sobota, 25 stycznia 2014

Oliwne ciasto czekoladowe

Moja pierwsza propozycja na Walentynki to czekoladowe ciasto Nigelli Lawson. Jest to opcja dla zapracowanych i dla tych, którzy nie lubią zbyt skomplikowanych przepisów. W smaku przypomina tradycyjnego murzynka, jednak przełożone do formy w kształcie serca nabiera nieco odświętnego charakteru. Ciasto ma piękny, prawie czarny, wyrazisty kolor.
To ciasto otwiera nowy cykl Kuchnia eromantyczna; to takie przedwalentynkowe natchnienie :)
Źródło: Nigella Lawson, Włoskie inspiracje. Nigellissima.



2 niewielkie foremki w kształcie serca lub tradycyjna forma o średnicy 22 cm
arkusz papieru do pieczenia

150 ml oliwy + do natłuszczenia formy
50 g przesianego kakao
125 ml wrzątku
125 g przesianej mąki pszennej
200 g drobnego cukru
3 jajka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Cukier puder do posypania

  • Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni. Dno formy wyłóż papierem dopieczenia a boki nasmaruj oliwą.
  • Kakao wymieszaj z wrzątkiem na gładką pastę i odstaw do ostygnięcia.
  • W mikserze utrzyj jajka z cukrem na puszysty krem stopniowo dolewając oliwę. Zmniejsz obroty i dodaj kakaową pastę. Następnie stopniowo wsyp mąkę wymieszaną z sodą.
  • Ciasto przelej do formy. Piecz przez 30 minut - w przypadku dwóch mniejszych foremek i 45 minut w przypadku tortownicy. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, po 10 minutach wyjmij z formy i studź na kratce. Podawaj na ciepło lub po całkowitym ostygnięciu. Ciasto możesz upiec dzień wcześniej - zachowa swoją świeżość.
Smacznego!

Zapraszam do polubienia mojej strony na fb (tutaj)
















1 komentarz :