Kuchnia nastrojowa

Ciasto dyniowe przekładane marmoladą z pieczonych śliwek i gruszek

Puszyste ciasto dyniowe pieczone z warstwą śliwek. Po ostudzeniu rozkroiłam je na 3 blaty i przełożyłam domową marmoladą z pieczonych, dojrzałych śliwek i gruszek.  Wykonanie ciasta jest bardzo proste, jednak dosyć czasochłonne. Proponuję rozłożyć pracę na 2 dni - w pierwszym przygotujcie pulpę dyniową i marmoladę, natomiast w drugim upieczcie ciasto, a po przestudzeniu przełóżcie marmoladą.

Kuchnia nastrojowa

Krem z pieczonej cukinii i ziemniaków

To jest naprawdę dobra i pożywna zupa :) U mnie powstała trochę przypadkiem - zapomniałam zabrać z targu kupione mięso na rosół. A w lodówce akurat uśmiechały się piękne cukinie zerwane prosto z ogródka mojej koleżanki Kasi :) Polecam! Przepis na około 4 porcje zupy l l warzywnego bulionu 2 mniejsze cukinie 5 małych ziemniaków 1/2 główki czosnku 2 łyżki masła  2 łyżki startego

Kuchnia nastrojowa

Tarta z cukinii

Najważniejsze składniki do powstania tej tarty dostałam od mojej przyjaciółki Kasi. Cukinia oraz kwiaty świeżo zrywane z jej ogródka, jajka od mamy Kasi, a parmezan przywieziony prosto z Włoch przez jej męża :-D Przepis w tym przypadku był naturalną koleją rzeczy :) Wyszło bosko!  Spód tarty wykonałam z nasion, jej wnętrze to praktycznie sama cukinia, a wierzch zdobią piękne cukiniowe kwiaty.

Kuchnia nastrojowa

Ciasto z porzeczkami i chrupiącą kruszonką

Lekkie, bezglutenowe ciasto z orzeźwiającymi czarnymi porzeczkami. Wierzch posypałam chrupiącą kruszonką z płatków owsianych. Ciasto jest mało słodkie i ma naprawdę sporo owoców - jest dokładnie takie jak lubię :) Polecam! Prostokątna forma o wymiarach 20x40 cm 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki oleju (np. kokosowy lub rzepakowy) 3 jajka 1/3 szklanki mleka (

Kuchnia nastrojowa

Puree z młodej marchwi z czarnuszką

Puree z młodej marchwi ma charakterystyczny ostry posmak, a dodatek czarnuszki jeszcze go potęguje :) I sprawia, że danie nabiera charakteru i mocy. Doskonały zamiennik ziemniaków w codziennym obiedzie. 1 pęczek młodej marchwi 6 małych młodych ziemniaków 1 łyżka tłuszczu kokosowego lub masła 1 łyżeczka ziarenek czarnuszki do posypania opcjonalnie 1 łyżeczka oleju z czarnuszki sól do smaku

Kuchnia nastrojowa

Łosoś pieczony z botwinką i kalarepką

Wyjątkowo proste danie, wystarczy pokroić składniki, doprawić i wstawić w naczyniu żaroodpornym do pieca. Po 25 minutach otrzymujemy wspaniały i odżywczy posiłek. Przed podaniem możecie całość posypać ziarenkami czarnuszki. Warto się z nią zaprzyjaźnić i dodawać do każdego posiłku. Na końcu postu znajdziecie kilka słów na temat jej wspaniałych właściwości. Porcja dla 2 osób 2 kawałki

Kuchnia nastrojowa

Paczuszki z łososia w botwince

Niesamowicie aromatyczne danie z miękką botwinką i soczystym łososiem, doprawione prostym sosem z koperkiem. Szybkie, efektowne i zdrowe, takie jakie lubię najbardziej :) Możecie wstawić do pieca lub na grilla. 2 porcje 8 kawałków łososia o wymiarach 5x5 cm każdy (ok 150 g) 1 spory pęczek botwiny z dużymi liśćmi (w przepisie potrzebne będą wyłącznie liście) 50 ml śmietanki (u mnie

Kuchnia nastrojowa

Soczysta ziołowa pierś z kurczaka

Przepis na aromatyczną i soczystą pierś z kurczaka. Wystarczy rano nafaszerować ją ulubionymi ziołami, oprószyć solą i zawinąć w folię. A chwilę przed planowanym obiadem wyciągnąć z lodówki i przygotować. Nic prostszego :) Dla 2-4 osób 2 małe piersi z kurczaka (200-250g każda) 2-3 łyżeczki ulubionych świeżych posiekanych ziół (np. majeranek, tymianek, oregano, rozmaryn) 2 ząbki

Kuchnia nastrojowa

Czekoladowe muffiny z rabarbarem

  około 14 muffinek 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/4 szklanki mąki owsianej 150 g masła 100 g gorzkiej czekolady 2 jajka 6 łyżek cukru 5 łyżek mleka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody rabarbarowe nadzienie: 4 łodyżki rabarbaru 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka cynamonu Piekarnik nastaw na 180 stopni. 3 łodygi rabarbaru potnij na mniejsze kawałki i przełóż do naczynia żaroodpornego (

Kuchnia nastrojowa

Smoothie z pieczonego rabarbru, truskawek i cynamonu

  1 puszka mleka kokosowego 400 ml 3-4 łodygi rabarbaru 300 g truskawek 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki cynamonu  kilka goździków Nastaw piekarnik na 180 stopni. Rabarbar opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Rozłóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Polej miodem, posyp cynamonem i goździkami. Piecz do miękkości - przez około 15 minut. Pozostaw do przestudzenia. Wszystkie

Kuchnia nastrojowa

Grillowany ananas z kokosową śmietanką, pistacjami i waniliowym miodem

1 mały ananas 1 puszka mleka kokosowego (schłodzonego przez noc w lodówce) 2 łyżki cukru pudru garść obranych pistacji 5-6 łyżek płynnego miodu 1 laska wanilii Patelnię grillową posmaruj cienką warstwą oliwy i mocno rozgrzej. Pokrój ananasa na plastry grubości 1,5 cm i każdego z nich przekrój na połowę. Ułóż na rozgrzanym grillu i opiekaj z każdej strony po 1 minucie. Odłóż na talerz do

Kuchnia nastrojowa

Sałatka majowa ze szparagami i jajkami przepiórczymi

składniki na 1 porcję kilka liści dowolnej sałaty pół pęczka szparagów 6 jajeczek przepiórczych 6 rzodkiewek 1 ogórek gruntowy koperek sos winegret: 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka soku z limonki lub cytryny pół łyżeczki miodu kilka łyżek oliwy sól do smaku  Przygotuj sos: Rozprowadź miód, cytrynę i sól z musztardą, wolnym strumieniem dodawaj oliwę cały czas mieszając do uzyskania gładkiej

Kuchnia nastrojowa

Paella z krewetkami, łososiem i szparagami | w wersji nastrojowej

 No dobrze, na wstępie przyznaję, że jest to przepis na oszukaną paellę :) Do wykorzystania, gdy nie macie pod ręką domowego bulionu. Ja nie miałam. A wszystkie te pyszności przyniosła któregoś dnia moja siostra oznajmiając mi, że przygotuje kolację. Wyszło pysznie! Danie dla 4 osób, my zjadłyśmy we dwie :) 100g dowolnego ryżu 300 g krewetek w pancerzach 350 g łososia bez skóry

Kuchnia nastrojowa

Zapiekana botwinka z kaszą gryczaną i ziołami

Obowiązkowe danie dla wielbicieli botwinki. Jedno z moich ulubionych połączeń - z kaszą gryczaną, ziołami, czosnkiem niedźwiedzim i jajkami. Całość wymieszana i wstawiona do pieca na pół godziny tworzy wspaniałą całość. Polecam! 1 szklanka kaszy gryczanej (u mnie niepalona) 3 jajka 50 g masła + do wysmarowania formy 1 bardzo duży pęczek botwinki lub 2 mniejsze 1 pęczek koperku 1

Kuchnia nastrojowa

Szparagi w sosie holenderskim z orzechami laskowymi i parmezanem | Pyszne!

1 pęczek zielonych szparagów 100 g orzechów laskowych kilka płatków parmezanu kilka listków świeżego tymianku lub innych ulubionych ziół  kilka kropli oliwy (u mnie truflowa) sól i pieprz do smaku sos holenderski: 3 żółtka 100 masła 1 łyżeczka soku z cytryny sól do smaku  Upraż orzechy laskowe: rozgrzej teflonową patelnię (bez tłuszczu), wrzuć orzechy i praż przez minutę, pozostaw

Kuchnia nastrojowa

Puree z zielonego groszku

Bardzo proste puree z zielonego groszku, które często przygotowuję w domu. Mój syn wyjada je prosto z garnka łyżką :) Polecam jako dodatek do pieczonego mięsa lub ryby. 450 g mrożonego zielonego groszku 200 g ugotowanych ziemniaków w mundurkach 3 łyżki klarowanego masła sól i pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny kilka kropli oliwy do dekoracji Groszek ugotuj zgodnie z instrukcją na

Kuchnia nastrojowa

Kanpaki z burakiem i mozzarellą

Bardzo prosty pomysł na śniadanie lub kolację. Do przygotowania kanapek wykorzystałam pieczonego buraka, który został mi z innego dania. Zamiast zwykłego chleba użyłam chleba jaglanego z tego przepisu w wersji bez dodatków. Polecam! 1 upieczony chlebek jaglany bez dodatków z tego przepisu 1-2 pieczone buraki pokrojone w plasterki 1 kulka mozzarelli pokrojona w plasterki różne rodzaje sałat i

Kuchnia nastrojowa

Makaron z mąki kasztanowej (bezglutenowy)

Składniki na 1 porcję 100 g mąki kasztanowej + do podsypania 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka oliwy sól Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj jajko, żółtko, oliwę i szczyptę soli. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Rozwałkuj na grubość 3 mm (w razie potrzeby podsyp mąką kasztanową) i wytnij makaron o dowolnej szerokości. Zagotuj w dużym garnku wrzątek z łyżką soli, wrzuć makaron i gotuj

Kuchnia nastrojowa

Sałatka z buraczków i kaszy gryczanej

Polecam Wam abyście przyrządzili tę sałatkę w dwóch wersjach - na zimno i na ciepło, gwarantuję że będzie wyśmienicie. Koniecznie do przygotowania z kaszą gryczaną nie paloną.  500 g buraków 3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej dowolna ilość rukoli 1 kulka mozzarelli 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka oliwy truflowej (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Buraczki ugotuj do miękkości, po

Kuchnia nastrojowa

Ciasto pomarańczowe z amaretto i kardamonem PYSZNE (bezglutenowe)

Ciasto pachnące świętami - znajdziecie w nim pomarańcze, amaretto, kardamon, miód... Urzeka delikatną i aksamitną strukturą. W wersji świątecznej koniecznie z polewą czekoladową na wierzchu, cząstkami pomarańczy i dekoracyjnymi perełkami. Polecam, to ciasto jest pyszne! forma o średnicy 24 cm wyłożona na spodzie papierem do pieczenia, boki posmarowane tłuszczem ciasto: 3 pomarańcze

Kuchnia nastrojowa

Kruche korzenne ciasteczka | KONKURS

Przygotowując świąteczne potrawy zawsze sięgam po sprawdzone przepisy. Chcę odtworzyć smaki, które pamiętam z rodzinnego domu oraz te, które poznawałam później, już w dorosłym życiu. Z roku na rok dodaję również coś od siebie - a to do ciasta na pierogi wsypię trochę mąki gryczanej, a to do makowca dodam trochę mniej tłuszczu :) Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na proste

Kuchnia nastrojowa

Polędwica z dorsza pieczona w liściu kapusty

Do tej pory, gdy piekłam rybę w liściu kapusty, czegoś mi brakowało. Ostatnio, jeden z moich znajomych (Mateusz pozdrawiam Cię) podpowiedział abym dodała proste pesto z natki pietruszki i czosnku. I o to właśnie chodziło! Polędwica z dorsza jest pyszna sama w sobie i jak dla mnie nie wymaga skomplikowanych składników. Jako dodatek dodajcie kaszą jaglaną ugotowaną na sypko - otrzymamy wtedy

Kuchnia nastrojowa

Ciasto dyniowo-jabłkowe

Zanim to ciasto trafiło na bloga upiekłam je wiele razy dla moich bliskich i znajomych. Pomysł powstał w zaciszu mojej kuchni, a składniki dodawałam na oko. Dobra koleżanka, obdarzona zmysłem kulinarnym, namówiła mnie na odtworzenie przepisu - ponoć jej mąż powiedział, że to jeden z lepszych wypieków jakie jadł życiu :) Ciasto jest szybkie w wykonaniu, nie wyobrażam sobie, że mogłoby

Kuchnia nastrojowa

Pikantna zupa krem z buraków

Pikantny krem z buraków to moja propozycja na jesienny obiad. Moim sekretem są buraki smażone na maśle słodzone miodem, domowy bulion i pikantna papryczka chili. Zupa jest pyszna, a do tego rozgrzewa i przyjemnie syci. Polecam!

Kuchnia nastrojowa

Cynamonowe ciasto ze śliwkami i jabłkami

Miękkie i wilgotne ciasto pachnące tym co najlepsze - jabłkami, śliwkami i cynamonem. Jego podstawą jest mieszanka mąk kukurydzianej i ryżowej, słodycz zawdzięcza owocom i niewielkiej ilości miodu. To ciasto jest pyszne, polecam!

Kuchnia nastrojowa

Muffinki czekoladowe z borówkami

"Szczęśliwe babeczki" pieczone przez mojego 4-letniego synka. Intensywnie czekoladowe, delikatnie słodzone miodem, z kawałkami gorzkiej czekolady, jagodami goji i borówkami amerykańskimi. Tym razem odeszłam od mojej ulubionej mąki gryczanej i użyłam mieszanki mąki ryżowej z kukurydzianą. Wyszło pysznie. Gdy jestem z synkiem w kuchni staram się pokazać gotowanie od jak najzdrowszej strony.

Kuchnia nastrojowa

Zielony chłodnik z kuleczkami jaglanymi

Odżywczy chłodnik na bazie kefiru, idealny na upalne dni. Wspaniały dla dzieci, które nie jedzą warzyw. U mnie w domu zjadany jako zupa Shreka :)    3/4 szklanki kefiru 100 g ogórków gruntowych (2 średnie) 100 g cukinii (1/2 małej) 50 g szpinaku 3 łyżki posiekanego koperku 2-3 łyżki świeżych listków mięty 1/2 ząbka czosnku 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku kuleczki jaglane: 5 łyżek

Kuchnia nastrojowa

Sałatka z grillowaną gruszką

Pyszna przekąska, bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Całość dopełnia miodowy winegret, który idealnie komponuję się z kruchą sałatą, serem pleśniowym, orzechami i słodką gruszką. Polecam!     Porcja dla 2 osób     2 gruszki konferencje kilka liści kruchej, mocnej sałaty (u mnie endywia, idealna też będzie rzymska lub lodowa) 2 garści orzechów włoskich 80 g sera pleśniowego (

Kuchnia nastrojowa

Biszkopt kakaowy na mące gryczanej (bezglutenowy)

Biszkopt idealny dla tych, którzy nie mogą spożywać glutenu lub po prostu chcą go ograniczyć. Według mnie nie do odróżnienia od klasycznego biszkoptu na mące pszennej. Nie jest zbity ani ciężki, idealnie nadaje się do nasączania. W przepisie podaję składniki na tortownicę o średnicy 24 cm, biszkopt rośnie do 3/4 wysokości i łatwo da się przekroić na 3 blaty. Polecam! Inspiracja: http://

Kuchnia nastrojowa

Konfitura z wiśni na czerwonym winie z nutą pomarańczy i wanilii

Konfitura wiśniowa o aromacie czerwonego wytrawnego wina z dodatkiem skórki otartej z pomarańczy i wanilii. Pyszna! Ja ją przygotowałam nieco rzadszą - zależało mi właśnie na takiej konsystencji - konfitura ma posłużyć do przełożenia tortu. Wy zróbcie o konsystencji takiej jaka Wam odpowiada, jeżeli ma być gęstsza wystarczy trochę dłużej pogotować. Zdecydowanie polecam, jest pyszna! 1,2