Translate

piątek, 12 lutego 2016

Ciasteczka owsiane z bakaliami

Pomysł na ciasteczka chodził mi po głowie od kilku dni. Miałam wielką ochotę na syte ciacha, najeżone bakaliami. I tak powstały w kilka minut pyszne ciasteczka owsiane, które zadowoliły moje podniebienie. Mąż do połowy masy dodał czekoladę i też był zachwycony ze swojej partii słodkości :) Zapraszam po przepis.


SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • jajko
  • 130 g masła
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 garści rodzynek
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej'
  • opcjonalnie: kilka kostek pokrojonej w kosteczkę czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Masło roztopić w rondelku, a jajko roztrzepać widelcem w kubku. Wszystkie suche składniki dobrze wymieszać w misce, następnie dodać przestudzone masło i jajko. Połączyć rękoma. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczyć. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C ok 15 minut, aż się ładnie zrumienią. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. lubię ciastka owsiane :) i sama często robię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kochałabym obie wersje, czy to z czekoladą czy bez! :)
    Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słodkie i chrupiące, czyli to co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie piekę 🥰 zobaczymy co wyjdzie 🥰 na surowo też dobre 🤣

    OdpowiedzUsuń