Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Sernik z pianką i brzoskwiniami

Sernik z pianką i brzoskwiniami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Sernik ze starego zeszytu mojej mamy, był pieczony przeważnie na święta i zawsze w sezonie zimowym. Może dlatego, że w chłodniejsze dni zdecydowanie zmieniają się nam smaki i mamy ochotę na cięższe ciasta – serniki, ciasta drożdżowe i przekładane 🙂 Dodatek brzoskwiń lub moreli, bardzo ożywia smakowo i kolorystycznie ciasto, na wierzchu jest delikatna pianka z białek i posypka z kruchego ciasta. Bardzo polecam, to ciasto z pewnością uprzyjemni, deszczowy weekend 🙂

dsc_1862

Składniki na ciasto kruche
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 200 g schodzonego masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na sernik
  • 1 kg. sera mielonego z wiaderka
  • 2 budynie waniliowe w proszku z cukrem
  • 1/2 szkl. cukru
  • 80 g. masła
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki ulubionego aromatu
Składniki na bezę
  • 5 białek
  • 1/2 szkl. cukru
  • szczypta soli
Oraz
  • 1 puszka brzoskwiń lub moreli w syropie pokrojonych na małe kawałki
Wszystkie składniki na ciasto kruche, daję do miski i szybko, ale dokładnie wyrabiam na ciasto. Ciasto dzielę na dwie części, jedną większą. Kawałki ciasta owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 40 minut.
Ser daję do większej miseczki, dodaję cukier i mieszam wszystko mikserem do połączenia. Dodaję jajka, po dodaniu każdego jajka, ponownie miksuję do połączenia. Dodaję przesiane budynie, rozpuszczone i ostudzone masło, oraz aromat. Wszystko mieszam krótko, tylko do połączenia składników.
Białka ubijam z solą na sztywną pianę. Dodaję cukier i nadal ubijam, do czasu, kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.
Większym kawałkiem ciasta, wylepiam blaszkę o wym. 25 x 36 cm. Spód ciasta nakłuwam widelcem i daję do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Na podpieczone ciasto wylewam ser, na ser wykładam kawałki brzoskwiń. Następnie równomiernie wykładam pianę z białek. Na pianę ścieram, drugą część ciasta.
Ciasto piekę w temperaturze 180 stopni, około 60 minut. Gotowe odstawiam do przestudzenia. Udanych wypieków 🙂

dsc_1865

 

dsc_1833

 

Powiązane posty

13 komentarzy

Ladylaura. 13 października 2016 - 18:54

Bardzo apetyczny .Ja też właśnie jem sernik.

Odpowiedź
napiecyku 13 października 2016 - 19:04

Smacznego 🙂

Odpowiedź
Jaglusia 13 października 2016 - 19:09

Ten sernik wygląda obłędnie. Na pewno zrobię.
Zapraszam na swój blog kulinarny. 🙂 Wiele przepisów, które na pewno Ciebie zainteresują. https://jaglusia.wordpress.com/

Odpowiedź
Magdalena 13 października 2016 - 19:44

wygląda szalenie apetycznie:)

Odpowiedź
Ja i moje urwisy 14 października 2016 - 09:28

Mniam, gdyby u mnie sernik chcieli taki jeść, a oni tylko z rodzynkami :/

Odpowiedź
Magda 14 października 2016 - 10:08

Sernik prezentuje się niesamowicie apetycznie 🙂

Odpowiedź
amanda-butikzprzepisami 14 października 2016 - 10:22

Wspaniały sernik! 🙂 To jedno z moich ulubionych ciast! 🙂

Odpowiedź
Megly 14 października 2016 - 14:04

Nie kuś! Nie kuś! Takiemu zwolennikowi serników wszelakich jakim jestem ja nie trzeba dwa razy mówić… Już jestem nim urzeczona i absolutnie bym chciała spróbować. Pięknie podany. Apetyczny! Delikatny… Mniam.
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Marzena 14 października 2016 - 17:50

Uwielbiam smak takiego sernika, jest pyszny 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 16 października 2016 - 12:22

klasyczny sernik, który kojarzy mi się z domem 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 16 października 2016 - 17:26

Ostatnio myślałam właśnie o tym serniku! Uwielbiam to połączenie 🙂 A na obecną pogodę jest idealny, do tego jeszcze herbatka i ciepły kocyk 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 16 października 2016 - 20:17

Normalnie sernik naszej babci!! Już mamy na niego ochotę ale pewnie zjemy go dopiero na święta listopadowe 🙂

Odpowiedź
Beti 17 października 2016 - 14:53

Jaki apetyczny, szkoda, że przez monitor nie można się poczęstować 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz