Sajgonki mięsne

KULINARNA JA

Sajgonki mięsne

Kiełbasa wieprzowa z wędzonym boczkiem i cebulką

KULINARNA JA

Kiełbasa wieprzowa z wędzonym boczkiem i cebulką

Styropian, czyli sernik z jogurtów

KULINARNA JA

Styropian, czyli sernik z jogurtów

Relacja z warsztatów kulinarnych

KULINARNA JA

Relacja z warsztatów kulinarnych "Gwarancja jakości QAFP"

Lubicie kiełbasę? Tak, wiem, co to za dziwne pytanie... i jeszcze w piątek.... wiecie co, dla mnie odpowiedź na nie wcale nie była taka prosta. Na szczęście wszystko się wyklarowało podczas kiełbasianych warsztatów kulinarnych w ramach kampanii "Gwarancja jakości QAFP", które odbyły się w warszawskim studiu Food Lab 11 grudnia 2015 r. Wcześniej miałam zbyt małą, bardzo okrojoną świadomość na temat kiełbasy. Jadałam ją w kilku daniach lub upieczoną na grillu i nic więcej. Do tego kupowałam ją w osiedlowym sklepie, gdzie jej jakość nie zawsze była taka jakbym sobie tego życzyła.  W dniu warsztatów wszystko się zmieniło. Własnoręcznie wykonana kiełbasa zmieniła mój świat. Od tego dnia kiełbasa jest pycha! I nawet bez chleba! Więc jeśli też nie jesteście pasjonatami kiełbasy jak ja wcześniej, mam nadzieję, że mój post choć troszkę Was zainteresuje i zmieni Wasze nastawienie.  Zdjęcia pochodzą z profilu Jakość QAFPRodzajów kiełbasy jest mnóstwo, a pomysłów na jej podanie jeszcze więcej. Przed warsztatami w życiu nie poczęstowałabym moich gości gotowaną kiełbasą, a jeśli nawet to z pewnością nie na musie z suszonych moreli, albo w towarzystwie pieczonej gruszki z ostrym serem. Pomyślałabym, że połączenie tych smaków będzie nietrafione, albo że kiełbasa nie jest daniem godnym wykwintnych dodatków. I tu popełniłabym duży błąd. Kiełbasa, a zwłaszcza ta domowa (w której znajdziemy tylko to, co do niej wcześniej zapakowaliśmy) może być daniem godnym salonów! Na warsztatach atmosfera była wspaniała. Każdy z blogerów (było nas ponad 20) bacznie słuchał wykładów o tym jakie mięso wybrać do przygotowania kiełbasy, jakie dobrać do niej dodatki i oczywiście jak się zabrać do jej produkcji. Eksperci Carlos Gonzalez Tejera i Jolanta Ciechomska byli prawdziwymi rzecznikami kiełbasy, prowadząca Katarzyna Cichopek wprowadziła przyjemną atmosferę, a szef kuchni Sebastian Kornacki i jego team kucharski przygotowali z nami - uczestnikami różne rodzaje kiełbas.Blogerzy zostali podzieleni na 3 grupy i każda z grup przygotowywała po 2 rodzaje kiełbas (każdy rodzaj był inny).Moja ośmioosobowa grupa przygotowała kiełbasę wieprzową z wędzonym boczkiem i cebulką podaną wraz z chlebem z jadalnym węglem oraz kiełbasę wieprzową z dodatkiem wołowiny i trawy żubrowej z zapiekaną gruszką z serem bryndza na musie z suszonych moreli.  Przyznam, z początku myślałam, że po warsztatach umrę z głodu. Przecież ja nie lubię kiełbasy! A już na pewno nie surowej, tylko ugotowanej... Z pewną nieśmiałością wzięłam pierwszy kęs do buzi (by przynajmniej wiedzieć jak smakuje) i buum! Jejku jaka ona pyszna! Czuć mielone mięso, całą gamę przypraw i zero tłuszczu. Nieprawdopodobne, że kiełbasa może być lepsza od schabowego!W najbliższym czasie odtworzę zapisane przepisy na kiełbaski, które wykonała moja zwycięska grupa i podzielę się nimi z Wami. Zwycięska, ponieważ to właśnie nasze kiełbasy zasmakowały jury najbardziej. Do domu wróciłam z plecakiem doświadczeń, nowymi przepisami oraz wygraną nadziewarką do kiełbas :) Więcej na temat mięsa z jakością QAFP przeczytacie na stronie http://www.qafp.pl/  Jeśli zaciekawił Was chleb z jadalnym węglem, mam namiar na Pana, który owy węgiel produkuje :) 

Sernik na ciasteczkach Digestive

KULINARNA JA

Sernik na ciasteczkach Digestive

Sałatka śledziowa warstwowa

KULINARNA JA

Sałatka śledziowa warstwowa

Biały Lion

KULINARNA JA

Biały Lion

Sylwestrowy drink bezalkoholowy

KULINARNA JA

Sylwestrowy drink bezalkoholowy

Piernik na drożdżach i życzeń świątecznych kilka

KULINARNA JA

Piernik na drożdżach i życzeń świątecznych kilka

Najlepsze ciasto marchewkowe z kremowym serkiem

KULINARNA JA

Najlepsze ciasto marchewkowe z kremowym serkiem

Na naszym świątecznym stole nie może zabraknąć ciasta marchewkowego. Niestety przed Świętami nie mam wolnego, na szczęście ciasto te robi się błyskawicznie, więc zapracowani mogą je przygotować nawet w samą Wigilię. Ciasto najlepiej smakuje z kremowym serkiem, który zrobiłam sama z jogurtu greckiego. Przepis na serek znajdziecie TUTAJ. By wypiek wyglądał okazalej możemy podwoić składniki i piec ciasto kilka minut dłużej. Zapraszam!SKŁADNIKI: (tortownica 21 cm)- 2/3 szklanki mąki- 1/2 szklanki cukru- 1/3 szklanki oleju (ja dodaję olej aromatyzowany cytryną i bazylią)- 2 jajka- 1 łyżka przypraw korzennych (ew. do piernika)- 1 łyżeczka sody- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 szklanka startej marchewki (na małych oczkach)- ok 400 g serka z jogurtów (przepis) lub kanapkowego- ok. pół szklanki cukru pudru (wg uznania)PRZYGOTOWANIE:Przygotowujemy dwie miski. W jednej łączymy suche składniki, a w drugiej za pomocą widelca roztrzepujemy jajka z olejem. Masę przelewamy do suchych składników, dodajemy marchew i dobrze mieszamy. Całość przelewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez ok 35 min. Serek dosładzamy cukrem pudrem i mieszamy. Przestudzone ciasto przecinamy na dwa blaty. Pierwszy blat smarujemy połową słodkiego serka, przykrywamy drugim, a na wierzch ciasta wykładamy resztę serka. Całość dekorujemy np. kakaem lub orzechami. Smacznego!

Serek kremowy z jogurtów greckich

KULINARNA JA

Serek kremowy z jogurtów greckich

Kotlety drobiowe inaczej

KULINARNA JA

Kotlety drobiowe inaczej

Kopiec kreta - przepis

KULINARNA JA

Kopiec kreta - przepis

Zupa krem z kalafiora

KULINARNA JA

Zupa krem z kalafiora

Pyzy z mięsem

KULINARNA JA

Pyzy z mięsem

Piernik staropolski (piernik dojrzewający)

KULINARNA JA

Piernik staropolski (piernik dojrzewający)

Do Świąt zostało już tylko nie całe 6 tygodni. To już ostatnia chwila na to, by nastawić ciasto na piernik staropolski. Każdy kto raz go spróbował, wie, że lepszego nie ma. Całe te zamieszanie z jego "produkcją" zachwyci podniebienia Waszych bliskich przy wigilijnym stole. Przepis pochodzi z bloga Gotowanie cieszy. Zapraszam!SKŁADNIKI:Ciasto: (6-7 tygodni przed Wigilią)1,2 kg mąki tortowej400 g cukru1/2 litra płynnego miodu150 g masła100 g smalcu3 duże jaja1/2 szklanki zimnego mleka3 op. przyprawy do piernika3 łyżeczki sodyMasa orzechowa: (7-10 dni przed Wigilią)450 g zmielonych orzechów włoskich300 g masła350 g cukru5 łyżek słodkiej śmietanki (36%)2 łyżki rumu lub spirytusuDodatkowo:3 słoiczki powideł śliwkowychPRZYGOTOWANIE:Ciasto: W garnku podgrzewamy masło, smalec, mód  cukier wciąż mieszając, aż składniki się połączą. Następnie masę odstawiamy do wystygnięcia.Mąkę łączymy z przyprawami i sodą. Schłodzoną masę przelewamy do dużej miski i zaczynamy delikatnie miksować dodając po jajku i łyżce mieszanki mąki i przypraw. Następnie dodajemy stopniowo mleko i pozostałą mieszankę mąki. Ciasto będzie bardzo gęste, więc jeśli mikser będzie miał duże problemy z pracą, do masy można dodać jeszcze jedno jajko. Ciasto musi być dobrze wymieszane.Gotowe ciasto przekładamy do szklanej miski, przykrywamy ściereczką i obwiązujemy sznurkiem. Tak zabezpieczoną miskę wkładamy do reklamówki foliowej, którą związujemy, ale dość nieszczelnie, by powietrze mogło dostawać się do miski. Miskę wstawiamy na spód lodówki na ok. 5 tygodni.Piernik:  7-10 dni przed Wigilią ciasto dzielimy na 3 części. Każde wałkujemy podsypując mąką, na placki o grubości ok. 1 cm i w wielkości blachy z piekarnika. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią pierwszy placek. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku do 160 st. C przez 15-20 minut. Po tym czasie ciasto studzimy na blasze, a gdy wystygnie i lekko stwardnieje zdejmujemy z papierem i odkładamy do całkowitego wystygnięcia. Tak samo postępujemy z dwoma pozostałymi plackami.  Masa orzechowa: W rondelku rozpuszczamy masło, cukier i śmietankę, a następnie dodajemy orzechy. Wymieszaną masę schładzamy kilka godzin w lodówce. Gdy będzie bardzo gęsta dodajemy do niej rum lub spirytus i energicznie mieszamy.Powidła: Powidła przekładamy do rondelka i ciągle mieszając zagotowujemy. Gotujemy dalej mieszając 15 minut, by zgęstniały, ale uważając by się nie przypaliły. Składanie piernika: Po przygotowaniu masy orzechowej oraz powideł zaczynamy składać piernik. Na pierwszym blacie rozsmarowujemy powidła i przykrywamy go drugim. Na drugim placku rozsmarowujemy masę orzechową i przykrywamy ostatnim, trzecim plackiem. Na wierzch ciasta kładziemy blachę z piekarnika i dociążamy ją czymś ciężkim np. grubymi książkami. Po godzinie piernik kroimy wzdłuż na 3 długie pasy. Każdy piernik zawijamy w ściereczkę i przechowujemy tak w ciepłym miejscu do 24 grudnia.W Wigilijny poranek piernik pokrywamy lukrem lub czekoladą (3-4 tabliczki czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej z 5-7 łyżkami masła). Smacznego!

Placki ziemniaczane z sosem pieczakowym

KULINARNA JA

Placki ziemniaczane z sosem pieczakowym

Pstrąg pieczony z ziemniakami

KULINARNA JA

Pstrąg pieczony z ziemniakami

Sos a'la Big Mac

KULINARNA JA

Sos a'la Big Mac

Dziś chciałabym Wam przekazać przepis na sos do burgerów, który smakuje całkiem podobnie jak ten z dobrze znanych Wam restauracji fast food. Sos wspaniale komponuje się z burgerami, ale z powodzeniem można go podać jako dip do warzyw, czy jako dodatek do kanapek. Zapraszam!SKŁADNIKI: 1/2 cebuli2-3 ogórki konserwowe4 łyżki gęstego majonezu2 łyżeczki musztardy dijon1 łyżeczka sosu ostrygowego (można go zastąpić odrobiną sosu sojowego)1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego1 łyżeczka keczupu1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonejPRZYGOTOWANIE:Cebulę i ogórka kroimy w bardzo drobną kosteczkę. W miseczce łączymy wszystkie składniki wraz z pokrojonymi warzywami. Jeśli sos będzie zbyt doprawiony, możemy dodać łyżeczkę majonezu. Sos chłodzimy pół godziny w lodówce, by składniki się "przegryzły" i już :) Smacznego!

KULINARNA JA

Burger z wołowiny

Raz na jakiś czas można zjeść burgera. Tak! Ale najlepiej zrobić go samemu, z mięsa z wiarygodnej hodowli i innych składników, które lubimy najbardziej. Tym razem troszkę poeksperymentowałam z dodatkami do mięsa i myślę, że wyszedł mi całkiem dobry burger. Zapraszam po przepis!SKŁADNIKI: (4 burgery)500 g dobrej jakości mielonej wołowiny1 żółtko1 łyżeczka musztardy Dijon1 łyżeczka keczupu 2 łyżki sosu sojowego1/2 cebuli3 plasterki szynki (np. polędwicy sopockiej)przyprawy: po 1 łyżeczce ostrej papryki wędzonej i bazylii, po pół łyżeczki soli i pieprzuDodatkowo:4 bułki (np. kajzerki)4 plastry żółtego sera4 małe garści mieszanki sałat4 małe ogórki konserwowe4 plastry pomidora lub czerwonej papryki  PRZYGOTOWANIE:

Marynowane pomidory

KULINARNA JA

Marynowane pomidory

Naleśniki ze szpinakiem

KULINARNA JA

Naleśniki ze szpinakiem

Jabłecznik

KULINARNA JA

Jabłecznik

Drobiowy strogonoff z pieczarkami

KULINARNA JA

Drobiowy strogonoff z pieczarkami

Sernik na zimno z bananami

KULINARNA JA

Sernik na zimno z bananami

Konfitura z czerwonej cebuli

KULINARNA JA

Konfitura z czerwonej cebuli

Bułki pszenne do burgerów

KULINARNA JA

Bułki pszenne do burgerów

Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina

KULINARNA JA

Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina

Chlebek bananowy, czyli banana bread

KULINARNA JA

Chlebek bananowy, czyli banana bread

Ciasteczka francuskie z borówkami amerykańskimi i owocowym serkiem

KULINARNA JA

Ciasteczka francuskie z borówkami amerykańskimi i owocowym serkiem