Sałatka z grillowanej cukinii w balsamico

Niezły młynek

Sałatka z grillowanej cukinii w balsamico

Frużelina wiśniowa z goframi

Niezły młynek

Frużelina wiśniowa z goframi

Grillowane szaszłyki z krewetkami, ziemniaczkami, kukurydzą i kabanosem

Niezły młynek

Grillowane szaszłyki z krewetkami, ziemniaczkami, kukurydzą i kabanosem

Jeszcze możemy korzystać z ciepłych dni więc wykorzystajmy to na maksa. Dzisiaj mam dla Ciebie szaszłyki, bardzo banalne i bez żadnych udziwnień, a dzięki połączeniu smaków są zachwycające.Porcja 4 szaszłykiSkładniki: 2 małe kukurydze wcześniej ugotowane10 małych ziemniaków wcześniej ugotowanych w lekko osolonej wodzie8 kabanosów chilli200 g krewetekodrobina oliwydodatkowo cytryna do skropienia i masełko czosnkowePrzygotowanie:kukurydzę przekrój na krążki o szerokości ok 2 cm, kabanosy pokrój na kawałki o długości 2 cm. Na patyczki od szaszłyków nadziej składniki: kabanos, ziemniak, krewetka, kukurydza (w dowolnej kolejności) wszystko skrop delikatnie oliwą i grilluj, z każdej strony, aż ładnie się zarumienią (ok 2-3 minut z każdej strony). Szaszłyki wystarczy skropić odrobiną cytryny lub dodać masło czosnkowe.Smacznego!

Wiśnie w piwie

Niezły młynek

Wiśnie w piwie

Biało-czarna babka z zatopionymi wiśniami

Niezły młynek

Biało-czarna babka z zatopionymi wiśniami

Domowe lody jogurtowe z wiśniami

Niezły młynek

Domowe lody jogurtowe z wiśniami

Tarta migdałowa z wiśniami

Niezły młynek

Tarta migdałowa z wiśniami

Banany w towarzystwie

Niezły młynek

Banany w towarzystwie

Banany w towarzystwie są świetnym deserem do kawy, czy drugim śniadaniem. Możesz je przygotować z różnymi owocami czy bakaliami i naprawdę będą smakowały świetnie :)2 porcjeSkładniki: 2 banany1 brzoskwiniaklika czereśnisuszona żurawinajagodyorzechy (migdały, nerkowce)świeża mięta3 łyżki miodu faceliowego Przygotowanie: banany obierz i przekrój wzdłuż, na każdą połówkę ułóż jagody, wydrylowane czereśnie w połówkach, pokrojoną brzoskwinię, żurawinę i mięte, wszystko polej płynnym miodem. Do kawy jak znalazł :D Smacznego!

Grillowane zraziki z kurczaka

Niezły młynek

Grillowane zraziki z kurczaka

Koniec z kiełbasą na grillu! Czas najwyższy na urozmaicanie naszych spotkań. Już nie tylko szaszłyki, kiełbasa i karkówka kojarzy nam się grillem. Coraz częściej grillujemy warzywa, sery i wiele innych produktów. Dzisiaj mam dla Ciebie zraziki z kurczaka podawane na serku halloumi, są bardzo proste w przygotowaniu i na pewno zadowolą w smaku nie tylko Ciebie.4 porcjeSkładniki:1 pierś kurczakaoliwa do smarowaniasól i pieprzodrobina czerwonej słodkiej papryki w proszku0,5 cukinii0,5 małej czerwonej paprykigarść rukoliserek typu Philadelphia do smarowania0,5 małej czerwonej cebuliwykałaczki do spięciadodatkowo grillowany ser halloumiPrzygotowanie: Pierś kurczaka przekrój na 4 cienkie kotlety, następnie je lekko rozbij. Posmaruj oliwą i oprósz delikatnie solą, pieprzem i papryką słodką. Cukinię pokrój w długie i cienkie plastry, następnie je grilluj z obu stron po 1-2 minuty. Na doprawioną pierś kurczaka ułóż po 2 plastry cukinii, posmaruj je serkiem i ułóż kilka piórek cebuli oraz paski papryki i rukolę. Całego zrazika zwiń i zepnij wykałaczką. Czynność powtórz z pozostałymi zrazikami.Zraziki grilluj ok 4-6 minut z każdej strony. Podawaj z grillowanym serem halloumi. Smacznego!

Pina Colada z antonówką

Niezły młynek

Pina Colada z antonówką

Jajecznica w tortilli

Niezły młynek

Jajecznica w tortilli

Niezły młynek

Owsiane ciasto czekoladowe z orzechami

Rok temu przygotowałam dla Ciebie ciasto owsiano - migdałowe z wiśniami  i ten właśnie przepis pobił wszystkie rekordy oglądalności jeżeli chodzi o moje przepisy. Dzisiaj mam równie świetny przepis na ciasto owsiane z czekoladą i orzechami, jest pyszne i liczę na to, że i Tobie przypadnie do gustu. Składniki:400 ml mleka 2%300 g płatków owsianych3 jajka120 g masła80 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia150 g mieszanki orzechów (włoskie, laskowe, nerkowca)240 g posiekanej czekolady deserowejszczypta soliCiekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W rondelku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło, dodaj płatki owsiane wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. W misce ubij białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę i dodaj żółtka, tak aby powstała jednolita masa. Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj czekoladę i 3/4 posiekanych orzechów oraz mieszankę płatków owsianych z mlekiem i masłem. Wszystko delikatnie wymieszaj i gotowe ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym, a wierzch ciasta posyp resztą orzechów (użyłam tortownicy o średnicy 26 cm).Piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 30-40 minut.Jeżeli zdecydujesz się na tortownicę o średnicy 24 cm ciasto będzie wyższe i czas pieczenia może się wydłużyć, dlatego użyj czystej wykałaczki i sprawdź czy ciasto nie przywiera. Smacznego!

Steki z tuńczyka

Niezły młynek

Steki z tuńczyka

Dzisiaj na obiad świetna alternatywa dla steków wołowych. Jeżeli lubisz mięso, a niekoniecznie przepadasz za rybą, ten obiad Cię powali na łopatki. Ryby jeść trzeba! I koniecznie spróbuj, za nim powiesz, że nie lubisz. Porcja dla 2 osóbSkładniki: 2 steki z tuńczyka (grubość ok 2 cm, waga jednego ok 180g)oliwasól i pieprzCiekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: steki z obu stron dopraw solą i pieprzem oraz starannie wysmaruj oliwą. Odstaw na 15 minut aby przegryzły się przyprawami.Rozgrzej patelnię grillową i ułóż steki, smaż po 1 minucie z każdej strony, pamiętając żeby w trakcie smażenia steków nie sprawdzać. Steki świetnie komponują się ze szparagami oraz fasolką szparagową, przygotowaną na parze i zasmażką z bułki tartej. Idealny obiad na upalne dni :) Smacznego! 

Mojito truskawkowe

Niezły młynek

Mojito truskawkowe

Szpinak nie tylko jako sałatka

Niezły młynek

Szpinak nie tylko jako sałatka

Kotlety z selera A'la schabowy

Niezły młynek

Kotlety z selera A'la schabowy

Zapiekane gołąbki z kaszy gryczanej w sosie grzybowym

Niezły młynek

Zapiekane gołąbki z kaszy gryczanej w sosie grzybowym

Jak byłam mała właśnie takie gołąbki jadłam u cioci Krysi. Co najlepsze, smak cały czas krążył w mojej głowie, a co jakiś czas mama przypominała mi o nich. Jednak nigdy wcześniej ich nie przygotowywała. Po takim czasie, przy kawie wpadłyśmy na pomysł, aby właśnie je przygotować na obiad. Nie wiem czy smak jest taki sam, jednak szczerze mogę je Tobie polecić. Wyszły pysznie. Porcja na 10-12 gołąbkówSkładniki:200 g ugotowanej kaszy gryczanej500 g surowego boczku400 g ziemniaków100 g ugotowanych ziemniaków ( 2 ziemniaki)2 cebulesól i pieprz do smaku1 kapusta z dużymi liśćmi 0,5 l bulionu warzywnegosos grzybowy Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:boczek pokroić na małą kostkę i podsmażyć na chrupkie skwarki. Na tłuszczu podsmażyć cebulę posiekaną w kostkę. Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce i połączyć ze zmielonymi ziemniakami ugotowanymi, dodać skwarki i usmażoną cebulę, następnie dodać kaszę wszystko wymieszać i doprawić do smaku. Kapustę włożyć do dużego garnka z gorącą wodą i sparzyć ok 3 minut tam aby liście ładnie odchodziły i były giętkie. W liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Gołąbki układamy w dużej brytfance, zalewamy bulionem i przykrywamy liśćmi kapusty (bez przykrywki). Pieczemy w przez 1 godzinę w 180 C. Gotowe gołąbki podajemy z sosem grzybowym.Smacznego!

Sernik cytrynowy z roladą truskawkową

Niezły młynek

Sernik cytrynowy z roladą truskawkową

Francuska tarta z musem jogurtowym na bazie budyniu

Niezły młynek

Francuska tarta z musem jogurtowym na bazie budyniu

Jogurtowe gofry

Niezły młynek

Jogurtowe gofry

Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym i anchois

Niezły młynek

Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym i anchois

W MOJEJ FRANCUSKIEJ KUCHNI - recenzja książki + konkurs

Niezły młynek

W MOJEJ FRANCUSKIEJ KUCHNI - recenzja książki + konkurs

Zapiekanka a'la cannelloni ze szpinakiem i serkiem ricotta na sosie pomidorowym

Niezły młynek

Zapiekanka a'la cannelloni ze szpinakiem i serkiem ricotta na sosie pomidorowym

Zupa ziemniaczano-porowa na boczku

Niezły młynek

Zupa ziemniaczano-porowa na boczku

Jeżeli lubisz zupy kremowe, to właśnie obiad dla Ciebie. Połączenie ziemniaka - pora - boczku, to nie tylko męskie spojrzenie na obiad, chociaż Panom na pewno posmakuje. Moja połówka jest zauroczona takim obiadem.Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego200 g chudego boczku1 łyżka masła1 duża cebula2 ząbki czosnku450 g świeżego pora (tylko biała część)150 g ziemniaków120 ml śmietany 30%sól i pieprz do smakukilka plastrów boczku na chipsyświeży koper do dekoracjiCiekawe rozwiązania znajdziecie tutajPrzygotowanie:W garnku na maśle podsmaż boczek pokrojony w kostkę, dodaj cebulę posiekaną w piórka oraz czosnek i podsmaż, aż się zarumieni. Dodaj pora i duś pod przykryciem ok 5 minut, wszystko zalej bulionem i dodaj ziemniaki, gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną i dopraw delikatnie. Całość zblenduj na gładki krem, dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Zupę podaj z chipsami z boczku i udekoruj świeżym koprem.Smacznego!

Rolada bardzo czekoladowa

Niezły młynek

Rolada bardzo czekoladowa

Jeżeli lubisz czekoladowe desery lub ciasta, to ta rolada zdecydowanie jest dla Ciebie. Składniki:ciasto5 jajekszklanka cukruszklanka mąki1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka octuszczypta solimasa4 żółtka50 g cukru1 cukier wanilinowy1 łyżeczka żelatyny 50 ml wody200 g czekolady deserowej250 g serka mascarponeCiekawe rozwiązania znajdziecie tutajPrzygotowanie:masaw garnuszku zagotuj wodę z cukrem i cukrem wanilinowym, na sam koniec dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj. W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. W misce ubij żółtka, następnie cały czas ubijając dodawaj zagotowany syrop oraz czekoladę, na sam koniec dodaj serek mascarpone. Gotową masę wstaw do lodówki na 20 minut.ciastobiałka ubij ze szczyptą soli i cały czas ubijając dodawaj po łyżeczce cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, oraz ocet. Na sam koniec dodawaj stopniowo mąkę i kakao. Gotowe ciasto wylej na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem pergaminowym i piecz placek przez 7-8 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C.Gotowy placek po upieczeniu zwiń w roladę i okręć ściereczką. Jak rolada ostygnie delikatnie ją rozwiń i napełnij masą czekoladową, znowu zwiń roladę i całość owiń folią aluminiową. Roladę wstaw do lodówki na 2 h.Smacznego!

Owsianka na słodko z karmelizowanymi jabłkami

Niezły młynek

Owsianka na słodko z karmelizowanymi jabłkami

Lubisz owsiankę na śniadanie? Ja bardzo i powiem szczerzę, ze za każdym razem smakuje inaczej. Dziś jemy ją na słodko bo z karmelizowanymi jabłkami, do tego migdał i orzechy - palce lizać! Tak rozpoczęty dzień musi być udany.1 porcjaSkładniki:90 g płatków owsianych1 łyżka otrębów owsianych2 łyżki rodzynek300 ml mleka migdałowego (może być zwykłe)szczypta soli1 łyżka masłaszczypta cynamonu2 łyżki miodu1 małe jabłkoorzechy włoskie do dekoracjiCiekawe rozwiązania znajdziecie tutajPrzygotowanie:Jabłko oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy na cienkie plasterki, przekładamy na patelnię dodajemy miód i karmelizujemy, następnie dodajemy cynamon, masło i dokładnie mieszamy. W garnku płatki zalewamy mlekiem i dodajemy szczyptę soli, następnie gotujemy na średnim ogniu, ciągle mieszając. Dodajemy rodzynki, większą cześć jabłka karmelizowanego, mieszamy i przelewamy do miseczki.Dekorujemy pozostałym jabłkiem i orzechami.Smacznego!

Kokosowy Tort z rumem na Dzień Mamy

Niezły młynek

Kokosowy Tort z rumem na Dzień Mamy

Hiszpańska tortilla ze szpinakiem i szparagami

Niezły młynek

Hiszpańska tortilla ze szpinakiem i szparagami

Takie śniadanie zdecydowanie napędzi Ciebie do pozytywnego myślenia, dzięki czemu dzień będzie udany! Pamiętaj śniadanie to podstawa. Chyba teraz każdy to powtarza ale to prawda.Składniki: 1 mała cebula3 ząbki czosnku0,5 czerwonej paprykiduża garść świeżego szpinaku5 zielonych szparagów5 jajeksól i pieprz do smaku1 łyżka masła klarygowanegoCiekawe rozwiązania znajdziecie tutajPrzygotowanie:Patelnię rozgrzej i dodaj masło.Cebulę posiekaj z czosnkiem i obsmaż, dodaj paprykę posiekaną w drobną kostkę. Następnie wszystko dopraw solą i pieprzem i przeżuć do miski. Szpinak spłucz wrzątkiem, tak aby się skurczył, następnie odsącz i dodaj do miski. W osobnym naczyniu zbełtaj jajka i dodaj do miski. Wszystko starannie wymieszaj i wlej na patelnię, na wierzch połóż umyte szparagi. Całą mieszankę jajeczną smaż na bardzo małym ogniu pod przykryciem, aż wszystko się zetnie ok 10 minut (jednak sprawdzaj). Smacznego!

Ciasto kawowe z orzechami i kawowym lukrem

Niezły młynek

Ciasto kawowe z orzechami i kawowym lukrem

Muffiny z boczkiem i szpinakiem

Niezły młynek

Muffiny z boczkiem i szpinakiem

Jeżeli nie wiesz co zrobić dzisiaj na śniadanie - to już masz pomysł! Taką muffinkę zabierz ze sobą gdzie tylko chcesz. Świetnie się sprawdzi na drugie śniadanie :)porcja 12 muffinSkładniki:100 g wędzonego boczku200 g świeżego szpinaku250 g mąki100 g sera żółtego startego250 ml kefiru2 jajka80 g roztopionego masła2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki soliCiekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:Boczek pokrój na małą kostkę i obsmaż na patelni, na złoty kolor i ostudź. Szpinak włóż do cedzaka i spłucz wrzątkiem, następnie zimną wodą. Osusz i grubo posiekaj.W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, ser, sól, proszek do pieczenia. W oddzielnej miseczce ubij jajka, dodaj kefir oraz roztopione masło, wszystko wymieszaj. Następnie mieszankę mokrą wlej do mieszanki suchej i wymieszaj ciasto. Dodaj szpinak oraz boczek i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do 12 papilotek i piecz muffiny przez 20 minut na złotobrązowy kolor w rozgrzanym piekarniku na 200 C.Smacznego!