Dojrzewająca polędwica wołowa

Niezły młynek

Dojrzewająca polędwica wołowa

Tort czekoladowo dyniowy

Niezły młynek

Tort czekoladowo dyniowy

Pijane żelki

Niezły młynek

Pijane żelki

Margarita mandarynkowa

Niezły młynek

Margarita mandarynkowa

Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Przez ostatnie wyjazdowe Święta trochę zaniedbałam naszego Młynka :( Na szczęście już wracam i postaram się to nadrobić. Pierwszą propozycją, nadrabiającą moje zaległości jest Margarita mandarynkowa. Obłędna w swoim smaku, świeżo wyciśniętego soku z mandarynek i odrobiny miodu. Podczas zabawy Sylwestrowej przygotuję całą masę tych drinków i czuję, że zabawa będzie trwała do rana.Porcja 2 drinkiSkładniki: 250 ml soku świeżo wyciśniętego z mandarynek200 g kruszonego lodu1 łyżka miodu (najlepiej faceliowy)90 ml Tequili do dekoracji szklanki: sok mandarynkowy do nasmarowania brzegów kieliszka i sól lub cukier Przygotowanie: lód, sok z mandarynek i mód połączyć ze sobą za pomocą blendera. Dodać tequilę i wszystko wymieszać, następnie gotowego drinka przelać do kieliszków. Udanej zabawy :) 

Kruche miodowe ciasteczka

Niezły młynek

Kruche miodowe ciasteczka

Świąteczne gwiazdki cynamonowe

Niezły młynek

Świąteczne gwiazdki cynamonowe

Chyba u każdego okres Świąteczny to czas rozpusty i łasuchowania. Nie może u nikogo zabraknąć słodkiej rozpusty. W tym roku oprócz pierniczków zawitają u mnie cynamonowe gwiazdeczki. Świetnie nadają się jako jadalna ozdoba choinkowa, wystarczy zrobić w nich dziurkę przed upieczeniem wykałaczką albo jak kto woli tradycyjne ciasteczka do chrupania. Porcja ok 60 sztukSkładniki:500 g zmielonych migdałów450 g cukru pudru1 łyżka cynamonu5 białek1 łyżka nalewki pomarańczowej Przygotowanie:Białka ubić na sztywną pianę i dodać cukier puder. Dokładnie wymieszać tak aby powstała masa lukrowa. Odstawić filiżankę masy. Do mieszanki lukrowej dodać migdały, cynamon i wódkę. Dobrze wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na 1h. Stolnicę lekko oprószyć cukrem i rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm. Z placka wycisnąć foremką gwiazdki i łożyć je na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Gwiazdeczki pokryć pozostałym lukrem i dostawić ciastka na 12 h do wysuszenia  w temperaturze pokojowej (najlepiej na całą noc).Nagrzać piekarnik na 160 C i piec gwiazdki ok 6-8 minut.Smacznego!

Krem z białych warzyw

Niezły młynek

Krem z białych warzyw

Puszysty jabłecznik

Niezły młynek

Puszysty jabłecznik

Kuchnia Polska z Karolem Okrasą i Lidlem

Niezły młynek

Kuchnia Polska z Karolem Okrasą i Lidlem

Beef Wellington – wołowina w cieście

Niezły młynek

Beef Wellington – wołowina w cieście

Beef Wellington to klasyk kuchni anglosaskiej podawana przy okazałych okazjach. Wcale nie jest taka trudna w wykonaniu, a najważniejsza przy przygotowaniu jest cierpliwość i oczywiście dobrej jakości składniki. Składniki :kawałek polędwicy wołowej około 1 kg ,oczyszczonej z błon (najlepiej jej środkowa część )6 plastrów szynki parmeńskiejdobrej jakości płat ciasta francuskiego300 g świeżych prawdziwków (jeśli nie mamy możemy użyć pieczarek )gałązka świeżego rozmarynu3 łyżki musztardy Dijon1 żółtko zmieszane z odrobiną mlekaSól i pieprz do smakuOliwa do smażenia50 g masłaPrzygotowanie :Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i obsmaż polędwice z każdej strony aż nabierze brązowego koloru i następnie ją odłóż. Wymieszaj musztardę z pół łyżeczki soli i grubo zmielonego pieprzu oraz posiekanym rozmarynem. Otrzymaną pastę rozsmaruj dokładnie po całości polędwicy.Na patelni rozgrzej masło i wrzuć grzyby. Dodaj pieprz, sól dla smaku i smaż aż wyparuje nadmiar wody około 10-15 min. Wyłóż do miseczki i po ostygnięciu zblenduj lub zmiel na jednolitą masę.Na arkuszu papieru pergaminowego rozkładamy plastry szynki parmeńskiej tak by lekko na siebie zachodziły, na niej rozsmaruj masę z grzybów. Następnie połóż wołowinę i całość owiń pomagając sobie papierem. Ciasto francuskie rozwijamy na kolejnym arkuszu papieru, a na nim układamy owiniętą wołowinę w szynce i całość szczelnie zawijamy ugniatając brzegi ciasta (użyj niewielką ilość wody na krawędzie ciasta aby lepiej się skleiło) . Całość wstaw do lodówki na 20 min.Rozgrzej piekarnik (funkcja termo obieg ) do 180 C . Włóż blachę by się nagrzała. Wołowinę wyjmij z lodówki i posmaruj rozbełtanym jajkiem z mlekiem ,delikatnie ponacinaj ciasto z góry tak aby nie poprzecinać i połóż na rozgrzanej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 40 min, aż ciasto nabierze złocistego koloru. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 min. Pokrój w plastry o grubości około 3 centymetrów.Smacznego!

Czekoladowy pudding - Halloween na słodko

Niezły młynek

Czekoladowy pudding - Halloween na słodko

Zapiekane ziemniaki z pieczarkami w serze i jajku - doskonały dodatek do obiadu

Niezły młynek

Zapiekane ziemniaki z pieczarkami w serze i jajku - doskonały dodatek do obiadu

Śniadanie z kiwi i musli

Niezły młynek

Śniadanie z kiwi i musli

Odjazdowa mieszanka na śniadanie, lekkie i bardzo proste w przygotowaniu.2 porcje Składniki:4 kiwi + 1 kiwi do dekoracji3 łyżki miodu200 g jogurtu greckiego100 g płatek owsianych lub domowej granoli - przepis Przygotowanie:kiwi obieramy, jedno kroimy na cienkie krążki, a pozostałe blendujemy z miodem (jeżeli nie chcesz nie musisz dodawać miodu).Zblendowane kiwi przelewamy do szklanek, na boki układamy krążki kiwi, zalewamy jogurtem i dodajemy płatki lub granole. Smacznego!

WINE BAR LA VINOTEQUE W WARSZAWIE - FANTASTYCZNE MIEJSCE NA MAPIE WARSZAWY

Niezły młynek

WINE BAR LA VINOTEQUE W WARSZAWIE - FANTASTYCZNE MIEJSCE NA MAPIE WARSZAWY

La Vinoteque to magiczne miejsce na mapie restauracyjnej w Warszawie. Jeżeli jeszcze nie wiecie gdzie spędzić wieczór z przyjaciółmi czy bliską osobą zaglądnijcie tam.Niech jednak Was nie zmyli jego położenie, znajduje się na pasażu handlowym przy hotelu Hilton ul. Grzybowska w Warszawie. Mały ale bardzo przytulny lokal. Możecie w nim kupić niesamowite wina ale również ich skosztować na miejscu w wyśmienitym towarzystwie pysznego jedzenia. Ogromnym atutem jest kuchnia wysunięta, w której widać jak kucharz dokładnie przygotuję serwowane dania. Możecie wszystko podglądać i dopytywać się o skład danej potrawy. Karta menu posiada stałe pozycje dań, ale jest urozmaicona częścią zmienną, która zmienia się co kilka dni. To kolejny ogromny atut, iż za każdym razem będziecie mieli możliwość skosztowania czegoś nowego. Mimo, że karta jest mała każdy w niej znajdzie coś dla siebie. W tym czarującym miejscu miałam możliwość skosztowania przeróżnych przystawek i dań, tworzących całość z odpowiednim winem. W daniach głównych są oczywiście klasyki takie jak stek z polędwicy, owoce morza, czy pasty. Tego wieczoru delektowaliśmy się samymi specjałami tego miejsca, między innymi spróbowaliśmy:Deskę serów z pyszną konfiturą z czerwonej cebuli.Tatara z tuńczyka, kaparami i świeżą kolendrą.Marynowane plastry bakłażana, faszerowane kozim serem, podawane z suszonymi pomidorami i rukolą. Rozebranego i złożonego ponownie faszerowanego kurczaka.Duszoną ośmiornicę w sosie maślanymMałże w pomidorachNa koniec deser gruszka w czerwonym winie, podana z sosem lemon curd i pyszną kruszoną.Wszystko było obłędnie pyszne i zachęcające po to aby tam wrócić ponownie. Taka rada, do tego miejsca najlepiej wybrać się komunikacją miejską :) 

Wołowina po Tajsku

Niezły młynek

Wołowina po Tajsku

To własnie jest popisowe danie mojego męża. Sam je dopracował do smaku idealnego i serwuje co jakiś czas w naszej kuchni. Składniki :0,5 kg udźca wołowego (polecam krzyżową)1 papryka czerwonapęczek szczypiorku (biała i zielona część )3 papryczki chilli1 cm startego imbiru lub pół łyżeczki w proszku200 g pieczarek100 ml bulionu lub jeśli nie mamy zastąpmy go zagotowaną wodą4 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka papryki słodkiej w proszku2 łyżki sosu ostrygowego1/3 łyżeczki pieprzu białegokilka małych marynowanych kukurydz150 g makaronu chow mein3 łyżki oleju sezamowegoPrzygotowanie:Wołowinę kroimy jak na cienkie sznycle, a następnie na drobne paseczki (pamiętajmy by kroić ją zawsze wzdłuż włókien ), w misce łączymy imbir, 2 łyżki sosu sojowego i 1 łyżkę sosu ostrygowego, mieszamy i marynujemy wołowinę na 60 min.Paprykę i pieczarki obieramy, kroimy w drobne paseczki, kukurydzę dzielimy na mniejsze kawałki. Dymkę siekamy tylko zieloną część.W międzyczasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją (najlepiej zalać go wrzątkiem na 5 min pod przykryciem).Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju sezamowego i wrzucamy zamarynowaną wołowinę wraz z pozostałą marynatą. Dusimy wszystko na średnim ogniu 30 min po czym dodajemy pokrojone pieczarki ,paprykę ,kukurydzę oraz białą cześć dymki. Wlewamy bulion i dusimy wszystko, aż nadmiar wody odparuje a sos się zredukuje. Dodajemy resztę sosu sojowego i ostrygowego , paprykę słodką i biały pieprz oraz sól do smaku. Odcedzony makaron mieszamy z łyżką oleju sezamowego i dodajemy na patelnię . Wszystko mieszamy i posypujemy zieloną częścią dymki. Smażymy jeszcze 5 min i gotowe.Możemy dla mocniejszego smaku i aromatu dodać więcej sosu sojowego i ostrygowego ale to wszystko zależy wyłącznie już od Twoich upodobań smakowych.Smacznego!

Czekoladowe ciasteczka dyniowe

Niezły młynek

Czekoladowe ciasteczka dyniowe

Curry z mlekiem kokosowym i kurczakiem

Niezły młynek

Curry z mlekiem kokosowym i kurczakiem

Po pierwsze curry to sposób w jaki przygotowujemy potrawę, a czy dodamy mięso ,warzywa, rybę, to właśnie te składniki będą naszym głównym składnikiem w sosie. Przyjęta u nas przyprawa curry to nic innego jak gotowa mieszanka przypraw. Samo curry to danie. Tak przygotowane ,bardziej przypomina te z kuchni tajskiej za sprawą mleka kokosowego które nadaje mu wyjątkowego smaku i delikatności. Był czas kiedy na takie potrawy nawet nie zwracałam uwagi ale od pewnego czasu właśnie to danie zaczęło mi smakować jako nie liczne w kuchni azjatyckiej. Więc po kilku próbach przygotowałam swoje curry ,którym chce się podzielić z Wami. Składniki :4 ćwiartki kurczaka200 ml mleka kokosowego4 łyżeczki mieszanki currypół pęczka kolendry lub garść listków tajskiej bazylii3 papryczki chilliłyżeczka startego imbiru lub 1/3 łyżeczki imbiru mielonegosok z jednej limonkisól i pieprz do smakułyżka oleju kokosowegołyżka czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnkuPrzygotowanie :Ćwiartki kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, marynujemy je w 4 łyżeczkach curry i sokiem z limonki najlepiej na noc.Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i obsmażamy z dwóch stron kurczaka, następnie przykrywamy i dusimy wszystko na małym ogniu około 20 min . Dodajemy imbir, posiekane papryczki chilli , posiekane 2 ząbki czosnku, łyżkę czerwonej pasty curry. Całość zalewamy 200 ml mleka kokosowego, przykrywamy i dusimy jeszcze 15 min pod przykryciem . Zdejmujemy pokrywkę , mieszamy i na wolnym ogniu redukujemy sos aż jego nadmiar odparuje. Całość posypujemy posiekaną grubo kolendrą lub tajską bazylią. Podajemy z ryżem lub makaronemSmacznego!

Wyniki Konkursu - Miłość do czekolady

Niezły młynek

Wyniki Konkursu - Miłość do czekolady

Miło mi poinformować, że konkurs wygrała Pani NULEK, która pokazała nam Swoją prawdziwą miłość do czekolady :)Czym jest dla mnie czekolada?Czym jest dla mnie czekolada?Ten, kto to pytanie zada,musi nie znać mnie zupełnie,skoro nie wie. Lecz ja spełniętu jego wiedzy pragnieniei definicję wymienię.Czekolada to pociecha:po różnych życiowych grzechach,wpadkach, smutkach oraz wtopachto ona mi daje kopado działania, do poprawy!Bo bez niej nie ma zabawy!Czekolada to nagroda,co smaku zwycięstwu doda!Czekolada to wyzwanie- nie zjeść kostek, patrząc na nie!Czekolada to zagadka:co skrywa tabliczka gładka?Bakalie, a może kremy?Nie dowiemy się, nim zjemy... ;)Czekolada to podnietadla kobiety i faceta,zjadasz kostkę, wnet poczujesz,że w środku ogniem buzujesznajprawdziwszej namiętnościi żar w żyłach Twoich gości...Czekolada to smakołyk.Człowiek, choć biedny i goły,dla niej gotów sprzedać duszę...Och, zjeść zaraz kostkę muszę! ;)Proszę o przesłanie niezbędnych informacji: imię i nazwisko, adres oraz telefon kontaktowy na adres mailowy kloss.katarzyna@gmail.com .

Dżem dyniowo-jabłkowy

Niezły młynek

Dżem dyniowo-jabłkowy

Ciasteczka czekoladowo - owsiane z dyni

Niezły młynek

Ciasteczka czekoladowo - owsiane z dyni

Miłość do czekolady - Wygraj VOUCHER do Pijalni Czekolady Wedla

Niezły młynek

Miłość do czekolady - Wygraj VOUCHER do Pijalni Czekolady Wedla

Chyba każdy lubi czekoladę, przynajmniej Ja nie znam osoby, która by jej odmówiła na dłuższy czas. Często sięgamy po nią ze względu na jej nieziemski smak, na poprawę humoru, z okazji powodzenia, świętowania czy po prostu bo ją kochamy :) Ostatnio miałam okazję odwiedzić Pijalnię Czekolady Wedel przy ul. Pięknej 18 w Warszawie. To jedna z nowo otwartych Pijalni. Jeżeli macie chwilę i nie wiecie gdzie pójść na dobry deser czy lunch koniecznie do niej wpadnijcie. To miejsce jest bardzo przytulne mimo ogromnych przeszklonych ścian poczujesz się w nim bardzo intymnie. Obsługa jest miła, dzięki czemu dodaje to dodatkowego klimatu, wręcz rodzinnej atmosfery. Wchodząc tam pierwszy raz miałam wrażenie, że znamy się wszyscy od bardzo dawna, a wybór menu to czysta poezja. Kelnerzy doradzają i nie tak od niechcenia, tylko z wielką profesją znają się na Twoich kubkach smakowych i od razu wiedzą co Tobie przypadnie do gustu, a co nie. Po wizycie w tym czekoladowym miejscu na pewno trochę odłożyłam zapasu. Spróbowałam tam tylko kilku pyszności i wszystkie mogę śmiało Wam polecić. Zjadłam tam między innymi:Na początek paluszki ptysiowe z kremem czekoladowym i karmelowym, dla tych co uwielbiają białą czekoladę do picia na ochłodę z torcikiem Wedlowskim i lodami orzechowymi, słodki i przepyszny. Dla złagodzenia słodyczy lemoniada grejpfrut i cytryna, a do tego Trio degustacyjne. Jako główny deser wcinałam bezę z kremem mascarpone, truskawkami i puree z marakui oraz deser bezowy z kremem orzechowym, powidłami śliwkowymi i nutą cynamonu. Między podaniami miałam okazję degustować praliny ręcznie robione. Pewnie myślicie jak to wszystko zjadłam? Miałam pomocników, którzy również degustowali i wyrażali swoją opinię. Dzięki Nim jeszcze bardziej zachęcam Was do odwiedzenia Pijalni Czekolady na Pięknej w Warszawie :)  KONKURS!Jeżeli marzy Ci się spędzić wolny czas w Pijalni Czekolady Wedel? Weź udział w konkursie, wykonaj zadanie i wygraj VOUCHER o wartości 100 zł Do Pijalni Czekolady na ulicy Pięknej 18 w Warszawie.Zaproszenia można zrealizować w wybranych Pijalniach Czekolady, lista dostępna tutaj:http://wedelpijalnie.pl/files/sklep_pijalni/Inne/zalacznik_1_wykaz_pijalni_honorujacych_karty_prezentowe_v2.pdfWystarczy, że w komentarzu pod postem opiszesz jak bardzo kochasz czekoladę, zrobisz niezłe foto i pokażesz Nam Swoją Miłość do czekolady. Na facebooku Niezły Młynek opublikujemy galerię z Waszymi pracami, a najciekawsza historia zgarnia VOUCHER! Konkurs trwa od 23.09.2016r - 30.09.2016r do godziny 23.59 Zwycięzcę wyłoniony 01.10.2016rZwycięzca będzie proszony o kontakt mailowy kloss.katarzyna@gmail.com i przesłanie danych potrzebnych do wysyłki nagrody. Bardzo proszę o podpisanie się :) jeżeli piszesz komentarz anonimowy, to proszę o podanie adresu email w komentarzu.REGULAMIN KONKURSU ,,Miłość do Czekolady"§ 1 Postanowienia ogólne 1. Niniejszy Regulamin określa warunki uczestnictwa i zasady przeprowadzania Konkursu pod nazwą ,,Miłość do Czekolady" (w dalszej cześć zwany „Konkursem”). 2. Organizatorem Akcji jest Niezły Młynek - niezlymlynek.blogspot.com 3. Obsługę techniczną Akcji będzie prowadziła 24/7Communication Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie (00-236) przy ulicy Świętojerskiej 5/7, wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000037818, NIP: 118-15-75-985, kapitał zakładowy: 50 000 zł (Koordynator), działająca na zlecenie E.Wedel. 4. Celem Konkursu jest wyłonienie 1 zwycięzcy. 5. Konkurs prowadzony jest poprzez stronę internetową pod adresem www.niezlymlynek.blogspot.com (zwana w dalszej części „Stroną WWW”). 6. Uczestnikami Konkursu mogą być wyłącznie konsumenci w rozumieniu prawa, posiadający adres do doręczeń na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i pełną zdolność do czynności prawnych (zwani w dalszej części „Uczestnikami”). 7. Przystąpienie do udziału w Konkursie jest równoznaczne z akceptacją niniejszego Regulaminu i zobowiązaniem do przestrzegania jego postanowień. 8. Przystąpienie do udziału w Konkursie jest równoznaczne z wyrażeniem przez Uczestnika zgody na przetwarzanie jego danych osobowych przez Organizatora, będącego administratorem danych osobowych w rozumieniu, w rozumieniu Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych(Dz. U. 1997 nr 133 poz. 883). 9. Organizator informuje, iż dane osobowe Uczestników, uzyskane w trakcie trwania Konkursu, będą przetwarzane wyłącznie w związku z przeprowadzeniem Konkursu, a ich podanie jest niezbędne do udziału w Konkursie, przede wszystkim do przyznania i wydania nagród. 10. Uczestnik ma prawo do wglądu do swoich danych, do ich poprawiania oraz żądania zaprzestania ich przetwarzania. § 2 Przebieg konkursu 1. Konkurs rozpoczyna się dnia 23.09.2016 r. i trwa do dnia 30.09.2016 r. 2. W trakcie trwania konkursu Organizator opublikuje na stronie WWW post dotyczący Konkursu. 3. Organizator nagrodzi 1 osobę, która opisze w komentarzu pod postem w kilku zdaniach swoją miłość do czekolady i prześle zdjęcie to ukazujące na adres mailowy kloss.katarzyna@gmail.com Wartość zestawu wynosi 100 zł (sto złotych). 4. Zwycięzca Konkursu otrzyma nagrodę (zwaną w dalszej części „Nagrodą Główną”) składającą się z nagrody rzeczowej – voucheru do Pijalni Czekoladay E.Wedel. 5. Nagroda jest niepodzielna. Rezygnacja przez Zwycięzcę Konkursu z któregokolwiek z elementów Nagrody Głównej jest równoznaczna z rezygnacją z pozostałych. 6. Zwycięzca w przypadku, gdy zaistnieje taki obowiązek zgodnie z art. 30 ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych z dnia 26 lipca 1991 roku (Dz.U. nr 14 poz. 176 z 2000 r.), po otrzymaniu Nagród obliczy, pobierze i odprowadzi do właściwego Urzędu Skarbowego zryczałtowany podatek dochodowy od wartości Nagrody w wysokości 10%. 7. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za brak możliwości przekazania Nagrody z przyczyn leżących po stronie Uczestnika, a w szczególności w przypadku: podania danych po upływie wyznaczonego terminu, 2.6.1. podania błędnych danych, 2.6.2. nie podjęcia wysłanej paczki w terminie. 8. Nagroda zostanie dostarczona przez Organizatora za pośrednictwem przesyłki kurierskiej. 9. Nagrody zostaną wysłane w terminie 30 dni roboczych od daty zakończenia konkursu. § 3Postępowanie reklamacyjne 1. Wszelkie reklamacje dotyczące przebiegu Konkursu mogą być składane przez Uczestników drogą e-mailową na adres: magdalena.ciesielska@247.com.pl. W tytule wiadomości należy napisać: „Konkurs – Pijalnie” reklamacja. Wiadomość e-mailowa może być wysłana w terminie od dnia rozpoczęcia Konkursu, jednakże nie później niż 14 dni od zakończenia konkursu. 2. O zachowaniu terminu zgłoszenia reklamacji decyduje data wysłania wiadomości email. 3. Reklamacja powinna zawierać żądanie określonego zachowania się przez Organizatora. Reklamujący zobowiązany jest wraz z reklamacją przytoczyć wszystkie okoliczności faktyczne bądź prawne uzasadniające żądanie. 4. Złożone reklamacje będą rozpatrywane przez Organizatora niezwłocznie, jednakże nie później niż w terminie 7 (siedmiu) dni roboczych od daty otrzymania reklamacji. Przy rozpoznawaniu reklamacji Organizator opiera się na treści Regulaminu oraz przepisach kodeksu cywilnego. 5. Zainteresowani zostaną powiadomieni o sposobie rozpatrzenia reklamacji e-mailem najpóźniej w ciągu 14 (czternastu) dni roboczych od daty rozpatrzenia reklamacji. §4Postanowienia końcowe 1. Regulamin Konkursu dostępny jest na Stronie WWW konkursu. 2. Organizator zastrzega sobie prawo zmiany postanowień Regulaminu w razie zmiany przepisów prawnych lub z innej ważnej przyczyny pod warunkiem, że wprowadzone zmiany nie naruszą praw nabytych przez Uczestników w toku Konkursu. 3. Zmiany Regulaminu publikowane będą na Stronie WWW i wchodzą w życie z dniem publikacji. 4. Zgłoszenia do Konkursu nie spełniające wymogów określonych w Regulaminie, tj.: zgłoszenia niepełne, przerwane, zawieszone, zniekształcone, nienależytej jakości lub o takich parametrach technicznych, które uniemożliwiają lub istotnie utrudniają ich czytelność, możliwość weryfikacji umieszczonych na nim danych bądź opublikowane drukiem są nieważne i zostaną wykluczone z Konkursu, o czym uczestnik zostanie poinformowany w drodze mailowej. 5. Organizator ma prawo w każdym momencie trwania Konkursu wykluczyć z udziału w Konkursie Uczestnika (w tym odmówić mu przyznania nagrody), w stosunku do którego powziął uzasadnione podejrzenie o działania sprzeczne z Regulaminem. 6. Wszelkie informacje o Konkursie dostępne w materiałach reklamowo-promocyjnych mają charakter jedynie informacyjny. Wiążącą moc prawną mają wyłącznie postanowienia Regulaminu.

Tagliatelle z cukinii z sosem tuńczykowo - pomidorowym

Niezły młynek

Tagliatelle z cukinii z sosem tuńczykowo - pomidorowym

W naszym domu cukinia gości na stole przez cały sezon i jeszcze dłużej. Nie wyobrażam sobie grilla bez grillowanej cukinii, a dziś chce ją przedstawić w nowej odsłonie. Wykonanie jest bardzo proste, szybkie, a efekt końcowy jest niesamowity. Oczywiście można zastąpić cukinię w tym daniu normalnym makaronem tagliatelle, jednak zapewniam Was z cukinią jest moc. Nie jeden gość nie wyobrażał sobie zjedzenia tuńczyka na ciepło w takiej postaci, po spróbowaniu prosił o dokładkę. Sądzę, że z Tobą będzie podobnie ;)2 porcjeSkładniki :2 średniej wielkości cukinie 2 puszki tuńczyka w sosie własnymjeden pomidor obrany ze skórki5 ząbków czosnkułyżeczka ziół prowansalskich garść świeżej bazylii sos tabasco lub mielona papryka chilii sól i pieprz grubo mielony do smakuoliwaser grana padano Przygotowanie :Cukinie dobrze myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw wycinamy jak najdłuższe wstążki. Tak przygotowany "makaron" gotujemy na parze przez ok 8 min w zależności od temperatury, możemy w połowie czasu go lekko przemieszać.Następnie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy do niej posiekane ząbki czosnku po czym dodajemy odsączonego tuńczyka. Pomidorki wraz z bazylią, ziołami prowansalskimi i kilkoma kroplami tabasco blendujemy, dodajemy do tuńczyka. Wszystko podsmażamy, aż woda lekko odparuje i sos się zredukuje. Dodajemy jeszcze do smaku sól i pieprz ewentualnie więcej kropel tabasco. Cukiniowy makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem tuńczykowym. Posypujemy startym drobno serem i grubo zmielonym pieprzem. Smacznego!

Buraczane frytki

Niezły młynek

Buraczane frytki

Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowo - piwnym

Niezły młynek

Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowo - piwnym

Jak już wiecie uwielbiam cukinię, w każdej postaci i będę to zawsze powtarzała. Dziś jemy wczesną wersję, a mianowicie kwiaty. Pewnie już próbowaliście je jeść w cieście naleśnikowym, w jajku, czy  w tempurze. Dzisiaj trochę wzmocnimy tą przekąskę, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na imprezie. porcja 8-10 kwiatówSkładniki: 0,5 szklanki mąki60 ml  wody60 ml jasnego piwa1 jajkosól do smakuolej do smażeniaPrzygotowanie:kwiaty należy delikatnie przemyć zimną wodą, następnie delikatnie wyciągnąć z nich pręciki i osuszyć papierowym ręcznikiem. W misce łączymy mąkę, wodę, piwo, jajko i sól, wszystko mieszamy na gładką masę, o konsystencji masy naleśnikowej. W garnku lub głębszej patelni rozgrzewamy olej. Kwiaty zanurzamy w cieście, następnie smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone odkładamy na papierowy ręcznik. Wcinamy od razu :)Smacznego!

Tiramisu z burbonem

Niezły młynek

Tiramisu z burbonem

Wołowe zrazy z pastą z  suszonych prawdziwków

Niezły młynek

Wołowe zrazy z pastą z suszonych prawdziwków

W Internecie istnieje wiele przepisów na zrazy wołowe. Dziś zmieniamy trochę tradycyjny przepis i dodajemy pastę z suszonych prawdziwków,które dodadzą potrawie niesamowitego smaku i aromatu. Przygotowanie dania nie zajmuje dużo czasu a poświęcony im czas zrekompensuje się smakiem i zdziwi nie jednego smakosza. W naszej kuchni ten przepis zagościł na stałe i sądzę , że w waszej też tak będzie. Pamiętajmy tylko o wyborze dobrej jakości wołowiny ,świetnie nada się ligawa, krzyżowa, a można także użyć polędwicy. To zaczynamy ;)Składniki :500 g wołowiny 150 g wędzonego boczku2 garście suszonych grzybów4 ogórki konserwowe 1 średnia cebulasól, pieprz do smaku1,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki 1,5 łyżeczki majerankumusztarda (ok 2 łyżek)mąka pszenna lub mieszanka bezglutenowa2 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego łyżka masłaolej do smażeniaPrzygotowanie :Na początek moczymy grzyby w zagotowanej wodzie i pozwólmy im spędzić w niej kilka minut. W międzyczasie kroimy mięso w niezbyt grube plastry (ok 1 cm) po czym rozbijamy je z obu stron. Obieramy cebulę, którą drobno siekamy po czym odcedzamy grzyby i razem z cebulą podsmażamy na maśle, aż woda odparuje. Następnie mielimy wszystko na gładką masę, dodajemy musztardę i wszystko mieszamy. Boczek i ogórki kroimy w słupki.Każdy plaster wołowiny posypujemy pieprzem i solą , rozsmarowujemy po jednej łyżeczce mieszanki grzybów z musztardą, następnie układamy pokrojony boczek i ogórek, może być więcej niż jeden słupek zależy od wielkości składników. Tak przygotowane zrazy zwijamy w rulony i spinami wykałaczkami lub związujemy nicią. Zrazy obtaczamy dokładnie w mące i obsmażamy z każdej strony, aż się zarumienią. W oddzielnym garnku wstawiamy wodę, tak aby zakryła nasze wszystkie zrazy (jeśli mamy możemy użyć do tego bulionu) z liściem laurowym i zielem angielskim, a także jeśli zostały nam ogórki i boczek to też dodajmy do garnka. Gdy woda zagotuje się ,zmniejszamy temperaturę i umieszczamy w niej podsmażone zrazy , paprykę ,majeranek i dusimy wszystko około 60 min pod przykryciem, aż mięsko będzie rozpływać nam się w ustach. Po 30 min doprawiamy pieprzem i solą. Tak przygotowane zrazy podajemy z kaszą (tu możemy wybrać jej każdą odmianę w zależności co kto lubi) ,ziemniakami, kluskami śląskimi a nawet makaronem. Smacznego!

Placuszki z cukinii z serem feta

Niezły młynek

Placuszki z cukinii z serem feta

Pudding chia z malinami

Niezły młynek

Pudding chia z malinami

Zawijana zapiekanka makaronowa z cukinią

Niezły młynek

Zawijana zapiekanka makaronowa z cukinią

Kuleczki ziemniaczane z serem

Niezły młynek

Kuleczki ziemniaczane z serem

Dzisiaj bardzo fajna przystawka, przygotowana z wczorajszego obiadu. Jeżeli ugotujecie za dużo ziemniaków i nie wiece co z nimi zrobić, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Porcja ok 16 kulekSkładniki: 500 g ugotowanych ziemniaków1 cebula250 g wędzonego boczku80 g sera gouda3 jajka5 łyżek mąki pszennejpanierka:jajko + bułka tarta do otoczenia olej do smażenia  Przygotowanie: Ziemniaki ugotowane wcześniej w osolonej wodzie przepuszczamy przez praskę. Boczek kroimy na drobną kostkę i podsmażamy, aż powstaną skwarki, odcedzamy  z tłuszczu i dodajemy do ziemniaków. Cebulę podsmażamy na tłuszczu wytopionym z boczku i łączymy z ziemniakami. Następnie dodajemy jajka i mąkę. Wszystko mieszamy, jeżeli ciasto  nie jest dość kleiste dodajemy jeszcze mąkę (wszystko zależy od ziemniaków). Ser kroimy w kostkę   ok 1 cm x 1 cm. Z ciasta kleimy mały placek, w środek wkładamy ser i formujemy ciasto w kulkę. Następnie otaczamy kulkę w rozbełtanym jajku i bułce tartej.Kulki smażymy na głębokim tłuszczu na złocisty kolor ok 3 minut.Smacznego!