PROSTE POTRAWY
Sałatka z oliwkami i kaparami do grillowanego karczku
Te kilka smacznych produktów dostałam od firmy Stovit.Część z nich wykorzystałam do sałatki. Zaserwowałam ją do mięsa z grilla. A tu zapraszam do grillowania ze StavitemPogoda sprzyja grillowaniu, dlatego zapraszam do siebie do ogrodu. Dziś serwowałam karczek, sałatkę i inne dodatki :)Marynata do mięsa:karczek, u mnie 80 dag1/4 szklanki oliwy8 ząbków czosnekpieprz mielony czarnysól, pieprz mielony czarnybutelka 650 ml piwaewentualnie przyprawa do grilla / rozmaryn, chili, kolendra,papryka czerwona/Przygotowanie :Mięso pokroić cienko, można lekko rozbić tłuczkiemCzosnek obrać i przecisnąć przez praskę, nasmarować nim każdy kawałek mięsa z obu stronDo miseczki włożyć mięso, jeden kawałek na drugim, posypać jeszcze każdy płat pieprzem, pokropić oliwą, pozostawić na godzinęPo tym czasie zalać całość piwem - tak by mięso dokładnie się zanurzyłoWłożyć miseczkę z mięsem na całą noc do lodówkiNastępnego dnia mięso wyjąć z marynaty, posolić i ewentualnie posypać przyprawą grillową, upiec na grillu lub patelni grillowej. Składniki sałatki:oliwki zielone z nadzieniem cytrynowym - Bulerias (puszka 200 g)1/2 słoiczka kaparów w zalewie - Bulerias ( słoiczek 99 g)1/2 cebulki czerwonej2-3 pomidory obrane ze skórkikilka listków miętyPrzygotowanie :Kapary i oliwki osączyć z zalewyCebulę i miętę drobno pokroić, a pomidory w większe kawałkiSkładniki wymieszać, posolić i polać sosem. Sos do sałatki :4 łyżki oliwy2 łyżki soku z cytrynypłaska łyżeczka mioduJeśli nie mamy składników na sałatkę jak powyżej, to proponuję do mięsa Czerwoną cebulę.Jarzębina do mięs i serów też jest smaczna, ale mnie bardziej do smaku przypadła Czerwona cebula.