Puszyste, jogurtowe muffinki

KULINARNA JA

Puszyste, jogurtowe muffinki

Sernik puszysty na ciasteczkach

KULINARNA JA

Sernik puszysty na ciasteczkach

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

KULINARNA JA

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Kruche ciasto z malinami

KULINARNA JA

Kruche ciasto z malinami

Gastrobanda. Wszystko co powinieneś wiedzieć, zanim wyjdziesz coś zjeść - recenzja.

KULINARNA JA

Gastrobanda. Wszystko co powinieneś wiedzieć, zanim wyjdziesz coś zjeść - recenzja.

Ciasto z rabarbarem, czereśniami i waniliową pianką

KULINARNA JA

Ciasto z rabarbarem, czereśniami i waniliową pianką

Zupa krem z pomidorów

KULINARNA JA

Zupa krem z pomidorów

Omlet biszkoptowy z Nutellą

KULINARNA JA

Omlet biszkoptowy z Nutellą

Późne, niedzielne śniadanie na trawie, to to co lubię najbardziej. Czekam na ten moment cały tydzień. Chwila spokoju i beztroski... Jak z dziecięcych lat, dlatego dzisiaj propozycja na słodko - puszysty omlet z dodatkiem Nutelli. Aż rozpływa się w ustach - zachęcam!SKŁADNIKI:2 duże jajkaszczypta soli1 łyżka cukru2 łyżki mąki pszennej tortowej1 łyżka masła klarowanegoNutellaPRZYGOTOWANIE:Jajka ubijamy ze szczyptą soli, a gdy się spienią dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Teraz dodajemy mąkę i całość delikatnie mieszamy łyżką. Na małej patelni (najlepiej teflonowej) rozgrzewamy masło i wykładamy masę (ja zrobiłam z tych proporcji dwa mniejsze omlety). Smażymy na złoto-brązowo z obu stron. Omleta podajemy pokrojonego w cząstki z dodatkiem Nutelli. Smacznego!

Golonka w kiszonej kapuście

KULINARNA JA

Golonka w kiszonej kapuście

Tort Leśny Mech

KULINARNA JA

Tort Leśny Mech

Tapenada - pasta z czarnych oliwek

KULINARNA JA

Tapenada - pasta z czarnych oliwek

Szybkie ciasto z rabarbarem

KULINARNA JA

Szybkie ciasto z rabarbarem

Uwielbiam ciasta z owocami! Dlatego jak nikt cieszę się z każdego letniego dnia, kiedy to mogę podziwiać czerwieniące się truskawki, czy powoli rosnące jabłka. A gdy tylko rabarbar wypuści kilka swoich długich łodyg lądują one w pysznym cieście, zatapiając się w jego słodyczy. Jeśli zrobiłam Wam troszkę smaka, zapraszam po przepis :)SKŁADNIKI:50 dag świeżego rabarbaru2 szklanki mąki tortowej1 szklanka cukru4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia250 g roztopionej margaryny lub masłacukier puder do posypaniaPRZYGOTOWANIE:Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę,  dodając po troszku cukier, a następnie po jednym żółtku, ciągle miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodajemy do ubijanej masy. Na końcu wciąż miksując wlewamy malutkim ciurkiem chłodną margarynę/masło. Ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem blachę o wymiarach 27,5 x 22,5 cm wtapiając w nie umyty i pokrojony w 1-2 cm kawałki rabarbar. Tak przygotowaną blachę pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez 50-60 min do "suchego patyczka". Ciasto po ostygnięciu obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Hekele, czyli śląska pasta śledziowa

KULINARNA JA

Hekele, czyli śląska pasta śledziowa

Zupa krem z kukurydzy z popcornem

KULINARNA JA

Zupa krem z kukurydzy z popcornem

Warstwowa sałatka śledziowa z ziemniakami

KULINARNA JA

Warstwowa sałatka śledziowa z ziemniakami

Zbliża się weekend, a wraz z nim zaplanowane imprezy rodzinne, urodziny, czy spotkania ze znajomymi. Często nie mamy pomysłu co przygotować do jedzenia, więc na stole ląduje znowu to samo co ostatnio. By wybrnąć z tej sytuacji, a przy okazji wcześniej nie przygotowaliście sałatki śledziowej, gorąco Was do tego zachęcam. Sałatka jest pyszna i sycącą, a śledzie są w niej jedynie dodatkiem (nie dominują jej do końca). Wszystko idealnie ze sobą współgra. Zapraszam po przepis.SKŁADNIKI:- tacka śledzi - 4-6 ogórków kiszonych (w zależności od wielkości)- 1 mała cebula- 3 jajka ugotowane na twardo- 2 średnie ziemniaki - ugotowane w mundurkach- 2 marchewki - ugotowane na półtwardo- średni słoik majonezu- 5 dag tartego sera żółtego- zielona pietruszka- sól i pieprzPRZYGOTOWANIE:Śledzie pokroić w paski i wyłożyć do miski, w której będziemy układać warstwowo sałatkę. Na śledzie układamy pokrojone w kosteczkę ogórki, a następnie pokrojoną w kosteczkę cebulę. Jajka przekroić na pół i oddzielić od białek żółtka. Kolejną warstwą są starte na grubych oczkach białka. Teraz wykładamy łyżką połowę majonezu. Obrane ziemniaki potrzeć na tarce na grubych oczkach, oprószyć solą i pieprzem. Marchew zetrzeć też na grubych oczkach i rozsmarować resztę majonezu. Na wierzch sałatki zetrzeć żółtka i posypać je startym serem. Dla zielonego akcentu całość posypać posiekaną natką pietruszki i miskę wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

Deser Kinder Country

KULINARNA JA

Deser Kinder Country

Każdy czasem ma ochotę na coś słodkiego, prawda? :) Deser inspirowany czekoladką Kinder Country to świetna propozycja dla dzieci jak i dorosłych - takich łasuchów jak ja. Na szczęście w kilka chwil wyczarujemy takie pyszności dla całej rodziny. Zapraszam!SKŁADNIKI:duże opakowanie herbatników2 garści prażonej pszenicy w miodzie (chrupki do mleka)300 ml śmietanki 30%100 g białej czekolady100 g mlecznej czekoladymała forma do keksu + papier do pieczeniaPRZYGOTOWANIE:Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i schładzamy. Schłodzoną w lodówce śmietankę ubijamy na sztywno i wlewamy ciurkiem białą czekoladę wciąż miksując. Do masy dajemy 3/4 naszych chrupek z pszenicy i całość mieszamy.Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, także jej boki. Na spód układamy herbatniki a na nie wykładamy masę śmietankową. Całość przykrywamy resztą herbatników i wkładamy do lodówki.Mleczną czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wylewamy ją na herbatniki i posypujemy całość resztą chrupek z pszenicy. Deser schładzamy w lodówce co najmniej 2 godziny. Smacznego!

Pizza na cieście francuskim z kurczakiem

KULINARNA JA

Pizza na cieście francuskim z kurczakiem

Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i boczkiem

KULINARNA JA

Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i boczkiem

Zupa rybna z owocami morza

KULINARNA JA

Zupa rybna z owocami morza

Smakowita Ella - recenzja książki

KULINARNA JA

Smakowita Ella - recenzja książki

Pstrąg pieczony w warzywach

KULINARNA JA

Pstrąg pieczony w warzywach

Tak rzadko jadamy ryby, a przecież są one bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. W zasadzie nie wymagają żadnych większych przygotowań. Wystarczy je odpowiednio przyprawić i upiec w towarzystwie warzyw. Po kilkunastu minutach mamy pyszne danie na miarę dobrej restauracji. Zachęcam do wypróbowania.SKŁADNIKI:2 pstrągi (wypatroszone)3 duże ziemniaki1 marchewka1 mała cebulagarść pomidorków koktajlowych3 łyżki masła3 gałązki natki pietruszki3 liście lauroweprzyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka, koperekPRZYGOTOWANIE:Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze części i gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Gdy warzywa będą ugotowane na pół miękko, odcedzamy je i wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego łyżką masła. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, dokładamy do warzyw.Ryby myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do każdej ryby wkładamy łyżkę masła i gałązkę pietruszki. Pstrągi układamy na ugotowanych warzywach.Teraz do naczynia dokładamy przekrojone na pół pomidorki oraz liście laurowe. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz pozostałymi przyprawami.Danie zapiekamy przez ok. 15-17 minut w nagrzanym piekarniku do 190 st. C. Warzywa mają być miękkie, a rybka upieczona. Smacznego!

Sałatka warstwowa z mięsem mielonym

KULINARNA JA

Sałatka warstwowa z mięsem mielonym

Piszinger

KULINARNA JA

Piszinger

Piszinger to andruty/wafle przełożone kremem, a następnie pokrojone w mniejsze części. Idealne do kawy czy herbaty. Nam najbardziej smakuje piszinger z kajmakiem. Jest to doskonały pomysł na szybki i tani deser. Zapraszam!SKŁADNIKI:puszka (510 g) masy krówkowej (kajmaku)100 g masłaopakowanie kwadratowych wafli PRZYGOTOWANIE:Masło ubijamy mikserem na puszystą masę. Następnie do masła dodajemy po łyżce kajmaku i całość miksujemy na gładki krem.Pierwszego wafla posmaruj częścią kremu i przyłóż kolejnym waflem. Proces ten powtarzaj do momentu, aż zabranie kremu i wafli. Teraz piszingera można dociążyć dużą książką, by wszystko dobrze się połączyło i odstawić. Po ok. 3 godzinach można go pokroić. Smacznego!

Fasolka po bretońsku

KULINARNA JA

Fasolka po bretońsku

Deser Snikers - sernik z mascarpone

KULINARNA JA

Deser Snikers - sernik z mascarpone

Jabłka w cieście

KULINARNA JA

Jabłka w cieście

Sałatka z rukoli z serem pleśniowym, orzechami i pomarańczą

KULINARNA JA

Sałatka z rukoli z serem pleśniowym, orzechami i pomarańczą

Zupa ogórkowa - tradycyjna

KULINARNA JA

Zupa ogórkowa - tradycyjna

Ciasteczka francuskie z ananasem

KULINARNA JA

Ciasteczka francuskie z ananasem

Ciasteczka owsiane z bakaliami

KULINARNA JA

Ciasteczka owsiane z bakaliami