21 grudnia 2015

Idealna masa makowa, pełna bakalii, na Boże Narodzenie, do makowca

Domowa masa makowa to jest to, co bez czego nie wyobrażam sobie świątecznego makowca czy innych makowych świątecznych wypieków. Aby podzielić się z Wami tym przepisem, czekałam cały rok. Dopiero w zeszłoroczne święta udało mi się zrobić najlepszą masę makową jaką kiedykolwiek udało mi się zrobić (bez kandyzowanej skórki - za którą osobiście nie przepadam). A więc nie zostaje mi nic innego, tylko podzielić się z Wami moim sekretnym przepisem.

Składniki:
- 300 g suchego maku
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła w temp.pokojowej
- 100 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich posiekanych
 - opcjonalnie aromat migdałowy 1 łyżeczka



Mak opłukać i zalać wrzątkiem i gotować na średnim ogniu ok. 20 minut. Odstawić do wystudzenia 
Odsączyć na sicie, wyłożonej gazą i zmielić w maszynce, na najmniejszych oczkach, trzy razy.
W garnuszku rozpuścić masło, miód i cukier. Dodać do zmielonego maku wraz z bakaliami. Dokładnie wymieszać.

Masę można przechowywać w lodówce (bez białek) do 5 dni lub mrozić.

Aby wykorzystać całą masę makową wystarczy dodać do niej 3 ubite na sztywno białka. Masa będzie idealna, nie będzie się kruszyć i odstawać od ciasta.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.