MENTOR SMAKU

KUBUSIOWE CIASTO

KUBUSIOWE CIASTOSkładniki:Biszkopt- 4 jajka- 1/2 szklanki cukru- 1/3 mąki pszennej- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki octu- szczypta soliMasa- 900ml soku typu kubuś o smaku Marchew, Jabłko, Truskawka- 3 budynie wanilioweKrem- 500ml śmietany kremówki- 2 łyżki cukru pudru- 1 galaretka pomarańczowa- 200ml gorącej wodyDodatkowo- Opakowanie delicji o smaku pomarańczowym- 2 galaretki pomarańczowe- 600ml gorącej wodySposób przygotowania:W miseczce mieszamy mąki, następnie w osobnych miskach oddzielamy białka od żółtek (białka dajemy do dużej miski). Białka ubijamy mikserem dodając szczyptę soli, pod koniec miksowania dodajemy cukier. Żółtka w osobnej miseczce roztrzepujemy, dodając do nich ocet. Do naszych ubitych białek powoli dodajemy żółtka ciągle miksując. Na koniec dodajemy wymieszane mąki i miksujemy aż masa będzie jednolita. Formę wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie wylewamy nasze ciast. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez ok 20-25 minut (NIE OTWIERAMY PIEKARNIKA PODCZAS PIECZENIA). Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy go po około 5-10 minutach zostawiając, aż wystygnie. Do szklanki wlewamy część soku (około pół szklanki), natomiast pozostałą część wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do naszego soku w szklance wsypujemy pojedynczo nasze budynie i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie dodajemy nasze budynie połączone z sokiem w szklance do gotującego się soku w garnku. Mieszamy, aż do zagotowania. Czekamy, aż chwilę przestygnie po czym wykładamy masę na nasz wcześniej upieczony biszkopt. Zostawiamy do wystudzenia. W szklance wody przygotowujemy jedną z galaretek i zostawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy naszą kremówkę z cukrem pudrem do sztywnej masy dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Chowamy do lodówki i czekamy, aż masa zacznie tężeć. Gotową masę wykładamy na wcześniej wyłożoną masę Kubusiową. Układamy nasze delicje (czekoladą do dołu) i całość wkładamy do lodówki, aby mocno stężało. Pozostałe dwie galaretki przygotowujemy w miseczce z 600ml gorącej wody, czekamy, aż zacznie tężeć po czym rozlewamy na wcześniej już przygotowane masy i wyłożone delicje. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki i gotowe. Smacznego :)

MENTOR SMAKU

NALEWKA JABŁKOWO-GRUSZKOWA

NALEWKA JABŁKOWO-GRUSZKOWASkładniki:- 1kg jabłek- 0,5kg cukru- 1 łyżeczka cynamonu- 1 łyżeczka cukru waniliowego- 3 goździki- 0,7l wódki 40%- 0,5l gruszkówki 65%Sposób przygotowania:Dokładnie myjemy nasze jabłka, następnie kroimy je na mniejsze kawałki (ze skórką oraz pestkami) po czym wrzucamy warstwy jabłek do słoika (5l) przesypując cukrem. W środkowej warstwie dodajemy cukier waniliowy, cynamon oraz goździki. Tak przygotowane owoce trzymamy w słoiku przez 5 dni po czym zalewamy 0,7l wódki 40% i trzymamy w zamknięciu przez trzy tygodnie. Po trzech tygodniach oddzielamy nasze owoce od nalewki za pomocą gęstego sita. Nalewkę ponownie wlewamy do słoika dolewając 0,5l gruszkówki 65%, owoce można poddać konsumpcji lub użyć ich do ciasta. Po kolejnym tygodniu ponownie przecedzamy przez gęste sito po czym rozlewamy do przygotowanych naczyń typu karafka czy butelka. Nalewkę trzymamy około 3 miesięcy do momentu otrzymania pełnego aromatu i gotowe. Smacznego :)

Zupa botwinkowa

MENTOR SMAKU

Zupa botwinkowa

ZUPA BOTWINKOWASkładniki:- 2 pęczki botwiny- 3 buraki- 3 marchewki- 2 pietruszki- 3 duże ziemniaki- 1 udko z kurczaka- pęczek koperku- 1 łyżeczka lubczyku- 5 ziaren zioła angielskiego- 4 ziarna owoców jałowca- 6 ziaren pieprzu czarnego- 2 kostki rosołowe- 3 liście laurowe- 3 łyżki kaszy manny- 2 łyżki cukru- przyprawa "Kucharek" do smaku- jajka- śmietanaSposób przygotowania:Do dużego garnka wkładamy kurczaka, umyte liście botwiny, obrane buraki, marchew, pietruszkę oraz ziemniaki. Dodajemy kostki rosołowe, lubczyk, zioło angielskie, owoce jałowca, pieprz czarny oraz liście laurowe. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Wyławiamy z naszej zupy liście botwiny, buraki, marchew oraz pietruszkę po czym dokładnie blendujemy. Ziemniaki wyciągamy z zupy i kroimy w kostkę. Nasze warzywa umieszczamy ponownie w zupie, dodajemy posiekany koperek, cukier oraz kaszę manną. Tak przygotowaną zupę podajemy z ugotowanym na twardo i posiekanym jajkiem z dodatkiem śmietany i gotowe. Smacznego :)

MENTOR SMAKU

Kotlety z białej kapusty

KOTLETY Z BIAŁEJ KAPUSTYSkładniki:- 1kg białej kapusty- 3 łyżki suszonej cebuli prażonej- 2 cebule białe- 2 jajka- 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego- 8 łyżek bułki tartej- 2 łyżki mąki pszennej- przyprawa "Kucharek" do smaku- bułka tarta do panierkiSposób przygotowania:Białą kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie. Miękką kapustę dokładnie odcedzamy, dodajemy 2 poszatkowane białe cebule oraz trzy łyżki suszonej cebuli prażonej. Wbijamy dwa jajka. Dodajemy 8 łyżek bułki tartej oraz 2 łyżki mąki pszennej. Całość doprawiamy pieprzem cytrynowym oraz przyprawą typu "Kucharek" po czym dokładnie mieszamy. Formujemy gotowe kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy na oleju i gotowe. Smacznego :)

MENTOR SMAKU

Sernik z coca-colą

SERNIK Z COCA-COLĄSkładniki:- 1 litr coca-coli- 200g herbatników- 1 opakowanie biszkoptów- 150g masła- 4 łyżki cukru pudru- 200g sera śmietankowego- 400ml śmietany 36%- fix do ubijania śmietany- 250ml jogurtu greckiego (gęstego)- 150g serka homogenizowanego waniliowego- 500g sera twarogowego sernikowego- czarny barwnik spożywczy- 2 szklanki cukru pudru- 50g żelatyny spożywczejSposób przygotowania:W misce drobno rozkruszamy herbatniki. W garnku rozpuszczamy 150g masła, dodajemy 4 łyżki cukru pudru oraz rozkruszone herbatniki, dokładnie mieszamy i studzimy. Na dno formy wykładamy biszkopty na które wykładamy przygotowaną masę herbatnikową. Formę umieszczamy w lodówce. Do garnka wsypujemy 25g żelatyny, którą zalewamy 2 szklankami coca-coli. W miseczce ubijamy 400ml śmietany 36% razem z fixem do ubijania śmietany. Dodajemy jogurt grecki, ser śmietankowy, serek homogenizowany i dokładnie mieszamy. Dodajemy 2 szklanki cukru pudru oraz ser twarogowy sernikowy. Całość dokładnie mieszamy dodając czarny barwnik spożywczy. Przygotowaną wcześniej coca-colę z żelatyną delikatnie podgrzewamy do uzyskania płynnej konsystencji po czym dodajemy stopniowo do masy serowej powoli i dokładnie mieszając. Całość wylewamy na wcześniej przygotowaną masę herbatnikową na biszkoptach i umieszczamy w lodówce. W garnku ponownie wsypujemy 25g żelatyny spożywczej, które zalewamy 2 szklankami coca-coli. Po około godzinie podgrzewamy delikatnie coca-colę z żelatyną do uzyskania płynnej konsystencji i czekamy, aż zacznie tężeć po czym wylewamy na wcześniej przygotowaną masę sernikową. Całość umieszczamy na około 8 godzin w lodówce i gotowe. Smacznego :)

Muffinki z parówkami

MENTOR SMAKU

Muffinki z parówkami

MUFFINKI Z PARÓWKAMISkładniki:- 150ml stopionego masła- 50g cukru (1/4 szklanki)- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej- 2 jajka- 1 szklanka mąki pszennej- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej- 2,5 szklanki maślanki naturalnej- 0,5 łyżeczki soli- 8 parówekSposób przygotowania:W miseczce za pomocą trzepaczki mieszamy masło z cukrem, dodajemy jajka, wlewamy maślankę i dokładnie mieszamy. W drugiej miseczce dokładnie łączymy sodę oczyszczoną, mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą oraz sól. Suchą zawartość drugiej miseczki wsypujemy do pierwszej i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być lekko lejące. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C. Przygotowujemy silikonowe foremki do muffinek, smarujemy tłuszczem po czym wlewamy przygotowane wcześniej ciasto a w jego środek wkładamy kawałek parówki. Pieczemy około 15minut i gotowe. Smacznego :)

Zupa chrzanowa

MENTOR SMAKU

Zupa chrzanowa

Ciasteczka francuskie z wiśnią

MENTOR SMAKU

Ciasteczka francuskie z wiśnią

Bananowy sernik

MENTOR SMAKU

Bananowy sernik

Gołąbki na dziko w sosie pomidorowym

MENTOR SMAKU

Gołąbki na dziko w sosie pomidorowym

PULPETY W SOSIE PIECZARKOWO-CHARZNOWYM

MENTOR SMAKU

PULPETY W SOSIE PIECZARKOWO-CHARZNOWYM

KOTLETY Z MORTADELI

MENTOR SMAKU

KOTLETY Z MORTADELI

SCHAB W ZIOŁACH

MENTOR SMAKU

SCHAB W ZIOŁACH

ZUPA PARÓWKOWA

MENTOR SMAKU

ZUPA PARÓWKOWA