Ciasto piernikowe z budyniem z białej czekolady, szybkie

Cook Yourself

Ciasto piernikowe z budyniem z białej czekolady, szybkie

bezglutenowe świąteczne ciastka migdalowo-cynamonowe

Cook Yourself

bezglutenowe świąteczne ciastka migdalowo-cynamonowe

Korzenne kruche ciasteczka, szybkie

Cook Yourself

Korzenne kruche ciasteczka, szybkie

Seromak, sernikomakowiec, sernik z makiem na piernikowym, korzennym spodzie

Cook Yourself

Seromak, sernikomakowiec, sernik z makiem na piernikowym, korzennym spodzie

Śledzie szwedzkie, po szwedzku, Inlagd sill

Cook Yourself

Śledzie szwedzkie, po szwedzku, Inlagd sill

Czekoladowy budyń, pudding jaglany bez glutenu

Cook Yourself

Czekoladowy budyń, pudding jaglany bez glutenu

Pijalnia Czekolady E.Wedel w Łodzi, Piotrkowska 69 , KONKURS

Cook Yourself

Pijalnia Czekolady E.Wedel w Łodzi, Piotrkowska 69 , KONKURS

Pijalnia Czekolady E.Wedel przy ul. Piotrkowskiej 69 jest drugą Pijalnią w Łodzi (pierwsza mieści się na Rynku w Manufakturze). Od samego wejścia widać, że jest to zupełnie inna Pijalnia niż jej pierwszy punkt w Łodzi. Inna a zarazem taka sama, bo w powietrzu unosi się piękny zapach czekolady. Wystrój jest bardzo przyjemny dla oka. Lokal jest podzielony na 3 salki, my wybraliśmy miejsce na głównej sali.Zostaliśmy mile przywitani i mogliśmy wybrać sobie miejsce, które chcemy – akurat trafiliśmy na „okienko” w przyjmowaniu gości. Przesympatyczna kelnerka podała nam menu i zaczęła się zagwozdka – co tu wybrać. Nie wspomnę już, że idąc do Pijalni Czekolady E.Wedel, wiedziałam, że chcę gorzką czekoladę z gałką lodów – co wybrałam – zobaczycie poniżej. Zaskoczyła nas oferta śniadań – nie omieszkaliśmy z niej skorzystać. Zamówiliśmy wypiekaną na miejscu bagietkę z łososiem, twarożkiem, zielonym ogórkiem i koperkiem (cena  18 zł)– była pyszna, chrupiąca i ze świeżymi dodatkami. Natomiast na deser – Trio Czekolad Origin, czekoladę ze śliwką i sernik na ciepło.Teraz kilka słów na temat deseru.Trio Czekolad Origin (degustacyjne, cena 26 zł / 150ml), trochę mnie zaskoczyło. Czekolada była podana w trzech rodzajach „gorzkości”: 66%, 70% i 75%. Degustacyjne Trio Czekolad Origin jest zupełnie inną czekoladą – jest rzadsza od tej serwowanej z wybranymi dodatkami i jest chłodniejsza (wynika to z innego sposobu jej przygotowania niż ta serwowana w wysokich szklankach – taką informacje uzyskałam od obsługującej nas kelnerki).  Czekolada 75 % zawartości kakao, była najlepsza jak dla mnie, mojemu mężowi najbardziej posmakowała 66 %. Kolejnym daniem była – czekolada ze śliwką z oferty jesiennej (cena: 19zł / 200ml). Była taka jaką lubię najbardziej – gorzka, ciepła i gęsta – polecam z czystym sumieniem. Szklanka takiej czekolady rozchmurzy najbardziej ponury dzień, a dodatek śliwki idealnie wprowadzi nas w jesienną atmosferę. Teraz przejdźmy do sernika. Super, że podawany jest w dwóch wariantach – na zimno lub na ciepło. Ja wybrałam ten drugi, który jest całkiem dobry, kremowy i budyniowy (cena:  18zł). Sos z wiśni, dodawany do porcji sernika, tworzy z nim idealne połączenie. W ofercie oprócz śniadań (serwowanych codziennie od otwarcia do godz.12:00) są również lunche i inne produkty E.Wedel (trufle, czekolady, Ptasie Mleczko® i inne słodkości sygnowane marką E.Wedel). Czy polecam? Polecam! Każdy z nas znajdzie tam idealną czekoladę do picia dla siebie. Tym bardziej, że za rogiem czeka już na nas pogoda z niższą temperaturą. A co lepiej rozgrzeje nas, niż kubek gorącej czekolady?Mam dla Was niespodziankę. Razem z E.Wedel przygotowaliśmy konkurs, w którym możecie wygrać voucher do dowolnej Pijalni Czekolady Wedla na kwotę 100zł. Zaproszenia można zrealizować w wybranych Pijalniach Czekolady, lista dostępna tutaj.Aby wygrać voucher należy w komentarzu, pod wpisem, opisać swoje najbardziej czekoladowe wspomnienie. Forma dowolna. Konkurs trwa od 28.09.2016 r do 05.10.2016 do godz. 23:59. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w dniu 07.10.2016r. do godz. 23:59, na blogu oraz na profilu facebook’owym CookYourself.Regulamin konkursu znajdziecie tutaj.

Karmel wegański bezglutenowy

Cook Yourself

Karmel wegański bezglutenowy

Kokosowy pudding chia z truskawkami, bananami i melonem

Cook Yourself

Kokosowy pudding chia z truskawkami, bananami i melonem

Brokułowe placuszki z kremowym białym serkiem i wędzonym łososiem

Cook Yourself

Brokułowe placuszki z kremowym białym serkiem i wędzonym łososiem

Kulki mocy - bezglutenowe wegańskie trufle orzechowo-kakaowe

Cook Yourself

Kulki mocy - bezglutenowe wegańskie trufle orzechowo-kakaowe

Bezglutenowy makaron z wegańskim sosem serowym i brokułami

Cook Yourself

Bezglutenowy makaron z wegańskim sosem serowym i brokułami

Czekoladowe, kakaowe ciasto z fasoli bez mąki

Cook Yourself

Czekoladowe, kakaowe ciasto z fasoli bez mąki

Idealna masa makowa, pełna bakalii, na Boże Narodzenie

Cook Yourself

Idealna masa makowa, pełna bakalii, na Boże Narodzenie

Trufle piernikowe

Cook Yourself

Trufle piernikowe

Syrop piernikowy

Cook Yourself

Syrop piernikowy

Pepparkakor, pierniczki jak z IKEA

Cook Yourself

Pepparkakor, pierniczki jak z IKEA

Ziemia czekoladowa

Cook Yourself

Ziemia czekoladowa

Bezglutenowy pasztet ze słonecznika z żurawiną

Cook Yourself

Bezglutenowy pasztet ze słonecznika z żurawiną

Ciasto chałwowe bez pieczenia

Cook Yourself

Ciasto chałwowe bez pieczenia

Sałatka z brokuła i rzodkiewki

Cook Yourself

Sałatka z brokuła i rzodkiewki

Koktajl arbuzowo-malinowy

Cook Yourself

Koktajl arbuzowo-malinowy

Czekoladowe muffinki ze śliwkami

Cook Yourself

Czekoladowe muffinki ze śliwkami

Lemoniada cytrynowo-ananasowo-ogórkowa

Cook Yourself

Lemoniada cytrynowo-ananasowo-ogórkowa

Sos czosnkowy z fetą i zielonym ogórkiem a'la tzatzyki

Cook Yourself

Sos czosnkowy z fetą i zielonym ogórkiem a'la tzatzyki

Kto nie czeka do majówki i rozpoczął już sezon grillowy? Mam dla Was idealny przepis na sos czosnkowy, nie tylko do potraw z grilla. Jest idealny i kremowy w smaku i zawiera w sobie to co my lubimy najbardziej: czosnek, fetę i zielonego ogórka. Spróbujcie. Sos godny (nadchodzącego) sezonu grillowego.Składniki:- 0,5 opakowania fety- 3-4 ząbki czosnku (więcej lub mniej wg własnego smaku)- pół zielonego ogórka wężowego- pół pęczka świeżego koperku- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu- sól, pieprz do smakuFetę rozgnieść widelcem, dodać przeciśnięte ząbki czosnku, posiekany koperek i starty na grubych oczkach zielony ogórek (bez gniazd nasiennych). Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.Odstawić do połączenia składników.Smacznego!

Zupa krem z kukurydzy, z chipsami z kindziuka i popcornem

Cook Yourself

Zupa krem z kukurydzy, z chipsami z kindziuka i popcornem

Krucha tarta z masą serową z ricotty

Cook Yourself

Krucha tarta z masą serową z ricotty

Owsiane ciastka bez jajek i mąki

Cook Yourself

Owsiane ciastka bez jajek i mąki

Sernik na zimno, na domowym biszkopcie z polewą czekoladową

Cook Yourself

Sernik na zimno, na domowym biszkopcie z polewą czekoladową

Domowy zakwas na wielkanocny żur, żurek

Cook Yourself

Domowy zakwas na wielkanocny żur, żurek