PROSTE POTRAWY
Młoda kapusta zasmażana
Młodą kapustę można robić na wiele sposobów, a ta wersja jet prosta i smaczna. A jeśli zrobimy do tego kopytka to będziemy mieć pyszne danie obiadowe.I to jest moja propozycja na jutro:)Składniki :główka białej, młodej kapusty1-2 cebulemasło klarowanekoperkilka plastrów kiełbasy lub boczku, ale niekonieczniesól, pieprz, czerwony ocet winny, ewentualnie łyżka przecieru pomidorowegomąka, cukiermarchew i pietruszka ( można użyć garść suszonych)Przygotowanie :Kapustę pozbawioną zbędnych liści kroimy nożem, raczej gruboMyjemy i wrzucamy pokrojoną na wrzątek, chwilę gotujemy pod przykryciem i odcedzamy najlepiej na durszlakuWlewamy ponownie około szklanki wody, dodajemy ewentualnie suszone warzywa, pokrojoną cebulę i wsypujemy kapustę, jeśli dodajemy młode, świeże warzywa to ścieramy na tarce i dodajemy je gdy kapusta lekko zmięknieKiedy kapusta jest prawie miękka, ale jeszcze chrupka dolewamy około 2 łyżek octu, (wtedy też można dorzucić łyżkę koncentratu pomidorowego, albo dodać więcej zamiast octu) doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukremPrzesmażamy na maśle pokrojoną kiełbasę lub boczek, można dodać jeszcze jedną cebulę -smażymy wszystko razem chwilę, a potem dokładamy do kapusty i mieszamy dokładnieNa patelnię dajemy kopiastą łyżkę masła, a kiedy się rozpuści wsypujemy około 2 łyżek mąki, mieszamy razem, chwilę smażymy i przekładamy zasmażkę do kapustyCałość dokładnie mieszamy i posypujemy koperkiem.Kapusta najlepsza jak dla mnie na drugi dzień. Powinna być lekko kwaśna i ciut słodka, taką lubię najbardziej...