wtorek, 9 sierpnia 2016

Ekspresowe leczo z cukini-pyszny pomysł na obiad


uwielbiam ten czas kiedy można pójśc do ogrodu i z odrobiną kiełbaski  lub mięska 
zrobić pyszny obiad-i to w kilka chwil-a leczo to jest coś co można zrobić na wiele sposobów 
można do niego dodać wiele różnych warzyw i zawsze może smakować inaczej
ja wam proponuje najłatwiejszą wersję ale zarazem moją ulubioną-zrobicie je w kilka min i jest naprawdę pycha....

Składniki:
2  średnie  młode cukinie,
2 cebule,
jedna papryka słodka
(można dodać również ostra paprykę jak ktoś lubi bardziej pikantną wersję)
4 średnie pomidory,lub 2 duże(najlepiej malinówki)
2 kiełbaski 
olej
przyprawy:
sól pieprz,papryka słodka i papryka ostra ,maggi

Przygotowanie:
cebule kroimy w półplasterki ,podsmażamy na odrobinie oleju,
dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasy ,przesmażamy chwilkę i dodajemy 
pomidory pokrojone na kawałki(najlepiej bez skórki-ja używam moich malinówek z których skórkę obieram nożykiem -nie trzeba nawet sparzać),dodaję również pokrojoną w kawałki paprykę
i pokrojoną w plasterki cukinię(jak jest młoda to nie obieram za skórki ani nie wydrążam nasion)
10-15 min duszę żeby cukinia trochę zmiękła (ale dalej była lekko chrupiąca)a pomidory się rozparzyły i zrobił się z nich sos-doprawiamy do smaku solą,pieprzem,papryką słodką i ostrą i maggi
Smacznego!!!


1 komentarzy

  1. W tym roku już kilka razy robiłam :) w różnej wersji.
    Cukinii pod dostatkiem wiec trzeba korzystać :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!