Drożdżowe ze śliwkami

PROSTE POTRAWY

Drożdżowe ze śliwkami

                                   Jeszcze jeden prosty przepis na ciasto ze śliwkami :)Ciasto drożdżowe zrobić z tego przepisu.Przygotowanie :Po wyrobieniu ciasta wyłożyć je do natłuszczonej foremki ( u mnie prodiż o średnicy 24 cm )Na wierzchu ułożyć przekrojone i wypestkowane śliwki, posypać kruszonkąPiec w 180 *C przez ok. 40- 45 minKruszonka :ok. 1/2 kostki masła3/4 szklanki cukruok. 1 szklanki mąkiSkładniki połączyć ścierając je palcami.

Naleśniki bezglutenowe- ryżowe

PROSTE POTRAWY

Naleśniki bezglutenowe- ryżowe

Suszona papryka

PROSTE POTRAWY

Suszona papryka

 Kiedy nastaje pora na świeżą paprykę kupuje małą ostrą i suszę. Dodaję ją do rosołu.  Krupnik również smakuje mi na ostro. A do sosów jest nie zastąpiona.W tym roku mam w ogrodzie krzak ostrej papryczki i kiedy strąki dojrzewają, systematycznie je zrywam i suszę :)                                        Ususzoną przechowuję w słoiczku.

Kakaowy, kruchy placek ze śliwkami

PROSTE POTRAWY

Kakaowy, kruchy placek ze śliwkami

Ciasto jest pyszne i naprawdę proste do zrobienia :)Składniki:3 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru4 żółtka3 łyżki gorzkiego kakao250 g masła 2 budynie śmietankowe1 litr mleka600 g śliwek1 łyżka mąki ziemniaczanejprzepis stądPrzygotowanie :Z mąki, cukru, kakao, masła i żółtek zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części w proporcji 3:2, formujemy z nich kule, zawijamy w osobne  folie aluminiowe i wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut.Budynie gotujemy wg przepisu na opakowaniu.Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na dużych oczkach tartki większą część ciasta.Na to wykładamy przestudzony budyń, a na budyniu równomiernie rozkładamy śliwki.Ścieramy mniejszą część ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy ok. 45 minut.Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.Moje ciasto upiekłam z połowy składników w foremce o średnicy 23 cm.Takie ciasto najlepiej upiec i tego samego dnia poczęstować domowników lub gości. Przechowywane w lodówce traci na smaku.

Jak ugotować kukurydzę w kolbie

PROSTE POTRAWY

Jak ugotować kukurydzę w kolbie

Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie

PROSTE POTRAWY

Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie

Przepis wydał mi się prosty, a że miałam zakwas żytni postanowiłam odpowiedzieć na zaproszenie Amber do wspólnego pieczenia :)Chleb z tartym jabłkiem na zakwasiepodaję za Daną.Składniki zaczynu:2 łyżki zakwasu żytniego200 g mąki żytniej typ 720150 g wody140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach.Czas fermentacji 12-14 godzin.Ciasto właściwe:cały zaczyn500 g mąki żytniej typ 720200 g mąki orkiszowej jasnej550 g wody20 g soli himalajskiej1 jabłko do dekoracjiPrzygotowanie :Wszystkie składniki ciasta właściwego mieszamy i wyrabiamy do dobrego połączenia. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 25×11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąkąKiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek.Układamy plastry jabłek ( po dwa do foremki ) na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknemPieczemy w temp. 230 *C przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210*CMoje uwagi do tego chleba:Zakwas miałam bardzo młody, kilkudniowy, dlatego dodałam do niego świeżych drożdży wielkości orzecha laskowego. Bardzo chciałam by chlebek mi się udał i zastosowałam taki trik.  Jako, że temperatura otoczenia była wręcz upalna to moje chleby rosły tylko godzinę.Dodatkiem do chleba była galaretka z pigwy.Chleb żytnio- orkiszowy bardzo smakował moim domownikom :)

Kruche migdałowe z jeżynami i malinami

PROSTE POTRAWY

Kruche migdałowe z jeżynami i malinami

Te owoce ciągle można jeszcze kupić, dlatego polecam ciasto z jeżynami i malinami :)Składniki na ciasto kruche:2 i 1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki zmielonych migdałówpół łyżeczki proszku do pieczenia240 g masła zimnego1 szklanka brązowego cukru1 jajkoPonadto:20 dag jeżyn i 20 dag malin3 łyżki brązowego cukru3 łyżki zmielonych migdałówPrzygotowanie :Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić tzn. siekać nożem masło dodając pozostałe składniki, zagnieść - zrobić kulę, jeśli ciasto zbyt sypkie dodać 2 łyżki zimnej wodySchłodzić w lodówce przez 30-60 minPo wyjęciu ciasta podzielić je na 2 części, mniejszą i większąBlachę 23 x 34 cm wysmarować masłem lub papierem do pieczenia, wylepić spód ciastem, oprószyć zmielonymi migdałami ( 3 łyżki ), wyłożyć maliny i jeżyny. Posypać brązowym cukrem, na wierzch  zetrzeć mniejszą część pozostałego kruchego ciastaPiec w temp. 180 *C przez ok. 50 min. lub do zrumienienia ciastaPrzed podaniem oprószyć cukrem pudrem, ja polałam ciasto jeszcze konfiturą malinową .przepis stąd, ale zmodyfikowany ciut przeze mnie. W tamtym przepisie ciasto jest ze śliwkami.

Sałatka z figą

PROSTE POTRAWY

Sałatka z figą

Sos beszamelowy

PROSTE POTRAWY

Sos beszamelowy

Składniki :3-4 dag masła4 łyżeczki mąki3/4 szklanki mleka lub tyle samo śmietany słodkiej1 żółtkosólewentualnie dodatkowo około 1/2 szklanki rosołu, sok z cytrynyPrzygotowanie :Masło przesmażyć z mąką ciągle mieszając (ale nie zrumienić), odstawić z ogniaWlać mleko lub słodką śmietanę, mieszając zagotowaćJeśli sos jest zbyt gęsty dodać jeszcze mleka lub rosołuPo odstawieniu rondla z ognia dodać do sosu surowe żółtko i bardzo szybko wymieszać, nie gotowaćDoprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie kilkoma kroplami soku z cytryny.Sos przeznaczony jest głównie do zapiekania potraw z mięsa, ryb, jaj, warzyw itp. dlatego musi być bardzo gęsty, aby nie spływał z potrawy.Może być również podany w sosjerce jak inne sosy. Można dodać również do smaku utartego żółtego sera. Rozprowadza się go wtedy mlekiem lub śmietaną.Ja podałam do ryżu na sypko, dlatego mógłby być ciut rzadszy...Dodałam do niego wcześniej przesmażoną na maśle ( klarowanym ) cebulę.

Śliwkowy paj

PROSTE POTRAWY

Śliwkowy paj

    To proste, kruche ciasto z owocami. Takie na jedno "posiedzenie" gdy trafią się nam goście :)Składniki na kruche ciasto:300 g mąki pszennej200 g masła, w temperaturze pokojowej120 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z migdałówPrzygotowanie :W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z migdałów. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.Formę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki (nie wciskamy mocno w formę, raczej wysypujemy i delikatnie przyklepujemy)Podpiec w temperaturze 180*C przez około 15 min. na bladozłoty kolor.Ponadto:700 g wiśni/ śliwek świeżych lub mrożonych*80 g cukru5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaska łyżka o pojemności 15 ml)3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałówcukier puder do oprószeniaPrzygotowanie :Wiśnie/śliwki wydrylować, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.Podpieczony spód równomiernie posypać bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Na wierzch wysypać wiśnie, wyrównać. Na górę wiśni wysypać kruszonkę. Piec w temperaturze 180*C przez 40 - 45 minut do zezłocenia kruszonki. Wyjąć, wystudzić.      .* Wiśnie mrożone najpierw odmrozić na durszlaku, większym sitku lub ręczniczku kuchennym.przepis stądMoje uwagi:W oryginalnym przepisie ciasto upieczono z wiśniami. Ze śliwkami tez było smaczne:)

Dżem śliwkowo-gruszkowy

PROSTE POTRAWY

Dżem śliwkowo-gruszkowy

Sałatka z oliwkami i kaparami do grillowanego karczku

PROSTE POTRAWY

Sałatka z oliwkami i kaparami do grillowanego karczku

Te kilka smacznych produktów dostałam od firmy Stovit.Część z nich wykorzystałam do sałatki. Zaserwowałam ją do mięsa z grilla. A tu zapraszam do grillowania ze StavitemPogoda sprzyja grillowaniu, dlatego zapraszam do siebie do ogrodu. Dziś serwowałam karczek, sałatkę i inne dodatki :)Marynata do mięsa:karczek, u mnie 80 dag1/4 szklanki oliwy8 ząbków czosnekpieprz mielony czarnysól, pieprz mielony czarnybutelka 650 ml piwaewentualnie przyprawa do grilla / rozmaryn, chili, kolendra,papryka czerwona/Przygotowanie :Mięso pokroić cienko, można lekko rozbić tłuczkiemCzosnek obrać i przecisnąć przez praskę, nasmarować nim każdy kawałek mięsa z obu stronDo miseczki włożyć mięso, jeden kawałek na drugim, posypać jeszcze każdy płat pieprzem, pokropić oliwą, pozostawić na godzinęPo tym czasie zalać całość piwem - tak by mięso dokładnie się zanurzyłoWłożyć miseczkę z mięsem na całą noc do lodówkiNastępnego dnia mięso wyjąć z marynaty, posolić i ewentualnie posypać przyprawą grillową, upiec na grillu lub patelni grillowej. Składniki sałatki:oliwki zielone z nadzieniem cytrynowym - Bulerias (puszka 200 g)1/2 słoiczka kaparów w zalewie - Bulerias ( słoiczek 99 g)1/2 cebulki czerwonej2-3 pomidory obrane ze skórkikilka listków miętyPrzygotowanie :Kapary i oliwki osączyć z zalewyCebulę i miętę drobno pokroić, a pomidory w większe kawałkiSkładniki wymieszać, posolić i polać sosem. Sos do sałatki :4 łyżki oliwy2 łyżki soku z cytrynypłaska łyżeczka mioduJeśli nie mamy składników na sałatkę jak powyżej, to proponuję do mięsa Czerwoną cebulę.Jarzębina do mięs i serów też jest smaczna, ale mnie bardziej do smaku przypadła Czerwona cebula.

Suszone jagody

PROSTE POTRAWY

Suszone jagody

Cukinia z papryką do słoików na zimę

PROSTE POTRAWY

Cukinia z papryką do słoików na zimę

Ciasto z jeżynami, masą serową i kruszonką

PROSTE POTRAWY

Ciasto z jeżynami, masą serową i kruszonką

Surówka z włoskiej kapusty

PROSTE POTRAWY

Surówka z włoskiej kapusty

Składniki :połowa małej główki kapusty włoskiej1 ogórekmajonez, musztardasól, pieprz, cukier, sok z cytrynyPrzygotowanie :Kapustę pokroić drobno i posypać solą, lekko ucisnąć i pozostawić na 10-15 min.Obranego ogórka pokroić w kostkę i dodać do wyciśniętej kapusty, pokropić sokiem z 1/3 cytrynyPosypać do smaku pieprzem i cukrem, dodać majonez ( ok. łyżki) zmieszany z łyżeczką musztardy- wymieszaćPosypać koperkiem.

Fasola Jaś z marchewką

PROSTE POTRAWY

Fasola Jaś z marchewką

Na straganach przepych świeżych owoców i warzyw , stąd moja propozycja.Smaczna i prosta :)Składniki :20 dag świeżej fasoli2 duże marchwie1 ziemniakmasło klarowane, sól, cukierPrzygotowanie :Świeżą fasolę umyć, chwilę namoczyćObraną, umytą marchew pokroić w kostkęOsobno ugotować fasolę w posolonej wodzie i osobno marchew z pokrojonym drobno ziemniakiem i łyżką masłaUgotowane do miękkości składniki połączyć, doprawić do smaku solą, odrobiną cukru, jeśli trzeba dodać jeszcze odrobinę masła.

Placek jogurtowy z brzoskwiniami

PROSTE POTRAWY

Placek jogurtowy z brzoskwiniami

Sałatka z rzodkiewką

PROSTE POTRAWY

Sałatka z rzodkiewką

Przetwory z malin

PROSTE POTRAWY

Przetwory z malin

Sałatka z ogórków i cebuli na zimę

PROSTE POTRAWY

Sałatka z ogórków i cebuli na zimę

Marchewka z fasolą

PROSTE POTRAWY

Marchewka z fasolą

Składniki:4 marchewki2 garście fasolki szparagowej1 ziemniakmasło, sól, cukierPrzygotowanie:Marchew i fasolkę umyć, marchew i ziemniaka obrać, a fasolkę pozbawić końcówekMarchew i ziemniaka pokroić w kostkę, a fasolkę podzielić na mniejsze kawałkiSkładniki wymieszać w garnku, zalać ciepłą wodą tak by były nie końca zanurzone, posolić i gotować po przykryciem do miękkościW trakcie gotowania dodać łyżkę masła, ewentualnie lekko posłodzićJak dla mnie to pyszny dodatek np. do schabu smażonego inaczej.Ziemniaka dodaję po to by nie robić zasmażki, ziemniak podczas gotowania "rozleci" się i wg mnie jest ok :)

Ciasto z wiśniami

PROSTE POTRAWY

Ciasto z wiśniami

Żeberka z dzika w sosie własnym

PROSTE POTRAWY

Żeberka z dzika w sosie własnym

Składniki :kilka żeberek z dzikacebulamąkaliść laurowy, kilka ziaren pieprzy czarnegosól, pieprz, zioła prowansalskietłuszcz do smażenia- u mnie smalecPrzygotowanie :Umyte i osuszone żeberka obsmażyłam na gorącym tłuszczuPrzełożyłam je do garnka z wrzącą wodą w którym były 2 liście i kilka ziaren pieprzu ( na 8 żeberek miałam na początku ok. 3/4 l. wody)Po 40 min. gotowania dołożyłam do mięsa obsmażoną na tłuszczu cebulę do której dodałam  około łyżki mąki, to smażyłam razem i dopiero dołożyłam do sosu i dopiero wtedy sos w garnku posoliłamPo następnych 20 min. gotowania doprawiłam całość pieprzem i ziołami, gotowałam jeszcze chwilę.Żeberka z dzika w przeciwieństwie do reszty mięsa są raczej tłuste, przynajmniej te moje takie były. Dlatego to danie jest raczej dla tych którym trochę tłuszczyku nie szkodzi i lubią go :)

Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym

PROSTE POTRAWY

Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym

Semifreddo jagodowo-pistacjowy- pyszny deser

PROSTE POTRAWY

Semifreddo jagodowo-pistacjowy- pyszny deser

Marmoladnik

PROSTE POTRAWY

Marmoladnik

Mało kto nie zna smaku tego ciasta :)Jest tak proste do zrobienia, że nie mogło go u mnie zabraknąć.  Składniki:10 łyżek gęstego dżemu, u mnie z czerwonej porzeczki, jeszcze lepszy byłby z czarnej porzeczki2 szklanki mąki2 jajka1/2 kostki margaryny lub 125 g masła1 szklanka cukru1 i 1/2 łyżeczki sody1 szklanka mleka1 łyżeczka przypraw do piernika2 łyżeczki kakaoPrzygotowanie :Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, potem dżem- ucieraćDodać stopniowo mleko zmieszane z sodką- ucieraćMąkę wymieszać z przyprawami do piernika i kakaoDosypywać po łyżce mąki i ucierać na puszystą masę, ale nie za długoPrzełożyć do wysmarowanej foremki, piec w temp. 180 *C ( do suchego patyka)U mnie była to okrągła foremka o średnicy 23 cm z kominem.Ciasto piekłam w prodiżu przez 50 min.

Surówka z młodej kapusty z czerwoną cebulką

PROSTE POTRAWY

Surówka z młodej kapusty z czerwoną cebulką

Czekoladowe ciasto z jagodami

PROSTE POTRAWY

Czekoladowe ciasto z jagodami

Składniki :1 i 1/2 szklanki mąki tortowej1 i 1/2 szklanki cukru pudrutrochę mniej niż połowa szklanki kakao1/2 szklanki oleju4 duze jajkamogą być maliny, ja dałam mrożone jagody- 3 łyżkiPrzygotowanie :Jajka utrzeć z cukremDodawać stopniowo mąkę, kakao i ucieraćwlewać powoli olej i nadal ucieraćPrzełozyć utartą masę do natłuszczonej foremkiPiec w temp. 180*C przez ok.40 min.W oryginalnym przepisie ciasto upieczono z malinami. Następnym razem takie upiekę, ale ze jest sezon na jagody to dziś jest właśnie z nimi.Można upiec w większej foremce, będzie wtedy bardziej owocowe, a mniej "ciastowe" :)Ja polałam je sokiem z jagód.przepisa stąd

Chleb ziołowy z płatkami owsianymi

PROSTE POTRAWY

Chleb ziołowy z płatkami owsianymi