Woda mandarynkowo - miętowa

Moja smaczna kuchnia

Woda mandarynkowo - miętowa

Woda truskawkowo - mięta

Moja smaczna kuchnia

Woda truskawkowo - mięta

Chłodnikowy zawrót głowy – czyli najlepsze zupy na lato

Moja smaczna kuchnia

Chłodnikowy zawrót głowy – czyli najlepsze zupy na lato

Wielu twierdzi, że nie ma nic gorszego niż zimna zupa. Jednak w przypadku chłodników ta reguła się zupełnie nie sprawdza. Pyszne, nasycone świeżymi składnikami i kolorowymi, aromatycznymi przyprawami chłodniki ratują nasze menu, szczególnie gdy letnia pogoda nie zachęca do rozkoszowania się gorącymi daniami. Chłodniki przygotowywane są z najrozmaitszych warzyw a nawet owoców. Najczęściej są to pomidory, ogórki, rzodkiewka.Bazą każdego słowiańskiego chłodnika jest zsiadłe, wiejskie mleko, którego wg słynnej kucharki, Magdy Gessler w tym przypadku nie można zastąpić niczym innym. Magda Gessler, jak można przeczytać w Party.pl jest zagorzałą wielbicielką polskich produktów oraz orędowniczką polskiej tradycji. Lato to najlepszy czas na kupowanie rodzimych warzyw i owoców, dlatego szczególnie wtedy warto przyrządzać tę wyśmienitą zupę. A zamiast trudno dostępnego zsiadłego mleka z powodzeniem wykorzystać można również niskokaloryczny jogurt, kefir, śmietanę lub maślankęChłodniki można przyrządzać w wersjach podstawowych, ściśle trzymając się przepisu lub eksperymentować z niecodziennymi dodatkami czyniąc, z zimnej zupy wykwintne i bardzo wyszukane danie. Chłodnik litewski czyli wileńskiChłodnik wileński wg przepisu sławnej restauratorki to wykwintna propozycja dobrze znanego litewskiego przysmaku. Oprócz podstawowych składników, takich jak koper, botwina, świeże ogórki, jajko na twardo czy rzodkiewki, znalazły się w nim również szyjki rakowe oraz pokrojona w cieniutkie paseczki cielęcina.Najpopularniejsze europejskie chłodnikiPodróżując po kulinarnej mapie Europy w każdym jej zakątku natrafimy na doskonały chłodnik, który przygotowywany jest z lokalnych składników. Może być w wersji wytrawnej i na słodko. Bałkany mają swój ogórkowy tarator z orzechami włoskimi i serem. Hiszpania ma pyszne pomidorowe gazpacho z dodatkiem namoczonego chleba. Francuzi zajadają się vichyssoise, którego głównym składnikiem jest por. Turcja słynie na całym świecie z cacików, które mogą być zarówno chłodnikiem, jak i przepysznym czosnkowym dipem. Z kolei najpopularniejszym, owocowym chłodnikiem jest meggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa. W kuchni polskiej latem niezmiennie króluje chłodnik litewski. Występuje w wersji białej i różowej (z botwiną). Przygotowuje się go z drobno poszatkowanych ogórków, rzodkiewki, dużej ilości kopru oraz szczypioru. W wersji różowej dodaje się schłodzony wywar z ugotowanej botwiny oraz pokrojone buraki wraz z liśćmi.

Koktajl gruszkowo - truskawkowy z kiwi

Moja smaczna kuchnia

Koktajl gruszkowo - truskawkowy z kiwi

Koktajl truskawkowy na maślance z miętą

Moja smaczna kuchnia

Koktajl truskawkowy na maślance z miętą

Koktajl marchwiowo - bananowy z zieloną sałatą

Moja smaczna kuchnia

Koktajl marchwiowo - bananowy z zieloną sałatą

Koktajl bananowo - truskawkowy z zieloną sałatą

Moja smaczna kuchnia

Koktajl bananowo - truskawkowy z zieloną sałatą

Koktajl truskawkowy

Moja smaczna kuchnia

Koktajl truskawkowy

Gofry z cukrem pudrem

Moja smaczna kuchnia

Gofry z cukrem pudrem

Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką i ogórkiem konserwowym

Moja smaczna kuchnia

Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką i ogórkiem konserwowym

50 przepisów z zielonymi warzywami

Moja smaczna kuchnia

50 przepisów z zielonymi warzywami

Mizeria

Moja smaczna kuchnia

Mizeria

40 przepisów z nowalijkami

Moja smaczna kuchnia

40 przepisów z nowalijkami

Zupa jarzynowa

Moja smaczna kuchnia

Zupa jarzynowa

Ricotta z bananem i kiwi

Moja smaczna kuchnia

Ricotta z bananem i kiwi

Grzanka z ricottą i sałatką z pomidorków

Moja smaczna kuchnia

Grzanka z ricottą i sałatką z pomidorków

Kilka dni temu kupiłam pomidorki koktajlowe, które okazały się bardzo słodkie w smaku. Dzisiaj przygotowałam śniadanie, bardzo proste i szybkie, w dodatku wykorzystałam czerstwe pieczywo, bo takie najlepiej nadaje się do zrobienia grzanek. Nie marnujmy żywności, bo z wszystkiego można zrobić pyszne jedzenie! Połączenie ricotty z pomidorkami, chrupiącą grzanką natartą ząbkiem czosnku, kremowej i smacznej nie tylko w słodkich kompozycjach to strzał w dziesiątkę, na śniadanie idealne!Grzanka z ricottą i sałatką z pomidorkówSkładniki:1 kromka czerstwego pieczywa3 łyżeczki kremowej ricotty1 ząbek czosnku5 pomidorków koktajlowych2 łyżeczki posiekanego koperku1 łyżeczka suszonego oreganooliwasól do smakuPrzygotowanie:Grzankę obsmażamy na patelni z oliwą, z obu stron, aż będzie rumiana. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby osączyć z tłuszczu.Grzankę nacieramy obranym czosnkiem z obu stron i smarujemy ricottą.Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z posiekanym koperkiem, suszonym oregano i posiekanym czosnkiem, którym nacierana była grzanka.Sałatkę z pomidorków układamy na grzance z ricottą.Najlepsza na ciepło, zaraz po przygotowaniu.

Shake waniliowo - kawowy

Moja smaczna kuchnia

Shake waniliowo - kawowy

Sałatka z cieciorki z kabanosem i zielonym ogórkiem

Moja smaczna kuchnia

Sałatka z cieciorki z kabanosem i zielonym ogórkiem

Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki

Moja smaczna kuchnia

Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki

Cytrusowa lemoniada

Moja smaczna kuchnia

Cytrusowa lemoniada

Ciabatta z rukolą, kiełbasą krakowską i ogórkiem zielonym

Moja smaczna kuchnia

Ciabatta z rukolą, kiełbasą krakowską i ogórkiem zielonym

Kawa mrożona

Moja smaczna kuchnia

Kawa mrożona

Affogato

Moja smaczna kuchnia

Affogato

Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską

Moja smaczna kuchnia

Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską

173 przepisy na piknik

Moja smaczna kuchnia

173 przepisy na piknik

Jak wybrać najlepszą dla nas wodę?

Moja smaczna kuchnia

Jak wybrać najlepszą dla nas wodę?

Woda nie zawiera kalorii, ale jest potrzebna do życia. Bez wody zdołamy przeżyć maksymalnie 3- 5 dni. Nieprzerwanie wodę trzeba dostarczać, dlatego, że nie można jej magazynować. Z kolei nadwyżka nie stanowi problemu. W zdrowym ciele wodę usuwamy z moczem przez nerki, jako parę wodną przez płuca, w postaci potu przez skórę i ze stolcem. Problem powstaje, gdy zaczyna wody brakować. Gdy nasz organizm utraci 30% wody, nie da się przeżyć. Co prawda potrafi sam wodę produkować, jednak tylko 300 - 450 ml w ciągu doby, a to niewiele w stosunku do potrzeb naszego ciała.Ciało człowieka składa się w około 60% z wody. Średnio powinniśmy każdego dnia wypijać około 2 litrów płynów, czyli 8 - 12 szklanek. Najlepiej wody, bo to najzdrowszy napój, a im więcej tej bez dodatków, tym lepiej. Taką dzienną dawkę można podzielić na jednakowe porcje i pić systematycznie, najlepiej 30 minut przed posiłkiem i 30 minut po. Uzależnione jest to od cech indywidualnych przede wszystkim od temperatury powietrza oraz stopnia naszej aktywności fizycznej.Kiedy pora na uzupełnienie strat wody jedyną perspektywą dla mieszkańców wielkich miast jest ciecz, która swoim smakiem i zapachem nie zachęca do użycia. Smak wody płynącej z naszych kranów zależny jest od kondycji rur, którymi jest przesyłana, od ujęć, z jakich pochodzi. W wodzie z kranu jest za dużo chloru i związków siarki. Co prawda możemy pozbyć się tych składników, poprzez założenie filtra do wody, jednak wówczas do mycia, bo do gotowania obiadu czy picia herbaty już nie. Filtry działają bowiem tak, że usuwają z wody składniki zarówno szkodliwe, jak i pożyteczne dla naszego zdrowia.Rozwiązaniem, sprawiającym, że zdrowa woda doda nam życia, jest jonizator wody. To urządzenie, które za pomocą procesu hydrolizy wody, z cząsteczki H2O, oddziela jony dodatnie od jonów ujemnych. Efektem takiego podziału jest woda kwaśna oraz woda alkaliczna zwana także zasadową. Woda kwaśna, której współczynnik pH stanowi 5 - 6 używana jest zwłaszcza do celów zewnętrznych oraz gospodarczych. Woda zasadowa inaczej woda alkaliczna stosowana może być do picia, bo jej współczynnik pH wynosi 7 - 11. Jonizowana woda alkaliczna poprawia nasze zdrowie.Gwarancją dobrego zdrowia jest równowaga kwasowo-zasadowa w naszym organizmie. Nasza codzienna dieta w większości składa się z produktów, które zakwaszają organizm, znacznie mniej jest produktów „alkalicznych”, czyli świeżych owoców i warzyw oraz świeżych soków i wody mineralnej niegazowanej. Woda jonizowana jest rozwiązaniem. Stanowi ona naturalny antyoksydant, jest przyjemna w smaku i lepiej przyswajalna, nie ma efektów ubocznych, to w 100% naturalny produkt, poprawia stan zdrowotny naszego organizmu. Systematyczne picie wody jonizowanej pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie. Sklep internetowy www.ozoneo.pl w swojej ofercie także jonizatory wody dla osób mobilnych, które dużo podróżują i pragną mieć zawsze przy sobie wodę jonizowaną — mały, przenośny jonizator wody. Dostępne w ofercie jonizatory wody jonizują wodę w czasie kilku minut.

Przyprawy w kuchni

Moja smaczna kuchnia

Przyprawy w kuchni

41 przepisów na koktajle

Moja smaczna kuchnia

41 przepisów na koktajle

Zielony koktajl z młodym jęczmieniem, jarmużem i szpinakiem

Moja smaczna kuchnia

Zielony koktajl z młodym jęczmieniem, jarmużem i szpinakiem

Lody bananowe z miodem akacjowymi

Moja smaczna kuchnia

Lody bananowe z miodem akacjowymi