Kuchnia nastrojowa
Smażona pierś kaczki z surówką z kapusty i plackami jaglano-dyniowymi
Idealnie wysmażona pierś z kaczki, różowa i soczysta w środku z chrupiącą skórką. Smażę ją krótko tylko z dodatkiem soli, pieprzu i czosnku. Dla ułatwienia pracy czosnek i pieprz wrzucam na patelnię w całości, dzięki temu otrzymuję chrupiące ziarenka pieprzu i miękki maślany czosnek. Jako dodatek proponuję pyszną "zieloną" surówkę z kapusty, kiełków rzodkiewki, szczypiorku i natki pietruszki. Ziemniaki możecie zastąpić plackami z pieczonej dyni i kaszy jaglanej. Placki powstały trochę przypadkiem- miałam w lodówce resztki upieczonej dyni i ugotowanej kaszy. Całość polecam na rodzinny obiad lub kolację we dwoje :)Porcja dla 2-3 osóbpiersi kaczki:2 piersi z kaczki (u mnie każda o wadze 170 g)2 łyżki oliwy lub olejupłaska łyżeczka solipół łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarenkach3-4 ząbki czosnku w łupiniesurówka z kapusty:2 liście kapusty1 opakowanie kiełków rzodkiewki (50 g)pół dużego pęczka natki pietruszkipół dużego pęczka szczypiorku2-3 łyżki soku z cytryny3 łyżki oliwysól do smakuplacki jaglano-dyniowe (około 8 sztuk):100 g ugotowanej kaszy jaglanej3/4 szklanki upieczonej odciśniętej z wody dyni (sprawdź tutaj jak upiec dynię)1 jajko4 łyżki mąki3 łyżki bułki tartejolej do smażeniaulubione przyprawy (u mnie płaska łyżeczka soli, płaska łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki startego imbiru, 1 łyżka przecieru pomidorowego)Piersi kaczki umyj, osusz ręcznikiem papierowym i wetrzyj sól. Na dużym ogniu rozgrzej patelnię z tłuszczem. Ułóż piersi od strony skóry, wrzuć czosnek i pieprz, smaż przez 1,5-2 minuty. Przełóż piersi na drugą stronę i smaż kolejne 1,5-2 minuty. Zmniejsz ognień, piersi ułóż ponownie od strony skóry, patelnię przykryj przykrywką i smaż około 6 minut. Po tym czasie wyjmij pieprz i czosnek, przełóż piersi na drugą stronę i smaż kolejne 4 minuty. Przed zdjęciem patelni z ognia podsmaż ponownie piersi od strony skóry przez 30 sekund. Piersi możesz kroić i podawać po około 3 minutach od smażenia.Surówka z kapusty: Kapustę, natkę pietruszki i szczypiorek poszatkuj. Przełóż do miski, dodaj kiełki. Dopraw solą, sokiem z cytryny i oliwą. Dokładnie wymieszaj.Placki jaglano-dyniowe: Wszystkie składniki placków wymieszaj w misce. Łyżką wykładaj na dobrze rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smaż na złoty kolor z dwóch stron.