Serowo-makowa tarta

Swojskie jedzonko

Serowo-makowa tarta

Jak się zbliżają święta to musi w domu pachnieć makowcem,ja swój już upiekłam a,że mój mąż uwielbia makowiec a ja sernik to połączyłam te dwa smaki ze sobą i wyszła pyszna tarta serowo-makowa z bakaliami ,jabłuszkiem i lukremSkładniki:na ciasto kruche:260g mąki pszennej150g masła lub margaryny35g cukru  2 żółtkook 2 łyżek wodyna masę makową:pół puszki gotowej masy makowej HELIO2 łyżki skórki kandyzowanej HELIO2 łyżki rodzynek HELIO łyżka miodu1 białko na masę serową:200g sera sernikowego(ja dałam mały serek mój ulubiony)1 żółtkołyżka masła 2 łyżki cukru1 łyżka budyniu śmietankowego w proszkuna lukier:łyżka śmietany 18 kilka łyżek cukru pudru,kilka kropli sosu z cytryny dodatkowo 1 jabłko  Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy  ciasto i wkładamy do lodówki na 1-2 godz.W jednej misce mieszamy składniki na masę makową na końcu mieszamy z ubitym na sztywno białkiem,a w drugiej miksujemy  masło z cukrem i żółtkiem na jasną masę dodajemy serek ,miksujemy i na koniec dosypujemy budyń,mieszamy.Ciasto wyjmujemy z lodówki ,jedną trzecią ciasta odkładamy  i resztę wałkujemy cienko i wykładamy  nim formę do tarty ,podpiekamy w 200 stopniach ok 10 min (można obciążyć fasolą wysypaną na papier do pieczenia na wierzchu tarty).Wyjmujemy tartą z piekarnika zdejmujemy papier z fasolą i nakładamy łyżką masę makową pomiędzy nią masę serową ,wygładzamy lekko łyżką i na wierzch kroimy w kostkę jabłko,rozwałkowujemy resztę ciasta ,kroimy w paski i układamy kratkę na wierzchu,pieczemy jeszcze 40 min w 180 stopniachna wierzch jeszcze ciepłego ciasta,mieszamy lukier i polewamySmacznego!!

Ciasta na święta -12 przepisów

Swojskie jedzonko

Ciasta na święta -12 przepisów

Do świąt zostało już niewiele czasu -najwyższa pora pomyśleć o wypiekach -Dla tych którzy dalej nie mają pomysłu-przypominam 12 najpopularniejszych ciast na moim blogu-może znajdziecie coś dla siebie...Orzechowa pychotka-po przepis klikajcie TUTAJPiernik z herbatą-po przepis kliknijcie TUTAJPorzeczkowiec-po przepis klikajcie TUTAJStrucla serowa-po przepis klikajcie TUTAJDelicja bananowa-po przepis klikajcie TUTAJSernik hałwowy-po przepis klikajcie TUTAJ Czekoladowa stefanka-po przepis klikajcie TUTAJJabłkowa krówka bez pieczenia-po przepis klikamy TUTAJKinder country-po przepis klikajcie TUTAJŚnieżny puch -po przepis klikajcie TUTAJDrożdżówka cynamonowa do rwania-klikajcie po przepis TUTAJSernik na kakaowy spodzie-po przepis kliknijcie TUTAJMoże któryś przepis się wam przyda....Wesołych Świąt!!

Ciasteczka adwentowe-6 sprawdzonych przepisów

Swojskie jedzonko

Ciasteczka adwentowe-6 sprawdzonych przepisów

Jak adwent to i ciastka adwentowe muszą być-u mnie w domu duży wybór,bo każdy lubi co innego-różne różniste a wszystkie pyszne-polecam -dzieci i dorośli będą mieli frajdę....KOKOSANKISkładniki:7 białek1 szkl.cukru40 dag wiórek kokosowychPrzygotowanie:białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i jeszcze dalej ubijać aż stanie się szkliste i cukier się trochę rozpuści,dodać wiórki i wymieszać,łyżeczką wykładać na papier piec ok 20 min w 150 stopniach---------------------------------------------CIASTKA PÓŁKSIĘŻYCESkładniki:25 dag mąki pszennej 25 dag masła20 dag cukru pudru6 ugotowanych żółtekskórka z jednej cytrynymarmoladaczekolada do roztopienia Przygotowanie:Ze wszystkich składników oprócz marmolady zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na ok1 godz,następnie rozwałkować i wykrajać półksiężyce.Upiec na złoty kolor w 170 stopniach ok 10 -15 min jak wystygną posmarować marmoladą zlepić po dwa ciastka,rożki można zamoczyć w rozpuszczonej czekoladzie.-----------------------------------------------------------ORZESZKISkładniki:na ciasto:1 kg mąki25 dag margaryny0,5 kostki smalcu1 szkl.śmietany 18%4 żółtka3 łyżki octu2 łyżki cukru1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta solina masę:0,5 kostki margaryny3/4 szkl.wody1 szkl cukru3 łyżki kakao0,5 kg mleka w proszku Przygotowanie:zagniatamy składniki na ciasto wszystkie razem i formujemy z nich kuleczki wielkości wiśni,wkładamy do formy na orzeszki i smażymy na gazie kilka minut (aż będą rumiane)Składniki na masę (bez mleka w proszku)zagotowujemy i dopiero jak się dobrze wymieszaja i rozpuszczą to dodajemy mleko w proszku.mieszamy ,masą napełniamy połówki upieczonych orzeszkówmożna je obtoczyć w polewie czekoladowej i jeszcze obsypać np wiórkami lub posiekanymi orzeszkami(moje są bez niczego bo takie dzieci lubią najbardziej)--------------------------------------------------------------ŚLIMACZKI Z DŻEMEMSkładniki:300g mąki200g masła100g cukru pudru1 żółtko2 łyżki kwaśnej śmietany(np 18 %)dam truskawkowy,lub jakiś inny ulubionyszczypta soliPrzygotowanie:z mąki,soli,cukru,i masła śmietany i żółtka zagnieść gładkie ciasto,(nie ugniatajmy za bo kruche ciasto jest lepsze jeśli jest szybko i krótko zagniatane)ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąt(odsypując mąką stolnicę),posmarować dżemem,zwinąć w roladkęzawinąć w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 1-2 godziny(żeby stwardniało ) po tym czasie kroimy na ok 2-3 cm kawałki i układamy na blaszce na papierze do pieczenia,pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, ok 20 minsmacznego....----------------------------------------------------------------- KOCIE OCZKASkładniki:30 dag mąki pszennej10 dag cukru pudru25 dag masła1 jajkododatkowo:białko marmolada lukier Przygotowanie:z podanych składników wyrobić ciasto,schłodzić w lodówce ok 1 godz.Po tym czasie rozwałkować i wykrajać kółka i tyle samo kółek z dziurką  w środku,posmarować roztrzepanym białkiem i upiec w 180 stopniach ok10-12 min następnie całe kółka posmarować marmoladą i na to przykleić kółko z dziurką,polać delikatnie lukrem.------------------------------------------------------------CIASTKA ORZECHOWESkładniki:na ciastka: 2 jajka10 dag cukru1  cukier waniliowy10 dag masła1-2 łyżki masła orzechowego lub nutelli0,5 łyżeczki proszku do pieczenia20 dag maki pszennej10 dag mielonych orzechów włoskichszczypta solina lukier:15 dag cukru pudru2-3 łyżki soku z cytryny2 łyżki wodyPrzygotowanie:Zagniatamy ciasto na ciasteczka z w/w składników,schładzamy w lodówce ok 1 godz.rozwałkowujemy na ok 0,5 cm wykrajamy ciastka ,pieczemy w 180 stopniach ok 20 minucieramy lukier i polewamy nim wystudzone ciastkaSmacznego!!------------------------------Mam nadzieję ,że znajdziecie coś dla siebie-polecam ...i zmykam wcinać.....Wesołych świąt!!!!!

Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulką

Swojskie jedzonko

Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulką

Genialne połączenie słonych śledzi i lekko słodkiej żurawiny-robiąc je nie byłam do końca przekonana czy mi posmakują-ale wyszły pyszne-polecam gorąco-tym bardziej ,że robi się je bardzo szybko i prosto!!!Składniki:8 filetów śledziowych a la matjas, 6-7 łyżek suszonej żurawiny HELIO 2 średnie czerwone cebule, 2 goździki, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, świeżo mielony pieprz, olej Przygotowanie:Śledzie moczymy w zimnej wodzie ok 2-3 godzin,ja w trakcie moczenia zmieniam jeszcze raz wodę.Żurawinę zalewamy w miseczce wrzątkiem i odstawiamy na 5-10 min.,odsączamy.Cebulę obieramy i kroimy w piórka.Goździki,ziele i liść rozgniatamy w moździerzu lub nożem.Wymoczone śledzie kroimy w kawałki i układamy w słoiku,na to trochę cebuli i żurawiny i rozgniecionych przypraw i posypujemy świeżo mielonym pieprzem i tak dalej układamy warstwami na przemian,na końcu zalewamy olejem,zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki na minimum dobę,żeby się przegryzły!Smacznego:)

Wędliny swojskie na specjalne okazje

Swojskie jedzonko

Wędliny swojskie na specjalne okazje

Coraz bliżej święta -zebrałam dla was kilka najpopularniejszych wędlin na moim blogu-jeszcze jest troszkę czasu ,żeby wziąć się za ich przygotowanie-na pewno posmakują waszym bliskimSuszony schab dojrzewający-przepis znajdziecie TUTAJSzyneczka gotowana-krucha i soczysta-przepis znajdziecie TUTAJSuszony dojrzewający karczek-przepis znajdziecie TUTAJMięciutka szyneczka pieczona w niskiej temperaturze-przepis znajdziecie TUTAJMega kremowy boczek z szynkowaru-przepis znajdziecie TUTAJWołowina suszona dojrzewająca-przepis znajdziecie TUTAJSchab po zbójnicku-tak soczysty i wilgotny ,że zaskoczy was na pewno-przepis znajdziecie TUTAJBoczek suszony dojrzewający a'la panchetta-przepis znajdziecie TUTAJSwojska kiełbasa-mniam...-przepis znajdziecie TUTAJ

Smażona ryba w zalewie słodko-kwaśnej,pychotka!

Swojskie jedzonko

Smażona ryba w zalewie słodko-kwaśnej,pychotka!

pyszna ryba,idealna na każdą okazję,jako przekąska,sprawdzi się również świetnie na Wigilię,smażona w cieście i potem zalana słodko-kwaśną zalewą-nie znam lepszej,u nas zawsze obowiązkowo na święta-polecam gorącoSKŁADNIKI:1 kg filetów rybyna ciasto:1 szkl.mąki1 jajo2 łyżki oleju0,5 szkl. wodyłyżeczka vegetyna zalewę:3 szkl. wody3/4 szkl oliwymały słoik przecieru pomidorowego 4 łyżki ketchupu4 łyżki cukru4 łyżki octu 10%1 papryka słodka (świeża-nie w proszku)4 cebule,4 ogórki kiszone1 łyżka vegetyPRZYGOTOWANIE:Filety z ryby kroimy w ok 5 cm kawałki,solimy i odstawiamy.Składniki na ciasto mieszamy, obtaczamy w nim kawałki ryby i smażymy z dwóch stron na oleju.Przygotowujemy zalewę-kroimy paprykę w paski  ,cebulę w piórka,a ogórki w plasterki.Dajemy pokrojone warzywa do garnka i dodajemy resztę składników zalewy ,zagotowujemy i gotujemy całość jeszcze 5-10 minWystudzoną rybę i wystudzoną zalewę przekładamy warstwami w salaterce lub półmisku.Podawać na drugi dzień (żeby składniki mogły przejść smakiem).Smacznego:)

Sałatka śledziowa

Swojskie jedzonko

Sałatka śledziowa

Piernik z herbatą-niezwykle mięciutki i pyszny

Swojskie jedzonko

Piernik z herbatą-niezwykle mięciutki i pyszny

Ślimaczki z kapustą kiszoną i ciastem francuskim

Swojskie jedzonko

Ślimaczki z kapustą kiszoną i ciastem francuskim

Szybka przekąska,idealnie sprawdzi się na imprezy rodzinne lub Wigilię,na ciepło i na zimno,idealne do barszczyku-po prostu pyszne.....Składniki:opakowanie ciasta francuskiego,500g kiszonej kapustyduża cebulakostka rosołowa,kminek,majeranek,sól pieprz,czarnuszka do posypania wierzchuolej do smażeniaPrzygotowanie:Kapustę odcisnąć, obgotować w wodzie z kostką rosołową(lub bulionie),lę Cebulę pokroić w kostkę i przyrumienić w rondelku,dodać kapustę,przyprawy i smażyć przez ok 10-15 min żeby nabrało smaku.Ciasto francuskie rozwinąć,wyłożyć na nie kapustę na całej powierzchni i zwinąć jak roladę,pokroić na ok 1,5 cm kawałki i ułożyć na papierze do pieczenia,posypać czarnuszką.Piec w 180 stopniach ok 15 min(aż się ładnie przyrumieni)Smacznego :)

Golonka pieczona w piwie-aromatyczna i mięciutka....

Swojskie jedzonko

Golonka pieczona w piwie-aromatyczna i mięciutka....

Golonka przygotowana przez mojego męża-wyszła przepyszna,mięciutka,wprost rozpływała się w ustach,pełna aromatu i smaku-polecamSkładniki:do gotowania golonek: dwie duże golonki wieprzowe z kością włoszczyzna poszatkowana(marchewka,pietruszka,seler,por)bulion(lub 2 rosołki w kostce)do zalewy po gotowaniu:butelka ciemnego piwa2-3 łyżki majerankułyżka mielonego kminku,2 łyżeczki papryki słodkiej,2-3 ząbki czosnku,sól,pieprzPrzygotowanie:Golonki wkładamy do garnka,zalewamy bulionem(żeby były przykryte),dodajemy poszatkowane warzywa,gotujemy nasze golonki ok 2 godz.Po tym czasie wyjmujemy golonkę nakrajamy lekko skórkę w kratkę i obtaczamy ją w przyprawach do zalewy i polewamy piwem(odstawiamy na 1,5-2godz)następnie pieczemy w tym piwie i przyprawach ok 1,5 godz pod przykryciem(co jakiś czas polewając ją zalewą w której ją pieczemy),następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 30 min ,żeby się przyrumieniła(na te ostatnie 30 min można dodać poszatkowane warzywa wyłowione z wywaru w którym się gotowały,bo jak przejdą sokami z pieczenia golonki i odparowanym piwem-to są naprawdę pysznym dodatkiem do naszej golonki) Smacznego!!!

Bułeczki śniadaniowe-pszenno-żytnie

Swojskie jedzonko

Bułeczki śniadaniowe-pszenno-żytnie

Nie ma to jak swoje domowe pieczywo i ten cudowny zapach rozchodzący się po kuchni...i do tego oczywiście wiesz co jesz-żadnych .ulepszaczy .Dziś polecam wam bułeczki,pszenne z dodatkiem mąki żytniej,posypane czarnuszką lub sezamem-oczywiście proste do zrobienia-mniam Składniki:20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych (instant)½ łyżeczki cukru2 łyżki letniej wody400 g jasnej  mąki  pszennej  np. typ 55050 g mąki pszennej żytniej(może być również razowa)1 łyżeczka soli25 g oleju250 g letniej wody3-4 łyżki mleka do posmarowania bułek2-3 łyżki maku2-3 łyżki sezamuPrzygotowanie:Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i 2 łyżki letniej wody. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Jeśli dajemy drożdże suche należy je od razu dodać do mąki, wraz z cukrem, ale pomijając te 2 łyżki wody.Oba rodzaje mąki połączyć z solą, dodać olej oraz rozpuszczone drożdże. Na koniec dodać letnią wodę i zagnieść ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 7-8 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno wciąż delikatnie lepić się do dłoni.Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować w miarę równe i gładkie bułki. Aby miały ładny kształt najlepiej z kawałka ciasta uformować nieduży placek i zawinąć jego brzegi do środka (tak jakbyśmy chcieli bułkę czymś nafaszerować). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – łączeniem do dołu. Lekko spłaszczyć . Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do czasu, gdy wyraźnie urosną.Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i naciąć ostrym nożem. Wierzch posypać makiem i sezamem.Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut, do czasu gdy bułki się zrumienią.

Sałatka z pieczonych buraczków-idealna do obiadu

Swojskie jedzonko

Sałatka z pieczonych buraczków-idealna do obiadu

Chleb orkiszowy ze słonecznikiem i orzechami

Swojskie jedzonko

Chleb orkiszowy ze słonecznikiem i orzechami

Sernik na kruchym kakaowym spodzie

Swojskie jedzonko

Sernik na kruchym kakaowym spodzie

Pyszny,jeden z moich ulubionych,mega kremowy,idealny na każdą okazję i na co dzień -do tego prosty do zrobienia-polecam gorącoSkładniki: na ciasto:250 g margaryny(lub masła)1 szkl.cukru3 szkl.mąki1 jajko2 łyżki kakao1/2 opakowania proszku do pieczeniana masę serową:1 kg sera sernikowego(ja daję "Mój Ulubiony ")4 jajka200g masła1,5 szkl.cukru1 cukier waniliowy2 łyżki mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:Składniki na ciasto zagnieść ,podzielić na dwie części,(jedna powinna być nieco większa od drugiej).Ulepić z nich kule ,zawinąć w filię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok 30 min.Przygotowujemy masę serową:Żółtka utrzeć z cukrem,masłem i cukrem waniliowym na puszystą masę.Wsypać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i ciągle ucierając dodawać po łyżce ser .Na koniec wymieszać masę ze sztywno ubitymi białkami .Ciasto wyjąć z zamrażalnika,większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno  dużej prostokątnej blaszki,wyłożyć na to masę serową i na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.Sernik piec w 180 stopniach przez 50 minrada:po upieczeniu i wystudzeniu,warto sernik trzymać w lodówce,oczywiście przykryty,dzięki temu będzie wilgotny i ciasto będzie mięciutkie i kremowe!! Smacznego!!

Cynamonowa drożdżówka do odrywania

Swojskie jedzonko

Cynamonowa drożdżówka do odrywania

Bardzo ciekawy pomysł na ciasto,moje dzieci były zachwycone ,pochłonęły je bardzo szybko-pyszne maślano-cynamonowe wilgotne i nie trzeba kroić....polecamSkładniki:3 szklanki mąki pszennej7g suchych drożdży60g masła¼ szklanki cukru1/3 szklanki mleka¼ szklanki wody2 jaja1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(lub opakowanie cukru waniliowego)szczypta solinadzienie:1 szklanka cukru2 łyżeczki mielonego cynamonu50g roztopionego masłaPrzygotowanie:W rondelku podgrzewamy mleko i roztapiamy w nim masło, odstawiamy do ostygnięcia.Dolewamy wodę i wanilię.W dużej misce mieszamy 2 i 3/4 szklanki mąki, drożdże, cukier i sól,Dolewamy mleko z masłem, wbijamy jaja i mieszamy.Wyrabiamy ciasto do czasu kiedy będzie lśniące.Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Wykładamy ciasto na blat, lekko oprószamy mąką, rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości keksówki, w której będziemy piec ciasto.Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonem zmieszanym z cukrem.Prostokąt tniemy na 6 równych pasków, układamy je jedne na drugim /strona cynamonowa na górze/.Tak ułożone ciasto kroimy na 6 równych kwadratów.Kwadraty układamy pionowo w keksówce /można mieć wrażenie, że keksówka jest zdecydowanie za wielka ale ciasto ładnie urośnie i wyjdzie poza/.Keksówkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce jeszcze na ok 30-40 minpieczemy w 170 stopniach 30-35 min

Pasta na kanapki z orzeszków ziemnych i sera feta

Swojskie jedzonko

Pasta na kanapki z orzeszków ziemnych i sera feta

pyszne połączenie prażonych orzechów,suszonych pomidorów i serka feta-mniam....polecamSkładniki:50 g orzeszków ziemnych(nie solonych)5-6 suszonych pomidorów200 g serka fetapół łyżeczki suszonej bazylii (lub 3-4 listki świeżej)Przygotowanie:orzeszki prażymy na suchej patelni i odstawiamy do wystygnięcia,potem miksujemy blenderem wszystkie składniki razem,na gładką masę,jak będzie za gęsta to można dodać odrobinę oliwy od suszonych pomidorów,nie solimy pasty ,bo serek jest już słonySmacznego:)

Zapiekanka Gyros-Kebab

Swojskie jedzonko

Zapiekanka Gyros-Kebab

pyszna zapiekanka,prosta do zrobienia....Jeśli jesteście fanami sałatki gyros to pokochacie również tą zapiekankę-polecam Składniki:2 filety z kurczaka2 woreczki ryżu,1 puszka kukurydzy1 czerwona papryka5-6 ogórków korniszonów1 cebula 4 łyżki majonezu4 łyżki ketchupu35 dag sera żółtego(startego)opakowanie przyprawy gyros-kebab2 łyżki oleju do smażeniaPrzygotowanie:Filety kroimy w kawałki i mieszamy z całym opakowaniem przyprawy do gyrosa,odstawiamy na 30 min.Gotujemy ryż.Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na oleju,dodajemy mięso i smażymy jeszcze kilka minut.Mięso z cebulką i tłuszczykiem z patelni mieszamy z ryżem i wykładamy na dno naczynia żaroodpornego.Mieszamy majonez z ketchupem i połowę wylewamy na wierzch ryżu z mięsem, posypujemy połowa startego sera.Kroimy paprykę i ogórki w grubszą kostkę,mieszamy z odsączoną kukurydzą,wykładamy na naszą zapiekankę,na to reszta sosu majonezowo-ketchupowego  i pozostały ser.pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 min(żeby ser porządnie się roztopił)Smacznego!!

Pasta chili-bardzo ostra!!!

Swojskie jedzonko

Pasta chili-bardzo ostra!!!

Boczek z szynkowaru -wędlina domowa

Swojskie jedzonko

Boczek z szynkowaru -wędlina domowa

kolejna propozycja z szynkowaru-zrobiłam boczek-wyszedł genialny,a do tego pięknie się kroi,nie rozpada się,nawet jak kroję bardzo cienko,a do tego tłuszczyk jest mięciutki i kremowy-mniam....Składniki:1 kg boczku(bez kości)2-3 ząbki czosnku,łyżka majeranku1,5 łyżeczki soli(może to być sól peklowa,mięsko będzie wtedy  różowe,ale trzeba je w przyprawach i tej soli potrzymać dobę)Przygotowanie:boczek nacieramy przyprawami i wyciśniętym czosnkiem,zawijamy i wkładamy do woreczka i do szynkowaru,szynkowar wstawiamy do garnka,na spodzie ściereczka i zalewamy wodą do wysokości mięsa,  parzymy na małym ogniu ok 2,5-3 godz.aż temperatura mięsa będzie  80-65 stopni,po tym czasie studzimy i wkładamy na noc do lodówki,kroimy na drugi dzieńSmacznego!!!

Dyniowo-marchewkowe  babeczki

Swojskie jedzonko

Dyniowo-marchewkowe babeczki

po prostu genialne-przepis znalazłam w jakiejś starej książce,a został mi kawałek dyni z ostatniego gotowania- nie spodziewałam się,że będą tak pyszne,no i do tego to co lubię-czyli szybkie i banalnie proste do zrobienia-polecamSKŁADNIKI:2 ciasta francuskieoliwa250g startego miąższu dyni250g startej marchewki100g drobno pokrojonego pora1 posiekany ząbek czosnkuna polewę:200g kwaśnej śmietany2 jajka1 łyżeczka vegetyszczypta gałki muszkatołowej1 łyżeczka curry1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki pieprzu100g startego żółtego sera(połowę sera dajemy do polewy a drugą połową posypujemy wierzch naszych babeczek)PRZYGOTOWANIE:Ciasto pokroić na kwadraty OK 10-12 CMblaszkę do muffinek wysmarować olejemna patelni rozgrzać oliwę i dodać warzywa i dusić przez kilka minutwymieszać składniki na polewę każde wgłębienie w blaszce  wypełniamy kwadratem ciastanastępnie wypełniamy je naszym warzywnym farszem do  ok 2/3 wysokościnastępnie dopełniamy naszą polewą i posypujemy reszta sera pieczemy 15-20 min w 210 stopniach (aż będą złoto brązowe)pyszne są na ciepło i na zimno-jak zdążą wystygnąć-bo u mnie znikły prawie od razu-smacznego !!!!

Kolorowa zapiekanka z grillowanych warzyw i boczku-na cieście francuskim

Swojskie jedzonko

Kolorowa zapiekanka z grillowanych warzyw i boczku-na cieście francuskim

Wymyślona przeze mnie na kolacje,dlatego zdjęcia nie są super jakości-ale do rana nie doczekał nawet kawałek-bo była pyszna,podałam ją z pesto i sosem balsamicznym i wyszło na prawdę pysznie...Grillowana cukinia i papryka,do tego wędzony boczek,czerwona cebulka i ser-wszystko na pysznym cieście francuskim-mego kolorowo,mniam....Składniki:opakowanie ciasta francuskiego2 małe cukinie(najlepiej żółta i zielona)czerwona papryka1 czerwona cebula,10 dag boczku wędzonego surowego10 dag sera feta10 dag sera żółtego(ja użyłam sera o mocno pomarańczowym kolorze)1 jajkosól,pieprz,ulubione ziołałyżka olejuPrzygotowanie:cukinię kroimy w okrągłe plastry,solimy,paprykę również kroimy na 4-5 kawałków i grilujemy na odrobinie oleju razem z cukinią,ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia,odcinamy z boku 4 cienkie paski i całe ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem,na brzegi dookoła doklejamy odcięte paski żeby brzegi były trochę grubsze i również je smarujemy,na ciasto układamy naszą grillowaną cukinię,na przemian żółtą z zieloną,na to pokrojoną drobniej grillowaną paprykę,boczek wędzony  i pokrojoną w paski cebulę,na wierzch ser feta i żółty pokrojony w kostki,doprawiamy jeszcze do smaku solą,pieprzem i ziołami i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika aż się ciasto ładnie zrumieni i boczek z serem stopi(czyli ok 25-35 min)Smacznego!!!

Pesto z rukoli-pyszny dodatek do makaronu i sałatek

Swojskie jedzonko

Pesto z rukoli-pyszny dodatek do makaronu i sałatek

proste i pyszne i jako sos do makaronu i jako dodatek np do zapiekanki czy sałatek-polecamSkładniki:garść rukoligarść orzechów(nerkowca,piniowe,laskowa lub nawet włoskie-jakie lubicie)dwie łyżki startego sera najlepiej parmezan ale może być również twardy żółty seroliwa z oliweksól pieprz ząbek czosnkuPrzygotowanie:wszystkie składniki dajemy do blendera i rozdrabniamy razem,dodając w razie potrzeby jeszcze oliwy żeby nie było za gęstedoprawiamy solą i pieprzem,Smacznego!!!

Sok z owoców dzikiego bzu z cytryną-idealny na odporność

Swojskie jedzonko

Sok z owoców dzikiego bzu z cytryną-idealny na odporność

Pyszny i mega zdrowy-idealny na odpornośćSkładniki:owoce dzikiego bzucukier sok z cytrynyproporcje to: na litr soku pół kg cukru i sok z jednej cytrynyPrzygotowanie:jak robicie w sokowniku to tradycyjnie uzyskujemy sok,mierzymy ile go wyszło ,wlewamy do garnka i adekwatnie do ilości dodajemy cukier,gotujemy jeszcze ok 15 min na koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i dajemy do wyparzonych butelek,jak macie takie jak ja na zdjęciu to wystarczy jak gorący sok wlejecie i odwrócicie do góry dnem i zostawicie do wystygnięcia,jak macie tradycyjne słoiki to dobrze jest je pasteryzować ok 10 min,żeby się dobrze zamknęły.Smacznego!!!

Sos do pizzy na zimę-pachnący ziołami

Swojskie jedzonko

Sos do pizzy na zimę-pachnący ziołami

Sałatka meksykańska z tuńczykiem i czerwoną fasolą

Swojskie jedzonko

Sałatka meksykańska z tuńczykiem i czerwoną fasolą

Pyszna sałatka z tuńczykiem którego uwielbiam do tego fasola,papryka ,kukurydza,ogórki ...pycha-polecam!Składniki:puszka kukurydzy,puszka fasoli czerwonejtuszka tuńczyka (w oleju lub sosie własnym-jak wolicie)czerwona lub zielona paprykaśrednia czerwona cebulka3 ogórki kiszone(dla wyraźniejszego smaku można zamienić je na korniszony)3-4 majonez 2 łyżki ketchupusłodka i ostra papryka mielonasól,pieprz Przygotowanie:kukurydzę,fasolę i tuńczyka,odsączamy z zalewy,cebulkę,paprykę i ogórki kroimy w kostkę,mieszamy z majonezem i ketchupem i doprawiamy do smaku przyprawamiSmacznego!!

Szynka pieczona w niskiej temperaturze-na kanapki

Swojskie jedzonko

Szynka pieczona w niskiej temperaturze-na kanapki

nie mam to jak domowe wędliny,był już schab pieczony w niskiej temperaturze i okazał się genialny(znajdziecie go tutaj),a teraz kolej na szynkę-przepis jest o tyle inny ,że nie peklujemy go przez kilka dni tylko 24 godz w marynacie-szyneczka wyszła mokra i niezwykle soczysta-pychotka....polecam gorąco....Składniki:szynka wieprzowa(najlepiej taka kulka )ok 1-1,2kg4 łyżki oleju, 4 łyżeczki musztardy2 łyżeczki octu winnego1,5 łyżeczki soli2 łyżeczki suszonego lubczyku,1,5 łyżeczki pieprzu mielonego1,5 łyżeczki czosnku granulowanego,Przygotowanie:Przygotowałam marynatę mieszając wszystkie składniki,Szynkę dokładnie natarłam marynatą z każdej strony,dałam do miski,przykryłam ją pokrywką i do lodówki na 24 godziny, po upływie tego czasu nastawiłam piekarnik na 80°C z włączonym termoobiegiem. Wyjęłam szynkę z lodówki i dokładnie obsmażyłam ją na patelni na odrobinie oleju z każdej strony.Włożyłam do naczynia żaroodpornego i wbiłam termometr(jak go nie macie to nic nie szkodzi) w najgrubszym miejscu  mięsa tak aby końcówka znalazła się w nieco głębiej niż środek szynki ,nie przykrywałam jej  pokrywką.Piekłam 3 godz ,aż osiągnęła 68 stopni na termometrze jak nie macie termometru to spokojnie pieczcie tyle samo -jeśli szynka ma 1-1,2 kg,jeśli więcej to dodajcie jeszcze 30 min dla pewności.ostudźcie szyneczkę i do lodówki,najlepiejkroić ją po kilku godzinachSmacznego!!

Ekspresowe leczo z cukini-pyszny pomysł na obiad

Swojskie jedzonko

Ekspresowe leczo z cukini-pyszny pomysł na obiad

uwielbiam ten czas kiedy można pójśc do ogrodu i z odrobiną kiełbaski  lub mięska zrobić pyszny obiad-i to w kilka chwil-a leczo to jest coś co można zrobić na wiele sposobów można do niego dodać wiele różnych warzyw i zawsze może smakować inaczejja wam proponuje najłatwiejszą wersję ale zarazem moją ulubioną-zrobicie je w kilka min i jest naprawdę pycha....Składniki:2  średnie  młode cukinie,2 cebule,jedna papryka słodka(można dodać również ostra paprykę jak ktoś lubi bardziej pikantną wersję)4 średnie pomidory,lub 2 duże(najlepiej malinówki)2 kiełbaski olejprzyprawy: sól pieprz,papryka słodka i papryka ostra ,maggiPrzygotowanie:cebule kroimy w półplasterki ,podsmażamy na odrobinie oleju,dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasy ,przesmażamy chwilkę i dodajemy pomidory pokrojone na kawałki(najlepiej bez skórki-ja używam moich malinówek z których skórkę obieram nożykiem -nie trzeba nawet sparzać),dodaję również pokrojoną w kawałki paprykęi pokrojoną w plasterki cukinię(jak jest młoda to nie obieram za skórki ani nie wydrążam nasion)10-15 min duszę żeby cukinia trochę zmiękła (ale dalej była lekko chrupiąca)a pomidory się rozparzyły i zrobił się z nich sos-doprawiamy do smaku solą,pieprzem,papryką słodką i ostrą i maggi Smacznego!!!

Faszerowane patisony-mięsem mielonym i kaszą jęczmienną

Swojskie jedzonko

Faszerowane patisony-mięsem mielonym i kaszą jęczmienną

Ciasto Kinder country-bez pieczenia

Swojskie jedzonko

Ciasto Kinder country-bez pieczenia

dla wielbicieli batonika Kinder country będzie idealne ale nie tylko,bardzo słodkie-ale pyszne,można zamienić mleczną czekoladę z gorzką i wtedy nie będzie tak słodkie-ale ja właśnie mocno słodkie lubię,proste do zrobienia i pyszne-polecamSkładniki: 350 ml śmietanki słodkiej 30% 250 g serka mascarpone 250 g herbatników (w tortownicy o śr 21 cm wyszło 100g herbatników) 2 białe czekolady 2 mleczne czekolady 3 szklanki płatków Nestle Kangus + garść na wierzchSposób Przygotowania:Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej,ostudzić.200 ml śmietany ubić na sztywno ,dodać serek mascarpone i nadal ubijać ,aż masa stężeje,dopiero potem pomalutku wlewać ostudzoną rozpuszczoną białą czekoladę ciągle miksując.Dodać kangusy i wymieszać łyżką.W kąpieli wodnej roztopić czekolady mleczne,ostudzić.Resztę śmietany (150ml) ubić  na sztywno,dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać ,aż składniki się połączą.Formę do pieczenia lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ,ułożyć herbatniki jeden koło drugiego,wlać jasną masę,wyrównać,ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną.Wierzch posypać garścią Kangusów , wstawić do lodówki najlepiej na noc.Smacznego :)

Grzybki marynowane do słoiczków

Swojskie jedzonko

Grzybki marynowane do słoiczków

GRZYBKI MARYNOWANEWitam wszystkich serdecznie,wreszcie zaczęły się grzyby i moje pierwsze zbiory trafiły do słoiczków,robię je według starej rodzinnej receptury i potem są idealne na imprezę,lub do tatarka,lubię je po wyjęciu osączyć z zalewy i skropić magi-idealne są w ten sposób podane potrafię sama cały słoiczek wyjeśćSKŁADNIKI NA ZALEWĘ:2 szkl.wody1/2 szkl.octu 10%1/5 łyżki cukru1/5 łyżeczki soli4 ziela angielskie2 liście laurowezalewę zagotować i odstawićPRZYGOTOWANIE:Grzyby oczyścić i wypłukaćzalać wodą ze szczyptą kwasku cytrynowego i soląpo zagotowaniu-gotować 10 minprzelać zimną wodą ,włożyć do słoiczków z plastrem cebuli i zalać zalewą,pasteryzować 30 minGRZYBY PO UGOTOWANIU JAK NAJSZYBCIEJ ZALAĆ ZALEWĄ ,BO JAK POLEŻĄ TO ŚCIEMNIEJĄ!!!)SMACZNEGO!!