omlet a'la tiramisu.

Kilka słów o pastach kanapkowych NAbio.

Poranek na słodko

Kilka słów o pastach kanapkowych NAbio.

Omlet z ricotty.

Poranek na słodko

Omlet z ricotty.

Sernik konopny z batatem.

Poranek na słodko

Sernik konopny z batatem.

Zdrowe słodycze MadeGood Foods.

Poranek na słodko

Zdrowe słodycze MadeGood Foods.

Ekologiczne produkty LaSelva i Erdbär.

Poranek na słodko

Ekologiczne produkty LaSelva i Erdbär.

Ekologiczne produkty Danival.

Poranek na słodko

Ekologiczne produkty Danival.

Suplementy Raab Vitalfoods.

Poranek na słodko

Suplementy Raab Vitalfoods.

Placuszki twarogowe z morelami.

Poranek na słodko

Placuszki twarogowe z morelami.

Puszyste placki z soczewicy i marchewki.

Poranek na słodko

Puszyste placki z soczewicy i marchewki.

Produkty marki Seitenbacher.

Poranek na słodko

Produkty marki Seitenbacher.

Recenzja wielofunkcyjnego wolnowaru Cookpot od Russell Hobbs.

Poranek na słodko

Recenzja wielofunkcyjnego wolnowaru Cookpot od Russell Hobbs.

Owsiane pancakes z kokosem.

Poranek na słodko

Owsiane pancakes z kokosem.

Batatowy sernik z migdałowymi ciasteczkami... i tagatozą!

Poranek na słodko

Batatowy sernik z migdałowymi ciasteczkami... i tagatozą!

Krem ryżowy z melonem.

Poranek na słodko

Krem ryżowy z melonem.

Kilka słów o marce Lyo Food.

Poranek na słodko

Kilka słów o marce Lyo Food.

Marka LYO FOOD zajmuje się produkcją żywności liofilizowanej, przeznaczonej przede wszystkim dla alpinistów, turystów czy osób uprawiających sporty ekstremalne. Jednak przeglądając ofertę i nie mogąc się nadziwić, jak smaczne kompozycje oferuje firma, postanowiłam sama ich spróbować :) Myślę, że świetnie nadają się również dla osób zabieganych, które cały dzień spędzają poza domem i nie mają czasu na przygotowanie zdrowego, ciepłego posiłku, a nie chcą żywić się typowym fast foodem z ulicznej budki. Cały dzień na uczelni czy pod namiotem - dania Lyo Food sprawdzą się wszędzie.No dobrze, ale czym właściwie jest liofilizacja?Proces liofilizacji polega na kontrolowanym dostarczaniu ciepła do zamarzniętego produktu w próżni, tak aby umożliwić zamarzniętej wodzie w produkcie przejście ze stanu stałego do stanu lotnego (czyli zainicjować proces parowania lodu).Aby proces mógł zakończyć się sukcesem liofilizacja powinna trwać od 16 do 24 godzin. Poprzez odwodnienie, posiłek traci ponad 90% swojej pierwotnej wagi a zawartość wilgoci w końcowym produkcie jest zredukowana do 2%.Brzmi ciekawie, prawda? Jeśli liofilizowany produkt jest w 100% szczelnie zapakowany, żywność może być przechowywana przez wiele lat. Oznacza to, że mimo braku konserwantów, produkt nam nie zaszkodzi. Co więcej, aby upewnić się, że posiłki są bezpieczne pod każdym względem, są one dwukrotnie badane w laboratorium. Pierwszy raz po ugotowaniu i drugi raz po liofilizacji!Jedną z najważniejszych zalet dań marki Lyo Food jest fakt, że posiłki przyrządzane są przed procesem liofilizacji, dzięki czemu zachowują świeży i naturalny smak. Owoce i warzywa pochodzą od lokalnych dostawców, a do gotowania używane są zioła i przyprawy, uprawianych z własnych plantacji. W daniach tych nie znajdziecie żadnych wzmacniaczy smaku ani sztucznych aromatów Dla porównania, konkurencyjne firmy zazwyczaj mieszają wcześniej liofilizowane składniki, przez co potrawy znacząco tracą na smaku.Ja miałam okazję przetestować pięć dań głównych:- farfalle w sosie szpinakowo - serowym- risotto z pęczaku i soczewicy z musem z awokado- kurczaka w pięciu smakach z ryżem- schab w sosie koperkowym- schab w sosie z zielonego pieprzu- potrawkę meksykańską śniadania (wegańskie, bez laktozy i bezglutenowe):- eko jaglankę z maliną i aronią- owsiankę kokosową  z jagodami, figami i nasionami chiazupy:- krem grzybowy- krem szpinakowo - brokułowy- krem pomidorowo-paprykowyoraz:- sproszkowaną żurawinę- mieszankę "Owocowy Sad"- czerwony koktajl w proszkuInnymi słowy, same pyszności... a jak z przygotowaniem i smakiem?Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy przesypać jedzenie z opakowania (ale nie jest to koniecznością, jeśli np. nie mamy przy sobie naczynia), usunąć pochłaniacz tlenu i zalać je wrzącą lub zimną wodą. Po kilku minutach posiłek jest gotowy do spożycia.W testowaniu dań pomagali mi domownicy, ale wszyscy zgodnie stwierdziliśmy, że poszczególne potrawy raczej nam smakują. Oczywiście wiadomo, że każdy przyprawiłby bo swojemu tym, czym lubi, ale w cięższych warunkach tj. pobyt pod namiotem czy podczas wspinaczki górskiej - dania Lyo Food to doskonały wybór - smakują jak domowe!Jakie są najważniejsze zalety żywności liofilizowanej Lyo Food?niska gramatura: przed uwodnieniem to około 80-100 gram, czyli bardzo malutko. Dzięki temu nie stanowią dodatkowego balastu w plecaku.wysoka wartość odżywcza: w przeciwieństwie do dań typu instant jak np. zupka chińska, potrawy Lyo Food nie dostarczają pustych kalorii.duży wybór, świetnych kompozycji smakowych:mus z awokado, nasiona chia, sos z zielonego pieprzu... czy to nie brzmi przepysznie?łatwe i szybkie przygotowaniedługi okres przydatności do spożyciabrak konieczności posiadania naczyńnaturalny smakbrak dodatku sztucznych barwników, konserwantów, polepszaczy smakukompaktowe wymiary... a wady?Chyba tylko jedna - cena. Jedna porcja dania głównego to koszt około 20-30 zł.***Podsumowując, produkty marki Lyo Food to idealne rozwiązanie dla osób, które mają ochotę na pełnowartościowy i naturalny posiłek, a nie mają warunków lub czasu na jego przygotowanie. W niepozornej torebce znajdziecie pozbawione wody, naturalne i zdrowe składniki, które po zalaniu wodą w magiczny sposób odzyskują właściwy kształt. Wystarczy kilka minut, żeby przed naszymi oczyma pojawił się pachnący niedzielnym obiadem, sycący i wartościowy posiłek czy też niebanalne, nieprzesłodzone śniadanie lub deser.Warto również dodać, firma może pochwalić się sporą ilością nagród, między innymi OutDoor Industry Award (za wybitne osiągnięcia jakościowe i innowacyjne), a także licznymi rekomendacjami alpinistów.***Pełną ofertę marki znajdziecie na stronie internetowej