Swojskie jedzonko
Ciasteczka adwentowe-6 sprawdzonych przepisów
Jak adwent to i ciastka adwentowe muszą być-u mnie w domu duży wybór,bo każdy lubi co innego-różne różniste a wszystkie pyszne-polecam -dzieci i dorośli będą mieli frajdę....KOKOSANKISkładniki:7 białek1 szkl.cukru40 dag wiórek kokosowychPrzygotowanie:białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i jeszcze dalej ubijać aż stanie się szkliste i cukier się trochę rozpuści,dodać wiórki i wymieszać,łyżeczką wykładać na papier piec ok 20 min w 150 stopniach---------------------------------------------CIASTKA PÓŁKSIĘŻYCESkładniki:25 dag mąki pszennej 25 dag masła20 dag cukru pudru6 ugotowanych żółtekskórka z jednej cytrynymarmoladaczekolada do roztopienia Przygotowanie:Ze wszystkich składników oprócz marmolady zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na ok1 godz,następnie rozwałkować i wykrajać półksiężyce.Upiec na złoty kolor w 170 stopniach ok 10 -15 min jak wystygną posmarować marmoladą zlepić po dwa ciastka,rożki można zamoczyć w rozpuszczonej czekoladzie.-----------------------------------------------------------ORZESZKISkładniki:na ciasto:1 kg mąki25 dag margaryny0,5 kostki smalcu1 szkl.śmietany 18%4 żółtka3 łyżki octu2 łyżki cukru1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta solina masę:0,5 kostki margaryny3/4 szkl.wody1 szkl cukru3 łyżki kakao0,5 kg mleka w proszku Przygotowanie:zagniatamy składniki na ciasto wszystkie razem i formujemy z nich kuleczki wielkości wiśni,wkładamy do formy na orzeszki i smażymy na gazie kilka minut (aż będą rumiane)Składniki na masę (bez mleka w proszku)zagotowujemy i dopiero jak się dobrze wymieszaja i rozpuszczą to dodajemy mleko w proszku.mieszamy ,masą napełniamy połówki upieczonych orzeszkówmożna je obtoczyć w polewie czekoladowej i jeszcze obsypać np wiórkami lub posiekanymi orzeszkami(moje są bez niczego bo takie dzieci lubią najbardziej)--------------------------------------------------------------ŚLIMACZKI Z DŻEMEMSkładniki:300g mąki200g masła100g cukru pudru1 żółtko2 łyżki kwaśnej śmietany(np 18 %)dam truskawkowy,lub jakiś inny ulubionyszczypta soliPrzygotowanie:z mąki,soli,cukru,i masła śmietany i żółtka zagnieść gładkie ciasto,(nie ugniatajmy za bo kruche ciasto jest lepsze jeśli jest szybko i krótko zagniatane)ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąt(odsypując mąką stolnicę),posmarować dżemem,zwinąć w roladkęzawinąć w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 1-2 godziny(żeby stwardniało ) po tym czasie kroimy na ok 2-3 cm kawałki i układamy na blaszce na papierze do pieczenia,pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, ok 20 minsmacznego....----------------------------------------------------------------- KOCIE OCZKASkładniki:30 dag mąki pszennej10 dag cukru pudru25 dag masła1 jajkododatkowo:białko marmolada lukier Przygotowanie:z podanych składników wyrobić ciasto,schłodzić w lodówce ok 1 godz.Po tym czasie rozwałkować i wykrajać kółka i tyle samo kółek z dziurką w środku,posmarować roztrzepanym białkiem i upiec w 180 stopniach ok10-12 min następnie całe kółka posmarować marmoladą i na to przykleić kółko z dziurką,polać delikatnie lukrem.------------------------------------------------------------CIASTKA ORZECHOWESkładniki:na ciastka: 2 jajka10 dag cukru1 cukier waniliowy10 dag masła1-2 łyżki masła orzechowego lub nutelli0,5 łyżeczki proszku do pieczenia20 dag maki pszennej10 dag mielonych orzechów włoskichszczypta solina lukier:15 dag cukru pudru2-3 łyżki soku z cytryny2 łyżki wodyPrzygotowanie:Zagniatamy ciasto na ciasteczka z w/w składników,schładzamy w lodówce ok 1 godz.rozwałkowujemy na ok 0,5 cm wykrajamy ciastka ,pieczemy w 180 stopniach ok 20 minucieramy lukier i polewamy nim wystudzone ciastkaSmacznego!!------------------------------Mam nadzieję ,że znajdziecie coś dla siebie-polecam ...i zmykam wcinać.....Wesołych świąt!!!!!