Sałatka z selerem naciowym i kapustą pekińską – pyszna

napiecyku

Sałatka z selerem naciowym i kapustą pekińską – pyszna

Ciasto pleśniak z keksówki

napiecyku

Ciasto pleśniak z keksówki

Smalczyk z białej fasoli i cebulki prażonej

napiecyku

Smalczyk z białej fasoli i cebulki prażonej

Doskonały, wegetariański dodatek do pieczywa, najbardziej lubię go za smak i łatwość smarowania. Miękką, obraną fasolkę, wystarczy zmiksować z czosnkiem, oliwą i prażoną cebulą. Czasami, zamiast czosnku dodaję świeżo starty chrzan. Do pasty użyłam białej fasolki Jaś Karłowy ma przyjemny lekko słodki smak i namoczona, szybko się gotuje. Smalczyk dobrze się komponuje z chrupiącą, prażoną cebulką. W sklepie Galeria Herbat jest bardzo duży wybór przypraw i dodatków do smarowideł tj. suszony chrzan, czosnek, marchewka, pomidory, szczypiorek. Bardzo polecam Składniki 1 szkl. białej fasoli Jaś karłowy Plenus 3 łyżki cebulki prażonej Plenus 1 duży ząbek czosnku 2 – 3 łyżki oleju sezamowego Plenus lub miękkiego oleju kokosowego Plenus 1 łyżeczka soli Fasolkę dokładnie płukam, zalewam wodą i zostawiam na całą noc. Na następny dzień gotuję z solą do miękkości. Gotową przelewam zimną wodą. Za pomocą małego nożyka z fasoli ściągam skórkę. Do słoika daję fasolę, olej, połowę cebulki i zmiażdżony czosnek. Wszystko miksuję na gładką pastę. Na koniec do pasty dodaję resztę cebuli i wszystko mieszam. Pastę przechowuję w lodówce w szczelnie zamykanym słoiku. Smacznego  

Korzenna herbata z wiśniówką

napiecyku

Korzenna herbata z wiśniówką

Świąteczna makówka – makiełka

napiecyku

Świąteczna makówka – makiełka

Piernik z rumem i powidłami

napiecyku

Piernik z rumem i powidłami

Wilgotne i aromatyczne ciasto piernikowe z dodatkiem kakao, powideł śliwkowych i suszonych fig. Piernik do przygotowania na ostatnią chwilę, ponieważ przygotujecie go dość szybko i bez użycia miksera. Ciasto długo utrzymuje świeżość, sprawdzi się na każdą okazję, nie tylko na święta.  Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 2 jajka ( osobno żółtka i białka ) 2 pełne łyżki miodu 120 g masła 3 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżki powideł śliwkowych 2 kieliszki rumu 1 i 1/2 łyżeczka sody szczypta soli 7 suszonych fig Polewa 30 g gorzkiej czekolady 4 łyżki słodkiej śmietanki Trzy figi kroję na plasterki. Pozostałe kroję na małe kawałki. W rondelku rozpuszczam masło, dodaję cukier, kakao, mleko i miód. Wszystko dokładnie mieszam i podgrzewam, ale nie dopuszczam do zagotowania. Gotową masę zostawiam do przestudzenia. Do przestudzonej masy, dodaję żółtka, powidła, rum i przyprawę korzenną. Mąkę przesiewam z sodą do miseczki, dodaję płynną masę piernikową. Wszystko dokładnie mieszam. Białka ubijam z solą na sztywną pianę. Na koniec dodaję pianę i pokrojone owoce, wszystko delikatnie mieszam. Małą podłużną foremkę, wykładam papierem do pieczenia. Masę przelewam do foremki. Ciasto piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 60 minut. Do suchego patyczka. Wystudzone ciasto smaruję czekoladą rozpuszczoną z dodatkiem śmietanki, na wierzchu układam plasterki fig. Smacznego Inspiracja Klik

Filety kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą

napiecyku

Filety kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą

Ciasto czekoladowe z wiśniami

napiecyku

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Znakomite ciasto dla fanów gorzkiej czekolady, tutaj czekoladowy smak jest złamany korzenną nutą i kwaskowatym smakiem owoców wiśni. Małym kawałkiem ciasta, z przyjemnością będziemy się delektować, przy świątecznej kawie czy herbacie. Nic nie zastąpi zapachu i aromatu, domowego ciasta czekoladowego Składniki 100 g gorzkiej czekolady 1 pełna łyżka kakao 150 g masła 150 ml. mleka 3/4 szkl. cukru 170 g mąki 1 duże jajko 2 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej wiśnie z syropu lub z żelu ( mała puszka ) Na małym ogniu podgrzewam mleko, cukier i kakao. Dodaję masło i czekoladę, pokrojone na małe kawałki. Wszystko dokładnie mieszam rózgą kuchenną, do dokładnego połączenia. Na koniec dodaję przyprawę korzenną. Gotową masę odstawiam do przestudzenia. Do przestudzonej masy dodaję jajko, całość ponownie mieszam. Mąkę przesiewam z sodą do miseczki. Dodaję masą czekoladową, wszystko dokładnie mieszam. Podłużną foremkę o wym. 12 x 28 cm. wykładam papierem do pieczenia. Masę przelewam do foremki, wyrównuję powierzchnię. Wiśnie delikatnie wciskam w ciasto. Piekarnik nastawiam do 180 stopni. Ciasto daję do piekarnika i piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto będzie gotowe, kiedy drewniany patyczek do szaszłyków, wbity w ciasto będzie suchy. Gotowe ciasto wyciągam z piekarnika i studzę na kratce. Ciasto można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków      

Kruche pierożki z konfiturą różaną i gruszką

napiecyku

Kruche pierożki z konfiturą różaną i gruszką

Pasta do pieczywa z kurczaka, warzyw i soczewicy

napiecyku

Pasta do pieczywa z kurczaka, warzyw i soczewicy

Roladki z buraczkami w chrzanowym sosie

napiecyku

Roladki z buraczkami w chrzanowym sosie

Kisiel z żurawiny

napiecyku

Kisiel z żurawiny

Torcik orzechowy z mascarpone

napiecyku

Torcik orzechowy z mascarpone

Filety z kurczaka z warzywami w sosie musztardowym

napiecyku

Filety z kurczaka z warzywami w sosie musztardowym

Prosty i zdrowy sposób na piersi kurczaka z porem i pieczarkami. Filety warto przynajmniej godzinę przed przygotowaniem zamarynować. Tak przygotowanie, smażę na rumiano, sos zagęszczam musztardą, a na koniec dodaję ulubione warzywa. Cała potrawa została przyrządzona dość szybko, na jednej patelni. Doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów smażonych w ciężkiej panierce z jajkiem, mąką i bułką tartą. Potrawę w takim wydaniu, można również przygotować na parze. Bardzo polecam na rodzinny obiad Składniki 3 filety z kurczaka 150 g małych pieczarek obranych i pokrojonych w grubsze plasterki 150 g pora pokrojonego w cienkie plasterki  ( biała i jasno zielona część ) 1 pełna łyżka musztardy chrzanowej Marynata 4 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego po pół łyżeczki suszonego tymianku i majeranku 2 ząbki czosnku drobno posiekane Filety delikatnie rozbijam lub jeżeli są grubsze dzielę w poprzek na dwie części. Składniki marynaty mieszam, do marynaty dodaję filety. Filety obtaczam w marynacie i odstawiam przynajmniej na godzinę do lodówki. Na rozgrzaną patelnię, daję filety razem z marynatą. Smażę z dwóch stron na rumiano. Jeżeli ilość sosu będzie niewystarczająca, można dolać trochę wody. Do sosu dodaję musztardę, energicznie mieszam i zostawiam na małym ogniu. Całość duszę pod przykryciem na kilka minut. Do sosu dodaję pora i pieczarki. Patelnię ponownie przykrywam i zostawiam na kilka minut od czasu, kiedy warzywa odparują wodę i zmiękną. W razie potrzeby potrawę można doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane piersi kurczaka smakują z kaszą jaglaną, ryżem, ziemniakami. Smacznego    

Ciasto z jabłkami – przekładane

napiecyku

Ciasto z jabłkami – przekładane

Nietypowa szarlotka z bardzo starej książki, za starej, żeby odczytać autora i wydawnictwo. Całość, surowe placki z kruchego ciasta i jabłka pokrojone w plasterki pieczemy razem. Ciasto nie łatwe, ale efekt końcowy jest wart włożonego wysiłku. Szarlotka pyszna na ciepło i na zimno, można podać z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną Składniki na ciasto 500 g mąki pszennej ( u mnie 250 g mąki pszennej i 250 g mąki razowej ) 50 g cukru 150 g masła 120 g gęstej śmietany 12 % 1 jajko + 1 zóltko 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na nadzienie 6 -7 sztuk dużych jabłek ( najlepsze będą szare renety ) 3 – 4 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1/4 szklanki mleka Dodatkowo może się przydać papier do pieczenia i folia spożywcza. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, dodałam masło pokrojone na kawałki, cukier, śmietanę, żółtko i jajko. Wszystko zagniatam na gładkie ciasto. Ciasto daję do lodówki na 40 minut. Jabłka obieram i ścieram na cienkie plasterki, na tarce do warzyw. Starte jabłka przekładam do miseczki, dodaję cukier i cynamon. Wszystko delikatnie mieszam i odstawiam. Ciasto dzielę na cztery równe części. Blaszkę o wymiarach 24 X 27 cm stawiam na papierze do pieczenia, obrysowuję podstawę blaszki. Pierwszy kawałek ciasta, daję na narysowany środek podstawy, przykrywam kawałkiem folii spożywczej i rozciągam wałkiem ciasto na kształt podstawy. Dno blaszki wykładam papierem do pieczenia, na spód daję pierwszy kawałek ciasta, nakłuwam go widelcem i rozkładam pierwszą część jabłek. Jabłka delikatnie ubijam dłonią i czynność powtarzam trzykrotnie. Wierzch ciasta smaruję mlekiem, można delikatnie posypać cukrem. Ciasto daję do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, następnie zmniejszam temperaturę. Piekę około 50 minut w temp 180 stopni. Udanych wypieków  

Ciasto gryczane z jabłkami i orzechami

napiecyku

Ciasto gryczane z jabłkami i orzechami

Placuszki z jabłkami – pyszne

napiecyku

Placuszki z jabłkami – pyszne

Gulasz z dynią i pieczarkami

napiecyku

Gulasz z dynią i pieczarkami

Sernik z pianką i brzoskwiniami

napiecyku

Sernik z pianką i brzoskwiniami

Sernik ze starego zeszytu mojej mamy, był pieczony przeważnie na święta i zawsze w sezonie zimowym. Może dlatego, że w chłodniejsze dni zdecydowanie zmieniają się nam smaki i mamy ochotę na cięższe ciasta – serniki, ciasta drożdżowe i przekładane Dodatek brzoskwiń lub moreli, bardzo ożywia smakowo i kolorystycznie ciasto, na wierzchu jest delikatna pianka z białek i posypka z kruchego ciasta. Bardzo polecam, to ciasto z pewnością uprzyjemni, deszczowy weekend Składniki na ciasto kruche 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 200 g schodzonego masła 3 łyżki gęstej śmietany łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na sernik 1 kg. sera mielonego z wiaderka 2 budynie waniliowe w proszku 1/2 szkl. cukru 80 g. masła 2 jajka 1/2 łyżeczki ulubionego Składniki na bezę 5 białek 1/2 szkl. cukru szczypta soli Oraz 1 puszka brzoskwiń lub moreli w syropie pokrojonych na małe kawałki Wszystkie składniki na ciasto kruche, daję do miski i szybko, ale dokładnie wyrabiam na ciasto. Ciasto dzielę na dwie części, jedną większą. Kawałki ciasta owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 40 minut. Ser daję do większej miseczki, dodaję cukier i mieszam wszystko mikserem do połączenia. Dodaję jajka, po dodaniu każdego jajka, ponownie miksuję do połączenia. Dodaję przesiane budynie, rozpuszczone i ostudzone masło, oraz aromat. Wszystko mieszam krótko, tylko do połączenia składników. Białka ubijam z solą na sztywną pianę. Dodaję cukier i nadal ubijam, do czasu, kiedy piana będzie sztywna i lśniąca. Większym kawałkiem ciasta, wylepiam blaszkę o wym.   . Spód ciasta nakłuwam widelcem i daję do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 10 minut. Na podpieczone ciasto wylewam ser, na ser wykładam kawałki brzoskwiń. Następnie równomiernie wykładam pianę z białek. Na pianę ścieram, drugą część ciasta. Ciasto piekę w temperaturze 180 stopni, około 60 minut. Gotowe odstawiam do przestudzenia. Udanych wypieków  

Kopytka z kaszy jaglanej

napiecyku

Kopytka z kaszy jaglanej

Co na ból gardła i przeziębienie ?

napiecyku

Co na ból gardła i przeziębienie ?

Ciasteczka razowe z nutellą i orzechami

napiecyku

Ciasteczka razowe z nutellą i orzechami

Kuskus orkiszowy z warzywami

napiecyku

Kuskus orkiszowy z warzywami

Ajwar z papryki i octu winnego

napiecyku

Ajwar z papryki i octu winnego

Muffiny brownie z kaszy jaglanej

napiecyku

Muffiny brownie z kaszy jaglanej

Pieczeń ze schabu z miodowo – tymiankowej marynaty

napiecyku

Pieczeń ze schabu z miodowo – tymiankowej marynaty

Pieczeń ze schabu z trzydniowej marynaty z miodem, tymiankiem, octem winnym i cytryną. Mięso piekłam w worku do pieczenia, dzięki temu, jest soczysta i aromatyczna. Polecam taką pieczeń na niedzielny obiad, a pokrojona w cieniutkie plasterki, będzie doskonałym dodatkiem do pieczywa i sałatek Składniki 1 kg schabu ( najlepiej od karkówki ) kilka gałązek świeżego tymianku kilka plasterków cytryny Marynata 2 łyżki naturalnego miodu 2 łyżki octu winnego 5 łyżek oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżeczka ostrej papryki Mięso dokładnie myję pod bieżącą wodą i osuszam papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty daję do miseczki i dokładnie mieszam. Mięso dokładnie obtaczam w marynacie i daję do lodówki na trzy doby. Co dwanaście godzin, obracam mięso. Ważne, aby cały kawałek schabu był obtoczony marynatą. Piekarnik nastawiam na 200 stopni. Do rękawa do pieczenia, daję mięso z marynatą, dodaję plasterki cytryny i gałązki tymianku. Końce worka dokładnie zawiązuję. Rękaw z mięsem, daję do foremki i wsadzam do piekarnika. Mięso piekę, około 15 minut w temp. 200 stopni, następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę mięso, kolejne 40 minut. Po tym czasie, rękaw nacinam i zostawiam pieczeń do zrumienienia na ostatnie 10 minut. Gotową pieczeń wyciągam z piekarnika i odstawiam na kilka minut. Gotową pieczeń, można pokroić na grubsze plastry i podać do obiadu. Pieczeń ze schabu, cieniutko pokrojona, doskonale smakuje, jako dodatek do pieczywa. Smacznego                                                        Tymianek cytrynowy  

Kruche koperty z jabłkami

napiecyku

Kruche koperty z jabłkami

Proste, szarlotkowe ciasteczka z ciasta kruchego, nadziewane kawałkami jabłek z brązowym cukrem i cynamonem. W tym przepisie, swoim sposobem zamieniłam połowę maki pszennej, na mąkę orkiszową razową. Moim zdaniem, dzięki takiej zamianie, ciasteczka tylko zyskują na smaku. Smakują na ciepło i na zimno, można je podać z gałką lodów waniliowych Składniki 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 i 1/2 szkl. mąki orkiszowej 2 żółtka ( 1 białko zostawiam do sklejania ciasta ) 200 g schłodzonego masła 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 4 łyżki cukru brązowego 3 duże jabłka 2 łyżeczki cynamonu Jabłka obieram, kroję na ćwiartki, wycinam gniazdka nasienne i ponownie kroję na mniejsze kawałki. Kawałki jabłek przekładam do miseczki, dodaję łyżkę cukru i cynamon. Wszystko mieszam i odstawiam. Do miseczki daję schłodzone masło pokrojone na kawałki, mąki, śmietanę i cukier. Wszystko szybko wyrabiam na gładkie ciasto. Ciasto owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 40 minut. Schodzone ciasto, dzielę na dwie części. Każdą część, rozciągam wałkiem na grubość około 5 mm. Z ciasta wycinam kwadraty, o boku około 5 -6 cm. Na środek każdego kwadratu, daję małą porcję jabłek. Następnie sklejam, przeciwległe rogi kwadratów. Rogi smaruję rozkłóconym białkiem,  to ułatwia sklejanie ciasta. Piekarnik nastawiam na 190 stopni. Ciasteczka układam na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut, do czasu kiedy ciasteczka się zarumienią. Ciastka można podawać na ciepło, z lodami, lub posypane cukrem pudrem. Smacznego  

Roladki z kurczaka z pesto szpinakowym i mozzarellą

napiecyku

Roladki z kurczaka z pesto szpinakowym i mozzarellą

Placuszki z dynią na maślance

napiecyku

Placuszki z dynią na maślance

Zapiekanka z makaronem i cukinią

napiecyku

Zapiekanka z makaronem i cukinią

Najlepsze zapiekanki powstają wtedy, kiedy wykorzystuję do ich przygotowania to, co mam pod ręką i w ogrodzie. Do tej zapiekanki wykorzystałam mięso z indyka, cukinię, pieczarki, pomidorki koktajlowe i ser. Składnikiem numer jeden, jest makaron razowy świdry od Lubelli. Makaron gotuję al dente, mięso i warzywa duszę osobno. Wszystko zapiekam z serem mozzarella. Zapiekanka łatwa do zrobienia, nie wymaga dużych umiejętności. Można ją przyrządzić na rodzinny obiad, lub na spotkanie z przyjaciółmi Składniki / 4 porcje 1 opakowanie makaronu razowego świdry Lubella 400 g mięsa mielonego z udźca indyka 200 g pieczarek obranych i pokrojonych w plastry 1 młoda cukinia pokrojona w półplasterki garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku drobno pokrojone 1/3 szkl. startego parmezanu 130 g drobno pokrojonej mozzarelli garść świeżo posiekanej pietruszki spora szczypta oregano i tymianku spora szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz oliwa Makaron gotuję w osolonej wodzie, al dente około 9 minut. Odcedzam i przelewam zimną wodą. Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pieczarki, cukinię i suszone zioła. Wszystko smażę mieszając, około 4 minuty, do czasu, kiedy warzywa odparują wodę. Warzywa przekładam do miseczki. Na tą samą patelnię, daję mięso indyka. Mięso smażę mieszając, około 5 minut, następnie dodaję czosnek i pomidory z puszki. Wszystko duszę pod przykryciem, kolejne 5 minut. Mięso doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do naczynia do zapiekania, kolejno daję, makaron, mięso, warzywa i parmezan. Zapiekankę daję, do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 15 minut. Wysuwam półkę z zapiekanką, na wierzchu układam mozzarellę i pomidorki. Ponownie wsuwam zapiekankę do piekarnika i piekę kolejne 10 minut. Gotową zapiekankę, posypuję świeżą pietruszką. Od razu podaję. Smacznego