Naleśniki z kaszą gryczaną, łososiem i twarogiem (bezglutenowe)

Kuchnia nastrojowa

Naleśniki z kaszą gryczaną, łososiem i twarogiem (bezglutenowe)

Spaghetti w sosie pomidorowym z krewetkami

Kuchnia nastrojowa

Spaghetti w sosie pomidorowym z krewetkami

Burgery z cieciorki, batatów i marchwi

Kuchnia nastrojowa

Burgery z cieciorki, batatów i marchwi

Spaghetti z krewetkami w pancerzach

Kuchnia nastrojowa

Spaghetti z krewetkami w pancerzach

Tarta z łososiem, brokułem i groszkiem (bezglutenowa)

Kuchnia nastrojowa

Tarta z łososiem, brokułem i groszkiem (bezglutenowa)

Kasza jaglana pieczona w mleku kokosowym

Kuchnia nastrojowa

Kasza jaglana pieczona w mleku kokosowym

Oliwne ciasto czekoladowe

Kuchnia nastrojowa

Oliwne ciasto czekoladowe

Bułeczki z nadzieniem jabłkowym w cytrynowym lukrze

Kuchnia nastrojowa

Bułeczki z nadzieniem jabłkowym w cytrynowym lukrze

Kuchnia nastrojowa

Omlet biszkoptowy z miodem waniliowym

Omlet zajmuje jedną z wyższych pozycji w moim rankingu najlepszych śniadań. Można go szybko przyrządzić, jest bardzo sycący, a przede wszystkim pyszny. Na najbliższe śniadanie polecam Wam przygotować omlet biszkoptowy i polać go obficie miodem waniliowym. Gwarantuję, że będzie to jedno z niezapomnianych śniadań. Z podanych proporcji przyrządzisz 3 omlety o średnicy około 15 cmOmlety:2 duże jajka2 łyżki mąki pszennej2 łyżki gęstej śmietany kremówki (36%)1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanejodrobina masła klarowanego (około 1/2 łyżeczki)szczypta soliMiód waniliowy:3 łyżki płynnego miodu1/2 laski waniliiOddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Żółtka wymieszaj z mąką i śmietaną.Rozgrzej patelnię (najlepsza będzie z nieprzywieralnym dnem) z odrobiną masła. Do żółtek dodawaj stopniowo ubite białka i delikatnie wymieszaj. Układaj omlet na środku patelni, po 2 minutach przewróć na drugą stronę. Czynność powtórz z pozostałym ciastem.Przygotuj miód waniliowy mieszając dokładnie płynny miód z ziarenkami wanilii. Polecam użycie miodu akacjowego, zawiera on dużo glukozy i nie krystalizuje się. Jeżeli Twój miód jest skrystalizowany przełóż odpowiednią porcję do rondelka i podgrzewaj na najmniejszym ogniu z ziarenkami wanilii. Gdy uzyskasz odpowiednią konsystencję od razu zdejmij rondelek z ognia. Od razu podawaj.Smacznego!

Babeczki marchwiowe z orzechami włoskimi

Kuchnia nastrojowa

Babeczki marchwiowe z orzechami włoskimi

Warzywa zapiekane pod ciastem francuskim

Kuchnia nastrojowa

Warzywa zapiekane pod ciastem francuskim

Sernik kajmakowy z czekoladową nutą

Kuchnia nastrojowa

Sernik kajmakowy z czekoladową nutą

Królik w sosie jogurtowym

Kuchnia nastrojowa

Królik w sosie jogurtowym

Mięso z królika jest dobrym pomysłem na obiad szczególnie wtedy, gdy mamy dzieci. Jest delikatne, lekkostrawne, ma dobrze przyswajalne białko, niską zawartość tłuszczu oraz łagodny, słodkawy smak. Polecam przygotować królika na niedzielny, rodzinny obiad. Sos jogurtowy będzie lżejszy od śmietanowego, a jest to szczególnie ważne gdy chcemy zgubić kilka kilogramów po Świętach ;)Obiad dla 4 osób1 królik4 łyżki mąki2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia750 ml rosołu1 mały kubek jogurtu naturalnego2-3 marchewki1 pietruszkakawałek selera1 drobno pokrojona cebulaKilka gałązek tymianku1 łyżka soli, pieprzKrólika umyj, osusz ręcznikiem papierowym i podziel na części. Posól i oprósz dwiema łyżkami mąki. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i obsmaż części królika po 3 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia dodaj cebulę i zrumień na złoty kolor. Całość zalej rosołem, włóż marchewki, seler i pietruszkę. Gotuj pod przykryciem przez godzinę.Do kubka z jogurtem dodaj kilka łyżek gorącego sosu z gotowania, wymieszaj i całość przelej do potrawki. Ten sam kubek po jogurcie napełnij do połowy zimną wodą i rozprowadź w niej 2 łyżki mąki. Wlej do garnka z gotującym się królikiem, dokładnie zamieszaj i doprowadź do wrzenia.Jeżeli sos jest za mało słony dopraw go do smaku, gotuj przez 5 minut i zdejmij z ognia. Wyjmij marchewki, seler i pietruszkę – pokrój w plasterki i z powrotem wrzuć do garnka. Podawaj ze świeżym tymiankiem (lub innymi ziołami) i ulubionym makaronem. Smacznego!

Jabłka w karmelu z pistacjami

Kuchnia nastrojowa

Jabłka w karmelu z pistacjami

Sernik na migdałowym spodzie z pomarańczową nutą

Kuchnia nastrojowa

Sernik na migdałowym spodzie z pomarańczową nutą

Śledzie z buraczkami

Kuchnia nastrojowa

Śledzie z buraczkami

Kacze udka pieczone w pomarańczach

Kuchnia nastrojowa

Kacze udka pieczone w pomarańczach

Zupa jarzynowa (z zielonych i pomarańczowych warzyw)

Kuchnia nastrojowa

Zupa jarzynowa (z zielonych i pomarańczowych warzyw)

Pierniczki

Kuchnia nastrojowa

Pierniczki

Piernik z orzechami włoskimi

Kuchnia nastrojowa

Piernik z orzechami włoskimi

Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami

Kuchnia nastrojowa

Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami

Ogórkowa na 2 sposoby

Kuchnia nastrojowa

Ogórkowa na 2 sposoby

Kuchnia nastrojowa

Placki ziemniaczane z cukinią i groszkiem

Placki ziemniaczane w wersji z groszkiem i cukinią. Przesadnie grube, z chrupiącą skorupką i miękkim, delikatnym wnętrzem. Podajemy klasycznie z kwaśną śmietaną. Polecam!Składniki na 4 grube placki 1 duży ziemniak1/2 małej cukinii  (proporcje cukinii do ziemniaka 1;1)1 szklanka mrożonego groszku + osolony wrzątek do gotowania2 jajka4-5 łyżek mąki pszennej1,5 łyżeczki solioliwa lub olej do smażeniadodatkowo: 4 łyżki kwaśnej śmietanyGroszek ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Połowę ugotowanego groszku rozgnieć widelcem, nie musi być dokładnie. Całość przełóż do dużej miski.Ziemniaka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij wodę w dłoniach, przelej ją do małej miseczki, a startego ziemniaka dodaj do groszku. Cukinię zetrzyj na tej samej tarce, przełóż na talerzyk, posól połową łyżeczki soli i dokładnie odciśnij z wody nad zlewem. Dodaj do miski z ziemniakiem i groszkiem. Wodę ze startego ziemniaka odlej  z miseczki, na dnie osiądzie mączka, którą dodaj do ciasta, razem z mąką pszenną, roztrzepanym jajkiem i resztą soli. Całość zamieszaj łyżką.Na patelnię wlej olej, tak aby dokładnie pokrył dno, placki powinny być w nim zanurzone na głębokość około 1 cm. Ciasto wykładaj łyżką, tak aby uzyskać jak najgrubsze placki. Możesz do tego celu użyć obręczy tak jak ja, ale nie jest to konieczne. Smaż na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Mi to zajmuje około 3 minuty z każdej strony. Gotowe placki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj gorące.Smacznego!

Ciasto jabłkowe na oliwie (bezglutenowe)

Kuchnia nastrojowa

Ciasto jabłkowe na oliwie (bezglutenowe)

Zapiekany makaron z zielonym pesto i krewetkami

Kuchnia nastrojowa

Zapiekany makaron z zielonym pesto i krewetkami

Kuchnia nastrojowa

Puree z ziemniaków, pietruszki i czosnku

Wyśmienity dodatek do mięsa lub pieczonej ryby. Aksamitne i pachnące puree, którego sekretem są pieczone warzywa, dobór składników i oliwa truflowa. Oliwę truflową można zastąpić inną, którą akurat mamy w domu, jednak jej dodatek sprawia, ze puree zyskuje wspaniały posmak i aromat. Pomysł zaczerpnięty z jakiegoś programu kulinarnego, który oglądałam w środku nocy tuż przed zaśnięciem. Polecam!Porcja dla 2 osób3 średnie ziemniaki1 średnia pietruszka1 główka czosnku3 łyżki oliwy truflowej sól i pieprz do smaku(staraj się zachować mniej więcej takie proporcje: 3 części ziemniaków, 1 część pietruszki, 1 część czosnku)dodatkowo: folia aluminiowaPiekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Ziemniaki i pietruszkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Urwij 4 kawałki folii i zawiń w nią warzywa. Piecz przez 45 minut, po 15 minutach dodaj główkę czosnku w łupinie.Warzywa wyjmij z folii i obierz, czosnek wyjmij z łupiny. Całość przeciśnij przez praskę lub przetrzyj przez sito. Dodaj oliwę i dopraw solą i pieprzem. Od razu podawaj.Możesz warzywa upiec dzień wcześniej, a po przygotowaniu puree podgrzać je na suchej patelni.Smacznego!

Muffiny czekoladowe

Kuchnia nastrojowa

Muffiny czekoladowe

Pesto z natki pietruszki i słonecznika

Kuchnia nastrojowa

Pesto z natki pietruszki i słonecznika

Pasta z pomidorów

Kuchnia nastrojowa

Pasta z pomidorów

Smażona pierś kaczki z surówką z kapusty i plackami jaglano-dyniowymi

Kuchnia nastrojowa

Smażona pierś kaczki z surówką z kapusty i plackami jaglano-dyniowymi

Idealnie wysmażona pierś z kaczki, różowa i soczysta w środku z chrupiącą skórką. Smażę ją krótko tylko z dodatkiem soli, pieprzu i czosnku. Dla ułatwienia pracy czosnek i pieprz wrzucam na patelnię w całości, dzięki temu otrzymuję chrupiące ziarenka pieprzu i miękki maślany czosnek.  Jako dodatek proponuję pyszną "zieloną" surówkę z kapusty, kiełków rzodkiewki, szczypiorku i natki pietruszki. Ziemniaki możecie zastąpić plackami z pieczonej dyni i kaszy jaglanej. Placki powstały trochę przypadkiem- miałam w lodówce resztki upieczonej dyni i ugotowanej kaszy. Całość polecam na rodzinny obiad lub kolację we dwoje :)Porcja dla 2-3 osóbpiersi kaczki:2 piersi z kaczki (u mnie każda o wadze 170 g)2 łyżki oliwy lub olejupłaska łyżeczka solipół łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarenkach3-4 ząbki czosnku w łupiniesurówka z kapusty:2 liście kapusty1 opakowanie kiełków rzodkiewki (50 g)pół dużego pęczka natki pietruszkipół dużego pęczka szczypiorku2-3 łyżki soku z cytryny3 łyżki oliwysól do smakuplacki jaglano-dyniowe (około 8 sztuk):100 g ugotowanej kaszy jaglanej3/4 szklanki upieczonej odciśniętej z wody dyni (sprawdź tutaj jak upiec dynię)1 jajko4 łyżki mąki3 łyżki bułki tartejolej do smażeniaulubione przyprawy (u mnie płaska łyżeczka soli, płaska łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki startego imbiru, 1 łyżka przecieru pomidorowego)Piersi kaczki umyj, osusz ręcznikiem papierowym i wetrzyj sól. Na dużym ogniu rozgrzej patelnię z tłuszczem. Ułóż piersi od strony skóry, wrzuć czosnek i pieprz, smaż przez 1,5-2 minuty. Przełóż piersi na drugą stronę i smaż kolejne 1,5-2 minuty. Zmniejsz ognień, piersi ułóż ponownie od strony skóry, patelnię przykryj przykrywką i smaż około 6 minut. Po tym czasie wyjmij pieprz i czosnek, przełóż piersi na drugą stronę i smaż kolejne 4 minuty. Przed zdjęciem patelni z ognia podsmaż ponownie piersi od strony skóry przez 30 sekund. Piersi możesz kroić i podawać po około 3 minutach od smażenia.Surówka z kapusty: Kapustę, natkę pietruszki i szczypiorek poszatkuj. Przełóż do miski, dodaj kiełki. Dopraw solą, sokiem z cytryny i oliwą. Dokładnie wymieszaj.Placki jaglano-dyniowe: Wszystkie składniki placków wymieszaj w misce. Łyżką wykładaj na dobrze rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smaż na złoty kolor z dwóch stron.