Domowa włoska pizza – przepis na ciasto

Kuchnia Bazylii

Domowa włoska pizza – przepis na ciasto

Salsa pomidorowa – jak przygotować

Kulinarny blog

Salsa pomidorowa – jak przygotować

Salsa pomidorowa to znakomity dodatek do wielu potraw. Salsa pomidorowa wywodzi się z Meksyku, jednak idealnie pasuje nie tylko do kuchni meksykańskiej. Będzie doskonałym dodatkiem np. do bagietki, tortilli czy nachos. Dobrze przygotowana salsa świetnie sprawdzi się również jako dodatek do grillowanych mięs np. karkówki. Nie ma jednego, sprawdzonego przepisu na przygotowanie salsy, każdy przygotuje ją trochę inaczej – na swój sposób. Jeden doda trochę mniej cebuli, a inny więcej pieprzu i soli. Poniższy przepis to tylko pewna inspiracja do przygotowania salsy pomidorowej. Salsa pomidorowa – składniki 3 pomidory cebula (najlepiej czerwona) 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli sól pieprz sok z 1/2 limonki Salsa pomidorowa – przygotowanie Pomidory obieramy ze skórki. Zobacz „jak obrać pomidory ze skóry„. Jeśli są bardzo wodniste – pozbywamy się nadmiaru miąższu. Kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chilli pozbawiamy nasion (chyba, że chcecie przygotować bardzo ostrą salsę) i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sok z limonki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.   Tak jak wspomniałem proporcje składników możecie dowolnie modyfikować wg. uznania. Ja osobiście wolę mniej ostre salsy, tak aby nie zdominowała smaku innej potrawy, a była jedynie dodatkiem do niej. Post Salsa pomidorowa – jak przygotować pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Kakaowy pudding chia z owowcami

Zajadam

Kakaowy pudding chia z owowcami

domowe płatki śniadaniowe

Smakołyki alergika

domowe płatki śniadaniowe

Szarlotka cytrynowa

Wypieki Beaty

Szarlotka cytrynowa

Lekki brzusio

Ciasto z topinamburem

Warzywne ciasta intrygują mnie zdecydowanie bardziej niż klasyczne, owocowe. Nie mogę się nadziwić, że w cieście można przemycić buraka czy marchewkę. Co najlepsze, smaku warzyw trudno się doszukać, już nie mówiąc o ich rozpoznaniu. Do mojej listy warzywnych ciast: ciasto szpinakoweciasto marchewkowe 1ciasto marchewkowe 2ciasto z awokadociasto buraczaneciasto dyniowemuffinki marchewkowemuffinki buraczanemarkizy marchewkowedodaję dziś ciasto z topinamburem. Mówiąc szczerze nawet nie wiem czy w cieście jego smak jest wyczuwalny, bo to mój pierwszy raz z tym warzywem. Nie miałam na niego innego pomysłu, a gdzieś w zakładkach miałam podlinkowany przepis na topinamburowe ciasto. Moje nie jest tak wyrośniete, bo po pierwsze znow dałam trochę zmielonych płatków owsianych, a nie samej mąki, a po drugie staram się nie używać w ogóle, albo mocno ograniczać proszek do pieczenia. Moje ciasto jest wilgotne, pulchne i ciężkie. Takie warzywne brownie ? :) Mój ulubiony typ. Ciasto z topinambureminspiracja: candycompany.plSkładniki (keksówka 12x26 cm):160 g mąki orkiszowej40 g otrębów owsianych, mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych70 g mielonych orzechów 40 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych15 g ziaren słonecznika1 łyżeczka cynamonu0,5 łyżeczki proszku do pieczenia300 g topinamburu2 jajka0,5 szklanki oleju rzepakowego0,5 szklanki mioduPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 160- 180*Mąkę wymieszać z cynamonem, słonecznikiem, proszkiem do pieczenia, otrębami/mąką owsianą/zmielonymi płatkami owsianymi i zmielonymi orzechami. Jajka zmiksować z miodem i olejem. Topinambur obrać ze skórki lub dobrze wyszorować i zetrzeć na małych okach tarki. Dodać do masy jajecznej i wymieszać. Dodać suche składniki i połączyć; mikserem na małych obrotach lub łyżką.  Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40-50 minut, do suchego patyczka

Wylicytuj dolnośląską kolację – drugi raz gotujemy dla WOŚP

Gotuj z Kasią

Wylicytuj dolnośląską kolację – drugi raz gotujemy dla WOŚP

Jest pięknie

Olejek oczyszczający Kiehl’s

Jeszcze niedawno, olejki w pielęgnacji służyły do nadawania zapachu skórze, ewentualnie do odżywiania. Oczyszczanie olejkami to stosunkowo nowy pomysł w kosmetyce zachodniej – ale wygląda na to, że do końca tego roku każda szanująca się firma wprowadzi taki produkt do oferty. Kiehl’s wprowadził właśnie Midnight Recovery Botanical Cleansing Oil, który oczyszcza cerę, pomaga zachować prawidłowe funkcjonowanie bariery ochronnej naskórka oraz nie pozostawia na twarzy tłustego filmu. To kolejny preparat w linii Midnight Recovery, dopełniający pielęgnację wprowadzonym w 2010 roku serum Midnight Recovery Concentrate. Olejki do oczyszczania mają tę zaletę, że poza oczyszczaniem, pomagają zachować barierę ochronną skóry. Olejek oczyszczający Kiehl’s Midnight Recovery Botanical Cleansing Oil zawiera skwalan (roślinną substancję tłuszczową otrzymywaną z oliwek o właściwościach emolientu) oraz olejek z lawendy. Nie zawiera mydła, siarczanów, olejów mineralnych Cena: 169 zł (175 ml). W sklepie internetowym kiehls.pl trwa teraz promocja – po wpisaniu kodu MRC, do zamówienia olejku dodane zostaną dwie próbki masek do twarzy (każda o pojemności 15 ml).The post Olejek oczyszczający Kiehl’s appeared first on Jest Pięknie.

Koktajl dla aktywnych

W zielonej kuchni

Koktajl dla aktywnych

Śródziemnomorski makaron z sosem pomidorowym i pieczonym czosnkiem

Zajadam

Śródziemnomorski makaron z sosem pomidorowym i pieczonym czosnkiem

Jogurtowe placuszki kakaowe

Moja smaczna kuchnia

Jogurtowe placuszki kakaowe

Pasztet drobiowo - wieprzowy

EWA W KUCHNI

Pasztet drobiowo - wieprzowy

Babka pomarańczowa

Ala piecze i gotuje

Babka pomarańczowa

Figi pieczone z mozzarellą w szynce parmeńskiej

Śniadanie u Basi

Figi pieczone z mozzarellą w szynce parmeńskiej

Dziś przyszła odwilż, zrobiło się przeszywająco zimno i jakoś tak nieprzyjemnie... Dlatego postanowiłam umilić sobie ten dzień i zrobiłam pyszne koreczki, które doskonale pasują do lampki wina ;-) Zarówno na ciepło, jak i na zimno rozpieszczą Wasze podniebienia!1 opakowanie fig Alesto z Lidla (250 g)1 opakowanie szynki parmeńskiej w plastrach (120 g)*100 g żółtej mozzarelli*Ser kroimy w słupki. Po kolei przekrawamy każdy plaster szynki parmeńskiej wzdłuż na pół i zawijamy w każdy pasek jedną figę ze słupkiem sera. Na koniec całość przekłuwamy wykałaczką. pieczemy 10 minut w 180 stopniach (termoobieg).*pozostałe składniki też kupiłam w Lidl'u

Wytrawne placki z batatów

Dietetyczne fanaberie

Wytrawne placki z batatów

Nie czekaj do tłustego czwartku - usmaż serowe oponki już dziś!

Smaczne Blogi

Nie czekaj do tłustego czwartku - usmaż serowe oponki już dziś!

Grillowane kalmary baby

Mój kulinarny pamiętnik

Grillowane kalmary baby

Smaczne Blogi

Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować!

Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości jest autorką wielu książek kucharskich. Do tej pory rozeszły się one w trzymilionowym nakładzie. Jej przepisy nierzadko mają źródła w dawnych, tradycyjnych recepturach. Siostra Anastazja radzi jak przyrządzić i pięknie podać m.in mięsa, sałatki, surówki, ciasta. Dzięki kulinarnej pomocy w postaci książek siostry Anastazji każde danie się uda. Na co dzień gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów. Zobaczcie najlepsze przepisy na wspaniałe wypieki siostry Anastazji, przetestowane przez kulinarne blogerki.Czytaj więcej w SmaczneBlogi.pl

Pasta jajeczna - poznaj przepis na szybkie śniadanie

Smaczne Blogi

Pasta jajeczna - poznaj przepis na szybkie śniadanie

Recenzja

AGA W KUCHNI

Recenzja "Moje dinozaury" Granna

Dzisiaj mam dla Was bardzo fajną grę o dinozaurach firmy Granna przeznaczoną w szczególności dla chłopców od 3 lat (choć moja córka też się zainteresowała tą grą) :)W środku gry znajdziemy:2 modele dinozaurów do złożenie,6 układanek puzzli z dinozaurami,2 kostki do gry,naklejki z dinozaurami,instrukcję. Młodsze dzieci mogą bawić się modelami dinozaurów, naklejać naklejki gdzie popadnie :) i układać pojedynczo puzzle z dinozaurami (tak by miało poszczególne układanki oddzielnie).Starsze dzieci już mogą zagrać z kostkami, każdy z graczy rzuca dwoma kostkami przy czym może zdobyć 2 elementy układanki. Np. gdy ktoś ma kawałek puzzle z oczkami o numerze 4 to w kolejnym ruchu musi wyrzucić na kostce 1 lub 5- tak by element pasował do układanki. Jeśli na stole nie ma już elementów obrazka z potrzebną liczbą oczek to można go zabrać innemu graczami- przy czym traci pozostałe elementy tej układanki i odkłada je na stół. Jeśli gracz ma więcej nić 4 elementy układanki, to wtedy już żaden gracz nie może mu zabrać tych elementów- układanka już jest "bezpieczna".Można również zamiast dwóch kawałków puzzli zdobyć tylko jeden, np. gdy ktoś wyrzuci 3 i 2 oczka, wtedy może dodać ich wartość do siebie lub odjąć i tym sposobem wziąć ze stołu element o ilości oczek 5 lub 1.Wygrywa ten gracz, który ułoży jak najwięcej układanek.Poszczególne elementy z twardej tektury, bardzo solidnie wykonane- także jakość i pomysł na grę oceniam 6/6 ;)

Policzki wieprzowe w sosie chrzanowym

Daily Cooking

Policzki wieprzowe w sosie chrzanowym

Ciasto drożdżowe dla leniucha

Magiczna Kuchnia

Ciasto drożdżowe dla leniucha

Prosto, szybko i bez ugniatania, które jest charakterystyczne przy cieście drożdżowym. Dla mnie jest to ciasto pomiędzy ciastem ucieranym, a drożdżowym. Mięciutkie i pulchne, bardzo słodkie, ale pyszne.   Ciasto drożdżowe dla leniucha. Składniki na cisto drożdżowe dla leniucha: Ciasto: 5 dag drożdży 1 szklanka cukru 2 jajka 15 dag masła lub margaryny 1/2 szklanki mleka 35 dag mąki pszennej Kruszonka: 10 dag mąki 5 dag masła 5 dag cukru   Przygotowanie ciasta drożdżowego dla leniucha: Drożdże kruszymy do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy roztrzepane jajka i masło starte na tarce o grubych oczkach. Składniki w misce zalewamy gorącym mlekiem, nie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie dodajemy mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ja użyłam miksera z odpowiednimi końcówkami. Wymieszane ciasto przekładamy do foremki (o wymiarach 20cm-20cm lub o zbliżonych) wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Kruszonką posypujemy ciasto. Ciasto drożdżowe pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 180'C przez około 50 minut. Ja sprawdzałam patyczkiem, kiedy był suchy wyjęłam upieczone ciasto.  Upieczone ciasto studzimy na kratce. Smacznego !!!    

Śmietanowiec z jabłkami

Cynamonowe szczescie

Śmietanowiec z jabłkami

Ramen w Warszawie – poznaj Omami

EKSPERYMENTALNIE

Ramen w Warszawie – poznaj Omami

Gdzie zjeść dobry Ramen w Warszawie? Poznaj restaurację Omami – restauracja japońska w centrum Warszawy. Jeszcze przed świętami wybrałam się z koleżankami na... The post Ramen w Warszawie – poznaj Omami appeared first on Eksperymentuj z życiem.

Dobrze wyciśnięte. Czyli z jakich jabłek zrobisz najlepszy sok z WYCISKARKI

SALADBOOK

Dobrze wyciśnięte. Czyli z jakich jabłek zrobisz najlepszy sok z WYCISKARKI

Jakie jabłka na sok z WYCISKARKI? I czemu wychodzi mus jabłkowy a nie sok? Od kilku miesięcy testuję wyciskarkę marki Philips. Już kilka słów o tym napisałam na przykład tu. Zrobiłam w niej „mleko“ migdałowe, szereg soków- mój ulubiony to pomarańcza, grejpfrut i imbir i wszelkie mieszanki z jabłkami. No właśnie, z jabłkami. Zauważyłam pewną prawidłowość, że przeważnie jak robiłam SAM sok jabłkowy, bardzo często wychodził mi mus. Taki, który najlepiej jeść łyżeczką. Nie zawsze o taki efekt mi chodzi. Postanowiłam rozgryźć temat. Dlaczego z wyciskarki wychodzi mus zamiast soku? W necie czytałam różne opinie, zadałam też to pytanie na kilku grupach „zdrowotnych“ na fb. Sama też przeprowadziłam „badania“. ;) Kupiłam jednego dnia 4 odmiany jabłek: Empayer, Kortland, Champion, i Rubin. Wszystkie były twarde i jędrne. Każdy rodzaj wrzuciłam do wyciskarki i porównałam efekty. Z wszystkich rodzajów wyszedł mus! W wyciskarce było założone mniejsze sitko ( to które nie przepuszcza tyle miąższu). Mimo wszystko efekt był podobny. Najbardziej gęsty i „suchy“ mus wyszedł z odmiany Rubin i Kortland. Lżejszy był z jabłek Champion- miał ciut więcej wody. Bardziej "płynny" okazał się z odmiany Empayer, jednak również był to mus a nie czysty, przejrzysty sok. Co „mówi“ internet na pytanie,                                                  Jakie jabłka na sok z wyciskarki? - Jabłka powinny by jak najbardziej jędrne ( wiadomo) i schłodzone! - Wiele osób twierdziło, że odmiana jabłek LIGOL daje piękny, klarowny sok. - Wyciskarka przepuszcza więcej pektyn dlatego sok nigdy nie będzie tak klarowny jak z sokowirówki- tutaj zaczęła się mała dyskusja, nie wszyscy się z tą teorią zgodzili. - I znowu odmiana jabłek LIGOL się pojawiła, jako ta która daje najlepsze efekty. Jakby były jeszcze schłodzone przed wrzuceniem do wyciskarki- to super extra efekt!! Wnioski? Na konsystencję soku nie ma wpływu wyciskarka, tylko odmiana jabłek i sposób ich przechowywania. Ja, niestety akurat na Ligole nie trafiłam w sklepie, ale jak tylko je kupię to schłodzę i zrobię mam nadzieję, klarowny, pyszny sok!

Sałatka z krewetkami i różowym sosem

Kulinarne przygody Gatity

Sałatka z krewetkami i różowym sosem

Jaglane sernikobrownie z musem dyniowym (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

True taste hunters

Jaglane sernikobrownie z musem dyniowym (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Puree z ziemniaków

Kulinarny blog

Puree z ziemniaków

Puree z ziemniaków to niby nic wielkiego, a jednak… Danie bardzo proste w przygotowaniu, ale chodzi o to, aby było delikatne, aksamitne, puszyste i rozpływające się w ustach. Tak przygotowane ziemniaki z całą pewnością będą z chęcią konsumowane przez dzieci. W Polskich domach i nie tylko ziemniaki służą jako dodatek do wielu potraw. Jednak najczęściej są podawane prosto z wody w kawałkach, bądź przeciśnięte przez praskę. Pokażę Wam w jaki sposób przygotować z nich puszyste puree ziemniaczane, które odmieni Wasz codzienny obiad. Puree z ziemniaków – składniki (na 2 porcje) 4 ziemniaki łyżka śmietany (możecie zastąpić ją mlekiem -5 łyżek) łyżka masła sól pieprz koperek Puree z ziemniaków – przygotowanie Ziemniaki gotujemy do miękkości. Pamiętajcie aby posolić ziemniaki dopiero 5 minut przez zakończeniem gotowania. Odcedzamy. Do ziemniaków dodajemy masło, śmietanę i całość razem ubijamy (przeciskamy przez praskę). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Puree z ziemniaków podajemy posypane świeżo posiekanym koperkiem. Smacznego! Post Puree z ziemniaków pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować!.

Chrupiące lekko ostre mięso z warzywami i żółtym ryżem

Milion Smaków

Chrupiące lekko ostre mięso z warzywami i żółtym ryżem

Naleśniki ostropestowe

Śniadanie u Basi

Naleśniki ostropestowe

Ostropest jest bardzo zdrowy, dlatego warto jest go włączyć do codziennej diety. A najfajniejsze jest to, że można go "przemycać" w różnych standardowych przepisach! Dlatego zyskujecie zdrowie, a nic nie tracicie ze smaku ;-)1 jajko ½ szklanki wody ½ szklanki mleka 1 szklanka niecała mąki 1 szczypta soli 5 łyżek oleju3 czubate łyżki mielonego ostropestuW misce mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gładkiego ciasta (możemy użyć blendera lub rózgi). Pozostawiamy na 15 minut do odstania, po czym ponownie mieszamy. Na suchej patelni smażymy cienkie naleśniki. Podajemy z ulubionymi dodatkami.