czwartek, 18 grudnia 2014

Ciasto pomarańczowe z amaretto i kardamonem PYSZNE (bezglutenowe)

Ciasto pachnące świętami - znajdziecie w nim pomarańcze, amaretto, kardamon, miód... Urzeka delikatną i aksamitną strukturą. W wersji świątecznej koniecznie z polewą czekoladową na wierzchu, cząstkami pomarańczy i dekoracyjnymi perełkami. Polecam, to ciasto jest pyszne!



forma o średnicy 24 cm wyłożona na spodzie papierem do pieczenia, boki posmarowane tłuszczem

ciasto:
3 pomarańcze
160 g cukru trzcinowego 
130g kostki do pieczenia KASIA
120g mąki kukurydzianej
120g mąki ryżowej
30 ml amaretto
3 jajka
4 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki płynnego miodu
ok. 7 ziarenek kardamonu utłuczonych w moździerzu
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

dekoracja: 
1 pomarańcza podzielona na cząstki
1 opakowanie polewy deserowej Dr. Oetker
1 opakowanie złotych perełek Dr. Oetker

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  • Pomarańcze dobrze wyszoruj i sparz wrzątkiem. Włóż do garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5h. Po tym czasie odcedź wodę i wystudź pomarańcze.
  •  Kostkę do pieczenia KASIA roztop na wolnym ogniu i pozostaw do przestudzenia.
  • W dużej misce zblenduj pomarańcze z cukrem na gładką masę, dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Wolnym strumieniem wlewaj tłuszcz cały czas mieszając. Dodawaj kolejno jogurt, miód i amaretto. Połącz do uzyskania jednolitej masy.
  • Do drugiej miski przesiej mąki i sodę, dodaj kardamon. Połącz zawartość obu misek. Całość przelej do formy i piecz przez około 1 godzinę i 15 minut. Patyczek wbity w środek powinien pozostać suchy. Studź w uchylonym piekarniku.
  • Dekoracja: Polewę deserową Dr. Oetker rozpuść zgodnie z instrukcją na opakowaniu i polej nią całe ciasto. Ułóż cząstki pomarańczy, całość posyp złotymi perełkami Dr. Oetker. Podawaj po ostygnięciu polewy.
Smacznego!




 


5 komentarzy :

  1. Ciekawa propozycja, aromat i smak zdecydowanie w moim guście ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje zdjęcia są cudowne

    OdpowiedzUsuń
  3. Być może to głupie pytanie, ale czy pomarańcze gotujemy razem ze skórką i później razem ze skórką je blendujemy?

    OdpowiedzUsuń