2016/05/04

Ciabatta z rukolą, kiełbasą krakowską i ogórkiem zielonym

Jak urozmaicić codzienne śniadania? Wiosną, kiedy pojawia się wiele nowych warzyw i owoców nie jest to takie trudne. Rzodkiewka, zielona sałata czy botwinka to świetne dodatki do naszych kanapek. Zawsze sprawdzi się rukola, najlepiej drobnolistna czy sałata lodowa i roszponka. Dla wielbicieli mięsnych dodatków można przygotować grillowane filety z kurczaka czy indyka. Zamiast tradycyjnego smarowania masłem, wykorzystajmy ulubiony kremowy serek kozi, majonez czy domowe pesto. Takie kanapki świetnie smakują na ciepło, opiekane np. w tosterze czy specjalnym zgrzewaczu do kanapek.



Ciabatta z rukolą, kiełbasą krakowską i ogórkiem zielonym

Składniki:
  • 1 ciabatta
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 garście rukoli
  • 4 plasterki ogórka zielonego
  • 4 plasterki suchej kiełbasy krakowskiej
  • 2 pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:
  • Ciabattę przekrawamy wzdłuż na pół.
  • Obie połówki smarujemy majonezem.
  • Na jednej układamy rukolę, plasterki kiełbasy krakowskiej oraz ogórka zielonego, przykrywamy drugą połową.
  • Dzielimy na dwie części, spinamy wykałaczkami z pomidorkami koktajlowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz