napiecyku
Zapiekanka z makaronem i cukinią
Najlepsze zapiekanki powstają wtedy, kiedy wykorzystuję do ich przygotowania to, co mam pod ręką i w ogrodzie. Do tej zapiekanki wykorzystałam mięso z indyka, cukinię, pieczarki, pomidorki koktajlowe i ser. Składnikiem numer jeden, jest makaron razowy świdry od Lubelli.
Makaron gotuję al dente, mięso i warzywa duszę osobno. Wszystko zapiekam z serem mozzarella. Zapiekanka łatwa do zrobienia, nie wymaga dużych umiejętności. Można ją przyrządzić na rodzinny obiad, lub na spotkanie z przyjaciółmi
Składniki / 4 porcje
1 opakowanie makaronu razowego świdry Lubella
400 g mięsa mielonego z udźca indyka
200 g pieczarek obranych i pokrojonych w plastry
1 młoda cukinia pokrojona w półplasterki
garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
puszka krojonych pomidorów
3 ząbki czosnku drobno pokrojone
1/3 szkl. startego parmezanu
130 g drobno pokrojonej mozzarelli
garść świeżo posiekanej pietruszki
spora szczypta oregano i tymianku
spora szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz
oliwa
Makaron gotuję w osolonej wodzie, al dente około 9 minut. Odcedzam i przelewam zimną wodą.
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pieczarki, cukinię i suszone zioła. Wszystko smażę mieszając, około 4 minuty, do czasu, kiedy warzywa odparują wodę. Warzywa przekładam do miseczki.
Na tą samą patelnię, daję mięso indyka. Mięso smażę mieszając, około 5 minut, następnie dodaję czosnek i pomidory z puszki. Wszystko duszę pod przykryciem, kolejne 5 minut. Mięso doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Do naczynia do zapiekania, kolejno daję, makaron, mięso, warzywa i parmezan. Zapiekankę daję, do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 15 minut. Wysuwam półkę z zapiekanką, na wierzchu układam mozzarellę i pomidorki. Ponownie wsuwam zapiekankę do piekarnika i piekę kolejne 10 minut.
Gotową zapiekankę, posypuję świeżą pietruszką. Od razu podaję. Smacznego